background preloader

Biologia

Facebook Twitter

Anatomie. Rembrandt - Lecția de anatomie a doctorului Tulp Definiție, obiect, metodă[modificare | modificare sursă] Anatomia (ana=prin și tomein=tăiere) este o ramură a biologiei morfologice care studiază forma și structura organismelor, ca și ale părților lor componente.

Anatomie

În mod curent, termenul are mai ales o conotație medicală deși metodele anatomiei sunt aplicabile pentru orice organism pluricelular (iclusiv animale, plante, unele ciuperci). Studiul anatomiei este strâns legat de cel al fiziologiei, iar cu timpul (mai ales în secolul XX) din anatomie s-au desprins discipline complementare: histologia, embriologia, biologia celulară. Disecţie pentru descoperirea trigonului carotic. Există mai multe variante ale anatomiei, care pot fi clasificate astfel: 1. 2. Anatomia topografică - studiază pozițiile diferitelor elemente anatomice precum și raporturile dintre acestea. Anatomia varstelor - studiaza particularitațile de varsta survenite in decursul vieții omului. Macroscopică microscopică. Istoria medicinii. Lecţia de anatomie a dr.

Istoria medicinii

Willem van der Meer, tablou al pictorul olandez Michiel Jansz van Mierevelt (1617). Istoria medicinei se ocupă atât de evoluția medicinei ca știință, cât și de contribuțiile diverselor personalități în acest domeniu. Medicina nu a apărut ca știință așa cum o cunoaștem astăzi. De la arta vracilor și șamanilor care pretindeau că alungă duhurile rele, la medicina sacerdoților care practicau în umbra templelor, până la medicina modernă este o cale lungă. Anatomie – Corpul Uman - Corpul Uman. Vreti sa aflati totul despre structura corpului uman?

Anatomie – Corpul Uman - Corpul Uman

Atunci, la aceasta categorie a web page ului gasiti toate informatiile pe care le cautati despre anatomia corpului uman. Articolele de anatomie de la aceasta sectiune descriu fiecare os uman, fiecare muschi si va lasa sa patrundeti pana in interiorul inimii umane. Ecologie. Ecologia (din cuvintele grecești: ecos - casă și logos - știință, adică "știința studierii habitatului") este o știință biologică de sinteză ce studiază interacțiunea dintre organisme, plante și mediul în care ele trăiesc (abiotici și biotici).

Ecologie

Pentru aceasta ecologia analizează îndeaproape structura, funcția și productivitatea sistemelor biologice supraindividuale (populații, biocenoze) și a sistemelor mixte (ecosisteme). Cu timpul, în a doua jumătate a sec. XX prin conștientizarea importanța condițiilor de mediu, semnificația termenului ecologie s-a lărgit peste sensul restrâns din domeniul biologiei, devenind și un sinonim pentru ideea de protecție a mediului înconjurător. Totodată, se leagă strâns de ecologie domeniul promovării unei economii ecologizate, unde principiile ecologice devin și principii fundamentale în dezvoltare. Ecologia este în mare parte o știință descriptivă și experimentală. Ecologia salveaza Romania. De ANDREI OISTEANU 633 afisari din 21.02.2013 | 1 comentariu Ca MER-ii, ca PER-ii / In mijlocul FER-ii In apele tulburi si poluate de dupa revolutia din decembrie 1989, au aparut si formatiuni politice ecologiste.

Ecologia salveaza Romania

A fost chiar o inflatie: Miscarea Ecologista Romana (MER), Partidul Ecologist Roman (PER), Federatia Ecologista Romana (FER) etc. Se epuizasera denumirile posibile de organizatii ecologiste. Un lux al societatilor educate si bogate Miscarile si partidele ecologiste sunt foarte puternice In Europa, reprezentand - civic si politic - o anumita traditie si mentalitate. Buturuga mica... Intrebat recent de un ziarist ce parere are despre societatea civila din Romania, C.V.

Salvati Rosia Montana ...altfel muntii, padurile si satele din zona aurifera vor disparea, iar raurile si apele freatice vor avea gust de migdale amare (= cianura). Salvati Sighisoara. Botanică. Botanica este ştiinţa plantelor Botanica este știința plantelor – o ramură clasică a biologiei care stă alături de alte ramuri clasice ca: anatomia, histologia, biologia celulară, fiziologia și virologia, cât și de ramuri moderne ca: bioacustica, biochimia, biofizica, biogeografia și biomatematica.

Botanică

Botanica se ocupă cu studiul plantelor din punct de vedere anatomic (anatomia plantelor), morfologic (morfologia plantelor), fiziologic (fiziologia plantelor), clasificare (taxonomia plantelor), originea și evoluția organismelor vegetale. Părintele acestei științe este considerat învățatul grec Teofrast (372 î.Hr.–287 î.Hr.), discipol al lui Aristotel. Acesta a scris mai multe lucrări despre plante. Cele mai importante sunt Cauzele plantelor și Cercetarea plantelor în nouă cărți. Etimologie[modificare | modificare sursă] Din limba greacă, βοτάνη = "iarbă" Vezi și[modificare | modificare sursă] Bibliografie[modificare | modificare sursă] Botnariuc N. Grădina Botanică „Alexandru Borza”, Universitatea Babes Bolyai. Este o instituţie ştiinţifică, didactică şi educativă, subordonată Universităţii Babeş-Bolyai.

Grădina Botanică „Alexandru Borza”, Universitatea Babes Bolyai

Bazele acestei prestigioase instituţii au fost puse de către profesorul Alexandru Borza în 1920 . Pe o suprafaţă de 14 ha, pe un teren cu configuraţie variată, potrivit pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor de pe diferite continente, sunt cultivate circa 10.000 de categorii specifice. Zoologie. Zoologia este o ramură a biologiei care se ocupă cu studiul organismelor care sunt încadrate în regnul Animalia.

Zoologie

Actual, organismele sunt clasificate în 5 regnuri: Monera, Protozoa, Fungi, Plantae și Animalia[1]. Termenul de zoologie provine de la cuvintele grecești zoon = animal și logos = stiinta[2]. Zoologia studiază structura, funcțiile, comportarea, dezvoltarea, filogenia, clasificarea, distribuirea, și utilizarea animalelor. La dezvoltatarea Zoologiei au adus contribuții remarcabile și cercetările unor savanți români, precum Emil Racoviță, Grigore Antipa și alții[3]. Istoria zoologiei[modificare | modificare sursă] Zoologia se începe odată cu descrierele lui Aristotel asupra animalelor în lucrarea sa, numită Istoria animalelor, unde el a descris peste 500 specii de animale. Animale cu sânge: animale patrupede, ce dau naștere la puii lor (mamifere)peștireptilepăsăriamfibieniAnimale fără sânge: insectemoluștecrustacee. Categorie:Ramuri ale zoologiei. Biologie. Animale Peşti Biologia (din greacă βιολογία biología, βίος bíos însemnând „viață”) este știința care se ocupă de studiul tuturor organismelor vii, precum și al entităților (virusuri / viruși, viroizi) și fenomenelor legate de acestea.

Biologie

Termenul a fost creat și introdus în știință in 1802 de către Jean-Baptiste de Lamarck și G.