background preloader

Culture & cie

Facebook Twitter

Ebook14stromingen. Het Nederlands van Nederland en dat van Vlaanderen hebben een haat-liefde-verhouding. ​"Van bij het begin was het idee om niet krampachtig te proberen in één boek de twee taalgebieden te dekken.

Het Nederlands van Nederland en dat van Vlaanderen hebben een haat-liefde-verhouding.

Samen met de Vlaamse Fieke Van der Gucht ben ik gestart met de Vlaamse versie. Dat bleek goed te lopen en na enkele maanden hebben we de redactie uitgebreid met twee Nederlandse collega’s: Mathilde Jansen en Nicoline van der Sijs. Zij maakten op basis van ons 'prototype' de editie voor Nederland. " "Dat heeft ons veel miserie bespaard. Telkens als er moeilijke keuzes moesten worden gemaakt, konden we zeggen: 'Doe jullie ding maar'. De verschillen zijn best opvallend.

"Dat hing af van wie de tekst bewerkte. Wat vindt u zelf het grootste verschil qua stijl en taalgebruik? "In ons geval hangt dat meer af van het karakter van de individuele auteurs. In de Nederlandse editie schrijven jullie: Nederlands is in Nederland 'de onmiskenbare taal van de natie', terwijl in Vlaanderen Nederlands eeuwenlang in de schaduw van het Frans stond. "Frans was trouwens de cultuurtaal in heel Europa. Streekproduct.be. De Vlaamse klassiekers - dagelijkse kost. 40 dagen zonder vlees! Mia's.

Vlaamse Liedjes. Vlaamse muziekgeschiedenis. De muziekgeschiedenis van Vlaanderen handelt over de verschillende muziekperiodes in Vlaanderen.

Vlaamse muziekgeschiedenis

Algemeen[bewerken] Netsky tijdens een optreden in 2008 Eva De Roovere in de Arenberg te Antwerpen tijdens de tournee Mijn Huis Overzicht per periode[bewerken] Oudheid[bewerken] Middeleeuwen[bewerken] De 11e eeuw[bewerken] Een van de oudste nog bewaarde en gedateerde muziekstukken in Vlaanderen is de Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum van Hildegard von Bingen. De 13e eeuw[bewerken] Nieuwe Tijd[bewerken] De 15e eeuw[bewerken] De Vlaamse muziek kende een summum omstreeks de 15e- en 16e eeuw met de Franco-Vlaamse School, een stijlrichting van polyfone vocale muziek.[8] Met zekerheid kan gezegd worden dat volgende componisten minstens een belangrijke periode van hun leven doorbrachten in wat tegenwoordig Vlaanderen genoemd wordt:

Lijst van Belgische films. Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie tot 1929 : stille films[bewerken] 1929-1945 : eerste geluidsfilms[bewerken] 1945-1964 : naoorlogse periode[bewerken]

Lijst van Belgische films

Lijst van succesvolste Belgische films. Vlaamse film. Immaterieel Cultureel Erfgoed. Website Cultuur van de Vlaamse overheid. Ambassadeurs historiques de la Flandre. Aux profs d’histoire et leurs élèves de tous les pays Est-ce que les personnages flamands d’importance historique figurent dans votre enseignement d’histoire?

Ambassadeurs historiques de la Flandre

Nous aimerions savoir si les personnages mentionnés ci-dessous (ou au moins quelques-uns) figurent dans vos manuels et cours d’histoire. Dans ce cas, veuillez nous envoyer par courrier électronique un scan des pages concernantes et de l’enveloppe du manuel. Racontez-nous aussi comment ces personnages sont traités dans votre leçon. (pendant toute une leçon ou est-ce qu’ils sont uniquement mentionnés). Si aucun des personnages n'est retrouvé dans vos manuels ou cours, veuillez aussi nous faire savoir car c’est important pour notre projet. Nous avons l’intention de mettre le matériel que vous nous envoyez sur notre website, ainsi vous pourrez suivre l’évolution. Quelles personnes? Visitez notre école:Sint-Lodewijkscholen. Dutch Culture & Society. Vandaag de dag.

Sinterklaas.startpagina.nl. Veelgestelde vragen over het Nederlands. Taaladviezen De vragen die hieronder staan zijn algemene vragen over het Nederlands.

Veelgestelde vragen over het Nederlands

Mocht u een vraag hebben over taalgebruik, spelling, woordkeuze, grammatica, etc. dan kunt u ook onze ruim 1000 taaladviezen raadplegen om te zien of daar het antwoord tussen staat. Taalbeleid van een overheid is het geheel van maatregelen dat ze neemt om het gebruik van een taal of meer talen te beïnvloeden, om het onderwijs in die taal te bevorderen, om de taal vast te leggen en eventueel normen voor te schrijven en om de rechten van bepaalde groepen op het behoud en het gebruik van hun eigen taal te waarborgen. Maatregelen zijn bijvoorbeeld wetten, subsidies of bewustwordingscampagnes. De Nederlandse Taalunie is een organisatie waarin de Nederlandse, de Vlaamse en de Surinaamse overheid gezamenlijk beleid voeren over de Nederlandse taal.

(lees meer over de structuur van de Taalunie) De Taalunie heeft in 1995 enkele spellingregels veranderd. Lees meer over woorden en woordenboeken.