background preloader

Dirkdewolf

Facebook Twitter

Duitse fiscus eist geld van Belgische dwangarbeiders - Buitenland. De Duitse fiscus wil dat duizenden Belgen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen werden om in nazi-Duitsland te werken belastingen betalen op hun pensioen. Dat berichten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De Belgische Rijksdienst voor Pensioenen heeft al tientallen klachten binnengekregen van boze ex-dwangarbeiders of hun nabestaanden. Het Duitse parlement heeft in het najaar van 2010 een wet goedgekeurd waarin staat dat pensioenen van dwangarbeiders met 17 % worden belast. De belasting geldt met terugwerkende kracht tot en met 2005.

Belgische dwangarbeiders uit de jaren veertig of hun weduwen hebben de afgelopen weken een brief gekregen van een belastingkantoor in de Duitse deelstaat Brandenburg waarin staat dat ze de belastingen moeten betalen. Voor velen lopen de kosten tot in de honderden euro, maar de FOD Financiën zegt niets te kunnen doen voor deze mensen.

Techniek

Recht. Guy Standing: Sociale concurrentie met opkomende landen is dwaas. Veel Europeanen, zelfs in eurominnend België, beschouwen de EU als een basisinstrument voor de precarisering van leven en werk van de burgers. Kan de EU zichzelf nog omsmeden tot een instrument voor sociale bescherming in combinatie met economische innovatie? Guy Standing: Alle lidstaten van de Europese Unie hebben op de globaliseringsdruk geantwoord door te kiezen voor een of andere vorm van de strategie die arbeidsmarktflexibiliteit genoemd wordt. Men wil de arbeidskosten verlagen opdat arbeidsmarkten en economieën opnieuw concurrentieel zouden worden met China, India en andere opkomende economieën.

Maar dat is een dwaas scenario. Lonen en voordelen worden verlaagd, uitkeringen worden nog harder gesnoeid en economische onzekerheid wordt chronisch. Dat leidt tot een groeiend “precariaat”, de groep mensen die het zonder bestaanszekerheid moet stellen. Het is tijd dat we verder gaan dan betogingen organiseren en pleinen bezetten. Hamed Ibn Chambas: ‘Wat westerse landen met de rechterhand geven, wordt met de linkerhand teruggenomen’ Denkt u dat Busan een stap vooruit heeft gezet in de hulpeffectiviteit?

Mohamed Ibn Chambas: Dat is wel de verwachting. We kunnen niet van conferentie naar conferentie gaan om dezelfde onderwerpen te herhalen. Nu moeten we beloftes die hier zijn gemaakt ook daadwerkelijk uitvoeren. De volgende keer zal er een evaluatie moeten komen en zal duidelijk worden wat we anders hebben gedaan. Hebben donoren hun hulp beter aangesloten bij nationale programma’s? Hoe effectief is de coördinatie? Sommige mensen zeggen dat het Busan Outcome Document te zwak is. Er zal nooit een perfect document komen. In het statement van de ACP-landen staat dat donoren in het bijzonder er niet in zijn geslaagd om de Parijs- en Accra-principes te implementeren, bijvoorbeeld op het gebied van aansluiting bij nationale beleidsprioriteiten, en eigenaarschap.

Veel van de ACP-landen zijn lage-inkomenslanden, kleine eilanden en fragiele staten. Kunt u een voorbeeld geven? Neem het voorbeeld van Tuvalu. Wat voor bezwaren? Dirty little secrets van muntunies. Schrijf mee aan "de grote stagnatie" Uitgeverij Artus - Bargoens zakwoordenboek - Paul Van Hauwermeiren. De Bargoense woordenschat, per persoon meestal maar enkele honderden woorden, is sterk streekgebonden en is geen volledige taal. Dat er destijds ook zoiets als een Brussels Bargoens heeft bestaan, is de voorbije jaren slechts bij toeval aan de oppervlakte gekomen.

"Al die kaffers stieken je maar een pozer om van je af te komen. Je kan er een beetje bik verschieren, maar mesommes, ho maar" Als u wil weten wie hier afgeeft op wie, moet u dit Bargoens zakwoordenboek raadplegen. Het bevat de courante Bargoense woorden die de laatste halve eeuw in Nederland en Vlaanderen opgetekend zijn. Sommige van die woorden zult u herkennen. Ze zijn ook te horen in de volkstaal en zelfs in het Standaard-nederlands.

Misschien gebruikt u ze zelf zonder te weten dat het in oorsprong Bargoense woorden zijn. Maar de meeste Bargoense woorden in dit zakwoordenboek krijgt u voor de eerste keer onder ogen. Het Bargoens was vijf eeuwen lang de geheimtaal van rondtrekkende, niet zelden criminele randgroepen. Arjun Appardurai: ‘Cash is de gemeenschappelijke taal in de grootstad’ De Leuvense onderzoeksgroep Cultures and Development Studies (CADES) aan de KULeuven inviteerde Arjun Appadurai onlangs voor een van de avonden in de serie Cities in Development, waar hij in gesprek ging met Filip De Boeck. MO* sprak met Appadurai over de onmogelijke stad en de hoop van de uitgesloten massa’s. Arjun Appardurai: Mumbai is een stad van vele kringen. Er is Centraal- en Zuid-Mumbai, het oude hart van de stad, dat ook vandaag nog het financiële hart van het land blijft.

Daarnaast ontstonden nieuwe stedelijke centra rond onder andere de textielindustrie en groeide een verdere periferie. Vandaag ontstaan nieuwe metropolitaine centra, los van Mumbai, maar door hun groei en door de treinverbindingen met het centrum smelten ze samen tot wat een enorm grootstedelijk gewest wordt. Iedereen wil nog steeds zo dicht mogelijk bij het hart van de stad wonen, omdat daar nog steeds de meeste kansen zijn op werk of inkomen. Arjun Appardurai: Te weinig impact, dat is duidelijk.

Alexander Tsiaras: Conception to birth -- visualized. Wat verandert op 1 december? Europa, de euro en de Spaanse schuldenlast. Hoe die Spaanse intrede in de eurozone concreet in zijn werk ging en hoe de rijke landen de armere op sleeptouw namen, legt Miren Etxezarreta van Taifa, het netwerk voor kritische economie, me uit. ‘De Europese Unie omvat landen die economisch gezien erg verschillend zijn op vlak van productiviteit en concurrentiekracht. De industriële specialisatie van de landen in de periferie, zoals Spanje, Portugal en Griekenland, was in hoofdzaak gebaseerd op lage lonen, eerder dan op gekwalificeerde arbeid, en tweederangstechnologie.’

De periferielanden zijn afhankelijk van import uit de centrumlanden en zwengelen op die manier de economie in die centrumlanden aan. Ze hebben jarenlang de vraag verzekerd voor de centrumeconomieën, een vraag die gevoed werd en gebaseerd is op schuld,waarvoor diezelfde centrumlanden de kredieten verstrekten. Het resultaat is een onevenwicht in de handelsbalans en een groeiende kloof in competitiviteit tussen het centrum en de periferie.

Lees ook: De Japanse belegger. Schadenfreude. Smeltwater van dak van de wereld bedreigt Zuid-Azië. Veel bergmeren in de Himalaya en de Hindoekoesj en de gletsjers die ze voeden, liggen 5000 meter of hoger boven de zeespiegel. Ze bevinden zich dicht bij omstreden grenzen of in instabiele gebiedsdelen. De Siachengletsjer ligt bijvoorbeeld tussen India en Pakistan, en de ijsvlakten en bergmeren van Arunachal Pradesh, een deelstaat van India, behoren tot een streek die door China geclaimd wordt. Daardoor zijn die meren moeilijk toegankelijk en kan er nauwelijks onderzoek worden verricht. Alarmerend nieuws voor Durban Toch heeft het Internationaal Centrum voor Geïntegreerde Bergontwikkeling in Kathmandu (Icimod) een nieuw onderzoek over overstromingen als gevolg van de uitbarsting van gletsjermeren klaar.

De resultaten van de studie zijn nog niet bekend, maar het staat vast dat ze alarmerend zullen zijn. De gletsjermeren worden gevormd door smeltwater. Om te beseffen dat er steeds meer water in de gletsjermeren bijeenkomt, volstaat het om de gletsjers te bekijken. Te weinig gegevens. Intel Core i7-3960X Extreme Edition en Intel Core i7-3930K Extreme Edition | DISKIDEE. Intel Core i7-3960X Extreme Edition en Intel Core i7-3930K Extreme Edition Auteur: Jozef Schildermans dinsdag 15 november 2011 | E-mail of Print dit artikel Vandaag is het veertig jaar geleden dat de Intel 4004, ‘s werelds eerste mi­cro­pro­ces­sor, com­mer­ci­eel ver­krijg­baar was. Op 15 no­vem­ber 1971 in­tro­du­ceer­de Intel de 4004 mi­cro­pro­ces­sor, waarmee de di­gi­ta­le re­vo­lu­tie los­barst­te. Intel Core-i7 3960K schema Nieuw in de Intel Core i7 pro­ces­so­ren­fa­mi­lie zijn de 3,3 GHz Intel Core i7-3960X Extreme Edition en de 3,2 GHz Intel Core i7-3930K Extreme Edition die elke zes pro­cess­or­ker­nen tellen en twaalf “threads” te­ge­lijk kunnen ver­wer­ken.

Bundesbank slaat gros Duits floppapier in. En de Griek, hij leerde ruilen. Duitse economie stevent af op woelig water. 'Duitse minister van Financiën ziet Britse pond snel verdwijnen' | zita. Homepage op 21/11/11 om 10:01 De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schaüble, voorspelt dat het Verenigd Koninkrijk snel zijn Britse pond zal loslaten ten voordele van de euro, eens de eurocrisis bezworen is. ‘Landen zullen dan in de rij staan om tot de eurozone toe te treden en dat zal sneller gebeuren dan de mensen in het Verenigd Koninkrijk denken, ‘ aldus Schaüble tegen een Duits nieuwsagentschap.

Een op zijn minst opmerkelijke uitspraak nu de euro door zijn somberste uren sinds zijn invoering gaat. De uitspraak kwam er uren nadat bekend raakte dat Duitsland een Brits referendum over de toekomst van Groot-Brittannië in Europa tracht te verhinderen. Verder raakte bekend dat Berlijn plannen heeft om een controleorgaan op te zetten dat de noodlijdende economieën van de eurozone zou overnemen. De memo maakt gewag van 'een nauwere politieke Unie' en van een aantal aanpassingen aan het Verdrag van Maastricht, waaronder een dat landen zou ontmoedigen om referenda te organiseren. Precies 200 jaar terug pleegde Heinrich von Kleist zelfmoord - Nieuws - Boeken - Knack Boekenburen.

Voor Heinrich von Kleist begon het leven postuum. Zijn korte maar krachtige oeuvre verklaart het ontstaan van geweld beter dan vele handboeken over dat fenomeen. Kleist was 34 jaar toen hij vandaag tweehonderd jaar geleden aan de oevers van de Kleine Wannsee in Berlijn zelfmoord pleegde nadat hij zijn gezellin Henriette Vogel had gedood. Op die 21ste november 1811 schreef hij in het plaatsje Stimmings nog enkele afscheidsbrieven, ook aan zijn nicht Marie von Kleist: 'De waarheid is dat ik op aarde niet kon worden geholpen. En nu vaarwel; moge de hemel je een dood schenken die maar voor de helft aan vreugde en onzegbare vrolijkheid gelijk is aan de mijne. Kleist deed nooit half werk. Thomas Mann had het over de duldzaam gesmede en tegelijk door een ademloos tempo gejaagde zinnen van Heinrich von Kleist, over zijn on-lyrische zakelijkheid.

Extreem is Kleists emotionaliteit. Slachtoffers worden daders. Zelf was Kleist een rusteloze. Piet de Moor. Tankt u wel eens rode diesel?

TED

Redding op komst voor Plata-rivierbekken in Zuid-Amerika. BUENOS AIRES ( IPS ) — Voor het Cuenca del Plata in Zuid-Amerika, een van de grootste maar tegelijk meest vervuilde rivierbekkens ter wereld, is redding op komst. De vijf betrokken regeringen gaan nauwer samenwerken om de biodiversiteit van het bekken te bewaren. Het plan om het hele Platabekken duurzaam te beheren heeft een nieuw elan gevonden dankzij de steun van de presidenten van de vijf landen, zegt Mónica Troadello, die voor Argentinië deel uitmaakt van het Intergouvernementele Coördinatiecomité van het Platabekken. De vijf landen zijn Argentinië, Brazilië, Bolivia, Paraguay en Uruguay. De vijf regeringen benadrukken het belang van het rivierbekken, niet alleen vanwege het oppervlaktewater maar ook vanwege de immense grondwaterlaag Guaraní, een van de grootste waterlagen ter wereld. Vanaf 2015 Het Intergouvernementele Coördinatiecomité bestaat al sinds 1967.

De vijf landen zijn de laatste jaren weer een versnelling hoger geschakeld. Honderd miljoen mensen Gran Chaco en Pantanal. "Producenten flessenwater bewerken migranten in VS" NEW YORK — Multinationals die flessenwater verkopen zaaien al dertig jaar twijfel over de kwaliteit van leidingwater, zegt Corporate Accountability International (CAI). De Amerikaanse watchdog hekelt vooral de verkoop van gebotteld kraantjeswater aan latinomigranten in de VS. "De laatste dertig jaar hebben flessenwaterbedrijven als Nestlé, Pepsi en Coke een drinkwatermarkt gecreëerd die 15 miljard dollar opbrengt door twijfel te zaaien over leidingwatersystemen", zegt Corporate Accountability International.

De watchdog neemt vooral de Pure Life-campagne van de Zwitserse multinational Nestlé op de korrel. Volgens CAI is Pure Life niets meer dan gebotteld kraantjeswater. In de Amerikaanse promotie voor Pure Life doet Nestlé grote inspanningen om latinomigranten te bereiken. Zo maakt ze reclamespots speciaal voor deze doelgroep en opende ze flessenwaterwinkels in het arme New Yorkse stadsdeel de Bronx. Nestlé bevestigt dat de campagne op latino's gericht is, maar ook op andere doelgroepen. Gekookt beter dan rauw - Gezondheid. Rauw is best, beweren veel voedingsspecialisten, want het is de meest natuurlijke wijze waarop we onze voeding tot ons kunnen nemen.

Maar we zijn kinderen van onze tijd en onze vervuilde wereld roept al te gemakkelijk een naïef heimwee op naar onbezoedelde tijden toen je het voedsel nog aan een pijl of speer kon rijgen of van bomen en struiken plukken. Voedsel in zijn natuurlijke staat, niet verwerkt tot producten waarvan je niet weet hoe ze gemaakt worden, laat staan wat er allemaal in zit. Rauw is hard en taai Dat rauw voedsel het beste zou zijn, is een achterlijke stelling.

Rauw voedsel, zoals vers fruit, heeft zijn plaats in ons dieet want het levert ons een aantal voordelen op. Maar dat voordeel moeten we niet overdrijven. Enkele voorbeelden maken dat duidelijk. In Duitse voedselsekten, want zo moet je die groepen helaas noemen, die zich volgens de leer uitsluitend met rauwe voeding mogen voeden, kampt de helft van de vrouwen met menstruatiestoornissen. Gekookt is zachter en voedzamer. Het besef van eigendom - Wetenschap. Kinderen kennen een graduele evolutie van vooral op zichzelf toegespitst te zijn naar ook rekening houden met anderen. Dat heet - in vele gevallen - opvoeding. Kinderen moeten ook leren zich bewust te zijn van zichzelf. Dat besef groeit in het begin van de kleuterjaren. Vanaf drie jaar oud gaan kinderen met een rode vlek op hun voorhoofd geschilderd, voor een spiegel naar hun eigen voorhoofd wijzen, en niet langer naar de vlek die ze op het spiegelbeeld zien.

Met het besef van zichzelf groeit ook het besef van het bestaan van 'anderen', die er andere principes op na kunnen houden, maar die ook rechten hebben. Het wetenschappelijke vakblad Cognition presenteert een studie waaruit blijkt dat kinderen van drie jaar oud al een stevig besef van 'eigendom' hebben, van iets wat van henzelf is versus iets van iemand anders.

Experiment met pop De conclusie volgt uit experimenten met een pop die een mutsje of een sjaal weggooide die al dan niet van het kind was. België nu al slachtoffer van opwarming aarde - Planet Earth. België kent een zeer duidelijke stijging van de temperatuur. Dat blijkt uit het Milieurapport Vlaanderen van de Vlaamse MilieuMaatschappij (VMM). Die stijging werd al aan het eind van de negentiende eeuw ingezet, maar versnelde halverwege de twintigste eeuw. Ondertussen is het in België gemiddeld 2,3 graden warmer dan tweehonderd jaar geleden. De temperatuurstijging is het grootst in de zomer en de lente. Zomerse dagen De klimaatverandering blijkt ook uit het feit dat de zestien warmste jaren sinds 1833 zich allemaal in de periode tussen 1989 en 2010 bevinden. Voorts zit ook het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur van meer dan 25 graden) in de lift. Warmer en natterNaast warmer, wordt het in ons land ook natter. Extreem weer De Vlaamse MilieuMaatschappij (VMM) vreest dat ons land steeds vaker te maken krijgt met extreme weersomstandigheden.

Stijging van het zeeniveau Tot slot wordt de kust geconfronteerd met een duidelijke stijging van het zeeniveau. 'Staatspapier niet langer risicovrij' Noam Chomsky over wetenschap en creationisme. Wist je dat? De crisis wordt uitgelokt en aangewakkerd, terwijl de speculanten meer risico’s nemen dan ooit. "J'accuse" - de grootste hold up in de Belgische geschiedenis en u betaalt. Giftige stoffen kosten miljoenen mensen twaalf jaar van hun leven. Vis blijkt droompartner voor rijstvelden. Econoom Jeff Bauer noemt Obama’s gezondheidswet idioot - Beleid. ‘Hedendaagse kunst blijft boomen’ - Finance. Dieselprijs nadert benzineprijs. ‘BNP Paribas zet variabel loon om in bedrijfswagen' Uw loon en de index. De stad die ontsnapte aan de Dexia-ramp.

De pretentie van de psychologie. Luisterpost: Interview Lieven Tavernier: "Niemand die nog maatschappelijk relevante dingen in zijn muziek durft te steken" Noam Chomsky over intellectuelen en journalisten. Nieuwe dossiers: Chomsky en de Amerikaanse verkiezingen. Het jaar dat bankiers eerste minister werden. Samenwerkingsverband zelfstandige boekhandels Colibro stopt - Nieuws - Boeken - Knack Boekenburen. Belgische minister brengt 36 euro per inwoner naar eigen provincie. Cannabisplantages brengen meer op dan politie aanneemt - Wetenschap. ‘De ludieke acties hebben de angel uit de protestbeweging gehaald’ - Mensen.

"Shell moet één miljard dollar betalen om de Nigerdelta schoon te maken" Eilanden Stille Oceaan kijken uit naar klimaathulp. Werkgevers en werknemers lijden samen onder hoge prijzen Electrabel. Het geld van de onderwereld. Ondergoed: Wanneer gingen we ondergoed dragen? | Wetenschap in Beeld. Eigenaar verkoopt Saint-Cyrhuis wegens lijdensweg Brussels... Plan Duurzame en Solidaire Economie 15e gepresenteerd aan fractieleiders PvdA, GroenLinks, SP en CU. - Platform Duurzame en Solidaire Economie | Platform Duurzame en Solidaire Economie. Attend Autodesk University Virtual 2011 for Free. Klara. Goud en peak oil mindmap. "Spanje wordt Duitsland van het Zuiden" en meer fraais op de mindmap. Een speciale stek voor pareltjes van artikels en mindmaps.

Milieutechnologie

OL. Machines. Belgica - Digitale bibliotheek van de Koninklijke Bibliotheek van België - Kaarten en plannen : Kaart van Ferraris (Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden) Bearbull. Pearltrees videos.