background preloader

Digitalisering

Facebook Twitter

Svd.digitalisering. Våldsam övertro på skolans digitalisering - Kvartal. Datorer, surfplattor och digital kompetens i läroplanen – allt säljs in med grandiosa löften om att det ska framtidssäkra skolan. Men evidensen är skral, skriver läraren Isak Skogstad. Branschen för elevdatorer omsätter 45 miljarder kronor årligen enbart i USA, en siffra som beräknas stiga med hundra miljarder om bara några år.

Datorjättar som Apple, Microsoft och Google har insett potentialen i marknader för skärmar i skolan och det som kallas en-till-en: en skärm per elev. Det ger inte bara en chans att sälja enorma mängder prylar här och nu, utan kan också lägga grunden för en livslång lojalitet hos barn som vänjer sig vid företagens varumärken och produkter från tidig ålder. Att datorjättarna säljer prylar till skolor är inget nytt. ”Certifiering” av lärare En framgångsrik metod för att knyta lärare till sitt varumärke har varit att erbjuda kostnadsfria utbildningar om hur man använder produkterna för lärare.

Ett exempel är den svenska läraren Sara Bruun. Ny forskning visar: Digitaliseringen och fenomenbaserad undervisning illa för inlärningen. De nya undervisningsmetoderna försämrar elevernas inlärning.

Ny forskning visar: Digitaliseringen och fenomenbaserad undervisning illa för inlärningen

Det konstateras i ny forskning vid Helsingfors universitet. Bland annat digitaliseringen syns redan i Pisa-resultaten, säger forskaren bakom studien. Det är psykologie doktor Aino Saarinen vid Helsingfors universitet som gjort undersökningen. Helsingin Sanomat var först med nyheten om den. Ju mer man använde digitala redskap i undervisningen, desto sämre blev inlärningsresultaten.

Till Svenska Yle säger Saarinen att orsaken till de sämre inlärningsresultaten bland annat är den allt flitigare användningen av digitala hjälpmedel i skolan. - Ju mer man använde digitala redskap i undervisningen, desto sämre blev inlärningsresultaten. Professor i utbildningspolitik: Det bästa sättet att förbättra Pisa-resultaten är att minska telefontiden.

Den kända utbildningsexperten Pasi Sahlberg tror att tillräcklig sömn och en minskning av telefonanvändningen skulle höja på prestationen i skolorna bättre än en ny läroplan eller teknologiska framsteg.

Professor i utbildningspolitik: Det bästa sättet att förbättra Pisa-resultaten är att minska telefontiden

För ett par veckor sedan gav Pasi Sahlberg, som är professor i utbildningspolitik, en intervju till en australisk tidning. I intervjun frågades varför Finlands Pisa-resultat har sjunkit. Sahlberg svarade att det istället lönar sig att titta på varför alla OECD-länders Pisa-resultat överhuvudtaget har sjunkit, inte bara Finlands. Den största anledningen till det är smarttelefonerna, tycker Sahlberg. Unga runtom i världen är beroende av sina telefoner och spenderar flera timmar om dagen bakom skärmen. Poddtoppen.se. Idag har vi besök av ingen mindre än författaren, estradören och dansaren Fredrik Apollo Asplund.

Poddtoppen.se

Navid och Fredrik pratar främst om hur det var för Fredrik att resa till mellanöstern som homosexuell och sårbarheten att ställa sig på en scen och prata om sitt liv. Vill du höra mer och se mer från Apollo, då kan du följa honom på Instagram. www.instagram.com/nr1apollo/ Är du intresserad av hans bok eller se hans pjäs?

Då hittar du dom här: Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus: Det här är min historia: Gillar du det du hör, då har du möjlighet att stötta oss via swish och det ger oss möjlighet att bjuda in fler gäster att samtala med. Vi finns nu även på Patreon för dig som vill bli månatlig stöttare och få ta del av extramaterial och VIP-inbjudningar. www.patreon.com/hurkanvi/ Tack kompis Samtalet fortsätter Följ oss på sociala medier: Instagram: @Hurkanvi Facebook: Navid Modiri Twitter: Modiri_navid Glöm inte prenumerera på vår kanal här på Youtube.

Besök vår hemsida för att läsa mer: Monotasking. Digitaliseringen är inte häftig – den är nödvändig. Jaha, nu har jag tröttnat lite igen på digitaliseringen av skolan.

Digitaliseringen är inte häftig – den är nödvändig

Jag blir lite matt av alla häftiga saker som görs. Det finns på tok för många häftiga lärare som gör häftiga saker med sina elever och som sen åker runt och skrämmer livet ur andra lärare som får för sig att digitaliseringen måste vara häftig. Jag tror inte på förändring – jag tror på förBÄTTRING Jag tror inte omdefiniering av lärandet – jag tror på att skapa helt okej förutsättningar för så många som möjligt, både elever och lärare. I mitt klassrum, skulle jag vilja påstå, är digitaliseringen rätt ordentligt implementerad. En vanlig dag ser ut ungefär så här: 8.30 Jag kommer till jobbet, dricker en kopp kaffe och kollar mina mail samt svarar på de som ska svaras på. 9.00 Lektionen börjar. 9.20- 9.45 Jag har en klassisk genomgång vid tavlan.

Beroende på vad vi går igenom hittar jag någon passande visualisering eller liknande för att förstärka undervisningen. Digitaliseringen av skolan - en långsiktig utmaning när samhället förändras. 27 March, 2018 - 16:17 Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att digitalisera skolan och under våren inleder SKL arbetet med att ta fram en handlingsplan som ska lägga grunden för en långsiktig och likvärdig verksamhetsutveckling i hela landet.

I flera av landets kommuner är man redan igång med arbetet. Två forskare från Göteborgs universitet och Högskolan Väst samt beslutsfattare, tjänstemän, skolledare och lärare från Skellefteå och Lidingö delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. En central fråga som sträcker sig över alla verksamhetsområden Digitaliseringen av skolan är en komplex utmaning för Sveriges skolhuvudmän och för alla som arbetar i skolan. Såväl styrning som ledning och lärande i skolan sker i allt större utsträckning genom digitala system och verktyg. . - Digitaliseringen ska inte ses om ett avgränsat it-projekt, utan som en verksamhetsutveckling som hela tiden måste rulla på. Skapa utrymme för förändring Lär med och av varandra.