background preloader

Küreselleşme

Facebook Twitter

Multinational Corporations & Their Effects on Developing Countries. Multinational corporations (MNCs) are key players in international business; they are defined as "a business that has direct investments (in the form of marketing of manufacturing subsidiaries) abroad in multiple countries" (Wild, Wild, et al., 21).

Multinational Corporations & Their Effects on Developing Countries

Transnational corporations are among the world's biggest economic institutions. A rough estimate suggests that the 300 largest MNCs own or control at least one-quarter of the entire world's productive assets, worth about US$5 trillion (The Economist, 7). The vast numbers of MNCs are located all around the world; they vary widely in size and interest. Their intention is to "take a package of capital, technology, managerial know-how, and/or marketing skills to carry out production or business services abroad" (Lecture Notes). Their effects are far reaching, affecting the daily lifestyle of the average consumer. Sweatshopwatch.org. HADİ BAKALIM! KÜRESELLEŞİYORUZ… « Fuat OBUROĞLU. Globalisation:Statistics Portal.

Work in the Developing World. The need for quality employment in the developing world underlies the success of almost every other development initiative. Job creation has become one of the most pressing issues on the road towards fueling the economic engine and impacting complex and intertwined poverty issues such as education, nutrition, health care and housing.

Without the possibility of a stable, reliable income, there is little chance for the poor to engage in sustained solutions that will improve their circumstances. A Million per Month Job creation, however, is only one side of the equation. A report released in December by the World Bank (WB), entitled ‘More and Better Jobs in South Asia’, says that a comprehensive and multi-sectoral policy framework will need to be implemented in order to meet the “demographic dividend” opportunity. This chronic need for employment opportunities is seen throughout the developing world.

Statistics about globalisation

Shift Happens 2012 Shocking Customer Service Stats. Amazing Statistics. The World is Changing Fast. Globalization 2011. Globalisation Good or Bad? Its your Choice. Globalization in 8 minutes (documentary) Globalisation - Good or Bad? AKADEM<İ>KTİSAT. 2.1.

AKADEM<İ>KTİSAT

Çok Uluslu Şirket (ÇUŞ) Nedir? 2.2. Çok Uluslu Şirketlerin Özellikleri 2.3. Çok Uluslu Şirketlerin Örgütlenme Yapısı ve Stratejileri 2.4. 2.5. “Onları çentikli tellerle, şimşekten altın tellerle tutturmayı özlediğim oldu sık sık, o kazan karınları üstünde davul çalayım diye gümbür gümbür” (F. 1980 sonrası dünya ekonomisinde yaşanan temel dönüşümlerle birlikte küresel anlamda yeni bir ekonomik sistemin inşa edildiğini görmekteyiz. Bu süreçte küresel ticaretin gelişmesine paralel olarak özellikle gelişmekte olan ülkelere doğru yabancı kaynaklı yatırımların miktarında artış görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, küreselleşme sürecinde hız kazanan ve küreselleşmenin dinamizmini oluşturan Çok Uluslu Şirketleri (ÇUŞ) ve bu şirketlerin ülkelerin dışa açılmalarında oynadıkları rolleri irdelemektir. 2.1.

Teoride çok uluslu şirketler (ÇUŞ) çeşitli yönlerden ele alınıp değişik şekillerde tanımlanmıştır. 2.2. Küreselleşmenin Az gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelere Etkisi – Küreselleşmenin Geleceği. Küreselleşmenin Yararları (Faydaları) Zararları - zarariyarari Blogcu Sayfası - Blogcu.com. Küreselleşme Yanlısı Görüşler Küreselleşme taraftarları küreselleşme karşıtlarını küreselleşmenin zararlarını büyütenler ve sadece küreselleşmenin getirdiği değişimlerden korkanlar olarak tanımlamaktadırlar.

Küreselleşmenin Yararları (Faydaları) Zararları - zarariyarari Blogcu Sayfası - Blogcu.com

Diğer taraftan kalkınarak refah devleti olmak isteyen ülkelerinin küresel ekonomiye daha fazla entegre olmasını savunmaktadırlar. Onlara göre küresel ekonomi, bilginin, teknolojinin, malların ve hizmetlerin, sermaye ve fikirlerin akışının hızlanması demektir. Eleştirdikleri husus, ülkelerinin piyasalara ulaşmada her zaman yeterince imkâna sahip olmamasıdır. Diğer taraftan geçiş ekonomilerinin (Sosyalizmden piyasa ekonomisine geçiş yapan ekonomiler) küreselleşme sürecine daha yakından katılması konusundaki beklentileri üç noktada toplanmaktadır. Www.sosyalarastirmalar.com/cilt2/sayi8pdf/kocadoru_hamide.pdf. Küresel şirketler topraklarımızı nasıl araklıyor? 2001 yılından bu yana sanayileşmiş ve kalkınmanın eşiğindeki ülkeler, geri bırakılmış ülkelerde yaklaşık 227 milyon hektarlık arazi satın aldı.

Küresel şirketler topraklarımızı nasıl araklıyor?

Buralarda üretilen gıda maddeleri, sadece yatırımı yapan ülkeye ihraç ediliyor, dev arazilerdeki yerli halk yerlerinden sürülüyor, tapusuz halk, bir hak da iddia edemiyor. Tilman Kleinjung - Chi Viet Giang Gelişmekte olan ülkelerde ekilebilir nitelikteki arazileri satın alan uluslararası şirketlerin ve ülkelerin sayısı artıyor. BM de küçük çiftçileri zor duruma düşüren "toprak araklama"ya karşı yasal önlem almak istiyor. Dünya ekonomisinde söz sahibi olan ülkelerin gözü, büyük tarım arazilerinde.

Oxfam gibi yardım örgütleri bu uygulamanın açlık ve yoksulluğu arttırdığına dikkat çekiyor. Halk yerinden sürülüyor. TürkVet; Yorumlar,Küreselleşme ve Türkiye. KÜRESELLEŞME VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE ETKİSİ. Küreselleşme ve Etkileri. Küreselleşme veya globalizasyon; ekonomik, sosyal, teknolojik, kültürel ve politik açılardan ülkeler ve toplumlar arası bütünleşme, entegrasyon ve dayanışmanın artması anlamına gelmektedir.

Küreselleşme ve Etkileri

Küreselleşme kavramının en çarpıcı özelliklerinden biri, olası etkilerinin çok sayıda ve çeşitli olduğu izlenimini vermesidir. Küreselleşme, yalın toplumsal gerçekleri oldukça aşan spekülasyonlar, varsayımlar ve imgeler üretme kapasitesiyle olağanüstü zengin bir kavramdır ve henüz tam olarak ne olduğu netleşmiş değildir. Küresel Şirketler Afrikayı Araklıyor. İngiliz hayır kurumu Oxfam, yoksul ülkelerde arazi satın alarak yerel halkı taşınmaya zorlayan uluslararası şirketlerin faaliyetlerinin giderek arttığını söylüyor.

Küresel Şirketler Afrikayı Araklıyor

Oxfam, perşembe günü yayımladığı raporda 2001 yılından bu yana dünya çapında 200 milyon hektarı aşkın toprağın satıldığını ya da uzun vadeli kiralandığını açıkladı. Uluslararası şirketlerin kontrolüne geçen toplam arazinin hemen hemen yarısının Afrika kıtasında yer aldığını belirten Oxfam, Afrika'da satın alınan toprakların Almanya'nın yüzölçümüne denk düştüğüne dikkat çekti. Evinden yurdundan edilen insanlara örnek olarak İngiliz kereste şirketi New Forests şirketinin Uganda'da kontrol sahibi olduğu 20 bin hektara işaret eden Oxfam, burada en az 20 bin Ugandalının evini terketmek zorunda kaldığını söyledi. Dünya ekonomisinde söz sahibi olan ülkelerin gözü, büyük tarım arazilerinde.

Gıda Bir Silah Olarak Kullanılıyor Oxfam gibi yardım örgütleri bu uygulamanın açlık ve yoksulluğu arttırdığına dikkat çekiyor. Boş sözler.