background preloader

Lukio

Facebook Twitter

Katso, millä keskiarvolla Suomen eri lukioihin pääsi – Jani Ollila aloittaa erälukion Enontekiöllä, Juuso Laine matikkalukion Espoossa. Toisen asteen yhteishaun tulokset ovat selvinneet tänään torstaina.

Katso, millä keskiarvolla Suomen eri lukioihin pääsi – Jani Ollila aloittaa erälukion Enontekiöllä, Juuso Laine matikkalukion Espoossa

Näin kirjoitat ällän paperit. Julkaistu 08.02.2018 - 11:52.

Näin kirjoitat ällän paperit

Päivitetty 08.02.2018 - 12:01 Laudatureja kahmineet ylioppilaat paljastivat niksinsä Abitreeneille. Hyvän yo-todistuksen eteen on tehtävä töitä koko lukion ajan. Viime metreillä lukemisessa kannattaa keskittyä siihen, millaisia vastauksia yo-kokeissa haetaan. Ja muistaa, ettei laudaturinkaan vastauksen tarvitse olla täydellinen. Vikke Elfving ei muista tarkkaa hetkeä, mutta joskus lukion 1. tai 2. vuonna ajatus alkoi muhia hänen päässään: mitä jos yrittäisi uutta ennätystä ja kirjoittaisi ylioppilaaksi 12 laudaturilla? Opon kanssa oli jo yläasteella puhuttu, että Elfving tekisi lukion neljään vuoteen, sillä hän halusi opiskella useita aineita. “On päästävä sensorin pään sisään”

Välivuotta viettävien määrä vain kasvaa: Ylioppilaiden siirtyminen korkeakouluihin hidastui. Erityisesti nuorten naisten kohdalla näkyy nyt viipyilyä matkalla lukiosta jatko-opintoihin.

Välivuotta viettävien määrä vain kasvaa: Ylioppilaiden siirtyminen korkeakouluihin hidastui

Tuoreiden ylioppilaiden pääsy korkeakoulutukseen on hidastunut, kertoo Tilastokeskus Tieto&Trendit -julkaisussaan (siirryt toiseen palveluun). Ilmiö näkyy sekä ammattikorkeakouluissa että yliopistoissa: Ylioppilasvuotena ammattikorkeakouluopintoihin siirtyviä oli vuonna 2017 lähes 10 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin. Lukiolaiset korottavat hiki hatussa arvosanojaan, yläkoululaiset jopa maksavat päästäkseen haluamaansa lukioon – Tähänkö pääsykoeuudistus on johtamassa? Ensi vuonna voimaantuleva pääsykoeuudistus lisää ylioppilastutkinnon merkitystä yliopistojen valintakiintiöissä.

Lukiolaiset korottavat hiki hatussa arvosanojaan, yläkoululaiset jopa maksavat päästäkseen haluamaansa lukioon – Tähänkö pääsykoeuudistus on johtamassa?

Tämä tietää lisää paineita sekä lukiolaisille että lukioon tähtääville. Valmiuksia menestykselliseen lukio-opiskeluun haetaan entistä useammin jo peruskouluiässä hankittavalla maksullisella lisäopetuksella. Lääkäri Pippa Laukka tapaa vastaanotollaan lukiolaisia, jotka uupuvat jo ekan vuoden keväällä – Siksi hän kirjoitti tyttärensä kanssa kirjan, joka opettaa armollisempaa elämää - Hyvinvointi. Lääkäri Pippa Laukka tapaa vastaanotollaan lukiolaisia, jotka uupuvat jo ekan vuoden keväällä – Siksi hän kirj ”Muistinko sanoa, että menen hiihtämään huomenna Finlandia-hiihdon?

Lääkäri Pippa Laukka tapaa vastaanotollaan lukiolaisia, jotka uupuvat jo ekan vuoden keväällä – Siksi hän kirjoitti tyttärensä kanssa kirjan, joka opettaa armollisempaa elämää - Hyvinvointi

Mutta vain ihan lyhyen pertsamatkan. 32 kilometriä.” ”Aijaa, ei tainnut olla puhetta. Kiva!” Näin urheilulääkäri Pippa 47, ja hänen tyttärensä Iina-Sofia 19, jutustelevat keskenään. Monelle ”ihan lyhyt 32 kilometrin hiihtolenkki” voisi tuntua ylivoimaiselta, mutta ei Laukalle. Mainos (Teksti jatkuu alla) Mainos päättyy Nyt se ei kuitenkaan ole hampaat irvessä tehtävä suoritus, vaan vähän pidempi hiihtoreissu kauniina lauantaipäivänä. Naisten jalkapallomaajoukkueen lääkärinä, Helsingin Sanomien kolumnistina ja Hintsa Performancen puhujana tunnetuksi tullut Laukka tietää omasta kokemuksesta, ettei hampaat irvessä suoritettava elämä tuo mukanaan ainakaan onnellisuutta.

Korkeakoulujen todistusvalinnan kriteerit on päätetty – esimerkiksi kasvatustieteistä haaveilevan kannattaa keskittyä äidinkieleen, matematiikkaan ja fysiikkaan - Kotimaa. Korkeakoulujen todistusvalinnan kriteerit on päätetty – esimerkiksi kasvatustieteistä haaveilevan kannattaa ke Yliopistot ovat päättäneet, millaisilla kriteereillä ylioppilastodistuksia arvotetaan vuoden 2020 opiskelijavalinnoissa, Helsingin yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Korkeakoulujen todistusvalinnan kriteerit on päätetty – esimerkiksi kasvatustieteistä haaveilevan kannattaa keskittyä äidinkieleen, matematiikkaan ja fysiikkaan - Kotimaa

Kullekin alalle on tehty omat valintaperusteensa. Alakohtaisissa kriteereissä painotetaan niitä lukiossa opiskeltavia aineita, joista on hyötyä juuri sen alan korkeakouluopinnoissa. Valinnat on tehty tiedotteen mukaan eri koulutusalojen yhteistyönä niin, etteivät valintakriteerit eroaisi toisistaan merkittävästi saman alan sisällä. Ylioppilastodistusten arvottamisperusteita voi jo tutkia Opintopolku- mutta täydelliset valintakriteerit julkaistaan vasta loppuvuonna 2019. Mainos (Teksti jatkuu alla) Mainos päättyy Helsingin Sanomat kertoi kauppakorkeakoulujen pääsykokeista, joissa opiskelijavalinta ylioppilastodistuksella otettiin ensimmäisenä käyttöön.

Suomalaistutkimus: Eliittilukiossa opiskelu ei paranna menestystä ylioppilaskokeissa - Kaupunki - HS.fi. Suomen eliittilukioissa opiskelu ei välttämättä paranna ylioppilaskoemenestystä, selviää Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen (Vatt) ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tutkimuksesta.

Suomalaistutkimus: Eliittilukiossa opiskelu ei paranna menestystä ylioppilaskokeissa - Kaupunki - HS.fi

Tutkimuksessa tarkasteltiin Ressun, Helsingin normaalilyseon, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun, Mäkelänrinteen ja Etelä-Tapiolan lukioita, Vattin tiedotteessa kerrotaan. Nämä lukiot ovat olleet useissa mediavertailuissa kärkisijoilla, koska niiden sisäänpääsyraja on korkea ja niihin valikoituu korkean lähtötason opiskelijoita.

Tuoreessa tutkimuksessa ei kuitenkaan havaittu, että näihin lukioihin nipin napin päässeet abit olisivat suoriutuneet yo-kirjoituksissa paremmin kuin juuri ja juuri rajan alle jääneet. Tutkimuksessa vertailtiin kahta ryhmää: niukasti sisäänpääsyrajan ylittäneitä ja juuri rajan alle jääneitä. Näihin ryhmiin kuuluneet olivat keskimäärin samanlaisia, mikä mahdollisti syy-seuraussuhteiden vertailun. ”Silti näiden ryhmien ylioppilasarvosanoissa ei ole eroa.

Abitreenit yle

Jännitätkö yo-kirjoituksia tai pääsykokeita? Näillä asiantuntijan vinkeillä kovakin jännittäjä voi kääntää tilanteen voimavarakseen. Kun jännittämiseen varautuu ennalta, voi siitä oppia jopa nauttimaan.

Jännitätkö yo-kirjoituksia tai pääsykokeita? Näillä asiantuntijan vinkeillä kovakin jännittäjä voi kääntää tilanteen voimavarakseen

Ilman jonkinlaista jännittämistä ei voi päästä huippusuorituksiin, sanoo nuorten kokemaa stressiä tutkinut professori Katariina Salmela-Aro Helsingin yliopistosta. Kysyimme häneltä jännittämisestä ja sen kääntämisestä voimavaraksi. 1) Jännittäminen heikentää koesuoritusta, vai heikentääkö? Ei heikennä, vaan oikeastaan päinvastoin. Optimaalisiin suorituksiin pääsee, kun on sopivasti jännittynyt. 2) Nukkuminen kärsii jännittämisen takia, mikä sekin heikentää koesuoritusta, vai heikentääkö? Kyllä. 3) Kuinka kääntää jännittäminen voimavaraksi? Nimenomaan. 4) Kuinka moni jännittää? Jännittäminen on todella yleistä. 5) Millaiset asiat altistavat jännitykselle? Jännittämistä voi lisätä jos vertailee omia suorituksia muiden suoritukseen. 6) Yhdysvalloissa on havaittu, että vähävaraisista perheistä tulevat jännittävät enemmän omaa pärjäämistään ja ovat siksi alisuorittajia.

Jakso 1: Uusi kausi alkaa. Yhteishakulaskuri. Katso lukion keskiarvorajat Keskiarvokoneella! Älä usko lähi­päivien lukio­vertailuja – Helsingin huippu­koulut ovat vain keskikastia, kun vertaillaan koulujen vaikutusta opinto­menestykseen - Tiede. Älä usko lähi­päivien lukio­vertailuja – Helsingin huippu­koulut ovat vain keskikastia, kun vertaillaan kouluj Uusien ylioppilaiden nimet selviävät perjantaina.

Älä usko lähi­päivien lukio­vertailuja – Helsingin huippu­koulut ovat vain keskikastia, kun vertaillaan koulujen vaikutusta opinto­menestykseen - Tiede

Ylioppilastutkintolautakunta luovuttaa kevään tulokset lukioille aamulla, ja sen jälkeen opiskelijat saavat tietää omat arvosanansa. Lautakunta tuottaa pienellä viipeellä myös koulukohtaisia tuloksia, joista selviää eri lukioiden menestys kevään ylioppilaskokeissa. Useat tiedotusvälineet julkaisevat aineiston perusteella omat rankinglistansa. Niissä koulut laitetaan paremmuusjärjestykseen ylioppilastutkinnon neljän pakollisen aineen pistemäärien keskiarvon perusteella.

Median vertailuista voi lukea, mikä lukioista oli Suomen paras tai surkein. Mainos (Teksti jatkuu alla) Mainos päättyy Tutut suurten kaupunkien koulut hallitsevat vuodesta toiseen lukiorankingien kärkisijoja. Menestysvertailut kiinnostavat ymmärrettävästi lukioon pyrkiviä nuoria ja heidän vanhempiaan.