background preloader

Landbrug

Facebook Twitter

Sådan ligger landet - Danmarks Naturfredningsforening. Faktatjek: Har Lomborg ret i sin kritik af økologi? Facepalm Lomborg! Åh, der er ikke noget så godt som en god Lomborg artikel at starte dagen på, her ovenpå ferien.

Facepalm Lomborg!

Det er godt at få gang i blodomløbet, og få grinet lidt over at denne mand stadig har taletid i den danske presse, og stadig kan få hvad jeg regner som nogenlunde intelligente mennesker til at hoppe med på den. Det kan i hvert fald få mig til at slukke for fjæsbogen i et par timer, hvilket jo nok er meget godt for min produktivitet. Men jeg kan nu ikke helt slippe den, for har han alligevel fat i noget her? Jeg har før skrevet indlæg der stiller spørgsmål ved den monokultur i landbruget som, hvad enten der bruges mange kemikalier eller ej, ikke virker særligt optimalt, og jeg synes faktisk det er rigtigt dejligt der er nogen der starter debatten. Lomborgs lommefilosofi om økologi. Af Paul Holmbeck Direktør, Økologisk Landsforening Hatten af for Bjørn Lomborgs evne til at positionere sig i vigtige debatter med sin Rasmus Modsat-tilgang.

Lomborgs lommefilosofi om økologi

Det er altid godt at udfordre vanetænkning. At se på alternative løsninger. Desværre er vi i Bjørn Lomborgs kronik i Berlingske den 13. august, »Økologisk revolution vil dræbe tusinder«, vidne til, at han ikke evner løsningsforslag, men foretrækker opsigt fremfor indsigt. Økologisk revolution vil dræbe tusinder. Det, vi spiser, betragtes som værende vigtigere end nogensinde før.

Økologisk revolution vil dræbe tusinder

Og fra alle sider opfordres vi til at vælge økologisk – vi får at vide, at det er sundere, at det forbedrer dyrenes kår, og at det hjælper miljøet. I virkelig­heden er det mest reklamegas. I 2012 foretog Stanford Universitets Center for Health Policy den største sammenligning mellem økologiske og almindelige fødevarer og fandt ingen solide beviser for, at økologisk er sundere.

En splinterny undersøgelse har lige gentaget deres resultater: »Videnskabelige undersøgelser viser ikke, at økologiske produkter er sundere eller mere sikre end almindelige fødevarer. Ligeledes er dyr på økologiske landbrug generelt ikke sundere. ØKOLOGISK LANDBRUG SÆLGES som værende godt for miljøet. Men med økologi undgår man da i hvert fald pesticider? Økologi i skolen. Økologisk Landsforening. Økologisk produktion er ikke bæredygtig. Coopokologi. I Coop vil vi ekstra langt for at gøre Danmark dobbelt så økologisk.

coopokologi

Men vi ved godt, at økologien byder på sine egne dilemmaer, og at de økologiske træer heller ikke vokser ind i himlen. Vi synes det er vigtigt at have et nuanceret blik på økologien, og derfor har vi nedenfor samlet nogle af de mest relevante kritiske spørgsmål til økologien - og givet vores svar på, hvorfor vi trods dilemmaer stadig vælger at arbejde for et dobbelt så økologisk Danmark. Naturen sætter en grænse – havet er et rammevilkår for dansk landbrug.

I 1972 kom Rom-klubben med rapporten 'Grænser for vækst', som senere blev til en bog af samme navn.

Naturen sætter en grænse – havet er et rammevilkår for dansk landbrug

Den kan synes lidt gammeldags i dag 43 år efter. Grænser for vækst. Frans de Waal: Moralsk adfærd hos dyr. Let's Talk About Soil - English. Coursera. Scenarie 3: Det biobaserede samfund. Se animationsfilmen om scenarie 3: Det biobaserede samfund I scenariet for ’Det biobaserede samfund’ er hovedmålsætningen, at landbruget ikke alene producerer fødevarer men også leverer råvarer til produktion af energi og fornybare materialer.

Scenarie 3: Det biobaserede samfund

Delmålsætningerne i scenariet er: Høj produktion af energiafgrøder og råvarer til industrienEffektiv og højteknologisk udnyttelse af biomasseMaksimal recirkulation af næringsstoffer Fortællingen om det biobaserede samfund Landbruget tilgodeser det stigende behov for energi og materialer, som ikke er baseret på olie og kul. Forskningen kan ikke bevise, at økologi er sundt. OrganicToday.dk - Nyheder om klima, natur og miljø. Fritgående høns har dobbelt så høj dødelighed som burhøns.

OrganicToday.dk - Nyheder om klima, natur og miljø

Så lad være med at hakke på landmænd, der har burhøns, opfordrer Peter Sandøe. / Foto: Colourbox Peter Sandøe er professor ved Københavns Universitet. Han var i en årrække formand for Dyreetisk Råd, indtil han sidste år trak sig efter kritik. Det skriver tidligere formand for Dyreetisk Råd, professor Peter Sandøe, der langer ud efter kampagnerne mod burhøns. Øko, fritgående eller konventionel: Sådan har din kotelet haft det. Få overblik over svinekød Butikkerne har en række egne mærker, som produceres under særlige forhold.

Øko, fritgående eller konventionel: Sådan har din kotelet haft det

Nogle kan du læse om på producenternes egne hjemmesider, men Dyrenes Beskyttelse har taget de vigtigste med i deres oversigt til forbrugerne: Den store svinekødsguide (eksternt link) Hakkekødet til frikadellerne ser ens ud i supermarkedets kølediske, uanset om kødet stammer fra fritgående, konventionelle eller økologiske svin. Vi smadrer dyrene og jorden - og snart også os selv. Vi opfatter ikke os selv som afstumpede, men det er vi blevet herhjemme.

Vi smadrer dyrene og jorden - og snart også os selv

Penge betyder det hele og moral intet. Det er ligefrem en selvfølge nu, at alt i landbruget skal give flest mulig penge, uanset om det går ud over dyr og natur. Det handler alene om udbytte, og den overordnede tankegang både politisk og i fødevareproduktionen er, at får man ikke vredet mest muligt ud af sit produktionsapparat, er man enten dum eller udygtig. Sagen er bare, at vi er ved at ødelægge vores livsgrundlag«. Sådan lyder det fra landmanden Lone Vitus, der er uddannet mejeriingeniør og agrarøkonom, og som i dag driver en gård lidt uden for Horsens. Blå bog Lone Vitus Lone Vitus (47 år) er gårdejer og landmand. Vi blev snøret af naive naturelskere. Jeg er en af de landmænd, der har drevet et konventionelt landbrug i over 30 år.

Vi blev snøret af naive naturelskere

Fakta om MRSA og antibiotika i svineproduktionen. Otte ud af ti danske slagtesvin er ramt af den multiresistente svinebakterie MRSA CC 398, som kan smitte mennesker. MRSA (Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus) er stafylokokker, der er modstandsdygtige over for de antibiotika, man normalt bruger til at behandle stafylokokinfektioner. Forkert og ukritisk anvendelse af antibiotika er hovedårsagen til, at MRSA opstår. Svinebakterien MRSA CC 398 spredte sig i 2012 til næsten otte af ti danske slagtesvin (77 %). Det er en markant stigning fra 2011, hvor Fødevarestyrelsen fandt den antibiotikaresistente bakterie hos 44 % af de undersøgte slagtesvin, og næsten en seksdobling siden 2009, hvor bakterien blev fundet hos 13 % af slagtesvinene.

KORE. Fremtiden for dansk landbrug (Del 1-2) Udfordringer og dilemmaer i økologisk planteavl. Fedt, Fup og Flæskesteg om økologiske dyr. Økologi - Alt om kost. Økologiske fødevarer er fremstillet efter principper, der tager hensyn til miljø og dyrevelfærd. Der er fire gode grunde til at vælge økologi: Du beskytter natur og grundvand.Du får færre tilsætningsstoffer.Du støtter øget dyrevelfærd.Du sparer dig selv for sprøjtemidler. Katalog - Skole, Landbrug & Fødevarer. Earthlings - Full Documentary. OVERBLIK Her er forskellen på øko- og konventionelle svin. Hvad er forskellen lige på økologiske, konventionelle og frilandssvin? Få svaret her. Når vi står foran køledisken i supermarkedet eller i slagteren, har vi svært ved at forstå, hvad forskellen er på det 'almindelige' konventionelle svinekød og det svinekød, der er mærket med ø og Friland. Det er i hvert fald vurderingen fra Økologisk Landsforening og Danmarks største detailhandelsvirksomhed, COOP. Herunder har vi samlet en række fakta om, hvad forskellen er på de vilkår, grisene vokser op under.

Fødevarenyheder. MRSA. Landbruget betyder forsvindende lidt for dansk økonomi. Hvilken økonomisk betydning har dansk landbrug i dag? Lad os tage udgangspunkt i en kronik, som fødevareminister Dan Jørgensen skrev i Politiken den 20. december sidste år, da han netop var blevet udnævnt. Dan Jørgensen mener, at »Danmark er et landbrugsland. Bog: Mad til Milliarder – Københavns Universitet. Økologi i skolen. NYT undervisningmateriale til overbygning. Forside Landbrug & Fødevarer - Landbrug & Fødevarer. Start - Animal Ethics Dilemma. På denne webside kan du finde en række interaktive etiske dilemmaer, som rejser spørgsmål ved vores behandling af dyr. Udforsk de forskellige dilemmaer og find ud af, hvordan forskellige etiske holdninger har indflydelse på din måde at handle på. Du kan bruge Animal Ethics Dilemma gratis, hvis du blot registrerer dig her. Registrering kræver ikke, at du opgiver nogle personlige data.