background preloader

Läsa

Facebook Twitter

Böcker - My Site. Lärarhandledningar. Lärarhandledning till Katarina Genars böcker En hemlig vän, Pensionat Vidablicks gåta, Den magiska kappan, Röda spår och Silvervinges hemlighet.

Lärarhandledningar

Ladda ner lärarhandledning till Pensionat Vidablicks gåta (pdf)Ladda ner lärarhandledning till Den magiska kappan (pdf)Ladda ner lärarhandledning till En hemlig vän (pdf)Ladda ner lärarhandledning till Röda spår (pdf)Ladda ner lärarhandledning till Silvervinges hemlighet (pdf) Boksamtal kortlek. Bokmärken. Jag såg de här häftiga bokmärkena och ville göra en egen variant, så här kommer de!

Bokmärken

Det finns fyra olika ark med bokmärken. Storleken kan skilja sig något mellan bokmärkena. Färglägga får du göra själv! Klipp sedan ut bilden och limma på en bit färgad kartong eller kraftigt papper. Cirkusmysteriet lasfixaruppdrag. Cirkusmysteriet lararhandledning. Isbarnen, utdrag ur roman - läsförståelse. Läs textutradet ur "Isbarnen" av Camilla Lagerqvist och besvara frågorna under texten.

Isbarnen, utdrag ur roman - läsförståelse

Huvudpersonen, Maja, och hennes vänner Hilde och Ben, har kommit över ett telegram. De dödas julotta - läsförståelse. Läs novellen “De dödas julotta” och besvara frågorna under texten.

De dödas julotta - läsförståelse

Av Sanfrid Neander-Nilsson I den socken i norra Skåne där jag är född fanns det i min barndom bara en enda gammal ryggåsstuga kvar. I ryggåsstugan bodde Karna Jönsdotter som brukade arbeta hos oss som hjälpgumma, särskilt vid slakt, byk och bak före de stora helgerna. Bokrecension vit. Markera vissa delar av texten. Kensukes rike. Bokrecension. Kensukes rike. Bokmärken. Google Drive. One account.

Google Drive

All of Google. Sign in to continue to Google Drive Find my account. Dodens_hus_stora_boken_med_spokhistorier1. Fandom powered by Wikia. Varg nosar och jagar. Arbeta med bokcirklar. Sandvargen frågor. Läslogg mall. Katitzi_LHL_arbetsuppgifter.pdf. Fem strategier för läsning av faktatexter. Vad har jag lärt mig av att läsa boken ”Att läsa faktatexter” (Gear 2015)?

Fem strategier för läsning av faktatexter

Jo, fem nya lässtrategier som är anpassade just till läsning av faktatexter. Här vill jag påstå att Gears bok fyller ett behov. Bilden nedan, förståelsestrategier för faktatexter, är bilden som hela boken bygger på. Bokcirkel – upplägg och struktur. Här kommer ett tips till er som arbetar med bokcirklar och boksamtal.

Bokcirkel – upplägg och struktur

Det är såklart med inspiration från En läsande klass och våra fantastiska läsfixare! Kryssa_Boktips_TioTretton. Linas lärarrum - Alex Dogboy. Vi är flera pedagoger som tycker om att använda oss av Monica Zaks bok Alex Dogboy i vår undervisning.

Linas lärarrum - Alex Dogboy

Svenska - Novellklubben. Svj-lektionsplaneringar. UR Skola - Journal. Mitt magiska finger - Roald Dahl. Skönlitteratur som stöd till soämnen. Linas lärarrum - Mysteriet med de halshuggna rosorna. Andra avsnittet av Läsmysteriet heter "Mysteriet med de halshuggna rosorna" och fokuserar på nyckelord med hjälp av strategierna Detektiven och Cowboyen.

Linas lärarrum - Mysteriet med de halshuggna rosorna

Detektiven undersöker ord och det gäller att både läsa före och efter ett ord för att förstå sammanhanget som ordet befinner sig i. Cowboyen samlar in det viktigaste och sammanfattar texter vilket också hör ihop med ord och begrepp. Linas lärarrum - Läsmysteriet. Jag hoppas att ni inte har missat UR:s nya serie Läsmysteriet som modellerar lässtrategier i form av roliga utmaningar.

Linas lärarrum - Läsmysteriet

Jag läste om den här serien några månader innan den kom ut och väntade med stor spänning inför det första avsnittet. Nu har jag arbetat med de två första avsnitten med tillhörande uppgifter och mina elever i åk 5 älskar det. Spågumman boksamtal mellanstadiet.docx. Läsförståelsestrategier. Att arbeta med läsförståelsestrategier är inget nytt för svensklärare, men tack vare det utvidgade kollegiet sprids många bra varianter för att förtydliga och synliggöra detta arbete.

Som språklärare har jag inte fått någon formell utbildning kring detta, så inspirationen för min del kommer från nätet. Jag har tittat på de jättetydliga filmerna som Susanne Nystedt har gjort, kollat in Josef Sahlins sida, kikat in på En läsande klass och läst Annika Sjödahls tydliga beskrivningar. Grunden för dessa strategier ligger hos Barbro Westlund och hennes bok Att undervisa i läsförståelse. Från denna bas kommer strategierna Att förutspå, Att ställa frågor, Att reda ut oklarheter och Att sammanfatta. Den femte strategin finns inte med i Westlunds bok, men förekommer bland annat i En läsande klass: Att skapa inre bilder.

Dessa underbara böcker! Kensukes rike – del 1. Inför det här läsåret köpte vi in robinsonaden Kensukes rike av Michael Morpurgo. Boken visade sig fungera väldigt bra i åk 5. Den mesta läsningen skedde som högläsning, men vissa kapitel läste/lyssnade eleverna till själva. Vi inledde med att titta på framsidan av boken och eleverna fick en riktad skrivuppgift: Vad tror du boken handlar om? Därefter skrev vi dialoglogg: eleverna bytte iPad med sin bänkgranne och svarade på frågan: Håller du med din kompis? Motivera ditt svar. Kensukes rike del 2. Textsamtalets förutsättningar och möjligheter. På Skolverkets handledarkurs, Läslyftet, i Borås vecka 6 jag möjligheten att lyssna på Barbro Westlunds föreläsning Textsamtalets möjligheter och förutsättningar och innebörden av ett vetenskapligt förhållningssätt; en föreläsning som verkligen lyfte fram vikten av att vi pedagoger behöver metoder kopplade till teorier om inlärning för att kunna bedriva en kvalitativ undervisning.

Didaktiska och återkommande reflektioner över undervisningen/vad som händer i klassrummet är centrala för elevernas utveckling. Det är något som vi alla vet, men ibland räcker kanske inte tiden till... Följande citat använde sig Barbro Westlund av för att belysa att kunskap skapas i interaktion: "Comprehension is not something that usually happens unaided. It is not a plant that grows from the ground unaided. Detta stämmer väl in på Vygotskijs tankar kring att lärande och språkutveckling går hand i hand, och genom att vara språkligt aktiva utvecklas elevernas kunskaper, tankar och språk. Min bokhylla. Referat, rapport, recension - eller något annat? Goda, självständiga läsare. Respektive svaga, osjälvständiga läsare!? Min erfarenhet är att vi, lärare, ofta talar om våra elever som goda respektive svaga läsare alternativt starka respektive svaga.

Barbro Westlund (2012) föreslår termerna expertläsare respektive novisläsare för att understryka att läsfärdighet är något som utvecklas. Barnlitteratur (med lärarhandledningar) Ett hål om dagen - Louise Sachar. Logg Alex Dogboy - Google Docs. Ställ en fråga och välj en mening. För att eleverna ska ges utrymme att tänka fritt brukar jag lägga in två enkla övningar som är snarlika varandra. Öjaby skolbibliotek - Tematisk gruppläsning. Skip to main content Get your Wikispaces Classroom now: the easiest way to manage your class. Öjaby skolbibliotek - Boksamtal. Bedomningsmatris1.pdf. Alex Dogboy. Serienocheleven.wordpress. Aidan%20Chambers%20boksamtal. Granen - Svenskanoveller Wiki - Wikia. Tsatsiki_LHL_arbetsuppgifter. En plats är tom - Novellklubben. Läsprojekt - En läsande klass (specifik bok) W som i författare. Läsbingo Sommar.

Vinnare i Bokjuryn 2014. Flickan i Drömfångaren. Läskraft - Boklådor. Eldens+hemlighet%2C+l%C3%A4rarhandledning. Lektionsförslag: Kittla hjärnan med en rolig ingång i boken! Arbetsmaterial- Nypon. Läs- och skrivportalen. Megakillen i dubbeltrubbel. Jattarna anfaller. Basta vanner. Webbövningar. Provläs böcker - gratis smakprov och recensioner. Att göra den enskilda läsningen gemensam. Läsanalys + Körling. 50 olika sätt att redovisa en bok.