background preloader

Recensies cultuur

Facebook Twitter

Zilveren Griffel: dit zijn de 9 beste kinderboeken van 2014. Dit worden de sterren van 2015. Dé vijftig boeken van de laatste vijf jaar volgens NRC Boeken. Hoeveel heeft u er gelezen? Wie houdt de literatuur nog bij – en hoe goed?

Dé vijftig boeken van de laatste vijf jaar volgens NRC Boeken. Hoeveel heeft u er gelezen?

Het Amerikaanse cultuurblog Flavorwire maakte een lijst met de vijftig voornaamste titels van de afgelopen vijf jaar en vroeg zijn lezers: hoeveel van deze boeken heeft u gelezen? Beter goed gestolen dan slecht bedacht, dus NRC Boeken maakte een lijst van 25 Nederlandse en 25 vertaalde romans - zowel prijswinnaars als ten onrechte ondergesneeuwde parels - die de afgelopen vijf jaar volgens ons veel opzien baarden.

Wie blijft er onder de tien – en wie komt er boven de 45? Nederlandse fictie Tonio. Samaritaan: A.H.J. De man zonder ziekte: Arnon Grunberg Verbluffende roman waarin de rol van kunst in de werkelijkheid wordt bevraagd. Het diner: Herman Koch Internationale bestseller, binnen de klassieke eenheid van plaats, tijd en handeling, over een allesbepalend diner tussen twee stellen in Watergraafsmeer. Wie staat er op de longlist van BBC’s Sound of 2015? - Indiestyle. Door Thomas Konings, gepost op 01-12-2014 Alvorens we overlopen wie er geselecteerd is voor BBC’s sound of 2015, moeten we eerst nog eens terugkomen op onze pronostiek.

Wie staat er op de longlist van BBC’s Sound of 2015? - Indiestyle

We hadden er zes juist; dat kon dus beter, maar ook heel wat slechter. Het ontbreken van sommige artiesten kan meer dan verrassend genoemd worden. Zo waren de zusjes van Ibeyi voor ons en waarschijnlijk een heleboel anderen op voorhand een zekerheid dankzij hun XL-treatment en geweldige eerste singles. Ook het ontbreken van Ryn Weaver – popster die voor haar eerste massaal geblogde single ‘OctaHate’ uitpakte met features van o.a. Net zoals de voorgaande jaren zijn ook nu solo-acts weer in de meerderheid. Van Sunset Sons had deze nitwit nog niet gehoord en dat heeft misschien wel een goede reden: wanneer we het meest beluisterde nummer op YouTube afspelen, valt op dat het liedje ‘Remember’ net zo origineel is als de bandnaam van de poprockers.

In diezelfde categorie vinden we ook Raury en Shura terug. BBC stelt 'hotste' muzikanten van 2015 voor. Naar jaarlijkse gewoonte heeft de Britse openbare omroep BBC de meest veelbelovende artiesten voor volgend jaar voorgesteld.

BBC stelt 'hotste' muzikanten van 2015 voor

Kijkers en luisteraars kunnen stemmen op hun favorieten, de laureaten worden begin januari bekendgemaakt. De voorbije jaren voerden onder meer Sam Smith, HAIM, Michael Kiwanuka en Jessie J de lijst aan. George The Poet George 'The Poet' Mpanga is een 23-jarige Londenaar die zwaar beïnvloed is door hiphop en grime, maar zoals zijn artiestennaam al doet vermoeden ook verzot is op poëzie. Hij trad al samen op met onder meer Emeli Sande, Paulo Nutini, Labrinth en Nas, maar was ook al te gast bij het populaire muziekprogramma 'Later... with Jools Holland'. James Bay James Bay is een 24-jarige folkmuzikant uit Hitchin, Herefordshire. Duyster essentials van 2014. De beste 50 platen van 2014 volgens de muziekredactie van De Morgen. Wat zijn de beste 50 albums van het voorbije jaar?

De beste 50 platen van 2014 volgens de muziekredactie van De Morgen

Naar goede jaarlijkse gewoonte stelde de muziekredactie van De Morgen (Bart Steenhaut, Gunter Van Assche, Alex Vanhee, Wim Wilri en Pieter Coupé) die ultieme lijst samen. Vanaf vandaag tellen we af, met dagelijks 10 platen. De laatste 10 inclusief de winnaar krijgt u vrijdag te lezen. Here we go. 50. Kempense americana of Polder-country? 49. Gitarist bij Ghinzu en het prille dEUS, de finale van Humo's Rock Rally (met 801 KD Concept), componist voor De Munt: Kris Dane deed het allemaal. 48. Is Mark Kozelek een onuitstaanbare eikel? 47. Deze Ierse songwriter mag dan amper 24 zijn, Andrew Hozier-Bray klinkt alsof hij al tien levens achter de rug heeft. 46. Concurrentes Nicki Minaj en Iggy Azalea moesten het van hun konten hebben, maar Azealia Banks kon louter op basis van de muziek incashen. 45.

De beste fictie van het jaar volgens de Britse pers. Dit waren de beste Nederlandstalige romans van 2014. De beste geschiedenisboeken: Eigen meester, De zondvloed en Gouden Jaren. Nederlandstalige literatuur. Vertaalde literatuur. Thrillers. 15 Belgische artiesten om in 2015 in de gaten te houden. De Britse openbare omroep BBC onthult deze week de winnaars van de Sound of 2015-lijst, waarmee de zender elk jaar het aanstormend talent aankondigt.

15 Belgische artiesten om in 2015 in de gaten te houden

Maar ook in België staan er heel wat artiesten klaar om de deur naar de doorbraak in te beuken. We vroegen onze muziekredactie en andere kenners uit het muzikale landschap naar hun tips voor de Belgische 'sound of 2015'. De band die het vaakst wordt genoemd als dé revelatie van 2015 is het Gentse STUFF., momenteel artist in residence in de Ancienne Belgique. Daar maakten ze onder meer, bij wijze van warmmakertje voor hun debuutalbum dat in maart wordt verwacht, fel gesmaakte live remixen van Afrika Bambaataa, Jungle en Little Dragon. De vijfkoppige instrumentale band brengt een crossover tussen hiphop, jazz, future funk, beat en elektronica, en wordt omschreven als 'futuristisch' en 'buitenaards'. 2. Het Brusselse duo Hydrogen Sea gooide al hoge ogen met hun single 'Wear Out', die op hun debuut-EP 'Court The Dark' staat. 3. 4. 5. 6. 7. 9. Dé vijftig boeken van de laatste vijf jaar volgens NRC Boeken. Hoeveel heeft u er gelezen?