background preloader

Atomkraft- katastrofen i Japan

Facebook Twitter

Chernobyl today. Tchernobyl-nuage.gif (GIF Image, 797x491 pixels) Debatten om atomkraftverk raser. Debatten om atomkraftverk raser I flere land har den alvorlige atomkraftulykken i Japan ført til ny debatt om hvorvidt kjernefysiske anlegg er trygge nok. I flere land har den alvorlige atomkraftulykken i Japan ført til ny debatt om hvorvidt kjernefysiske anlegg er trygge nok. Tyskland har 17 kjernefysiske reaktorer. For bare seks måneder siden besluttet regjeringspartnerne å gi grønt lys for å utvide levetiden til landets aldrende kjernekraftverk med tre måneder utover det som opprinnelig var planlagt. Dette på tross for at et flertall blant den tyske befolkningen er motstander av kjernefysisk energi. Problemene i Japan har nå ført til at regjeringen foreløpig skrinlegger planene om å få en slik avtale på plass.

Ifølge den opprinnelige avtalen skulle eldre kjernefysiske kraftverk fortsatt produsere energi i ytterligere 8 år etter 2021. “Situasjonen i Japan har ikke forandret mitt syn. Tyskland stenger sju kjernekraftverk - Teknisk Ukeblad. Publisert: 15. mars 2011 kl. 12:59 - Oppdatert: 2. mars 2012 kl. 08:07 Det kunngjorde landets statsminister Angela Merkel i dag. Myndighetene skal foreta en grundig undersøkelse av sikkerheten ved kraftverkene, og alle sikkerhetsspørsmål skal besvares innen 15. juni, sa Merkel. Ifølge tyske myndigheter skal stengningen av kraftverkene ikke svekke forsyningssikkerheten for strøm. Demonstrasjoner Mandag gjorde Merkel det klart at planene om å forlenge levetiden til tyske atomkraftverk skal vurderes på nytt. Over 100.000 tyskere har tatt del i demonstrasjoner mot atomkraft de siste dagene, ifølge arrangørene av protestene. I 450 byer i landet har det vært demonstrasjoner med krav om at de kjernefysiske kraftverkene i Tyskland stenges, opplyser organisasjonen Ausgestrahlt.

Vurderer kjernekraftens fremtid EUs energikommisær Günther Oettinger mener EU bør undersøke kjernekraftens fremtid. Når Tyskland nå ser på kjernekraftens fremtid, kan det få konsekvenser for hele EU, mente han. Krisemøte. Japan nuclear crisis prompts surging investor confidence in renewables | Environment. The crisis at the Fukushima nuclear plant, Japan, will profoundly change public – and investor – perception of nuclear power. Photograph: Abc Tv/EPA As Japan's nuclear crisis unfolds, energy and environmental experts said that investor confidence in the technology was already beginning to wane, with renewable energy and fossil fuels the likely beneficiaries.

"Shares in renewable energy industries yesterday rose while most other energy stocks fell," said Clare Brook, fund manager of leading green investment group, WHEB, in London. "This tragedy comes on top of the oil price rise, the BP disaster in the Gulf of Mexico and unrest in the Middle East, all of which has made renewables more attractive.

We would expect investment in renewables, especially solar, to increase. Rupesh Madlani, a renewables analyst at Barclays Capital in London agreed. The climate scientist James Lovelock said the problems in Japan should not put people off nuclear power. "It's about public acceptability," he said. Bergen er best uten atomkraft | Grønn i Bergen: Sondre Båtstrand. Av Sondre Båtstrand | mars 15, 2011 "Sikker er bare risikoen", sier Die Grünen om atomkraft I 1974 hindret lokalbefolkningen bygging av atomkraftverk i Lindås, for fem år siden prøvde Bergen energi å få tillatelse til å bygge atomkraftverk, og i fjor foreslo professor Jon Samseth atomkraftverk i Bergensområdet. Når vi leser om katastrofen i Japan, kan vi prise oss lykkelige for at planene aldri har blitt realisert.

Bergen er tryggest på fornybar energi. – Jeg tror at det som skjer i Japan, viser hele verden tydelig at den illusjon som atomverkprodusenter og multinasjonale selskaper har villet selge oss, den har nå sprukket, sier Eva Joly som sitter i EU-parlamentet for De Grønne, mens Tyskland stenger atomkraftverk bygget før 1980. Å bygge atomkraftverk er ikke bare en ekstremt dyr investering som skaper radioaktivt avfall som må lagres under stor sikkerhet i 100 000 år, det er også en konstant risiko for radioaktive utslipp og nedsmeltinger. Bergens energi skal komme fra fornybare kilder! Ny debatt om atomkraftverk - Rbnett. Høyre og Frp vil forske mer på kjernekraft - Nationen. Renessanse for atomkraftverk. I to tiår har det vært fy å tenke atomkraft. Nå fører global energihunger, høye oljepriser og store CO2-utslipp til stadig mer høylytte rop om den "rene" atomkraften. Energi fra kjernekraftverk er det eneste som kan klare å tilfredsstille etterspørselen, spesielt fordi den er miljøvennlig.

Og faren for ulykker er kraftig redusert takket være solide forbedringer på reaktorene, hevder de som går i bresjen for en ny giv. Slike kraftverk forurenser praktisk talt ingenting.De fleste land har riktignok ærgjerrige planer om å satse på alternative, fornybare energikilder som sol-, vind-, bølgekraft, men det alene vil på langt nær være nok til å dekke den økende etterspørselen etter energi.

Det gjelder også for Sverige og Tyskland, som begge har vedtatt å avvikle atomkraftverkene. Tyskerne satser på at fornybare kilder skal stå for 20 prosent av el-produksjonen i 2020, en fordobling fra dagens nivå. Minst fordobling. Kull dreper. Finland satser. Prosjekter i kø. Ser fordelene. Energihungrige Kina. Bergen Energi satser på atomkraftverk. Selskapet opprettholder derfor sin søknad om å bygge et slikt kraftverk, som det første i landet.

I et brev til Olje- og energidepartementet peker administrerende direktør Bill Schjelderup på at holdningene har endret seg hos folk flest. – Kjernekraft som energiproduksjon er ikke lenger et tabubelagt tema, og det norske folk synes nå villig til å diskutere og vurdere ny teknologi og nye produksjonsformer, skriver han. Schjelderup viser også til at departementet har bedt Norges forskningsråd om å utrede en eventuell bruk av thorium i energiproduksjon. Selskapet vil opprettholde sin søknad i påvente av en konklusjon fra forskningsrådet. Både i miljøbevegelsen og blant forskere er bruken av thorium omstridt. Stoffet finnes i store mengder i Telemark. Ifølge fysikkprofessor Egil Lillestøl ved Universitetet i Bergen, som lenge har kjempet for at Norge skal bygge den første thoriumreaktoren i verden, kan slike reaktorer løse verdens energiproblemer i overskuelig framtid.

Så hva mener du? Kjernekraftillusjonen har sprukket - Teknisk Ukeblad. Publisert: 15. mars 2011 kl. 16:15 Hun mener et Europa uten kjernekraft er veien å gå, noe også EUs energikommissær Günther Oettinger mener EU bør vurdere. – Jeg tror at det som skjer i Japan, viser hele verden tydelig at den illusjon som atomverkprodusenter og multinasjonale selskaper har villet selge oss, den har nå sprukket, sier Joly etter et møte med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) i Brussel tirsdag. Les også: – Løft for fornybar – Det er ingen lenger som tror på det når Tokyos skjebne i dag avhenger av vindretningen fra Fukushima, sier Joly til NTB. Hun mener sjokket nå er så stort fordi katastrofen skjer i et så velfungerende samfunn som Japan, men hun tror samtidig det vil styrke satsingen på fornybar energi. – Jeg tror dette er et løft fornybar energi, og for miljøvernideer.

Statens strålevern: – Ekstrem situasjon Ny gjennomgang Atomsikkerhet dominerte også det nordiske miljøvernministermøtet i Brussel tirsdag, der Erik Solheim deltok Pest og kolera. Flere reaktorer i fare, advarer mot atomsatsing - - Verden - Aftenposten.no. Den alvorligste situasjonen er ved to av reaktorene på Fukushima Daichii-verket. Men søndag kveld kom det også meldinger om at to andre kjernekraftverk har problemer. Rundt 210.000 mennesker er nå evakuert på et område som ligger i en sone på 20 kilometer rundt Fukushima. Et titall personer har vært direkte utsatt for stråling, og det er oppdaget utslipp av cesium og radioaktivt jod, biprodukter som oppstår under spaltingen i en atomreaktor.

Befolkningen har fått utdelt jodtabletter, et vanlig tiltak ved utslipp av radioaktive stoffer. Nødkjøling Det har alt vært en eksplosjon og sannsynlig nedsmelting av reaktor nummer 1 ved Fukushima. Statens strålevern beskrev i går situasjonen som mer alvorlig enn dagen før. –Ja, det er den. Strålevernet understreker at det ikke har vært dramatiske utslipp i Japan så langt. Det pumpes nå inn store mengder sjøvann for å kjøle ned reaktorene, et virkemiddel som er svært uvanlig, men som altså er nødvendig nå. Flere sliter - Atomkraft er selvmord Strømkrise.