background preloader

Τοπάλη Π., Ασύμπτωτες σχέσεις

Facebook Twitter

Φιλιππινέζες οικιακές βοηθοί και Ελληνίδες εργοδότριες στην Αθήνα

Unnamed 1 thumb large. Right to citizenship commitment to combat racism. KASAPI Hellas – Unity of Filipino Migrants. Η μικρή «Μανίλα» στους Αμπελόκηπους. Φυλές της Αθήνας: Φιλιππίνες - Fyles tis Athinas: Philippines (Trailer) Newsbomb.gr:Φιλιππινέζοι-Ελλάδα-Αγωνία (Β΄) 11/11/13. [ 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ] Οι Φιλιππινέζοι προτιμούν την Ελλάδα. Πρόεδρος της Ένωσης Φιλιππινέζων Μεταναστών στην Ελλάδα, ο κ.

[ 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ] Οι Φιλιππινέζοι προτιμούν την Ελλάδα

Τζο Βαλέντσια, κοινωνιολόγος, θεολόγος και δημοσιογράφος, διετέλεσε καθηγητής Πανεπιστημίου στη Μανίλα πριν έρθει στη χώρα μας και σήμερα είναι αρχισυντάκτης της μοναδικής εφημερίδας που εκδίδεται εδώ για τους μετανάστες από τις Φιλιππίνες. Θεωρεί ότι οι συμπατριώτες του προτιμούν την τηλεόραση από την εφημερίδα και έχει βάλει σκοπό να αλλάξει αυτή τους τη συνήθεια. Τι συμβαίνει με τις Φιλιππίνες; - Liberal. Του Κωνσταντίνου Βέργου* Στον νέο παγκόσμιο χάρτη «σφαιρών επιρροής», Ρωσία και Κίνα φαίνεται να αναπτύσσουν κάτι εναλλακτικό απέναντι στην παντοκρατορία των ΗΠΑ.

Τι συμβαίνει με τις Φιλιππίνες; - Liberal

Στα πλαίσια αυτά, η πρόσφατη μυστηριώδης απόφαση του προέδρου των Φιλιππίνων να επισκεφτεί την Κίνα σε ταξίδι-αστραπή ακούγεται σαν μεγάλη έκπληξη. Τι κρύβεται πίσω από το ταξίδι αυτό και τι παγκοσμίου βεληνεκούς εξελίξεις εγκυμονούνται στην Ασία; Οι Φιλιππίνες είναι μια χώρα 100 εκατομμυρίων κατοίκων, φτιαγμένη από ένα σύμπλεγμα 7.000 νησιών, που πέρασε από τα χέρια των Ισπανών στις ΗΠΑ το 1898, ενώ ανεξαρτητοποιήθηκε από τις ΗΠΑ και έγινε κυρίαρχο κράτος μόλις πριν 70 χρόνια, το 1946, με την «συνθήκη της Μανίλας». Οι ΗΠΑ δεν επέτρεψαν στην Ιαπωνία να καταλάβει την χώρα στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά παράλληλα χρησιμοποίησαν τις Φιλιππίνες διαθέτοντας εκεί πολεμικές βάσεις. MAP. Νέες μειονότητες- Μετανάστες Φιλιππινέζοι. Χαρακτηριστικά μειονοτικού πληθυσμού. Πώς λειτουργεί ο όρος "Φιλιππινέζα" στην ελληνική πραγματικότητα. Menajera.

Όλοι γέλασαν με αυτή τη στιγμή, αλλά πολλοί έκαναν ένα μεγάλο λάθος για τη γυναίκα που εμφανίστηκε στο δωμάτιο. Το βίντεο του καθηγητή που ενώ μιλούσε από το σπίτι του σε ζωντανή σύνδεση με το BBC μπήκαν μέσα στο δωμάτιο τα παιδιά του και μετά από λίγο μια γυναίκα που τα έβγαλε έξω άρον άρον είναι ίσως από τα πιο αστεία των τελευταίων ημερών.

Όλοι γέλασαν με αυτή τη στιγμή, αλλά πολλοί έκαναν ένα μεγάλο λάθος για τη γυναίκα που εμφανίστηκε στο δωμάτιο

Στο βίντεο φαίνεται ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Robert Kelly ενώ δίνει συνέντευξη στο BBC σχετικά με την Ν. Κορέα, όταν ξαφνικά μπαίνει στο δωμάτιο η κόρη του και μετά από λίγο το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Ξαφνικά μια γυναίκα μπαίνει σαν σίφουνας μέσα στο δωμάτιο προκειμένου να βγάλει έξω τα παιδιά όσο γίνεται πιο γρήγορα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μην φανεί στην κάμερα, αφού είναι συνεχώς σκυμμένη. Οι προβολές που μετρά το αστείο βίντεο, που αναπαρήγαγαν μαζικά εκατοντάδες ιστοσελίδες σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι εκατομμύρια και άλλοι τόσοι οι χρήστες στα social media που το μοιράστηκαν. "Φροντίδα" (Φιλιππινέζες οικιακές βοηθοί) Ανταπόδοση (Ελληνίδες εργοδότριες) Σιωπή. Η κατασκευή του στερεοτύπου. Αλλαγή νοηματοδότησης/αγάπη=συγγένεια. Από μητέρα- κόρη σε πεθερά-νύφη. Ενσώματη επιτέλεση της σχέσης πεθεράς-νύφης. Τάση εξομοίωσης από τη μεριά των Ελληνίδων.

Γιατί αποτυγχάνει η σχέση μητέρας-κόρης; Αποχώρηση, λήξη φροντίδας, ακύρωση συγγένειας. Πως το εκλαμβάνουν οι εργοδότριες: Συμπερασματικά... Η Φιλιππινέζα δεν μένει πια εδώ. Η Εµι Μακίλ είναι µια γυναίκα που έκανε τη δουλειά τριών: µαγείρισσα, καθαρίστρια, νταντά.

Η Φιλιππινέζα δεν μένει πια εδώ

Για δώδεκα χρόνια εργαζόταν και ζούσε σε ξένο σπίτι. Ωσπου τον περασµένο Μάιο επέστρεψε στο δικό της. Στον καιρό της κρίσης, η Φιλιππινέζα εσωτερική οικιακή βοηθός ήταν πολυτέλεια για την τριµελή οικογένεια της Φιλοθέης. Οι Φιλιππινέζες της Γιολάντα. Μεσημέρι Κυριακής, γύρω στις 14:30, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Οι Φιλιππινέζες της Γιολάντα

Η πιο λάθος ώρα μια βροχερή μη εργάσιμη ημέρα για να βρεις Θεσσαλονικείς στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης. Πολύ αργά για καφέ, πολύ νωρίς για ποτά, πολλή υγρασία δίπλα στη θάλασσα. Ακούγεται μια μπάντα να παίζει. Φιλιππινέζοι made in Greece –GREKA. Μια ακτινογραφία του πληθυσμού της σημερινής Ελλάδας. Πόσος είναι ο πληθυσμός, ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας; Πόσοι από τους κατοίκους αυτούς είναι Ελληνες και πόσοι ξένοι που ζουν νόμιμα στη χώρα μας; Από ποιες χώρες προέρχονται; Υπάρχει πολιτιστικό χάσμα με τους μετανάστες; Αυτά και πολλά παρόμοια ερωτήματα για τα οποία όλοι μας έχουμε μια γενικά σωστή, αλλά συνήθως συγκεχυμένη και όχι εδραζόμενη σε στατιστικά στοιχεία άποψη, αποκτούν δραματική πολιτική, οικονομική και κοινωνική οξύτητα στις συνθήκες της μαινόμενης και διαρκώς βαθύτερης οικονομικής κρίσης.

Μια ακτινογραφία του πληθυσμού της σημερινής Ελλάδας

Είναι χρήσιμο επομένως να παρουσιάσουμε συνοπτικά και συγκεντρωμένα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την απογραφή του 2011 ώστε ο προβληματισμός, οι συζητήσεις και οι διαμορφούμενες απόψεις να στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε υποθέσεις. Ας αρχίσουμε από το θεμελιωδέστερο των ερωτημάτων: πόσοι άνθρωποι ζουν στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι πεντακάθαρη: 10.815.197 άτομα, τα 5.302.703 των οποίων είναι άνδρες (το 49%) και τα 5.512.494 (το 51%) είναι γυναίκες. ΕΘΝΟΣ Αρθρογράφοι.