background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Våga vara pluggis: Referera - inte plagiera! I klippet nedan kommer du att möta tre inlästa texter.

Våga vara pluggis: Referera - inte plagiera!

Lyssna på texterna och ta del av tipsen. Läs sedan texten under. Avsluta med att klicka på länken längst ner i blogginlägget. Som nämns i klippet ovan så finns flera typer av texter som vi skriver i skolan som går ut på att blanda fakta och egna åsikter. På lektionerna i svenska kan det vara argumenterande texter som insändare och debattinlägg eller mer resonerande texter som krönika eller blogginlägg. I texter där du har med både egna åsikter och reflektioner, och blandar dem med fakta och information från andra, är det viktigt att du på ett tydligt sätt visar vad som är dina tankar och vad du hämtat från en källa.

Fundera på följande frågor när när du skriver: Har jag kopierat något utan att redovisa det? I din text redovisar du vem som står för informationen/påståendet/åsikten med hjälp av referatmarkeringar: Författaren anser att... Citera bara om du vill visa ordagrant, d.v.s. ord för ord, vad någon har skrivit eller sagt. Referensguide för APA. Bok, en författare.

Referensguide för APA

Schelin vill bryta mens-tabu. Tystnaden måste brytas, fakta måste fram – det är viktigt inte bara för elitidrottare, utan för alla tjejer och kvinnor, anser Schelin.

Schelin vill bryta mens-tabu

Under uppväxten, skolgången och hela den framgångsrika fotbollskarriären har mensen funnits där några dagar varje månad, men aldrig varit naturlig att prata om. – Man kartlägger oss elitidrottare, man vet allt och gör allt från hjärtundersökningar till blodprover. Men man har inte någon gång kartlagt min menstruation och hur den påverkar mig, säger Rosengårdsanfallaren. Kroppen är lite skakig, ja det är nästan så att man känner sig lite halvsjuk och ganska seg.

Trots ett väldigt öppet klimat inom landslaget har hon aldrig hört någon prata om mensproblem. Gemensamma språkövningar leder vägen till vetenskaplig stil – Strategier för lärande. Snart är det dags för nationellt prov i Svenska 3 och mina elever har precis skrivit sitt tredje PM.

Gemensamma språkövningar leder vägen till vetenskaplig stil – Strategier för lärande

Oj, vad vi har slitit med denna texttyp och nu på tredje försöket händer det minsann grejer. Vilken skillnad mot deras första PM! Sådant som var oklart då, som exempelvis genreanpassningen (att de ska utreda en frågeställning och dra en slutsats) och källanvändningen (att själva utredningen består av referat av olika källor) har nu klarnat. Efter elevernas första PM fick vi repetera källhänvisningstekniken och jag behövde påminna om att använda rikligt med referatmarkörer. Textbindningen och styckestrukturen la vi mängder av krut på i samband med PM2, vilket jag har skrivit om här. Ovanstående är ett utdrag ur det korta dokument som jag kallar för ”kollektiv respons”, som jag brukar dela med eleverna efter att de har skrivit klart sina texter, eller efter en första version när de får respons innan slutbedömningen.

SV3 Vetenskaplig stil. Hatet mot svensktalande i Finland växer. Hela sin uppväxt har Siri och hennes vänner lärt sig att man ska undvika att prata svenska på vissa platser och vid vissa tider – nu sker det automatiskt.

Hatet mot svensktalande i Finland växer

Hon är 18 år, går på en skola med estetisk inriktning, spelar handboll på fritiden och är en av många Helsingforsbor som har svenska som modersmål. – Vi är en minoritet som inte syns, så om man sitter tyst märks det inte att man är finlandssvensk, säger Siri Rosenström. Ibland är inte ens tystnaden ett tillräckligt starkt skydd. 7 hemska fakta om mens. Under sin livstid har en kvinna mens i ungefär sju till åtta år och varje dag har runt 800 miljoner kvinnor på jorden mens.

7 hemska fakta om mens

Trots det är mens kantat av tabun och skam som försvårar livet för kvinnor världen över. 1. En miljard kvinnor saknar toalett. Hur mycket miljögift finns i tamponger? Kvinnor kräver svar - och nu kommer granskningen. En kvinna kan använda uppemot 12 000 tamponger under sitt liv.

Hur mycket miljögift finns i tamponger? Kvinnor kräver svar - och nu kommer granskningen.

Och användningen inne i kroppen gör att eventuella farliga ämnen tas upp av kroppen direkt, nära livmodern. I höstas presenterade en argentinsk forskare i miljömedicin, Damián Marino vid universitetet i Mar del Plata, resultat som snabbt nådde internationell spridning. Potatishandlaren. Svenska Dialektmysterier Avsnitt 10 - Bohuslänska. Mannen som elsket Yngve (No ST No)

Hetekivi olsson los angered. Elina som om jag inte fanns. Lslogg1te14b. 9861_einar_oekland__black__amp__decker. Det finns bara två av oss och det är vi. När vi nu högtidlighåller fyrahundraårsminnet av William Shakespeares och Miguel de Cervantes Saavedras död kan det vara värt att påpeka att medan det är allmänt accepterat att de två titanerna dog på samma datum, den 23 april 1616, så var det faktiskt inte samma dag. 1616 hade Spanien börjat använda den gregorianska kalendern medan England brukade den julianska och låg elva dagar efter (England höll fast vid det gamla julianska dateringssystemet fram till 1752, och när förändringen till sist blev av uppstod upplopp och, har det sagts, pöbelsamlingar på gatorna som ropade ”Ge oss våra elva dagar tillbaka!”).

Det finns bara två av oss och det är vi

Såväl sammanträffandet i dagar som skillnaden i kalendrar kan man misstänka skulle ha tilltalat båda dessa den moderna litteraturens lekfulla och lärda fäder. När techindustrin upptäckte mensen. Craig Federighi ses oftast med ett par skjortknappar öppnade.

När techindustrin upptäckte mensen

De okända kvinnorna. Bakom männens klassiker finns en kreativ partner. Vad innebär det att skriva böcker?

De okända kvinnorna. Bakom männens klassiker finns en kreativ partner

Hur går det till? Eller så här: vilka föreställningar och myter finns det kring författaren som person? Studerar man litteraturprofessorn Harold Blooms stränga men tankeväckande topplista över den västerländska kanon som avslutar boken ”Den västerländska kanon” är det lätt att få en bild i hjärnan av det ensamma manliga geniet som halvt medvetet halvt i drömmen skapar sina alster genom direktkontakt med Gud. Ska man gå på Blooms version kan rollen besättas av kvinnor förutsatt att de väljer konsten framför familjen – typ Emily Dickinson, Karen Blixen eller Virginia Woolf, som är några av få kvinnliga författare som kvalar in på hans lista. Men det är något annat med denna shortlist som är både gäckande och otillfredsställande. Förra året gav skådespelaren Moa Gammel ut boken ”Genier”, som baseras på podcasten med samma namn.