background preloader

Sommittelu

Facebook Twitter

Sommittelu.pdf. Sommittelusta. Sommittelulla tarkoitetaan kohteiden sijoittelua tarkoituksenmukaisempiin paikkoihin kuva-alassa.

Sommittelusta

Kuvan sommittelussa on huomioitava suuri määrä asioita. Sen vuoksi sommittelu onkin eräs valokuvaamisen vaikeimmista asioista. Seuraavaksi käsitellään muutamia sommitteluun liittyviä seikkoja. Tasapaino Tasapainoista kuvaa on mukava katsella, eikä siitä synny sellaista vaikutelmaa, että jokin elementti tippuu kuvasta pois. Jännitteet Kokemattomien kuvaajien yleisin virhe on juuri vastakohtaisuuksien liian vähäinen käyttö. Sijainti kuva-alassa Muodoltaan ja kooltaan samanlaisten kohteiden/objektien voimasuhteita voi vaihdella sijainnin avulla. Rytmi Kuvataiteissa rytmi perustuu kuvan elementtien tai muuttujien toistumiseen. Kultainen leikkaus Ihmissilmää miellyttää yleensä kulttuurisesta taustasta riippumatta tietyt perusmuodot ja sommitelmat.

Ehkä kuvataiteiden käytetyin ja yleisin sommittelu sääntö, jota käytettiin jo antiikin Egyptissä ja Kreikassa. Diagonaalisommittelu (Lähde: Rajaus Lisätietoa. Golden Ratio. The Idea Behind It Have a try yourself (use the slider): Beauty This rectangle has been made using the Golden Ratio, Looks like a typical frame for a painting, doesn't it?

Golden Ratio

Some artists and architects believe the Golden Ratio makes the most pleasing and beautiful shape. Do you think it is the "most pleasing rectangle"? Maybe you do or don't, that is up to you! Many buildings and artworks have the Golden Ratio in them, such as the Parthenon in Greece, but it is not really known if it was designed that way.

The Actual Value The Golden Ratio is equal to: 1.61803398874989484820... The digits just keep on going, with no pattern. Calculating It You can calculate it yourself by starting with any number and following these steps: A) divide 1 by your number (=1/number) B) add 1 C) that is your new number, start again at A With a calculator, just keep pressing "1/x", "+", "1", "=", around and around. It is getting closer and closer! Drawing It Here is one way to draw a rectangle with the Golden Ratio: Asettelu ja sommittelu. Typografia Asettelusta ja fonttien valinnasta. © Ulrika Juselius (1969, 1999) 2004.

Asettelu ja sommittelu

Tällä sivulla on fontit Americana, Century Gothic, Avant Garde, American Typewriter ja Graphos esitetty tekstinä, eivätkä ne näy oikein kaikilla laitteilla, ellei ko. fontteja ole asennettu. Asettelun perussääntöjen esimerkit ovat toimivampia paperilla, mutta sovellettavissa myös verkkoversioihin. Kirjasintyypit = fontitFonttien valintaLeipätekstiAsettelun perussääntöjä Τύπογράφία Sana typografia tulee kreikan sanoista typos (τύπος), tyyppi ja myös isku, ja graphein (γράφειν, inf.), graphe (γράφω, s.1.p.), graphikos, graphia (γραφικός, γράφία), kirjoittaa, piirtää, kirjoitus, piirros, mistä johtuu myös sana grafiikka.

Alun perin se on tarkoittanut vain kirjasintyyppejä ja niiden suunnittelua, laajentunut sittemmin koskemaan kirjapainotaitoa ja painotuotteiden ulkoasua, ja juhlallinen symmetria oli usein itseisarvoinen lähtökohta. Kirjasintyypit = kirjasinleikkaukset = fontit Antiikva Groteski Egyptienne. Formaatti (kuvataide) Formaatti (ransk. format=koko, arkkikoko, paperikoko) tarkoittaa kuvan muotoa ja kokoa tai standardia joiden mukaan nämä määritellään.

Formaatti (kuvataide)

Suorakaiteen muotoisesta kuvasta puhuttaessa formaatti tarkoittaa siis kuvan korkeuden ja leveyden välistä suhdetta sekä pinta-alaa. Kuvaformaatti voi tarkoittaa myös pelkästään korkeuden ja leveyden välistä suhdetta määrittelemättä kuvan kokoa; näin erityisesti elokuvista, tv:stä ja valokuvauksesta puhuttaessa. Historian kuluessa maalaustaiteen genret eli lajityypit saivat vakiintuneet formaattinsa. Sivujen suhde länsimaisessa taiteessa on yleensä seuraava eri genreissä: Muotokuvan ja maiseman sivusuhteita on tapana sanoa myös vaakakuvaksi ja pystykuvaksi.

Pientä maalausta länsimaisessa taiteessa kutsutaan miniatyyrimaalaukseksi. Japanilaisen Utagawa Kuniyoshin (1798–1861) viisiosainen maalaus. Grande machine eli "suuri kone". Viuhkat – Kiinassa käytettiin perinteisesti ovaalinmuotoisia viuhkoja. Albumikuva 14 kuvan albumista. Sommittelu « Graafinen suunnittelu – tietoa, ideoita ja työkaluja graafiselle suunnittelijalle.

Sommittelu on esteettisesti miellyttävä, kun sen osat luovat tasapainoisen ja harmoonisen vaikutelman.

Sommittelu « Graafinen suunnittelu – tietoa, ideoita ja työkaluja graafiselle suunnittelijalle

Harmonia on saavutettu jos sommitelma vaikuttaa vakaalta, eikä synny tarvetta lisätä tai poistaa mitään. Sommittelun tahallinen tai tarkoituksellinen rikkominen voi toimia myös hyvänä tehokeinona teoksessa. Sommittelun avuksi on luotu sommittelumalleja kuten kontraposto ja kultainen leikkaus. Myöskin sommittelun opettamista varten on laadittu erilaisia sommitteluoppeja. Sommittelusta kolmiulotteisilla elementeillä esimerkiksi kuvanveistossa tai arkkitehtuurissa käytetään sanaa plastinen sommittelu. Sommittelu on yksi graafisen suunnittelun peruspalikka joka on hallittava hyvin. Kuvalliset perustekijät 1. 2. 2.1. 2.2. 2.3. 2.4. 3. Peruspinnan eri osilla on eri huomioarvo. 4. Luonnon täydellinen kaava - Tiede - Tiede. Luonto säästää energiaa luomalla virheetöntä symmetriaa ja tarkkoihin suhteisiin perustuvia muotoja.

Luonnon täydellinen kaava - Tiede - Tiede

Meidänkin soluistamme löytyy kultainen leikkaus, ja voimme jopa maistaa symmetrian. Voiko luonnonlakeja katsoa silmiin? Kyllä, käypä vaikka poimimassa pellolta päivänkakkara. Kun ihailet sen kierteistä siemenkotaa, näet muotoja ja kaavoja, joita ratkomalla tiedemiehet ovat selättäneet monta maailman mysteeriä. Symmetrian matematiikka auttoi tutkijoita ymmärtämään, miten virukset ovat rakentuneet, ja saniaisen lehtien itseään toistava kuvio näkyy jopa talousjärjestelmien heilahtelussa. Kauniit luonnon muodot perustuvat usein kolmeen asiaan: symmetriaan, kultaiseen leikkaukseen ja fraktaaleihin. Kun nypit päivänkakkarasta terälehtiä ja mietit, rakastaako vai eikö rakasta, laskepa, montako terälehteä kukassa on. 13, 21 vai 34? Se toistuu myös keltaisen siemenkodan spiraalikuviossa. Mekin rakennumme kultaisesta leikkauksesta. Symmetria on kaunista, mutta myös vaarallista.

Syy oli yllättävä.