background preloader

DD2

Facebook Twitter

“Langzame steden”: gericht op burgers, milieu en duurzaamheid. In Wallonië werd in 2008 de eerste Belgische “Cittaslow” opgericht. Opzullik, of in het Frans ‘Silly’, dat 8.200 inwoners telt, haalde het concept van deze langzame steden uit Italië, waar al tal van gemeenten zijn mee gestapt in het project. De Slow-filosofie Er zijn verschillende categorieën met een aantal voorwaarden, waaronder milieu en energie, lokale productie en landbouw, gastvrijheid, toerisme, infrastructuur, nieuwe technologie, burgerparticipatie en – hoe kan het ook anders – traagheid, die centraal staan. Alles staat in het teken om de levenskwaliteit van de bevolking te verbeteren. ‘Maar het belangrijkste’, zegt Sabine Storme, coördinatrice van het Cittaslow-concept in Opzullik, ‘is dat de politiek mee is met het “Slow-denken”. Want als de politiek er niet achter staat, dan kan je er niet eens aan beginnen.’ Slow-projecten In Opzullik vind je tal van projecten die verder bouwen op het “Cittaslow”-gedachtegoed.

Slow food Belgische Slowcities. Tien nieuwe adressen voor je herfstshopping. Een seizoensupdate voor garderobe, badkamerkast en interieur? Neem dan zeker deze tien nieuwe winkeladressen mee in je rondje herfstshoppen. Bobbi Brown & Aveda / Twee beautyhuizen naast de deur Begin november openen niet één, maar meteen twee nieuwe beautytempels de deuren in Antwerpen. Voor make-uplessen en professionele producten klop je aan bij Bobbi Brown, terwijl liefhebbers van natuurlijke ingrediënten en ayuvedische beauty het bij de buren van Aveda gaan zoeken.Korte Gasthuisstraat 43-45, 2000 Antwerpen Bodum Store / Deense klassieker in Brussel Al sinds 1944 een klassieker dankzij designs zoals de Bistro-koffiepers of de Double Wall-glazen, maar toch was het tot nu wachten voor een allereerste Bodum-winkel in België. jUTTU / Nieuw winkelconcept van A.S. Bellerose / Make-over voor Flagship Boutique Hij zit dan wel op dezelfde plek, tóch is dit eigenlijk een nieuwe winkel voor Bellerose in Gent.

Copyright: Ellen van den Bouwhuysen. Wij burgers - Frans de Jong en Marije van den Berg reageren op het WRR-rapport Vertrouwen in burgers.pdf. Wat die kleine fuckers ons vertellen : Charlie magazine. Het zijn woelige tijden voor jonge moeders. Daarvan getuigen het interview met Siska Schoeters in de weekendbijlage van De Morgen en de uiteenlopende reacties erop.

In dat interview praat de Studio Brussel presentatrice in harde bewoordingen over haar kroost en zegt ze het taboe dat daarop rust te willen doorbreken. Ze lijkt vooral te lijden, niet onder de apenstreken van haar koters, maar onder de schone schijn die we als ouders blijkbaar nog altijd horen op te houden. Wie zich, zoals ik, in haar verhaal herkent, leest in haar harde woorden niet de tekenen van een egocentrische persoonlijkheid maar van de wens het als moeder onwaarschijnlijk goed te doen. De generatie waar Siska en ik toe behoren zijn opgegroeid met de idee dat je in het leven alles kan waarmaken, als je er maar hard genoeg voor werkt. De dag waarop we kinderen kregen, werd alles anders. Doembeelden De gedachte dat mislukken in één van onze rollen verschrikkelijk is, wordt sociaal gedeeld en overgedragen. Boobytraps. Online overheidscommunicatie in 2015 | Frankwatching.

Hoe staat online overheidscommunicatie er voor? Afgelopen jaar verscheen een aantal veelzeggende onderzoeken naar onder andere toptaken-websites, e-mailmarketing en social media. En wat blijkt? Er valt voor de overheid nog veel winst te halen bij de inzet van al deze kanalen! In dit artikel vind je de belangrijkste conclusies en geef ik je drie tips voor 2015. 1. Al jaren pleit Gerry McGovern ervoor om websites in te richten volgens het principe van toptaken. Deze ontwikkeling past in een trend die al langer gaande is: de focus van de corporate website verschuift van communicatie naar dienstverlening. Tip voor 2015: richt je webgovernance professioneel in Koop geen standaard toptaken-template van een ict-leverancier met het idee dat je het dan geregeld hebt! 2. Door alle aandacht voor social media zou je bijna de goede, oude e-mailnieuwsbrief vergeten.

Tip voor 2015: pak de kansen die e-mailmarketing biedt Wacht niet langer met het benutten van de kansen die e-mailmarketing biedt. 3. 8 werkvormen voor burgerparticipatie. Nieuws Hoe betrekt u burgers bij de ontwikkeling van beleid en welke mogelijkheden hebben zij om invloed uit te oefenen? En hoe speelt u in op initiatieven van burgers zelf? Wij verzamelden voor u 8 werkvormen voor burgerparticipatie. Ambassadeursnetwerk Een ambassadeursnetwerk bestaat uit sleutelfiguren in een sector van de samenleving. Ze werven mensen voor een bepaald plan of idee. Ambassadeursnetwerken zijn er in allerlei soorten. Burgerpanel Het BurgerPanelRotterdam is een actieve vrijwilligersorganisatie, die opgericht is in september 2006, op initiatief van het college om de dienstverlening te onderzoeken en de burgerparticipatie te bevorderen.

Buurt bestuurt Wijkbewoners en beroepskrachten bepalen samen een top-3 van de problemen in een buurt die als eerste moeten worden aangepakt. Motiemarkt Op de motiemarkt staan een aantal kramen met daar achter burgers die een idee hebben voor de gemeente. Wat zijn uw voorbeelden? Lees verder Dossier burgerinitiatief.

Webdesign anno 2015: een paar trends - Blog | Wijs. Sinds de geboorte van het internet heeft webdesign (en user interface-design in het algemeen) al een hele evolutie achter de rug. Lange tijd was webdesign het kleine broertje in graphic design. Anno 2015 is webdesign écht matuur. De eerste jaren: teruggrijpen naar het bekende In de early days van webdesign leek het vooral zaak om zo goed mogelijk bepaalde elementen uit de echte wereld na te bootsen. Website-designs probeerden elementen uit de echte wereld na te bootsen (‘skeuomorfisme’, om het met een duur woord te zeggen).

Denk maar aan sites met een ‘houten’ of ‘papyrus’ achtergrond, of met ‘paginahoekjes’ die je met een muisklik kon omdraaien om naar een volgende pagina te gaan. De eigen stem van webdesign Pas de laatste jaren heeft webdesign zijn eigen plaats gekregen binnen het graphic design. Web designers gaan op zoek naar nieuwe manieren om webpagina’s en UI-elementen vorm te geven en te laten gedragen. We lichten nog een aantal andere designtrends uit.

Keep it simple www.verana.com. 'Dat GAS-boetes een groot feest zouden zijn voor de gemeentekas, is onjuist' Als sanctionerend ambtenaar van de Stad Gent wensen wij te reageren op het artikel 'Gent inde maandenlang GAS-boetes op basis van onbestaande wetgeving', geschreven door de heer Jan Nolf. Dit artikel bespreekt op uiterst tendentieuze wijze een vonnis van een Politierechter te Gent dat oordeelde over een beroep tegen een opgelegde administratieve geldboete voor wildplassen. Niet alleen maakt de auteur op basis van 1 enkele uitspraak ongefundeerde conclusies ('duizenden illegale uitgeschreven GAS-boetes'), daarnaast acht hij het nodig zich uiterst laatdunkend uit te laten over sanctionerend ambtenaren. Aangezien deze beslissing door ons werd genomen, voelen wij ons persoonlijk publiekelijk aangevallen.

Dit echter volledig onterecht. Een correcte weergave van de feiten is hierbij nodig. 'Dat GAS-boetes een groot feest zouden zijn voor de gemeentekas, is onjuist' Deze foute vermelding tast in geen geval de wettigheid van de opgelegde boetes aan. Men kan hierover inderdaad bedenkingen hebben. Hoe maak je online werk van je merk? 'Elke tweet is een 2.0-... Gekke bekken trekken op een militaire begraafplaats: één foto op Facebook volstond. De Amerikaanse Lindsey Stone kreeg tienduizenden haatmails en raakte haar job kwijt.

Hoe positioneer je je online, wat zijn de do’s and don’ts en waar ligt de lijn tussen privé en professioneel? “Nieuwe sociale media probeer ik graag meteen uit”, zegt Dado Van Peteghem, managing partner bij het adviesbureau voor digitale en mobiele media DearMedia en coauteur van het boek Digital Transformation. “Al in 2008 ben ik gestart met Twitter, toen er nog lacherig over gedaan werd en iedereen zich afvroeg wat je ermee moest. Nu is dat wel even anders. Obscure online communities Meteen de mogelijkheden inzien van nieuwigheden, het opent je wereld. Bij wie jonger dan 25 is, wint Snapchat vlot terrein, vult Dado aan. Bij twijfel: niet doen! Professioneel gebruikt Dado Van Peteghem vooral de newsstreams van Twitter, die hij gericht deelt met volgers. En privacy dan? Je eigen personal brand Storytelling op Snapchat.

Gemeenten, zo bereik je meer met Facebook [onderzoek & cases] Betaalde content op Facebook biedt gemeenten de mogelijkheid om met veel meer burgers in contact te komen. Bereik én interactie, zo van de plank. En dat laagdrempeliger, goedkoper en beter aansluitend bij specifieke doelgroepen dan de klassieke communicatiemiddelen. Hoe werkt het en wat levert dat op? Gemeenten hebben nu dé kans om de kloof te dichten Vorig jaar werkten we een groeimodel voor online media voor gemeenten uit.

Met betaalde content kun je als gemeente meer mensen bereiken om je verhaal te vertellen. Voorbeeld: de gemeente Ede Begin 2015 organiseerde de gemeente Ede, een gemeente met meer dan 100.000 inwoners, een meedenkavond over de aankomende bezuinigingen. Met nog tien dagen te gaan startte de gemeente een grootschalige Facebookcampagne. Kosten voor het plaatsen van berichten op Facebook: 1000 euro. Facebook is waardevol voor gemeenten Het voorbeeld van Ede illustreert hoe waardevol Facebook kan zijn voor een gemeente.

Hoe werkt dat concreet? Goede content. Het gebruik van Whatsapp in opmars! Waarom? 5 stappen voor een succesvolle sensibiliserende communicatie | social marketing. 19 juli 2015 door Larisa Didenko Sensibiliserende communicatie beperkt zich niet enkel tot het verschaffen van informatie, maar wil ook overtuigen, de houding en/ of het gedrag veranderen. Gedragsverandering vraag immers veel meer tijd dan bv. enkel kennisoverdracht. Met het gevolg dat de communicatie-inspanningen moeten gezien worden als een lang proces, opgebouwd in fases. Deze fases lopen samen met de verschillende fases van het model van Prochaska voor het gedragsveranderingsproces. Fase 1: Voorstadium De doelgroep beschikt niet of beschikt over onvoldoende informatie over de negatieve effecten van het ongewenste gedrag.

Tip voor communicatiestrategie: Informeren over gevolgen van het risicogedragHet gewenste gedrag op een neutrale wijze met voor- en nadelen positioneren t.o.v. het ongewenste gedragVertrekken van de bestaande kennis, gedraging, attitudes van de doelgroepHet risico personaliseren Fase 2: Overweging Fase 3: Voorbereidingsfase Fase 4: Actie Fase 5: Volhouden Terugval. Hoe schrijf je een goede call-to-action-tekst? | social marketing. 19 mei 2015 door Larisa Didenko Om een krachtige wervende tekst te schrijven, die jouw doelgroep tot actie aanzet, kan je een 4-stappen proces uit de marketing doorlopen: AIDA. Deze letters staan voor aandacht (attention), interesse (interest), motiveren (desire) en actie (action).

Attention In de eerste fase probeer je de aandacht te trekken van de lezer. De bedoeling is dat de doelgroep de boodschap opmerkt. Tip: Stel de vraag “Welke informatie is relevant voor de lezer?”. Interest Als de eerste stap succesvol is gezet dan heb je de aandacht van de ontvanger en hij is bereid om je boodschap verder te lezen. Tip: Stel de vraag “Welke oplossing en voor welk probleem biedt jouw organisatie (aanbod, product, dienst, …)?”. Desire Desire geeft een verlangen aan dat je wekt bij de lezer om het product of de dienst te hebben. Tip: Stel de vraag “Wat is het resultaat van jouw oplossing voor de klant?” Action De laatste A van AIDA-model is Action. Milieublog. Home > Milieublog Milieublog: laatste berichten De consument als pion in het statiegeldgevecht Grondstoffen, Milieu & politiek Deze week hebben de supermarkten en de drankensector gezamenlijk een groot offensief tegen statiegeld gelanceerd.

De twee initiatieven van de industrie moeten de perceptie over statiegeld sterk beïnvloeden. Daarnaast worden de eventuele kostprijs van statiegeld en de stijging van prijzen zeer sterk benadrukt. Hoeder van de consument? Ook als het om maatschappelijke problemen gaat, speelt de sector gewoonlijk niet bepaald een weldoenersrol. De supermarkten en voedingsbedrijven hameren op het ‘enorme ongemak’ en de ‘kosten’ van statiegeld en spannen de consument daarmee voor hun karretje. De enquête is geldverspilling De iVOX-enquête moet uitwijzen dat de Belgen liever hun blikjes en flesjes in de blauwe zak stoppen (45%) dan in een statiegeldautomaat (22,4%).

De voorafgaande vraag speelt ook een cruciale rol. Reageer 17 juli 2015 | Rob Buurman reageer Verkeer, Economie. Hoe de onderhandelingsstrategie van Tsipras compleet mislukte (en de echte reden van Varoufakis' ontslag) AnalyseMaandenlang onderhandelden de Griekse premier Alexis Tsipras en z'n minister van Financiën Yanis Varoufakis keihard.

Ze wonnen een referendum in eigen land, en speelden een hard spel. Maar op het eind verliest Tsipras wel: zijn coalitiepartner is weg, Syriza dreigt te scheuren en Griekenland moet een extreem zwaar pakket economische maatregelen slikken. Alles wijst erop dat Tsipras niet zover durfde te gaan als Varoufakis, en vervolgens verloor. Yanis Varoufakis heeft in het Britse magazine New Statesmen zijn versie van de feiten gegeven, en die werpt een heel interessant licht op de afgelopen onderhandelingen. De Syriza-regering speelde immers gigantisch hoog spel de afgelopen maanden. Langzaam wurgen Want het argument dat Tsipras en Varoufakis altijd gebruikten de afgelopen maanden was simpel: er is geen procedure, geen verdrag, dat een exit uit de euro regelt.

Varoufakis zag het anders: hij had een plan om die "aanval" van Europa en de ECB te counteren. Meneer de Leeuw, werkplaats voor innovatie en maatschappelijke verandering. Iedereen heeft ideeën, zo toonde de Bel10. De echte meerwaarde moet nog komen. Iedereen heeft ideeën, zo toonde de Bel10. De echte meerwaarde moet nog komen. De Bel10 actie van Radio 1 was het bewijs dat burgers wel degelijk weten wat ze nodig hebben. Voor wie de tijd kon vinden om de discussies te volgen, was het heerlijke en vaak verhelderende radio.

De stem van de burger werd letterlijk tot bij de politiek en de media gebracht. Een sterk staaltje van democratische bedrijvigheid. Krampachtige democratie Er wordt wel eens smalend gedaan over de stem van de burger. Stel de juiste vraag Nochtans, als de Bel10 één iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het wel dat mensen doorgaans verdraaid goed weten wat ze willen. Vanuit de ervaring van de gebruiker Nogal wat specialisten op vlak van inspraak, kijken daarom de laatste jaren in een ongewone richting om de stem van de betrokkenen beter te horen: namelijk in de richting van het design. Nauwe samenwerking tussen mens en designer Participatie is… De uitwerking toont pas de meerwaarde door Pieter Duysburgh, HCI-onderzoeker. Werken tussen Mechelen-Zuid en Rumst richting Antwerpen | Wegen & Verkeer. Op maandag 13 juli 2015 start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met grote onderhoudswerken op de E19 tussen Mechelen-Zuid en de brug over de Grote Nete in Rumst.

In de richting van Antwerpen wordt het wegdek vernieuwd over een afstand van ongeveer 8 kilometer. De werken zullen ongeveer een maand duren. De E19 blijft tijdens de werken steeds open, maar het verkeer houdt in beide richtingen best rekening met ernstige hinder. De A12 vormt een beter alternatief voor verkeer tussen Brussel en Antwerpen. Meer comfort en veiligheid De werken op de E19 kaderen in de campagne ‘Grote werven 2015’ waarbij de overheid in totaal op 28 plaatsen het wegdek van de Vlaamse snelwegen aanpakt. Werfzone en fasering De werfzone op de E19 loopt vanaf het op- en afrittencomplex van Mechelen-Zuid (10) tot ongeveer 1 kilometer voor het op- en afrittencomplex van Rumst (8). Eerste fase onderhoud (13 - 16 juli) De eerste fase van de onderhoudswerken start op maandag 13 juli en duurt vier dagen.

Superflitspaal. Paaltje Tuinwijklaan platgebrand | HLN Gent. Young, gifted and valued. Het onorthodoxe verzet van pleinburgers. NIEUW! Dossier: Uitdagingen op de werkvloer. ZqqyxahJM_Tonkens_Web_V2__1_.pdf. Stadmakers: de vijfde macht? | Kruis-links. Sterk, dit overzicht van stakeholder consultation tools! Interesting Data Showing The Worldwide Social Media Trends. Play it Again, DM tipt: 10 Belgische artiesten selecteren voor u dé soundtrack van de zomer | Play it again, DM. Sint-Pieters-Buiten - Home. Vijf nieuwsrituelen die aan vervanging toe zijn. Nachtnet Antwerpen stopt eind juni. Opinie: Krijgt David Van Reybrouck straks toch nog gelijk? | Opinie. Bezwijkt - Gemeente Neerpelt. Burgerparticipatie: vloek of zegen? - Cato Léonard. Maak lokaal actief burgerschap niet groter dan het is. What email inbox reveals about personality - Business Insider. Wat gaat er gebeuren met de middelgrote stad? | RUIMTEVOLK | Kennis en inspiratie voor steden, dorpen en regio's.

Dit zijn de 5 onherroepelijke trends in communicatie volgens Betteke van Ruler. App - Visit Mechelen. Comprehensive Swedish research study reveals impact of family and neighborhood on mental health Medical News Today. Opinie: Met zijn indrukwekkende toespraak heeft Bart De Wever bevestigd dat hij een groot politicus is | Standpunt. Het glas wijs van een proefkonijn – Mijn merlot door de 7E-mangel | Ovum Perplexicorum. Zo weet u of ambtenaren (onterecht) in uw gegevens zitten snuisteren | Rijksregister. Wat is 7E | 7E-model. Opinie: Burgers kennen niets van bruggen en tunnels, toch? | Opinie. Bolzano: fietsbeleid en branding gaan hand in hand | smart cities inspiratieblog. Waarom we IS zo lang onderschat hebben (en de beweging zo gevaarlijk is) Untitled. Burgerjury als nieuwe vorm van inspraak | Raadslid.Nu - Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

CGI is betrokken bij Burgernet, samen voor een veilige buurt. Mediahuizen | Journalist. Elk zijn e-gov. Genomineerden 2015 - Logeion. De twee gezichten van de verkeersbordendatabank. Urbanus: ‘Er zijn grenzen aan humor’ - Intervista. Stadsmonitor 2014: opvallendste bevindingen. Debat over burgerinitiatieven is vooral politiek. 'Hoe kan een overheid weten of de inbreng van het middenveld correct is?' Desserts eten à volonté in Mechels kerkhotel (Mechelen) 'Als de regering-Bourgeois het heeft over engagement, bedoelt ze eigenlijk 'trek uw plan'' Er is hier een bed voor mij, hoog boven de claxons | In caso di nebbia.

'Europa zonder grenzen: wel voor roamingtarieven, niet voor bootvluchtelingen' Reint Jan Renes krijgt vrije hand in ontwerpen mobiliteitsbeleid.