background preloader

Konsekvenser

Facebook Twitter

Ökad arbetsbörda för två av tre förstelärare. För många förstelärare. 66 procent av de över 600 förste­lärare som svarat på Lärarnas tidnings enkät uppger att deras arbetsbelastning har ökat sedan de utsågs.

Ökad arbetsbörda för två av tre förstelärare

Mer än hälften (57 procent) anser också att de har fått för lite tid för uppdraget. — Det är uppenbart att ­huvudmännen har fört på nya arbetsuppgifter utan att ta bort andra. Följden blir förstelärare som mår ­dåligt därför att de inte får rätt förutsättningar att utföra sitt arbete, säger Lärarför­bundets förhandlingschef Mathias Åström. Lärarförbundet anser att det inte räcker med stats­bidraget till förstelärarnas löner. Staten behöver också skjuta till pengar för att frigöra tid till deras uppdrag. Mathias Åström.— Annars blir lönelyftet till lärarna det enda som blir kvar av reformen. Regeringen säger nej till att skjuta till pengar utöver lönerna. Förstelärares villkor ses över. Förstelärare ska ge högre lön – åt alla. Sällan har avsikten med en från regeringshåll genomdriven reform sammanfattats så tydligt och kortfattat: ”Reformen Nya karriärvägar för lärare syftar till att förbättra elevernas måluppfyllelse och att höja läraryrkets status och attraktionskraft”.

Förstelärare ska ge högre lön – åt alla

Punkt. Rejäla lönepåslag på ett bräde – 5 000 kronor för en förstelärare, 10 000 kronor för en lektor – och helt nya vägar till avancemang, utan att behöva ta en arbetsledande position. Dålig effekt av lärarreform - dagbladet.se. Förra sommaren trädde karriärreformen bland lärare i kraft, bland annat för att höja yrkets status.

Dålig effekt av lärarreform - dagbladet.se

Det gav två nya så kallade karriärtjänster: förstelärare och lektorer med ordentliga lönepåslag. Reformen har dock inte fått den effekt man hoppats på från lärarhåll, visar en stor undersökning gjord av Lärarförbundet. Drygt sju av tio (71,4 procent av de 2 000 personer som är tillfrågade), säger att karriärtjänsten de fått är ett tidsbegränsat förordnade. – Det är naturligtvis under all kritik, säger ordförande Johanna Jaara Åstrand. ”Nästan alla kommuner satsar på förstelärare” Karriärtjänsterna för lärare har stora möjligheter att bidra till att lyfta svensk skola.

”Nästan alla kommuner satsar på förstelärare”

Pia Kangas (DN Debatt 27/7) understryker att förstelärarna ska arbeta med skolutveckling. Vi håller med. SKL har från första stund fört fram vikten av detta. Men då måste vi låta kommuner, skolor och lärarlag hitta former som fungerar bäst utifrån deras olika förutsättningar, skriver Per-Arne Andersson, SKL. I debatten låter det ibland som om få kommuner överhuvudtaget inrättat karriärtjänster.

Det finns kommuner som behöver extra tid och ökat engagemang och vi är inte nöjda förrän samtliga kommuner inrättat tjänster. Framgångsreceptet lokalt är i första hand att låta olika kommuner och skolor göra olika. 1:e-lärare, rockstjärnor och hyllningar! Kan man säga, rent objektivt, att en lärare är bättre än en annan lärare?

1:e-lärare, rockstjärnor och hyllningar!

Kommun och lärare lämnas i sticket? - Signerat. Signerat av Åke Wredén Vems parti gick emot den statliga satsningen på förstelärarlöner, när den infördes?

Kommun och lärare lämnas i sticket? - Signerat

Stefan Löfvens? Nej, att hitta på det själva hade visserligen varit nästan omöjligt för dem. Men rösta nej? Fel att förstelärare och lektorer slåss om samma pengar. Olika villkor för förstelärarna. – Jag hade önskat att en större styrning ifrån staten om vad förstelärarna ska göra, säger Kicki Arvidsson, som nyligen tillträtt som förstelärare vid Junedalsskolan. – Det är inte bra att det är så stor skillnad i vad man ska göra.

Olika villkor för förstelärarna

Det skapar irritation och konflikter när vissa ska göra massor och andra inget alls. Utbyta erfarenheter I Jönköpings kommun finns i dag 120 förstelärare. "Respekt får den som kan lyssna till andras förväntningar" 40-timmarsvecka för nya förstelärare. Den främsta bland likar. Karriärtjänsterna för lärare skulle inte bara premiera de duktiga utan också få dem att ställa sig i spetsen för utvecklingen av yrket.

Den främsta bland likar

Den delen av reformen håller på att förfuskas. Ingenting är viktigare för eleverna än goda lärare. Det visar både forskningen om vad som påverkar elevers resultat och de flesta människors personliga erfarenhet. ”Förstelärarreformen är otillräcklig” Dåligt resultat.

”Förstelärarreformen är otillräcklig”

Att införa förstelärare i skolorna ska ge lärare bättre karriär­möjligheter och kan förhoppningsvis också höja lönenivån generellt. Men reformen garanterar inte förbättrade skolresultat. Det krävs att vi förstelärare får extra tid i våra tjänster om vi ska kunna prestera. Tyvärr är inte skolledare med strama budgetar ­villiga att skjuta till de resurser som krävs, skriver Pia Kangas, förstelärare. Dalademokraten. Äntligen kan lärare göra karriär inom sitt yrke!

dalademokraten

Det utbrister Lärarnas Riksförbund på sin hemsida. Karriärtjänster har blivit ordet för dagen och det är naturligtvis Jan Björklund som initierat den nya modellen. Corren. Försteläraren - en utskälld reform - Sara Bruun. Nyss hemkommen från semester tar jag del av debatten i social medier om försteläraren. Jag förvånas och upprörs över att lärare debatterar varandras arbetsuppgifter på en så otroligt låg nivå. Regelrätta personangrepp syns här och där och uttryck som “fjäskerilärartjänst” används. Många lärare som av olika anledningar inte är förstelärare benämner sig själva som: andrelärare, sämrelärare och sistelärare. Vissa förklarar det med att benämningarna används för att raljera över förstelärarreformen. Personligen tycker jag att användningen av sådana nedvärderande uttryck mest blir pinsamt.

Vilken var egentligen regeringens avsikt med förstelärarreformen och vilka kan egentligen bli förstelärare? “Karriärtjänsterna förstelärare och lektor ska göra läraryrket mer attraktivt och säkra god undervisning för elever. Privata aktörer hjälper lärare att göra karriär. Hierarkier bland lärare ger negativa effekter i skolan. Äntligen kan lärare göra karriär inom sitt yrke! Det utbrister Lärarnas Riksförbund på sin hemsida. Karriärtjänster har blivit ordet för dagen och det är naturligtvis Jan Björklund som initierat den nya modellen. »Vi måste inse att lärare är olika bra« Förstelärarna fortsätter att väcka känslor. Två rubriker ur Lärarnas tidning under detta läsår speglar reaktionerna: Även om det är staten som står för lärarnas lönelyft är det kommuner och friskole­företag som ska organisera deras tjänster. På kommunernas intresseorganisation Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är Per-Arne Andersson chef för den avdelning som arbetar med skolan.

Därmed är han också ansvarig för frågor om karriärtjänster. Han tar emot i den magnifika ljushallen i kontorshuset på Södermalm i Stockholm. Förstelärarna – en källa till avund. Sandra är nyutnämnd förstelärare – och ligger lågt gentemot kollegerna. Furstelärare. Så säger en del. Eller alla egentligen, eftersom man inte skiljer på ö och u i den här landsändan. Var fjärde kommun saknar karriärlärare. Förstelärare jobbar likadant. Satsningen på förstelärare får häftig kritik - Nyheter (Ekot) Regeringens satsning på så kallade förstelärare, blev inte som tänkt. "Karriärreformen skapar splittring" Ökad arbetsbörda för två av tre förstelärare. ”Svårare att rekrytera nya skolledare” I höstas drog satsningen på så kallade förstelärare igång - en karriärmöjlighet där duktiga lärare med hjälp av ett statsbidrag får 5.000 kronor extra i månaden.

En mycket positiv reform, säger man på Sveriges skolledarförbund. Vill jag bli lärarkårens egen superhjälte, en förstelärare?