background preloader

Deskundigheidsbevordering

Facebook Twitter

Taal Spelling - Taal Spelling verbeteren. Materiaal voor lessen mediawijsheid. Instructieweb. Hoe gaan de generaties X, Y en Z om met social media - Jeanet Bathoorn. Oké, ik geef het toe.

Hoe gaan de generaties X, Y en Z om met social media - Jeanet Bathoorn

Ik ben al behoorlijk oud. Media en Technologie in het Onderwijs» Edmodo, wat het is en dat het werkt. « Droog's leren delen. Wat is Edmodo?

Media en Technologie in het Onderwijs» Edmodo, wat het is en dat het werkt. « Droog's leren delen

“Where learning happens. Edmodo helps connect all learners withthe people and resources needed to reach their full potential.” Dat is wat Edmodo zelf zegt. Hieronder volgt mijn versie, van wat het is en wat mijn ervaringen zijn. Edmodo wordt wel de facebook van het onderwijs genoemd. Om je aan te melden bij Edmodo maak je een docent account aan en leerlingen melden zich aan via een leerling account. Wanneer je een account hebt aangemaakt als docent zie je de volgende statusbalk: Er is een home button en dus pagina, waarop de tijdlijn met post en activiteiten is te te zien. Edmodo werkt met posts ofwel nota’s, ofwel berichten, die gericht gestuurd kunnen worden aan alle groepen, één groep, een subgroep of een individuele leerling.

Edmodo werkt met waarschuwingen. Edmodo werkt met opdrachten, die voorzien kunnen worden van een toelichting en een inleverdatum. Edmodo werkt met polls, ofwel enquêtes, die online gezet kunnen worden. Edmodo werkt met mappen. Blijf dan op de hoogte. Algemeen bijzondere basisschool de Verbinding. Course: Swiss Rolls and Sunflowers. SPONS Learning Company. Cursus Office applicaties - Excel, Word, Powerpoint, Access, Publisher, Visio, Adobe applicaties - Photoshop, Dreamweaver, Flash, Picasa, Sketchup, XP, Vista, Windows 7. Twittertips voor het onderwijs #een. Twitteren in de klas Dit is het eerste deel in de serie ‘Twittertips voor het onderwijs’. Er verschijnen elke keer een aantal praktische tips die je als leraar in de klas kan gebruiken. De Twittertips zijn er op gericht om leerlingen om te leren gaan met de mogelijkheden die Twitter en social media in het algemeen kunnen bieden. Bij sommige tips is het noodzakelijk dat alle leerlingen een Twitteraccount nodig hebben, bij anderen volstaat een Twitteraccount van de leraar.

De tips zijn geschikt voor de basisschool en/of het voortgezet onderwijs. Heb je een van de tips gebruikt, of heb je zelf nog een goede Twittertip? Tweetoëzie Maak een gedichtje van exact 140 tekens. Volg het nieuws via Twitter In plaats van een standaard nieuwskring kan je in de klas ook nagaan wat er op dat moment ‘trending’ is op Twitter. Aardrijkstwitter Vraag aan je volgers waar zij zich nu bevinden en kies een van de reacties uit. Tweet als een boekpersonage. Gmail: hoe voeg je social icons toe aan je handtekening? In deze video laat ik je zien hoe je social media icons kunt toevoegen aan je Gmail-handtekening. Deze icons staan vaak onder je naam en titel.

De plaatjes zijn klikbaar zodat mensen gemakkelijk naar je Twitter-, Facebook- of andere social media-accounts kunnen gaan. En het staat ook nog eens heel professioneel. Welk lesmateriaal kan ik gebruiken voor lessen mediawijsheid? Overzichtspagina's Om door de bomen het bos nog te kunnen zien, is het verstandig om in Google of een andere zoekmachine de juiste zoekwoorden te gebruiken om tot iets concreets te komen.

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken voor lessen mediawijsheid?

Binnen dit dossier kun je de volgende 4 competentietermen hanteren: gebruik, begrip, communicatie en strategie. Social media voor organisaties: do's en don'ts [infographic] Social media zijn populair.

Social media voor organisaties: do's en don'ts [infographic]

Niet alleen particulieren, maar ook organisaties zien de kansen en mogelijkheden in. Maar hoe begin je? Waar moet je op letten? En wat moet je zeker niet doen? Nederlands en Mediawijsheid moeten trouwen, een reactie op Marcel. Vooraf: een variant van deze blog staat op de weblog onderzoekonderwijs.net met als titel Online tekstbegrip Nederlands als sultan in de harem.

Nederlands en Mediawijsheid moeten trouwen, een reactie op Marcel

Ook daar staan veel reacties. Interessant om daar ook even te kijken. Marcel Kesselring schrijft op Frankwatching een interessante blog Scholen en (social) mediawijsheid: hoe stoppen we de digitale kloof, waarin hij scholen oproept meer en beter aandacht te besteden aan wat hij noemt ” (social) mediawijsheid. Scholen en (social) mediawijsheid: hoe stoppen we de digitale kloof? Internet en sociale media hebben onze wereld op z'n kop gezet met alle positieve en negatieve effecten (Facebookfeestjes, Bangalijsten, dreigtweets, cyberpesten...).

Scholen en (social) mediawijsheid: hoe stoppen we de digitale kloof?

We lijken te worstelen met de vraag hoe we hier mee om moeten gaan. Dat geldt ook voor onderwijsinstellingen. Gedragsstimulering vs. gedragsregulering Scholen reageren vaak door maatregelen te nemen en door protocollen te maken die vaak vol zitten met regels, waarmee ze eerder dekking willen bieden in een juridisch schimmenspel, dan dat er zinvol gestuurd wordt op effectief gebruik van sociale media. 6 Things To Teach Students About Social Media. Flipping the Classroom. Hoe maak je collega's enthousiast voor sociale media? Hoe maak je collega's enthousiast voor sociale media?

Hoe maak je collega's enthousiast voor sociale media?

Hoe verander je als verandering moeilijk is? Dat is ook de invalshoek van het boek Switch van Chap en Dan Heath. Op basis van hun boek de volgende tips: 1. Kennisnet.nl. Web_20_als_leermiddel. Infographic-basisschool-website.png 800×3.998 pixels. Popular PowerPoint Slide Design. How to embed YouTube Videos in PowerPoint presentations. 10 onmisbare webtools voor de taalleerkracht. The Top 50 Education Twitter Chats (And How To Use Them) 100 Ways To Use iPads In Your Classroom. 40 Quick Ways To Use Mobile Phones In Classrooms. Appetijt. 5 Recommended iPad Screensharing Apps. MediaWijzer. De beste gratis apps voor kinderen Benieuwd naar interessante en leuke apps voor leerlingen op de basisschool?

MediaWijzer

Je vindt ze in de nieuwe brochure De beste gratis apps voor kinderen. Download de brochure. MediaMachtig: ook dit jaar weer geld voor mediawijs onderwijs. Na twee zeer succesvolle jaren stelt Stichting MediaMachtig ook dit schooljaar weer subsidie beschikbaar voor scholen in het basisonderwijs die met mediawijsheid aan de slag willen gaan.

MediaMachtig: ook dit jaar weer geld voor mediawijs onderwijs

In de voorgaande jaren hebben al 28 scholen voor (speciaal) basisonderwijs met hulp van MediaMachtig ‘wijs gebruik van media’ onderdeel gemaakt van het curriculum. Scholen kunnen tot 23 november 2012 een aanvraag voor subsidie indienen voor een mediawijs project in het schooljaar 2012-2013 bij Stichting MediaMachtig. Stichting MediaMachtig heeft als doel leerlingen bewust te maken van de macht van media door ze het werken met media machtig te maken. MediaWijsheid. Lessen maken met ICT. Edubloggers. MediaMachtig: ook dit jaar weer geld voor mediawijs onderwijs. Na twee zeer succesvolle jaren stelt Stichting MediaMachtig ook dit schooljaar weer subsidie beschikbaar voor scholen in het basisonderwijs die met mediawijsheid aan de slag willen gaan.

MediaMachtig: ook dit jaar weer geld voor mediawijs onderwijs

In de voorgaande jaren hebben al 28 scholen voor (speciaal) basisonderwijs met hulp van MediaMachtig `wijs gebruik van media' onderdeel gemaakt van het curriculum. Scholen kunnen tot 23 november 2012 een aanvraag voor subsidie indienen voor een mediawijs project in het schooljaar 2012-2013 bij Stichting MediaMachtig. Stichting MediaMachtig heeft als doel leerlingen bewust te maken van de macht van media door ze het werken met media machtig te maken.

2 Webtools om gratis interactief lesmateriaal te maken « It's all in the Cloud! Gisteren beschreef ik in de blogpost “Educaplay: maak eens gratis online interactief lesmateriaal” de gratis webtool ‘Educaplay’, waarmee je op elf manieren interactief lesmateriaal kunt maken. In ‘Mijn digitale archief’ stonden nog twee webtools, waarmee je ook online lesmateriaal kunt maken: ‘Textivate’ en ‘Learnclick’. In deze blogpost een overzicht van deze twee gratis webtools, waarmee je allerlei online oefeningen kunt maken met teksten. #1. Textivate. 5 Best Cloud Video Editing Tools. Thijs de Vries over Gamification in het onderwijs. De leraar reist langs onbekende, digitale wegen « Back2School. September 14, 2012 at 20:17 deze blog werd woensdag 5 september 2012 gepubliceerd op Het Kind en in de Kanamori krant Kinderen maken intensief gebruik van ict en sociale media.

Ze leren zichzelf – soms al op tweejarige leeftijd – allerlei nieuwe vaardigheden aan. De leraar – van een andere generatie – probeert bij te blijven en aansluiting te houden. Een groot deel realiseert zich dat de juiste toepassing en integratie van (sociale) media een grote meerwaarde kan hebben in het leerproces. De rol van de leraar verandert. Vier portretten van leraren ie zich afvragen hoe je met passie en plezier het leren van de toekomst kan vormgeven. Het was voor mij een voorrecht. Ik ben dit jaar heel actief geworden op Twitter. De wereld thuis en in de klas komt via de digitale snelweg dichter bij elkaar te liggen. Maar ook op dit vlak ga ik het partnerschap aan.

Martin Dogger is leraar bij OBS De Schatkamer in Zwolle@martindogger De basis van goed onderwijs zit in de relatie. @Sjaboepaan Zo is er Max. Yurls. Onderwijs2punt1.yurls.net. Mediawijsheid - Dossiers. Ict-in-onderwijs nieuws.