background preloader

Språket

Facebook Twitter

Källkritik. Svenska dialektmysterier. Språk. "Hen" kommer med i SAOL. – Vi har följt ordets utveckling i fem år och det är ingen dagslända utan det blir mer och mer etablerat.

"Hen" kommer med i SAOL

Nu är det ett ganska vanligt ord som fyller en funktion så det finns ingen anledning att inte ta med det, säger Sven-Göran Malmgren, huvudredaktör för SAOL, till TT. Nästa upplaga av SAOL släpps i april nästa år. Att debatten kring ordet "hen" bitvis varit hätsk är inget som har påverkat beslutet att ta med ordet, enligt Sven-Göran Malmgren. – Jag tror att det kanske är mindre kontroversiellt nu än tidigare. Och även om det är kontroversiellt är det ingen anledning för att inte ta med det. TT: Hur kommer ordets betydelse att lyda? – Det kommer dels att stå den betydelse där man lämnar oklart vilket kön det är, men även betydelsen där det är något slags tredje kön. Hen-gor-genus-roligare. Nyhet: 2014-09-19 Det könsneutrala "hen" används i dag alltmer i stället för hon eller han.

hen-gor-genus-roligare

Många välkomnar ordet och menar att det fyller ett viktigt behov. Hen ifrågasätts också, både i och utanför akademin. I den nya skriften ”Kreativt skrivande och kritiskt tänkande i genusvetenskap” diskuterar genusforskaren Malena Gustavson hen, en, man och jag. ”Ett politiskt pronomen” Hen kommer att införas i Svenska Akademins ordlista nästa år och flera myndigheter har redan börjat använda ordet. Att förändra språk, ord och betydelser är enligt Malena Gustavson, forskare och lärare på Tema Genus vid Linköpings universitet, en viktig del av det feministiska projektet för att motverka orättvisor och ojämlikheter: - En fördel med hen är att det gör genus mycket roligare än föreställningen om två kön som ett motsatspar.

Hen är dock inte odelat positivt, menar Malena Gustavson. . - Om genusanalysen går förlorad blir det otydligt vilken betydelse genus har i dagliga handlingar. Utmanar och provocerar. Nytt feministiskt ord på frammarsch. Efter att ordet ”hen” blivit vanligare i det svenska språket är det kanske dags att vänja sig vid ännu ett nytt sätt att formulera sig.

Nytt feministiskt ord på frammarsch

Att byta ut pronomenet ”man” mot ”en” ökar nämligen i popularitet. Det säger doktoranden Daniel Wojahn vid Södertörns högskola och Uppsala universitet som just nu skriver en avhandling om feministisk språkförändring. – Det startade någon gång runt millennieskiftet och har börjat sprida sig även utanför den feministiska rörelsen. Jag kan till exempel se det i uppsatser från studenter utan tydligt feministiskt engagemang. Ordet finns sedan länge i flera svenska dialekter men har alltså också blivit ett politiskt ställningstagande. För likt substantivet ”man” Användningen kommer enligt Daniel Wojahns forskning från ett motstånd mot ordet ”man”.

En stark förespråkare för ”en” är studenten och sexualupplysaren Caro Wikbro Carlén. – Det är en enkel markering för att visa att en tänkt till. Kontroversiellt ord Historiska exempel. Han, hon, hen, den eller denne? Vilket pronomen ska man använda för att referera till en hypotetisk person med okänt kön?

Han, hon, hen, den eller denne?

Frågan har inget enkelt svar, men i ett blogginlägg diskuterade jag alternativen den och hen i följande exempel: När kunden har fått hem varan ska den/hen källsortera emballaget. Detta ledde till följande läsarmejl från Johan Frick: Vad hände med det äldre uttrycket denne? ”När resenären påstiger tåget skall denne kunna uppvisa giltig biljett.” Språkvården brukar avråda från denne av två skäl. Det råder dock ingen fullständig konsensus om vad som är det ideala stilläget eller vilka uttryck som kan anses stela. På Språkrådets webbplats kan man läsa mer om strategier för att benämna en person med okänt kön. Välkommen att säga din mening på SvD.se.

10 fel värre än särskrivning - gd.se. · För sen poäng Har du någon gång fått ett brev som du har behövt läsa till sista raden för att förstå varför du ens har fått det?

10 fel värre än särskrivning - gd.se

Irriterande, eller hur? Skriv det viktigaste först! · Onödigt vaga uttryck Vaga ord som utrustning och verksamhet gör det svårare att se saker framför oss och minnas det som står. . · Ogenomtänkta modeord Ibland skriver vi hållbarhet och kvalitet utan att tänka efter vad vi egentligen menar. . · Ord med svans Ofta duger fråga lika bra som frågeställning, marknadsföring lika bra som marknadsföringsinsatser och mål lika bra som målsättning. · Fackord på vift USP eller expropriera kan vara självklara uttryck på ditt jobb.

. · Substantivsjuka.