background preloader

Samhällskunskap

Facebook Twitter

Lärare » Rafiki. Mitt nya hem - en upplevelse i 360° Här kommer kungen: Vad är skatt? - UR Skola. ALLA MÄNNISKOR! Klassrumsmaterialet Alla människor!

ALLA MÄNNISKOR!

Är till för lärare och elever i årskurs 4-6 som vill arbeta med mänskliga rättigheter och alla människors lika värde, fördjupat och med ett historiskt perspektiv. Materialet består av en introduktionsfilm, en radioteater, diskussionsfrågor samt ett interaktivt verktyg där eleverna kan skapa kollage runt citat på temat. Eleverna får på ett lättförståeligt, spännande och pedagogiskt sätt konkretisera vad de behöver lära sig om mänskliga rättigheter enligt skolans styrdokument. Lararpraktikan_Host. ALLA MÄNNISKOR! Skolmaterial. Sökresultat: Här kommer kungen - UR Skola. Startsida - Brottsrummet. Mänskliga rättigheter. 1lektion. 5lektioner. 10lektioner. Utsatt för brott - Brottsrummet.

Ungdomar är en utsatt grupp för till exempel nättrakasserier, mobilstöld, rån och gatuvåld.

Utsatt för brott - Brottsrummet

En Brå-undersökning från 2013 där skolelever i årskurs nio berättat om sina erfarenheter visar att en tredjedel av alla niondeklassare har blivit bestulna, en femtedel har utsatts för våld och en tiondel har blivit hotade. Brottsoffer De som begår brott mot unga är ofta andra ungdomar. Det är lika vanligt att flickor som pojkar blir bestulna eller hotas, men pojkar råkar oftare ut för våld. Den totala andelen unga brottsoffer har varit ungefär lika stor de senaste tio åren och har alltså varken ökat eller minskat. Men även många barn utsätts för brott hemma. Nätet är också en vanlig plats att bli hånad och hotad på. Du kan läsa mer om ungas rättigheter vid brott på Brottsoffermyndighetens webbplats för unga: jagvillveta.se Viktigt att polisanmäla Det är bra att polisanmäla ett brott så fort som möjligt, det underlättar ofta för att hitta bevis. Polisen är alltid skyldig att ta emot din anmälan.

Startsida - Brottsrummet. De stora frågorna. Fick en så härlig kommentar på min blogg igår, så här skrev ”Lisa”: ”Hej!

De stora frågorna

Jag har ganska nyligen hittat din blogg och jag vill säga till dig att du står helt klart i en klass för sig! Jag läser med vördnad och beundran hur du planerar och genomför. Du verkar så välorganiserad och absolut inget lämnas åt att bli som det blir. På min skola går vi in för ett Big5 tänk till hösten och jag hittar mycket inspiration från dig, tack! Framförallt blir jag så glad när jag får frågor av er som läser bloggen. ”De stora frågorna” är ett begrepp som jag plockat från Göran Svanelid och Big5. Förmågorna som lyfts fram i kunskapskraven är de förmågor som ingår i Big5. På samma sätt som förmågorna synliggör kunskapskraven så hjälper de stora frågorna till med att synliggöra det centrala innehållet för eleven. Många talar om att det finns en motsättning mellan ”förmågetänk” och centralt innehåll/fakta, men jag tänker tvärtom! Fran_a_till_on.pdf. Vi har känt på de nya pengarna.

I oktober kommer fyra nya sedlar.

Vi har känt på de nya pengarna

Nukunskap.se har varit på Riksbanken och kollat på dem. Ida, tolv år, ryckte in som extra reporter. MiniBladet Sydsvenskan. Vi ska få nya sedlar.

MiniBladet Sydsvenskan

Många undrar vad som händer då. Barnaministeriet dokumentär: "om tiggares barn" Majblommans studiematerial 2014 » Gratis i Skolan. 2014_03_11_Lararhafte.pdf. FLS - Föreningen Lärare i Samhällskunskap. Många samhällskunskapslärare har numer erfarenhet av att genomföra nationella prov i samhällskunskap, både i årskurs 6 och i årskurs 9.

FLS - Föreningen Lärare i Samhällskunskap

Samtidigt är det såklart många som inte har gjort det. För de i den senare kategorin finns det däremot all anledning att granska de prov som används. Det kan vara både lärorikt, tankeväckande och perspektivgivande att se över vilka frågor som ställs i proven, hur de relaterar till kursplaner, mål, innehåll och kunskapskrav samt hur detta sedan går igen i bedömningsanvisningarna. Detta är en givande övning alldeles oavsett om man finner inspiration till hur man vill utforma prov och mätningar eller om man finner exempel på hur man absolut inte tycker att det ska gå till. I stormens öga. Människors olika förutsättningar. Rösta på oss webb. EU. Val i Sverige.

Valskola med Marcus Oscarsson.

Nyponförlag arbetsmaterial till alla böcker.

Rösta på oss! Så fungerar Sverige-valet. Sveriges politiska partier. Dröm om demokrati: Att rösta. Hur går ett val till i Sverige och i vilka val kan medborgarna rösta?

Dröm om demokrati: Att rösta

Vi går igenom vilka beslut som fattas i riksdagen, kommunerna och landstingen samt i EU. Begreppet representativ demokrati förklaras och vi åskådliggör hur platserna i riksdagen fördelas efter valresultatet. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) berättar om hur en regering bildas och vad den ansvarar för och statsvetaren Jenny Madestam berättar om hur viktigt det är att rösta.

Studiematerial. Boken om SO 1-3 Arbetsbok 2 av Annica Hedin, Elisabeth Ivansson utgiven av Liber - Bläddra i boken på Smakprov.se. Boken om SO 1-3 Grundbok av Annica Hedin, Elisabeth Ivansson utgiven av Liber - Bläddra i boken på Smakprov.se. Boken om SO 1-3 Grundläromedel SO/NO Grundskola år F-3 Grundskola Liber. Serien & Lgr11 För att underlätta för dig som lärare finns tydliga referenser till kunskapskraven i Lgr11 vid varje avsnitt i boken.

Boken om SO 1-3 Grundläromedel SO/NO Grundskola år F-3 Grundskola Liber

På så sätt kan du säkerställa din SO-undervisning utifrån det centrala innehållet och fokusera på att utveckla elevernas förmågor i SO. Boken om SO och Lgr11 - en översikt (pdf) Läs mer Pedagogiska tankarBoken om SO 1-3 är elevernas första grundbok i geografi, samhällskunskap, historia och religion. På ett vardagsnära språk, tillsammans med lodjuret Lovis, utvecklar eleverna sin förmåga att analysera, kommunicera och hantera begrepp och information.

Varg nosar och jagar; Ekonomi. Stora frågor=lärandemål. Varg-nosar-och-jagar-som-ljudbok_528121. Seriehäften. Samhallskunskap. Lilla Aktuellt. (Du har väl inte missat vår sändningstid?

Lilla Aktuellt

Kl 10 i svtplay - och kl 14.30 i Barnkanalen) Kriminella gäng I Sverige, precis som i alla världens länder, finns kriminella gäng. Den senaste tiden har det pratats mycket om de brott som kriminella gäng gör, bland annat att de skjuter varandra. Många politiker har sagt att mer måste göras för att stoppa våldet, och Stefan Löfvén har lovat att polisen ska få mer resurser. Är det tryggt där ni bor? 8 SIDOR - Lyssna på dagens lättlästa nyheter. Ekonomi. Människors olika förutsättningar; planering. Film; Människors olika förutsättningar. Välkomna till nästa kurs som tillhör ämnet Geografi.

Film; Människors olika förutsättningar

Men denna gång handlar det inte om att lära sig städer, länder, bergarter eller om olika vulkaner, nej denna gång ska vi lära oss mer om människors olika förutsättningar i världen vi lever i. Varför är förutsättningarna så olika? Vad innebär det att leva i ett ”rikt” land? Vad kan konsekvenserna bli om du föds i ett ”fattigt” land? Vilka orsaker ligger bakom dessa skillnader? Ta del av planeringen innan kursen startar. Film om att Skapa klipp ur program + hur; Söka på UR.