background preloader

Etäopetus

Facebook Twitter

Matleenan blogi: Miten esitän Teamsissa dioja? Koulutuksissa ja verkkokeskusteluissa nousee jatkuvasti esiin harmi siitä, että esitettäessä PowerPoint-dioja Teamsin kautta ei näe chattia.

Matleenan blogi: Miten esitän Teamsissa dioja?

Tämä johtuu siitä, että diat on totuttu esittämään lähiopetuksessa projektorilla kohdasta diaesitys. Kun dioja esitetään Teamsin kautta, kannattaa dioista valita diaesityksen sijaan lukunäkymä. Sen kuvake on ihan diaesityksen vieressä. Tällöin diat näkyvät yhdessä ikkunassa, jonka voit jakaa verkon kautta. Jakamalla osallistujille vain yhden ikkunan, näet näytölläsi mm. osallistujien videokuvat, osallistujalistan tai chatin. Näytän alle upotetulla Miten esitän Teamsissa dioja? Hybridiopetus - koonti hyvistä linkeistä. Matleenan blogi: Hybridiopetus. Viime kevään keskeisin juttu opetuksen kentällä oli etäopetus.

Matleenan blogi: Hybridiopetus

Liekö etäopetuksen perusosaamisesta tullut jo ns. uusi normaali? Ainakin lähes kaikilla on nyt valmius tarvittaessa siirtyä siihen nopealla aikataululla. Jotkut pitävät tätä opettajien ja oppijoiden taitoa yllä niin, että kerran kuussa on yksi etäopetuspäivä. Tämän syksyn juttu on selvästikin hybridiopetus, missä osa ryhmästä on läsnä ja osa etänä esimerkiksi karanteenin, oman tai lapsen sairastumisen tai riskiryhmään kuulumisen vuoksi. Tämä näkyy myös esimerkiksi terveydenhuollon täydennyskoulutuksessa, missä osalla on lupa osallistua vain etänä altistumisriskin minimoimiseksi. Tiedän monen oppilaitoksen nyt tekevän omia hybridiopetusohjeistuksiaan. En taida olla mikään poikkeus siinä, että kysyttäessä halukkuutta hybridiopetukseen, vastaukseni on yleensä ollut, että jos lähitoteutus ei onnistu, voisivatko kaikki osallistua etänä. Paljon riippuu kouluasteesta, tapaamisen teemasta, tavoitteista ja resursseista. Meeting Cards.

Designed by Stephen Walker at See Think Do because not everyone has a printer.

Meeting Cards

Inspired by the original super cards from Collaboration Superpowers. Help improve these cards on Github. Etäopetuksen A-B-C-D-X - OBS ja muut striimausohjelmat. Luonteva etäosallistuminen on tekniikkaa ja menetelmiä – Osana. Etätyöpajojen suurin ongelma on luoda samanlainen läsnäolon ilmapiiri ja ja sujuva vuorovaikutus osallistujien välille.

Luonteva etäosallistuminen on tekniikkaa ja menetelmiä – Osana

Läsnäolo ja sanaton viestintä luovat ison osan vuorovaikutuksen tunnelmasta. Etäosallistuminen jäykistää ja hidastaa vuorovaikutusta merkittävästi. Fasilitoinnin tehtävä on taata osallistujille mahdollisimman esteetön kokemus, olivat he sitten etänä tai läsnä. Vaikeuskerroin nousee kaksinkertaiseksi hybiridityöpajoissa, joissa osallistujia on sekä paikalla että etänä. Viime syksyn yhdessä haastavimmista työpajoista oli kahden päivän työpaja, jossa oli 10 osallistujaa etäyhteydellä eri paikkakunnilta ja 20 osallistujaa paikan päällä.

Etäopetuksen A-B-C-D-X - Verkkolähetysten eli striimien tekeminen. Virtuaalitaustoja Zoomiin ja Teamsiin - Virtual Backgrounds for Zoom and Teams - Linda Saukko-Rauta, Redanredan Oy. Scroll down for English Onko kenelläkään ollut Zoom-tapaamisia viime aikoina, mitä-häh?

Virtuaalitaustoja Zoomiin ja Teamsiin - Virtual Backgrounds for Zoom and Teams - Linda Saukko-Rauta, Redanredan Oy

Joo-o, siellähän me kotikonttorilaiset kaikki istumme. Aina kun otan käyttööni jonkin uuden sovelluksen, työstän asetukset tietenkin omien mieltymysteni mukaisiksi. Muistuu mieleen vuosi 1999, jolloin tuunasin Nokia 5110 -puhelimeeni hienon pikselitaustan. Ja nyt sitten väkertelin Zoomiin vähän virtuaalitaustoja. Joten tässäpä jakoon tämmöisiä taustoja. Terv. Reetta Bizet - ideoita opetukseen. Tähän on koottu postauksittain valmiit, muokattavat tiedostot, jotka voit kopioida omalle Google Drivellesi.

Reetta Bizet - ideoita opetukseen

Klikkaa ensin linkkiä ja sitten ilmestyvää Make a copy/Luo kopio -painiketta. Google Slides -esitysten pohjana olen joko käyttänyt SlidesCarnivalin teemoja tai Google Slidesin omia työkaluja. Kaikki käytetyt valokuvat ovat Unsplashin kirjastosta. Näitä teemoja ja kuvia olen tarpeen mukaan muokannut. Osaan tiedostoista on olemassa myös esikatselulinkki, josta pääset tarkastelemaan tiedostoa ennen sen kopiointia.

Etäopetuksen A-B-C-D-X - Verkkolähetysten eli striimien tekeminen. Nain Toimii Microsoft Whiteboard IOS ja Windows alustalla. Tee ruudunkaappausvideo helposti Powerpointilla - Osaava Tredu. (Huom!

Tee ruudunkaappausvideo helposti Powerpointilla - Osaava Tredu

Tämä esimerkki koskee PowerPoint 2013 -versiota. Uudemmissa versioissa tallennus toimii hieman eri tavalla.) Ruudunkaappaukseen tai näytöntallennukseen on olemassa juuri tähän tarkoitettuja ohjelmia. Tallennuksen voit tehdä kuitenkin helposti Powerpointin työpöytäversiolla ilman lisäasennuksia. Parhaat sovellukset etätyön tueksi – Grape People. Tässä joitakin verkkosovelluksia, joita voin suositella etätyön tueksi ja täydentämään kokoussovelluksia.

Parhaat sovellukset etätyön tueksi – Grape People

Harvat etäkokoustyökalut sisältävät riittävästi tai riittävän helppokäyttöisiä työkaluja yhteiseen piirtelyyn, kirjoittamiseen, ideointiin tai päätöksentekoon. (Parhaat poikkeukset ovat Adobe Connect ja Zoom – mutta niilläkin rajat tulevat ennen pitkää vastaan.) Googlen ilmaistyökalut Google Jamboard, yksinkertainen verkkosovellus yhteispiirtelyyn ja tarralappujen kirjoittamiseen. Voit myös tuoda kuvia valkotaululle. New to Working from Home? Here Are Some Tips to Help You Meet Like a Pro  - Zoom Blog. New to Working from Home?

New to Working from Home? Here Are Some Tips to Help You Meet Like a Pro  - Zoom Blog

Here Are Some Tips to Help You Meet Like a Pro. Miten aktivoida osallistujat etäkoulutuksissa? Flinga. Discord etäopetuskäytössä. Matleenan blogi: Sanapilvet opetuksessa. Lue myös päivittyvä bloggaukseniVinkkejä etäopetukseen!

Matleenan blogi: Sanapilvet opetuksessa

Sanapilvet ovat yksinkertaisia työkaluja, joiden avulla voidaan ryhmän kanssa yhdessä tai jokainen oppija yksin luoda sanapilven. Ideana on kerätä sanoja niin, että mitä useammin tietty sana on mainittu, sen suuremmalla se kuvassa näkyy. Hyödynnä AnswerGardenia esimerkiksi niin, että kysyt etäoppitunnin päätteeksi palautetta etäopiskelusta tai itse sisällöstä. Tai anna läksyksi sanapilven tekeminen opiskellun kappaleen keskeisimmistä käsitteistä tai tällä viikolla opituista englannin sanoista. Kuvassa on WordArtilla tehty sanapilvi hallituksen eilen julkaisemasta 19 kohdan listasta korona-viruksen torjumiseksi. Alla on kaksi ohjevideota, jotka tein tammikuussa Oulun yliopiston yhdelle hankkeelle. Miten päästä alkuun verkko-opetuksessa? Kuusi askelta nollasta verkkoon.

Juuri nyt on akuutti tarve muuttaa lähiopetusta verkko-opetukseksi koronaepidemian vuoksi. Tämä vaikuttaa FITech-verkostoyliopistoon kuten kaikkiin oppilaitoksiin, joten FITechin oppimismuotoilija Akseli Huhtanen päätti koota ohjeet, joiden avulla siirrät opetuksesi verkkoon heti. Kuten tähänkin asti, FITechin Verkko-oppimisen muotoilukirja ja Oppimismuotoilun työkalupakki ovat kenen tahansa ladattavissa ja käytettävissä. Voit ladata ne Opettajille-sivulta. Tämä kirjoitus perustuu näihin aineistoihin. Oletamme tässä oppaassa, että olet jo asettanut osaamistavoitteet ja tunnistanut kurssin ydinaineksen. 1. Matleenan blogi: Monipuolinen Padlet-muistitaulu.

Lue myös päivittyvä bloggaukseni Vinkkejä etäopetukseen! - - - - - Padlet-muistitaulu on ollut ainakin vuosikymmenen ajan yksi opettajien suosikkeja. Maksuttomia muistitauluja saa nykyisin kolme yhtäaikaista - tai neljä, jos liittyy mukaan suosittelijan linkillä. Uusia saa, kun poistaa vanhoja ja ne voi arkistoida tai ottaa talteen eri tiedostomuodoissa. Padletin maksullisesta versiosta saa kuukauden ilmaisen kokeilujakson, sen jälkeen hinta on esimerkiksi yksittäiselle opettajalle $ 12 kuukaudessa.

Seuraavista ohjeista löydät monta vinkkiä etäopetukseen. Padletin vahvuuksiin kuuluu helppous, peruskäytön maksuttomuus, jakamisen monipuoliset vaihtoehdot sekä kahdeksan erilaista formaattia, joista voi valita haluamansa ulkoasun. Vaihtoehtona Padletille voit kokeilla kotimaista Flingaa, mikä mahdollistaa viisi yhtäaikaista seinää. Padletin hyödyntäminen etäopetuksessa Käytän Padlettia paljon kevyenä sähköisenä oppimisympäristönä lyhyissä koulutuksissa. Ohjeet Padletissa, videolla ja dioina. Verkkokurssin ohjaus - Vuorovaikutus ja läsnäolo.

Vuorovaikutus ja läsnäolo: tekninen oppimisympäristö puhuttelee Vuorovaikutus on oppimisen ydintä. Verkossa vuorovaikutusta on syytä ajatella kasvokkaista opetustilannetta laajemmin. Kohtaamista voi tapahtua paitsi opettajan ja opiskelijoiden välillä ja opiskelijoiden kesken, myös aineiston kanssa, omien ajatusten kanssa (reflektointi) sekä opiskelijan oman lähipiirin kanssa (henkilökohtaiset oppimisverkostot). Itsenäisesti opiskeltava etäkurssi ei tarkoita eristäytynyttä opiskelua. Vuorovaikutuksen muodot verkkokurssilla: minä - materiaali (lukeminen, kirjoittaminen, kuunteleminen, videon katselu, interaktiiviset tehtävät)minä - opettaja (viestit, keskustelut livenä tai verkossa, palaute, arviointi)minä - muut vertaiset (viestit, keskustelut livenä tai verkossa, pari- ja ryhmätehtävät, arvionti)ryhmä (pari- ja ryhmätehtävät, vertaisarvinoinnit)minä - teknologia (ohjeet, automaattiset toiminnot, oppimisanalytiikka, tekoäly ja robotit). Digitreenit: Etäpalaveri verkossa? Eri työkalut sopivat eri tarkoituksiin.

Etäyhteyttä voi tarvita joko työn puolesta tai moniin muihin rientoihin. Tässä Digitreenissä tutustut netin etäpalaverien periaatteisiin sekä peruskäyttäjälle sopiviin työkaluihin. Etäpalavereihin ja -tapaamisiin on tarjolla monenlaisia työkaluja eli ohjelmia. Tässä Digitreenissä esitellään niistä yleisimpiä. Ne toimivat kaikki niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimellakin. Tietokoneelle on yleensä tarjolla ohjelmista oma työpöytäversio. Oikea väline oikeaan paikkaan. Sosiaalinen media ja opetus, Harto Pönkä.