background preloader

Elisavetastaykova

Facebook Twitter

Elisaveta Staykova

Insegnante di lingua italiana - Liceo linguistico.

Най-използваните езици в интернет може да ви изненадат (графика) Интернет е необятен и в него може да се намери съдържание на множество различни езици.

Най-използваните езици в интернет може да ви изненадат (графика)

Любопитното обаче е, че степента на онлайн употребата им не е свързана пряко с това за колко хора те са майчини и колко хора могат да си служат с тях като цяло. Например хинди е третият най-говорим език в света, но далеч не е сред най-популярните в мрежата. В таблицата по-долу са подредени 20-те най-често срещани езика в интернет, a по-долу има и нейна графична визуализация, дело на Visualcapitalist. Подредбата е изготвена, като са взети предвид най-посещаваните в света 10 милиона уебсайта според рейтинговата система на Alexa.com и това на какъв език са те.

Впечатление прави присъствието в топ 20 на персийски (петият най-използван в интернет), виетнамски (9-и), гръцки (15-и), полски (16-и), тайландски (19-и) и украински (20-и). Едва ли е изненада, че английският е най-често срещаният език онлайн, като 60.4% от топ сайтовете са преведени на него. Бъдещето на езиците в мрежата.

Ancora un webinar dedicato a Dante Alighieri, con i prof. Domenico Palumbo e Telis Marin

Излиза нов роман на непочтителния и саркастичен Фредерик Бегбеде - Площад Славейков. Фредерик Бегбеде, саркастичният бунтар, язвителният и непочтителен французин, отново излиза на българския пазар с последната си книга „Човекът, който плаче от смях”.

Излиза нов роман на непочтителния и саркастичен Фредерик Бегбеде - Площад Славейков

Повечето читатели безспорно ще усетят препратката в заглавието към „Човекът, който се смее” на Виктор Юго. Сюжетната връзка между двете книги също е видима. Юго извежда своя герой от низините до върховете на обществото. Същото се случва и с героя на Бегбеде, който повтаря съдбата на познати реални фигури – водещия телевизионно реалити шоу Доналд Тръмп става президент, а известният като „клоуна Бо-Джо“ Борис Джонсън – министър-председател на Великобритания. И не са само те примерите в днешното ни общество. В романа се срещаме с любимия герой на Бегбеде – Октав Паранго, рекламист в първия роман, ловец на модели във втория.

Предлагаме ви откъс от „Човекът, който плаче от смях”, предоставен от издателство „Колибри”: Всеки мой поглед е зов за помощ, всяка жена, която срещам е възможност. Училището бе принуда, пустош, скука… ♥ Стефан ЦВАЙГ. (Stefan Zweig, 1916) Училището в миналия век Беше съвсем естествено след основното училище да постъпя в гимназията.

Училището бе принуда, пустош, скука… ♥ Стефан ЦВАЙГ

Във всяко заможно семейство държаха предвидливо, и то в интерес на социалните отношения, да имат „образовани“ синове; учеха ги френски и английски, запознаваха ги с музика, вземаха им отпървом гувернантки, а после домашни учители, за да им преподават добри обноски. Но само тъй нареченото „академично образование“, което отваряше вратите на университета, придаваше пълноценност на младия човек в онези времена на „просветния“ либерализъм; затова всяко „добро“ семейство имаше амбицията поне един от синовете да постави пред името си докторска титла. А този път до университета беше доста дълъг и съвсем не розов. Не че нашите австрийски училища бяха всъщност лоши.

Италианската кухня: изкушение, на което трудно може да се устои. Със сигурност най-популярната и най-обичаната в света е италианската кухня.

Италианската кухня: изкушение, на което трудно може да се устои

Тя е съчетание от характерната средиземноморска емоция, експлозия от вкусове, аромати и истински кулинарни изкушения. Нека видим повече: Корените на традиционната италианска кухня започват от IV век. Развива се в две основни направления - кухнята на богатите и кухнята на простолюдието. Любовта изисква всичко и има право на всичко ~ БЕТОВЕН - ARTday.bg.

Cucina italiana. Гръбнакът на Италия -Апенините предлагат незабравими гледки. Планинската верига Апенини се състои от няколко по-малки успоредни вериги, простиращи се на около 1200 км по цялата дължина на Италианския полуостров.

Гръбнакът на Италия -Апенините предлагат незабравими гледки

Тя формира гръбнака на полуострова и се простира през южната част на Италия, като след това преминава под тесния Месински пролив в остров Сицилия. Още за тези забележителни земни формирования разказва World Atlas: Простирайки се от югозапад до Североизточна Италия, планинската верига Апенини има максимална ширина от около 250 км. Тя може да бъде разделена на три части: Северните, Централните и Южните Апенини. Цитат на деня. Ние и нашите съхраняваме и/или осъществяваме достъп до информация на устройството (като например „бисквитки“) и обработваме лични данни (като например уникални идентификатори) и стандартна информация, изпратена от устройството, с цел персонализирани реклами и съдържание, измерване на рекламите и съдържанието и статистика за аудиторията, както и с цел разработване и подобряване на продукти.

Цитат на деня

С ваше разрешение ние и партньорите ни може да използваме точни данни за географско позициониране и идентификация чрез сканиране на устройството. Можете да кликнете, за да дадете съгласието си ние и партньорите ни да обработваме данните ви, както е описано по-горе. Италия те учи на малките неща - нещата от живота - GoGuide.bg. 24.04.2015 от Мони Монев Събуждам се в хотелската си стая.

Италия те учи на малките неща - нещата от живота - GoGuide.bg

Пускам телевизора. Папата държи своята традиционна реч навръх Великден. Ilfattoquotidiano. Къде изчезва Леонордо за две години, си остава загадка. Гепардът на киното Лукино ВИСКОНТИ - ARTday.bg. Бернини: Магьосникът на бароковия Рим. През 17-и век в изкуството се налага един нов стил, характерен с блясък, пищност, драматизъм и силна емоционалност – барокът. Път си проправя една нескрита величественост. С този стил все по-явно се показва сложността и многообразието на света, но и се пропагандира все по-успешно могъществото на аристокрацията и църквата. Неслучайно е подкрепян силно от Римокатолическата църква. Популярни ютюбъри създават собствени видео-сайтове. Какво да ядем без угризения след вечеря пред TV. Има вкусотии, които може да си хапваме и след залез слънце, но с мярка.

Какво да ядем без угризения след вечеря пред TV

Вижте кои са: 1. Кашкавал/сирене Повтаряме: с мярка, с мярка, с мярка! Когато ви утешаваме, че можете да си похапнете кашкавал или сирене късно вечерта, имаме предвид едно резенче, а не половин килограм. Ана Маняни, която позна любовта на снимачната площадка и в живота - ARTday.bg. Важни правила за хранене от французойките. Във Франция храната има своя философия, а стане ли дума за здраве и удоволствия, те никога не могат да бъдат преекспонирани от модерните течения.

Важни правила за хранене от французойките

Може би затова не е чудно, че хората, страдащи от наднормено тегло във Франция, са наполовина по-малко в сравнениe с тези в САЩ, Австралия или Нова Зеландия (без значение, че френската кухня е богата на калорични храни). Добрата новина е, че не е нужно да живеете там, за да се наслаждавате на френския стил на живот и да отслабвате похапвайки. Истинска храна, традиции и вкусен начин на живот са тайната формула за стройните фигури на французойките. Философия, събрана в 20 простички правила. Винаги поддържайте добър баланс между дисциплина и любов, защото едната е безпомощна без другата ♥ Ноел БАТЪН. (John William Waterhouse, 1916, Tristan and Isolde with the Potion) ♥ Трите правила на емоционалната хармония Всеки от нас има три основни черти на характера.

Винаги поддържайте добър баланс между дисциплина и любов, защото едната е безпомощна без другата ♥ Ноел БАТЪН

Как да се развием като пълноценни личности и да развием божията сила вътре в нас? Докато израстваме в детството ни, бащите ни ни учат на дисциплина, а майките – на състрадание и съчувствие, и тези две неща едновременно ни карат да постигаме личните си успехи честно и достойно. Италианския интериорен дизайн - Selamore Design. Ето някои определящи характеристики на италианския интериорен дизайн, заради които има смисъл вашият дом да придобие очарователния италиански дух. Милано | Италия Не може да се отрече - италианците имат добър вкус. Независимо дали става въпрос за храна, дрехи, коли, бижута или чанти, италианците винаги успяват да впечатлят.Затова не е изненада, че интериорният дизайн е една от силните страни на Италия.

От красивите и сложни дизайни на тавани и стени от Ренесанса до очарователните мозайки на Римската империя, интериорният дизайн е във фокуса на италианския живот и култура от стотици години.Искате ли да добавите доза италиански стил в дома си? Дилемата на владетеля - да бъде любим или да буди страх ♠ МАКИАВЕЛИ. Statue of Nicolo Machiavelli (1469 ~ 1527), Uffizi Gallery Florence, Italy ♠ За жестокостта и милосърдието. Да бъдеш любим или да будиш страх Владетелят трябва да се стреми да се прослави като милостив, а не като жесток, но да внимава да не прилага зле милосърдието си. Цезар Борджия се славеше като жесток, но благодарение на жестокостта си внесе ред в Романя, обедини я, омиротвори я и внуши покорност към властта си. Владетелят не трябва да се бои, че ще го сметнат за жесток, щом това му помага да държи поданиците си единни и верни. Ден на Данте Алигиери.

Maeci Днес, 25 март 2020 г. отбелязваме за първи път Деня на Данте Алигиери, учреден от италианското правителство. Датата е избрана във връзка с анализа на учените, които определиха 25 март като начало на отвъдното пътуване на Божествената комедия.Данте Алигиери е символ на италианската култура и език и почитането му ще бъде начин да се обединим за Италия в този труден момент, споделяйки стихове с безвременен чар. Тържествата, макар и от разстояние, продължават през целия ден в социалните мрежи чрез стрийминг четения, посветени на Данте, с официалните хаштагове #Dantedì и #IoleggoDante.В YouTube канала на Министерството на културата на Италия ( ще бъде излъчен и филм, създаден специално за това първо издание на #Dantedì.Ето и всички срещи, които можете да проследите онлайн:

11 неща, които ще ни донесат щастие през 2021-ва година. Може да помислите за това като за странно предложение - възможно ли е изобщо да се събудим без будилник? Е, така е. Практикувайте рутина на сън, събуждане в един и същи час всеки ден. Ето как трябва да работи вашият биоритъм, без аларми, които да ви измъкнат от съня. Събудете се естествено и започнете деня си с позитивно настроение. 2. Започнете всяка сутрин с усмивка Знаем, че животът може да ни завладее и може да почувствате като изпитание първото нещо всяка сутрин да е да се усмихвате, но се опитайте да го направите. Откъде идва думата Коледа. Бунтът на жената-гений Камий КЛОДЕЛ. Агресивността и критичността у жената бързо изморяват мъжа ~ Андре МОРОА.

1 novembre 1500: nasce Benvenuto Cellini – Michelangelo Buonarroti è tornato. Мразите фитнеса? Тогава правете като японците - Webcafe.bg. LifeCafe по kokumura 04.12.2020, 16:00. ▷ Чести въпроси за Италия. Вашата оценка 0 от 0 гласа. Един велик разказ – “Напразни покани” на Дино Будзати – Book Kiss – Книжна целувка. Сюрреализъм - Предшественикът: ДЖОРДЖО ДЕ КИРИКО. Хубаво експозе! Луиджи Пирандело: Джентълмен е нещо, което трябва да бъдеш винаги! - Afish.bg. Караваджо ~ В рисуването равностоен на Природата. Морето през очите на Иван АЙВАЗОВСКИ. Джумпа Лахири: В италианския език се чувствам по-уверена и по-свободна като писател. Албер Камю: Абсурдът има смисъл само, ако не се примирявате с него - Литeратура, музика, кинo и фото - Lunatic.bg. Юлски следобед, студено вино и топъл джаз - нещата от живота - GoGuide.bg. La Villa d’Este a Tivoli – Michelangelo Buonarroti è tornato. Какво научих по мода за 1 година в Италия.

Италия те учи на малките неща - нещата от живота - GoGuide.bg. La Fontana dei Quattro Fiumi del Bernini – Michelangelo Buonarroti è tornato. 100 години от рождението на Алберто Сорди, един необикновен италианец. Il programma tv Little Big Italy per imparare il lessico sul cibo, esercitarsi sulla produzione orale e fare intercultura – insegnare italiano per stranieri. La Fontana della Barcaccia – Michelangelo Buonarroti è tornato. Италианската мъдрост за живота - лесна за храносмилане - нещата от живота - GoGuide.bg.

13 неща, които да не правиш в Италия - нещата от живота - GoGuide.bg. Как да си приготвя хубаво кафе у дома: 9 уреда за вкусно кафе в къщи. Отсъствието на възпитание помага на говоренето. Наличието му - на слушането. 30 места в Европа, които трябва да видите през живота си. 30 места в Европа, които трябва да видите през живота си. Брускети - вкус, в който се влюбваш! Rientro a scuola: dalla distanza tra i banchi alle lezioni miste online e in aula. Misure al vaglio del Ministero. На 17 април никаква червена храна не се яде. Вълшебна разходка из Тоскана. Roma, la grande bellezza della città vista ai tempi del Coronavirus. Тест: Можете ли да назовете столиците на всички тези държави?

Ботичели: Поет на тревожната красота. 25 ароматни мисли за кафето. 9 мита за ученето на италиански. Най-добрите 11 езикови школи в Рим през 2020 г. (от 398 лева) Онлайн курс по италиански език за начинаещи - ниво А1, Асториа Груп. Следвай своя път и нека хоратa си говорят каквото си искат - ДАНТЕ АЛИГИЕРИ. Всички обичат... Девите! “Висящо кафе” – една човечна традиция от Неапол. Три великолепни стихотворения от Робърт Бърнс. Te voglio bene assai … из една велика италианска песен. Puremall.bg - От Хола В Мола, Толкова е Лесно. Произход на популярни изрази. I principali stereotipi sugli italiani, commentati da una ragazza francese. Esercizi di comprensione orale in italiano con video didattici.

Как празнуват Коледа в Италия? - NOVA. ИТАЛИАНСКИТЕ КОРЕНИ НА КОЛЕДА. La storia della facciata del Duomo di Firenze – Michelangelo Buonarroti è tornato. Тест: Можете ли да назовете столиците на всички тези държави? Бернини: Магьосникът на бароковия Рим. 7 dicembre 1598: nasce il Bernini – Michelangelo Buonarroti è tornato. МАЙСТОР ПЕКАР: ЙОРДАН ДЪБОВ - това е човекът - GoGuide.bg. Салваторе Куазимодо – стихове и биография на душата на Южна Италия. 10 града, в които сервират най-хубавото кафе на света. Любопитни факти за италианската кухня. Най-големите грешки, които туристите правят в Рим. Чудната история на най-красивата скулптура на света. Начините, по които психопатите ви манипулират - Lifetime.bg. Джакомо Казанова – Няма жена, която да не може да бъде съблазнена, ако постоянно й обръщаш внимание.

Андрей Кончаловски: Обичам Микеланджело заради слабостите му - Площад Славейков. Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме) - Здравословно. 10 отличителни черти на хората със силна психика. Европейски ден на езиците > Home. Европейски ден на езиците > Facts > Language Trivia. QUALI SONO I SEGNI DELLO ZODIACO PI FORTUNATI NEL 2020? - Il miglior sito di oroscopi giornaliero, settimanale, mensile, annuale online gratis. Stress lavoro-correlato: rischio burnout negli insegnanti - Libreriamo. Учителите са претоварени от бумащина, синдикат зове за промени. Learn Italian Videos: L'espresso. 13 тайни на Италия, които да разгадаете1п. Ден "Как се прави кино" на МВнР на Италия. Накратко за Втората световна война. Моите италиански дни – септември 2019 by My Italian Days. Човек е нещастен, защото не знае, че е щастлив; само затова – Фьодор Михайлович Достоевски.