background preloader

Dominiekdilien

Facebook Twitter

Wandelnetwerk Pajottenland. Gigantische planeet met vier zonnen ontdekt | Sterrenkunde. Is de stad van die ene grote overtuiging dat alles altijd nét iets anders kan. Groot in diversiteit Laten we u even terug katapulteren naar de 16de eeuw: Antwerpen was toen de tweede grootste stad in Europa en had de grootste Europese haven. Dat laat ook vandaag nog zijn sporen na. Onze stad bruist erdoor van de diversiteit – op economisch, culinair en cultureel vlak. Economische activiteiten De Antwerpse haven bezorgt ons economische variatie: we verwelkomen tal van internationale investeerders – onder hen ook zeven chemiebedrijven uit de internationale top tien.

Voor hen behandelen we een divers aanbod producten. Die we wegen, herverpakken, controleren, etiketteren, stockeren … noem maar op. Culinaire variaties Zo’n bruisende haven brengt een grote internationale invloed met zich mee. Culturele evenementen Die internationale sfeer beleeft u niet alleen wanneer u uw benen onder tafel schuift, u ervaart ze ook tijdens tal van multiculturele evenementen in Antwerpen.

De haven lokt de wereld naar Antwerpen. Ronaldo, een geschiedenis van theater en circus | Mechelen Blogt. (foto's: Jan Smets - Danny en Johnny en zijn vrouw Maria, en kleinzoon Angelo...) Het begon allemaal in Gent met een avontuurlijke jonge kerel van 15 jaar die de wijde wereld introk... Een onwaarschijnlijke zwerftocht... Commedia dell'arte, theater, muziek, circus... Op de planken en onder het tentzeil hun kunsten tonend trokken hij en zijn nazaten kriskras van noord naar zuid. Flink wat vrijwilligers zijn al een hele poos bezig met de inventarisatie, en in al die tijd werden ook wel wat ontdekkingen gedaan.

Danny is een filosoof. Ik, Danny, behoor tot de zesde generatie. Toch leek het te stoppen bij de grootvader van Johnny die de laatste directeur was van het rondtrekkend theater Vandenberghe. Het begon allemaal zowat een eeuw eerder. Johanna is een alleenstaande moeder, en dat is een schande in die tijd. Hij wordt paardenknecht - wordt niet vergoed, maar krijgt kost en inwoon. In Elzas-Lotharingen ontmoet hij rondtrekkende komedianten die commedia dell-arte spelen. Ach... Dit zijn de 10 beste boeken van februari | Boeken. Februari ligt ondertussen achter ons, maar onze boekenredactie blikt terug op een literaire topmaand. Dit zijn de tien beste boeken die in februari verschenen. 1. Peter Verhelst - 'De kunst van het crashen' 'De schrijver beleeft een bijna-fatale crash tot in het kleinste detail.

Behalve drie seconden, die lijken voorgoed gewist. Peter Verhelst, De kunst van het crashen, Prometheus, 320 p., 19,95 euro. Lees de volledige recensie van Jan Stevens hier. 2. 'Goedheid mag dan het hoofdthema zijn, dat betekent niet dat Dertig dagen verzinkt in zoetsappigheid. Annelies Verbeke, Dertig dagen, De Geus, 320 p., 19,95 euro.

Lees de volledige recensie van Annick Vandorpe hier. 3. 'De moeilijkheid of zelfs het niet-bestaan van een wezensechte identiteit is niet uitsluitend een probleem voor opgroeiende of nooit echt volwassen geworden mannen, maar lijkt inherent aan het leven te zijn. Richard Yates, Een goede school, De Arbeiderspers, 208 p., 18,95 euro. 4. 5. Matthieu Ricard, Altruïsme. 6. 7. 8. 9. 10. Hfdst41.pdf. De futureproof overheidsmedewerker. Door: Marcel Bullinga, 17 februari 2015 De rol van de overheid verandert in rap tempo. De medewerkers van die overheid moeten dus over vijf of tien jaar andere kwaliteiten hebben. Hoe kunnen zij en hun organisaties toekomstbestendig worden? Marcel Bullinga: ‘Er zit aardig wat disruptie aan te komen.’

Foto: Alex Dokter De gemeente Breda wilde onlangs, na een presentatie die ik gaf over de toekomst, graag weten welke kennis en wat voor soort mensen de gemeente nodig heeft over twee tot vijf jaar. Deze HR-vertaling raakt de kern van de zaak en is van belang voor elke gemeente. Wat staat ons te wachten? We gooien alles al een halve eeuw lang uit gemakzucht over de schutting van de overheid en daarom is de rol van de overheid in Nederland internationaal gezien erg groot.

Drie tips voor de gemeente 1. Drie tips voor de afdeling HR 1. Drie tips voor de individuele overheidsprofessional 1. Drie tips voor iedereen 1. Marcel Bullinga @futurecheck is futurist en keynote spreker. Hfdst3.pdf. Wat zijn goede kleuren voor je website? [checklist] De kleuren op een website worden vaak gekozen op basis van gevoel, persoonlijke voorkeur of eigen associaties.

Het is daarom belangrijk om te beseffen dat de gebruikte kleuren een belangrijke impact op de bezoekers van je website hebben. De associatie die een bezoeker met je website heeft, wordt immers mede bepaald door de gebruikte combinatie van kleuren en kan zelfs leiden tot verschillende emotionele reacties. De juiste indruk geven Je kent vast wel het idee dat je non-verbale communicatie een belangrijk aandeel heeft in de manier waarop je bij iemand overkomt. Dit is te vergelijken met het kiezen van de juiste kleuren voor een website. Een probleem dat ik vaak zie terugkomen is dat het een grote stap is om een eenmaal gekozen kleurschema aan te passen. Het kiezen van de juiste basiskleur Om tot de juiste combinatie van kleuren te komen, is het belangrijk om te beginnen met de keuze van één of meerdere basiskleuren. Coolblue Ook oranje is een kleur die vaak op de website terugkomt. 'Linkse herbronning: hoe naar een nieuw, complexloos links van de 21ste eeuw?'

'Linkse herbronning is nodig', schrijft PVDA-voorzitter Peter Mertens. 'En dan valt er veel uit Spanje en Griekenland te leren. Een herbronning van onderuit, met de roots in de sociale actie, emanciperend. Een politieke herbronning ook met de ambitie om het Europese status-quo te doorbreken. Ik hoorde vorige week de oproep tot progressieve frontvorming van de bijna-beste burgemeester van de wereld, Daniël Termont (SP.A). 'De progressieve frontvorming is het monster van Loch Ness van de Vlaamse politiek', schreef een dagblad. Daarmee werd het voorstel meteen afgeserveerd, maar dat betekent niet dat het debat niet ernstig te nemen valt. Tic-tac, het uur van de sociale verandering is gekomen 'Tic-tac-tic-tac, het uur van sociale verandering is gekomen', zo scandeerden bijna 100.000 Spanjaarden een aantal weken geleden op de bewolkte Madrileense Puerta del Sol.

Net zoals in Griekenland. Nieuw, complexloos links is van onderuit opgestaan Back-to-the-roots, om mensen te betrekken. Stijging bevolking komende jaren in 9 op 10 gemeenten | Agentschap voor Binnenlands Bestuur. Column: Meningen formuleren is niet het alleenrecht van hen die ervoor betaald worden | Guido Everaert. Beste Hans Vandeweghe, Aangezien u niet reageert op Twitter berichten moet het maar even op deze manier. Ik lees uw stukken graag, omdat ze doen wat u belooft, een eigenzinnige kijk op de sportwereld. In de traditie van de grote chroniqueurs van het politieke nieuws, die ik zo mis. Maar dan over sport. Ik ben het er niet altijd mee eens, maar ze doen mij minstens even nadenken. Op zich al een verdienste. Waarvoor dank. Zo las ik twee weken geleden in één of andere tirade, dat u wat would-be experts op een hoopje veegde. Voor de goede orde, ik heb me ook al vrolijk gemaakt over de therapeutische schrijvers/schrijfsters.

Los daar van, wordt het ook niet eens tijd dat u uw mening bijstelt? Meningen formuleren is niet het alleenrecht van hen die er voor betaald worden Guido Everaert In traditionele kranten wordt het immers steeds moeilijker om werk te vinden. Daarom en daarom alleen, laat die mensen die volgens u geen kanaal, geen bereik en geen interessant nieuws hebben gerust. Keer het om en participeer met uw inwoners! Vroeger kreeg ik vaak post van mijn gemeente om op een ‘inspraak- of informatie’-avond te komen. Waaaah, gooide ik meteen weg, val me niet lastig! En later als griffier hoorde ik dat vaker van onze inwoners.

Kennelijk had de gemeente dat door en stopte er zo’n beetje mee. Toen besloot de raad tot een Verordening op het Burgerinitiatief. Naar een model van een ‘deskundige’ c.q. de VNG. De raad blij, kom maar op, inwoners, met je initiatieven! Het bleek een draak van een verordening, vol uitsluitingsregels en drempels. Initiatieven reiken vaak verder dan een wijk. Veel initiatief bloedt dood. Je hebt in sommige gemeenten een G1000-beweging, waarbij inwoners lukraak uit het Bevolkingsregister worden geplukt, net zoals bij jury’s in Angelsaksische landen. Participatiewet: best moeilijk. Mechtild Rietveld Meer columns van Mechtild Rietveld leest u hier. Column: Best vervelend, telkens een half stadion repareren als de blauwzwarte Hunnen op bezoek zijn geweest | Hans Vandeweghe. Al weken is het wachten op de terugval van Vanderhaeghe en zijn samenraapsel, maar nu willen ze ook nog play off 1 in Gisteren klopte KV Kortrijk de buren van Club Brugge en dat was nog maar vorig jaar gebeurd.

Erger nog, de laatste keer dat Club won bij KVK is al meer dan vijf jaar geleden. Voor de autoritaire leider Club was het de eerste verlieswedstrijd sinds de 3-1-nederlaag bij KV Mechelen op 24 augustus. Wat is voetbal toch een vreemde sport. KV Kortrijk staat te koop, heeft zoals bekend geen al te solide financiële basis, heeft alles wat redelijk op een bal kon trappen de afgelopen twee jaar verkocht (in de eerste plaats aan Gent) en heeft een trainer die in elk interview benadrukt hoe graag hij zijn job doet maar ook hoeveel hij van zijn dochter houdt en hoezeer hij papa-tijd met haar wil doorbrengen. Voetbal en het resultaat lijken daar ondergeschikt: KVK moét haast een meeloper zijn. Blauwzwarte Hunnen Promotie naar de C-klasse van de veiligheidscategorieën Een bloemlezing. Mobiliteit en gedrag - CROW.

Prijs per stuk: € 115,00 Excl. 6% BTW De uitgave ‘Mobiliteit en gedrag’ is ontstaan vanuit de vraag vanuit de verkeers- en vervoersector naar kennis over verkeersgedrag als uitgangspunt voor beleid. Met de kennis uit dit boek leert u naar het verkeers- en vervoersbewegingen kijken ‘met de gedragsbril op’. Voordelen en kenmerken Unieke kennis voor verkeersprofessionals over mobiliteit in combinatie met gedrag Beïnvloedingstechnieken om gewenst verkeersgedrag te realiseren Vertaalslag naar maatwerkoplossingen per mobiliteitsvraagstuk Samengesteld door professionals en gerenommeerde verkeerspsychologen Doorverwijzingen naar literatuur en websites voor verder verdieping Kennis van en voor verkeersprofessionals Het boek bevat theoretische en praktische kennis voor iedereen die werkzaam is in het vakgebied van verkeer en vervoer. Kennisbundel: alle kennis in één Deze uitgave vormt samen met de cursus Mobiltiteit en gedrag een Kennisbundel. Inhoudsopgave. Opinie: Van black-out tot terreuralarm: de morele paniek zit overal | Standpunt.

Kinderen die bang worden gemaakt van het internet zijn de burgers van morgen die menen dat soldaten op straat noodzakelijk zijn om ons te beschermen Er wordt geen kans gemist om angst te verankeren als meest wezenlijke emotie in onze samenleving. Nu is er weer een onderzoek dat ouders de daver op het lijf jaagt over wat hun kinderen uitspoken op het internet. Een grote groep blijkt er op jonge leeftijd al een geheim mailadres op na te houden. Sommigen doen zich op het net voor als iemand anders of liegen tegen hun ouders over wat ze virtueel uitvreten. Paniek! Laat ik maar bekennen dat ik, toen ik nog jong en onverantwoordelijk was, ooit wel eens een briefje heb gepost. Dat nieuwe cultuurfenomenen als een bron van gevaar voor de bloem der jeugd worden aangemerkt, is niet nieuw.

Nu dus het internet. Dit is geen losstaand feit. Controledwang leidt immers tot een angstcultuur. Buurtbewoners kunnen veel zelf, maar gemeenten moeten wel de voorwaarden creëren. Na de clash dit weekend tussen Tonkens-Duyvendak en Rotmans vandaag meer wetenschap over burgerinitiatieven: Buurtbewoners maken zelf wel uit of zij zich organiseren om de buurttuin te onderhouden. Maar gemeenten doen er wel verstandig aan zelforganisatie te bevorderen. Dat zelforganisatie niet is af te dwingen, houdt niet in dat gemeenten gedwongen zij op hun handen te zitten. Integendeel, ze kunnen bevorderen dat buurtbewoners gezamenlijk een probleem oplossen, een idee uitdragen of een initiatief uitvoeren.

Voor het bevorderen van de juiste condities zijn er drie aangrijpingspunten: het microniveau -de individuele buurtbewoners-, het mesoniveau -de buurtgemeenschap- en het macroniveau, de (on)geschreven normen en waarden van de samenleving. Microniveau Bij het gezamenlijk aanpakken van een probleem of uitvoeren van een initiatief gaat het primair om de mate waarin buurtbewoners elkaar weten te vinden en hun competenties. Mesoniveau Het antwoord hierop is ja. Macroniveau Slotsom. Opinie: Een federaal veiligheidsplan hebben we, nu nog een plan voor meer verbondenheid | Column. Als we werken aan meer wij, is er geen wij-zij meer. Dan verliezen de extremisten De vreselijke aanslagen in Parijs liggen nu twee weken achter ons. De dag na de aanslagen was ik nogal optimistisch over het vervolg (DM 9/1).

De kordate reactie van velen, eensgezind ongeacht religie of achtergrond, leken me een stevige basis te zijn om mee aan de slag te gaan. Ben ik vandaag nog altijd zo optimistisch, vraagt u zich misschien af - althans de trouwe lezers onder jullie. Eigenlijk wel. Ik zie twee redenen voor de relatief brede eensgezindheid. Ik maak me natuurlijk ook wel zorgen. Superdiversiteit Dat betekent een vuist maken tegen alle vormen van racisme en discriminatie. We moeten de superdiversiteit ook meer een podium geven. Het resultaat? Groeien jongeren samen op en zorgen we voor meer ontmoeting, dan kunnen we daar als samenleving alleen maar beter van worden. Onderzoek: burgers willen niet altijd digitaal contact met overheid. Ik wil best online maar ik kan het niet, ik kan mijn DIGID niet updaten met een neiuwe nummer tot ik weer in nederland woonachtig ben , en tot die tijd kan ik dus niets belangrijks regelen met DIGID, zoals de terugbetaling van mijn studieschuld. dus dan email je DUO en dan krijg je geen antwoord, dat doe je dan nog 3x en hoor je nog niets, Ik woon in Canada dus op bezoek gaan is lastig, en ik kan digitaal dus niet mijn betalingen opzetten. ben dus nu door papieren aan het wieden om te zien hoe ik dit allemaal gedaan krijg. het is niet dat men het niet perse wil, de helft van de tijd kan het ook gewoon niet. als het makkelijk online te doen is prima, het is een afweging gebaseerd op wat beter werkt, even met belletje of bezoekje regelen, of door een vreselijk onoverzichtelijke pagina heen wieden, of nog erger papieren bende want online werkt het niet eens. nee dan bel ik wel of kom ik wel even langs.

(alleen kan dat in mijn geval niet) Snelheidscontroles op vraag van buurt - Heusden-Zolder. De verkeersdienst van de politie voerde vorig jaar 183 snelheidscontroles uit. De flitsauto stond 63 keer meer opgesteld dan in 2013. De snelheid van 39000 voertuigen werd in 60 verschillende straten gemeten. Buurtbewoners maakten 60 meldingen inzake onaangepaste snelheid over aan de gemeente. Vooral in Koolmijnlaan-cité (6 meldingen), G. Gezellelaan (3), Kanaalweg (3), M. 3384 bestuurders (9%) negeerden vorig jaar de snelheidsbeperkingen.

Meeste overtreders werden onder andere geregistreerd in Nieuwe Dijk (44%),Schobbenberg (43%), Veldstraat (39%), Westlaan (35%), Het Heike (31%), Dekenstraat (8%) en De Slogen (23%). Het aantal snelheidsovertredingen vastgesteld met de bemande camera steeg aldus van 7% (2012) tot 9% (2014). Wat de onbemande camera betreft werden in Koolmijnlaan-cité 920 overtreders (0,09%) geklist. 2 rijbewijzen werden ingetrokken. In 2013 reden nog 2205 bestuurders (0,12%) te snel met 8 intrekkingen als gevolg. Inwoners district Antwerpen krijgen inspraak in concrete pro... (Antwerpen) Het stedenbouwend dier | RUIMTEVOLK. Klantenservice. Kent uw auto straks zelf alle informatie die op verkeersborden staat? | Verkeer. Burgerbetrokkenheid.pdf. Zitten we midden in een beschavingsoorlog? - Rachida Lamrabet.

Buurtbewoners kunnen veel zelf, maar gemeenten moeten wel de voorwaarden creëren. Participatiesamenleving. Doe-democratie | Movisie.

Omgevingsanalyse

'De één-takkige-boom en 6 andere sprookjes van De Wever' Knack publiceert artikel over onze inspiratiedag over participatie - Nieuws. Toptaken? Webgovernance! | De Staat van het Web. Longread: "Ik heb, achteraf beschouwd, bijzonder veel geluk gehad" | Zeno. Opinie: Kom zeg, Bart Eeckhout, de democratie kan heus wel tegen een stootje | Opinie. Zes participatietips voor een lokale klimaataanpak. Werk mee alternatief uit voor stops Nekkerspoel. De stad van de toekomst volgens 4 bekende burgemeesters. Niet meer, maar betere gesprekken tussen overheid en burgers zijn nodig. Every Second on the Internet.

COMM Collection 15: Communicatieacties evalueren (volledig herwerkte versie) - Nieuws. Dit zijn de betaalbare kwaliteitsrestaurants in uw buurt. Laat ons deze regering gewoon extreemrechts noemen | Jan Blommaert (en z'n gedachten) Het project - Mechelen Nekkerspoel 7. Zit er nog toekomst in het communicatievak? - Bijl PR, communicatie en PR bureau. Co-creatie en transities vanuit de praktijk. Waarom zijn we tegen ritueel slachten en dierenproeven, maar tolerant voor de jacht? Longread: Tijdperk van ikke ikke ikke: hoe sociale media narcisten van ons maken | generatie nu | De Morgen.

Waarde Heer Libeer, Waarom bedrijven bang zijn voor de boze consument | Binnenland | De Morgen. 'Dreigende stroomuitval is resultaat van non-beleid van opeenvolgende regeringen' Document.php. Alomtegenwoordige boekingsreus | De Morgen. Waar is dat confederalisme, zo dominant in de campagne, nu eigenlijk gebleven? O ironie, gij smaakt zo zoet. Vertrouwen in burgers: Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Lezingen over de doe-democratie / Debatten, lezingen, colleges / Kenniscentrum / Home - Prodemos. Nu werk maken van politiek burgerschap.

Bij de dood van Simon Leys (1935-2014) - Ons Erfdeel. De converserende overheid. De drie scherpste opinies over de strijd tegen IS die u gelezen moet hebben. Flipboard. Disco naïveté. Steden barsten uit hun voegen - Milieu. ‘Parken maken mensen gelukkig’

Bij nader inzien zou ik het manifest van 'Hart boven hard' toch maar niet ondertekenen. Waar was de visie, de hoop, het geloof in een gedeelde en betere toekomst? - Standpunt. Schepen Heylen tegen Joods Actueel: “Hoe Israël steeds zijn burgers beschermt, daar mogen we wel iets van leren” Op weg naar de doe-democratie | Alle zaken die je wilt weten over bewonersinitiatieven. "Blijf maar hard rijden!" Belgium. Antwerpen verslikt zich in 'te blanke' affichecampagne. What's Worse Than Vladimir Putin? - Eugene Rumer - POLITICO Magazine. Obama Can’t Destroy the Islamic State Without Iran’s Help - Jack A. Goldstone - POLITICO Magazine. Historische dag voor Oekraïne: EU-deal en zelfbestuur voor rebellen - Onrust in Oekraïne.

"Beste radicale atheïst": Dyab Abou Jahjah antwoordt Maarten Boudry. A-stad | Kanalen. Met luchtaanvallen in Syrië stapt Obama over zijn eigen rode lijn - Onrust in het Midden-Oosten. Vrouwen gaan wellicht Schotse onafhankelijkheid nekken. Gemeentelijk communicatieonderzoek - synthese - OK. Gerichte dienstverlening door het ontwikkelen van een kanaalstrategie[1].pptx - 20131014-gerichte_dienstverlening_door_het_ontwikkelen_van_een_kanaalstrategie.pdf. Onderzoek_aandachtsbuurten_mechelen.pdf.

Communicatie

5 echte trends in online overheidscommunicatie. Gemeentelijk communicatieonderzoek - OK. Bijhouden. Bookmarks. Participatie. Nieuw speelterrein in Ruisbroek met inspraak van jongeren en steun van de provincie Vlaams-Brabant | Sint-Pieters-Leeuw - nieuwssite. Atie 41: De burger kan het niet alleen - ZENC. Kortrijk Spreekt: burgers praten mee over begroting. Mobiliteit(splan) Lezen. Waarom burgerparticipatie 2.0 niet lukt. GAS. Digitaal / Trends. Recensies cultuur.