background preloader

St Patricksday

Facebook Twitter

Antwerpen in de ban van Saint Patrick’s Day. Op 17 maart gedenken miljoenen Ieren en niet-Ieren de 1500 jaar oude Saint Patrick, patroonheilige van Ierland. Ook hier in België zetten de groene feestneuzen de bloemetjes buiten. De pubs in Antwerpen kleurden groen en Ierse vlaggen wapperden hoog in de lucht. De Celtic Ireland, die dit jaar haar laatste ‘Saint Patty’s Day’ vierde, zat propvol: een live bandje zorgde voor een authentieke sfeer. Jong en oud dansten de voeten van het lijf. Barbara Jane Eager, een rasechte Ierse, werkte op Saint Patrick’s Day in Kelly’s pub: “Ik moet dan misschien wel werken, maar ik kan heus wel meevieren. Saint Patrick Sint Patricius zou alle slangen van het eiland verjaagd hebben en was de stamvader van het katholicisme in Ierland. Uitbundiger dan Finland Mikko Tervahauta, een Fin die in Antwerpen studeert, legt uit dat België Patty’s Day uitbundiger viert dan zijn thuisland.

Burgemeester Patrick Kelly’s pub doet er nog een schepje bovenop. . © 2011 – StampMedia – Lieze Neven, Foto’s: Oliver Nimet. StampMedia. St. Patrick's Festival 2012 - Friday 16th to Monday 19th March, Dublin, Ireland. Saint Patrick's Day. Saint Patrick's Day, or the Feast of Saint Patrick (Irish: Lá Fhéile Pádraig, "the Day of the Festival of Patrick"), is a cultural and religious holiday celebrated annually on 17 March, the death date of the most commonly-recognised patron saint of Ireland, Saint Patrick (c. AD 385–461). Saint Patrick's Day was made an official Christian feast day in the early seventeenth century and is observed by the Catholic Church, the Anglican Communion (especially the Church of Ireland),[4] the Eastern Orthodox Church and Lutheran Church. Saint Patrick's Day is a public holiday in the Republic of Ireland,[10] Northern Ireland,[11] Newfoundland and Labrador and Montserrat. It is also widely celebrated by the Irish diaspora around the world; especially in Britain, Canada, the United States, Argentina, Australia and New Zealand.

Saint Patrick[edit] Much of what is known about St Patrick comes from the Declaration, which was allegedly written by Patrick himself. Celebration and traditions[edit] St. Patrick's Day. De Chicago River is groen gekleurd ter gelegenheid van St. Patrick's Day In veel landen is een jaarlijks groeiende groep mensen die St. Patrick's Day vieren; niet alleen Ieren of mensen met Ierse voorvaderen.

Er is ook een groep zonder Ierse wortels, die zichzelf 'Irish for the day' verklaren; zo heeft de voormalige burgemeester van New York, Ed Koch, zichzelf eens omgedoopt tot 'Ed 'O Koch' voor Sint Patricius. Ook is het een traditie dat de Taoiseach (de Ierse premier) en de President van de Verenigde Staten op St. St. Achtergrond[bewerken] Als Ierland in 1204 onder de Engelse wet wordt gesteld, worden de oorspronkelijke Ieren daarvan uitgesloten.

Een parade in Londen (2007)Sint Patrick's Day in Montreal (2007) Omhoog ↑ Bron: Katharen en de val van Montségur. Externe link[bewerken] (en) Officiële website van St.Patrick's Festival Ireland. St. Patrick's Day 2012. Saint Patrick. Nationale feestdag Ierland. Herdenking van St. Patrick, Ierlands belangrijkste heilige en dag waarop Ieren over de hele wereld een cultureel feestje hebben.

De heilige Patricius (385 - 17 maart 461) (Engels: Patrick, Iers: Pádraig) is de beroemdste missionaris van Ierland. Waarschijnlijk werd hij eind 4e eeuw geboren. Hij heeft waarschijnlijk zijn werk gedaan in de eerste helft en het midden van de 5e eeuw. Noch van het begin van zijn activiteiten, noch van geboorte is een precieze datum bekend. Er zijn twee boeken van zijn hand, de Belijdenis en de Brief aan de soldaten van Coroticus.

Hij ging de priesteropleiding volgen in Auxerre. In later tijden (7e eeuw) werd vooral in het bisdom Armagh dat het primaat van Ierland opeiste, zorgvuldig een cultus rond zijn persoon opgebouwd. Saint Patrick is de patroon van kuipers, mijnwerkers, smeden en het vee en beschermt hij tegen ongedierte, veeziekte en het kwaad. De nationale feestdag van Ierland is dan ook naar hem vernoemd, St.