background preloader

SO - år 4-6

Facebook Twitter

Site. Auschwitz-Birkenau Virtual Tour - Auschwitz-Birkenau - Wirtualne zwiedzanie. Historiepratarna. ”Det finns saker man måste göra, även om det är farligt.Annars är man ingen människa utan bara en liten lort” Historiepratarna presenterarHJÄLTARen julkalender om mod 24 luckor, 24 hjältar, 24 filmer Premiär 1:a december 2014 Vi vill med vår julkalender berätta om kända och okända hjältar som med fara för sig själva tagit ställning för det de ansett viktigt och rätt.Hjältar som kämpat för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter runtom i världen.Hjältar som på olika sätt fått en avgörande roll och gjort världen till en bättre plats.

Under december 2014 hade vi över 20 000 visningar. Tack alla ni som tittat och kommenterat! Historiepratarna fick i tävlingen webbstjärnan 2015 ett specialomnämnande med följande motivering: Världskulturmuseerna — Barn. STORMAKTSTIDEN. ALLA MÄNNISKOR! De fem källkritiska frågorna (eller @UR_Pedagogerna hjärta Eskelhems skola)

På Eskelhems skola på Gotland har eleverna i Marie Anderssons klass tittat på Är det sant?

De fem källkritiska frågorna (eller @UR_Pedagogerna hjärta Eskelhems skola)

, en tv-serie där syftet är att: eleverna ska förstå hur media fungerar.uppmana till källkritiskt tänkande.ge eleverna en förståelse för sin egen roll som publicister på bloggar och i sociala medier. Efter att ha sett det första avsnittet förfalskade eleverna lokaltidningens notiser och sedan fick klasskamraterna granska dessa källkritiskt. Arbetet har också resulterat i affischer där eleverna går igenom de fem viktiga källkritiksfrågorna. Tidigare i veckan kom ett brev (i form av ett rör) till UR, och i det brevet låg elevernas affischer. För att se elevernas affischer (och när en superglad Björn öppnar rörposten) klickar du på miniatyrerna nedan. Geografiska undersökningar.

Fältstudier i geografiundervisningen ger eleverna möjlighet att undersöka sin omvärld med alla sina sinnen.

Geografiska undersökningar

Det är ett roligt och kreativt arbetssätt som stimulerar elevernas upptäckarglädje. Geografiska informationssystem (GIS) öppnar nya möjligheter att analysera omvärlden och presentera geografisk information. Idag finns det lättillgängliga GIS-verktyg på internet som är gratis och enkla att använda. Landguiden - länder i fickformat. Seterra Online Geography Games. Geografens testamente Den stora Sverige resan, Norden & Europa. Geografens testamente - Norden kopplat till "The Big 5"

Europe: Free maps, free blank maps, free outline maps, free base maps. Ämnesprov Årskurs 6 - Uppsala universitet. Religionskunskap - Institutionen för didaktik och pedagogisk profession, Göteborgs universitet. Nationella ämnesprov i geografi för åk 6 och 9 - Uppsala universitet. Världens Häftigaste. Fantastiska fakta - Vi i femman. Nättidningen Svensk Historia. Ett arbetsmaterial till "Geografens testamente" ~ Kilskrift. Geografi - Svenska landskap. Bild1.png (935×527) FLS - Föreningen Lärare i Samhällskunskap. Många samhällskunskapslärare har numer erfarenhet av att genomföra nationella prov i samhällskunskap, både i årskurs 6 och i årskurs 9.

FLS - Föreningen Lärare i Samhällskunskap

Samtidigt är det såklart många som inte har gjort det. För de i den senare kategorin finns det däremot all anledning att granska de prov som används. Det kan vara både lärorikt, tankeväckande och perspektivgivande att se över vilka frågor som ställs i proven, hur de relaterar till kursplaner, mål, innehåll och kunskapskrav samt hur detta sedan går igen i bedömningsanvisningarna. Detta är en givande övning alldeles oavsett om man finner inspiration till hur man vill utforma prov och mätningar eller om man finner exempel på hur man absolut inte tycker att det ska gå till.

På Institutionen för pedagogik och specialpedagogiks hemsida (Göteborgs universitet) finns sidor om de nationella proven i samhällskunskap. Samtligt material finner du också via dessa länkar: Mikrolektioner ger effekt i Umeå. ”Kära Kitty...”

Mikrolektioner ger effekt i Umeå

Precis som vanligt så fick klass fem vid Västangårds skola utanför Umeå bara en enda ledtråd i går. Redan då brukar funderingarna börja. Vem är Kitty? Hello Kitty? Någon har kanske googlat, någon annan frågat en förälder. – Var det någon som kom på vad vi ska prata om idag? Några händer åker i luften. Det handlar förstås om Anne Frank, den judiska flickan som under andra världskrigets andra hälft skrev om sina upplevelser, gömd i ett lönnrum bakom en svängbar bokhylla i ett ockuperat Nederländerna. Har faktiskt aldrig varit med om att en årskurs 5 presterar så här bra.Micael Hermansson När Micael Hermansson berättar om judeförföljelserna i Europa, om kriget, om Anne Frank som samlade på filmstjärnor och älskade att skriva, som bara blev 15 år, då går tystnaden i klassrummet att ta på.

Bara de skrapande pennorna hörs. I ungefär åtta, nio minuter berättar Micael Hermansson. Geografens testamente - eller Den stora Sverigeresan: De stora sjöarna. Geografens testamente - Norden: Tre huvudstäder. Inspiration och kunskap för SO-intresserade. Proven 2013. Nationella ämnesprov i geografi för åk 6 och 9 - Uppsala universitet. 2013 Ämnesprov - Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, IPS, Göteborgs universitet. De nationella proven i samhällskunskap åk 6 och åk 9, år 2013 För att förstå resonemangen om delkunskapskrav nedan, se sid 5-6 i bedömningsanvisningarna (åk 6 och9). 1.

2013 Ämnesprov - Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, IPS, Göteborgs universitet

Eleverna skall kunna förstå vad som krävs av dem i varje uppgiftTusentals elever har prövat olika tidiga varianter av uppgifter. Vi märkte snart att de frågor vi tyckte var mycket klart formulerade, inte upplevdes så av eleverna. Slutresultatet har därför blivit relativt avskalade frågor, som försöker nå den egentliga frågeställningen direkt, utan inledande texter. 2. B) Det gäller också att sprida innehållet i uppgifterna så att det inte blir för kraftfullt utslag om eleverna inte läst om allt, därför prövar vi varje dkk på flera uppgifter. 3. 4.