Capitalele europei

Facebook Twitter

Viena. Populat de 2,26 milioane de locuitori,[necesită citare] Viena este un important centru politic internațional (datorită neutralității postbelice a Austriei și situării în partea centrală a Europei), unde își au sediul organizații de primă mărime, ca: Organizația Națiunilor Unite(ONU), Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și alte diverse agenții, între care: Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Viena

Această agenție își are sediul, alături de cel al ONU, într-unul dintre complexele așa-numitului centru UNO-city, aproape de Dunăre. Orașul a fost secole la rând capitală imperială și reședință a familiei imperiale de Habsburg, ceea ce a dus la dezvoltarea sa ca unul dintre cele mai importante centre culturale și politice ale Europei. Cotat fiind drept al patrulea oraș pe plan mondial, cu o populație pe atunci de două milioane de locuitori, Viena era depășită doar de Londra, New York și Paris. Geografie[modificare | modificare sursă] Localizare[modificare | modificare sursă] Sofia. Sofia (în bulgară София), la poalele muntelui Vitoșa, are o populație de 1.202.761 (recensământ 2011) cu aglomerație urbană de 1.359.520 în 2011, și este capitala Bulgariei, stat în sud-estul Europei.

Sofia

Orașul are statut de oblast și se învecinează cu regiunile Sofia și Pernik din Bulgaria. Istorie[modificare | modificare sursă] Există urme arheologice care arată că Sofia era locuită acum șapte mii de ani, astfel că este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa. A avut mai multe denumiri în decursul timpului, iar ruine ale vechilor orașe se găsesc și astăzi. Sofia era la început o localitate tracă numită Serdica. Demografie[modificare | modificare sursă] Componența etnică a orașului Sofia Bulgari (87.85%) Romi (1.45%) Nicio identificare (9.37%) Altele (1.88%) Patrimoniu mondial UNESCO[modificare | modificare sursă] Biserica Boiana (în bulgară Боянска църква) din Sofia a fost înscrisă în anul 1979 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Note[modificare | modificare sursă] Atena. Atena (în greaca modernă Αθήνα, Athina [singular], în greaca clasică Ἀθῆναι, Athēnai [plural]) este capitala Greciei.

Atena

Atena a cunoscut o evoluție glorioasă, mai ales în Grecia Antică, fiind locuită de oameni încă din Epoca Bronzului și guvernată până în jurul anului 1000 î.Hr. de regi ionieni. Acropola din Atena a fost înscrisă în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Etimologie[modificare | modificare sursă] În secolul al XIX-lea, Ἀθῆναι a fost readoptat ca nume al orașului. După ce varianta katharevousa a limbii grece a fost abandonată în anii 1970, în greaca demotică modernă numele oficial al orașului a devenit Αθήνα (Athína, [aˈθina]). Istorie[modificare | modificare sursă] Cea mai veche prezență umană în Atena este atestată la peștera Schist, datată a fi în preajma mileniilor al IX-lea–al VII-lea î.e.n.[3] Atena este locuită permanent de cel puțin 7000 de ani.[4][5] Sculptura lui Dexileos, muzeul arheologic Kerameikos.

Atena c.1868. Clima[modificare | modificare sursă] Luxemburg. Marele Ducat de Luxemburg (Groussherzogtum Lëtzebuerg în luxemburgheză) este un stat fără ieșire la mare din vestul Europei, vecină cu Belgia, Franța și Germania.

Luxemburg

Are două regiuni principale: Regiunea Oesling în nord parte a masivul Ardeni și Gutland în sud. Luxembourg are o populație de peste jumătate de milion într-un teritoriu de aproximativ 2.586 kilometri pătrați. Este o democrație reprezentativă cu un monarh constituțional, fiind condusă de un Mare Duce. Țara are o economie foarte dezvoltată, cu cel mai mare PIB per capita din lume conform FMI. Istoria și importanța sa strategică datează din antichitate, când a fost fondat ca o fortăreață romană și construcția Castelului Luxembourg.

Luxembourg este un stat membru al Uniunii Europene, NATO, OCDE, Națiunilor Unite și a Benelux, reflectând consensul politic în favoarea integrării economice, politice și militare. Istorie[modificare | modificare sursă] Schimbări în teritoriul Luxemburgului de-a lungul timpului. Reportaje. Roma. Roma este capitala Italiei.

Roma

Situat pe malul fluviului Tibru, orașul are o istorie îndelungată fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice și a Italiei moderne. Roma are o populație de 2.923.000 persoane. Aria metropolitană are o populație de în jur de 4 milioane. Este capitala regiunii Lazio și a Provinciei Roma. Primarul Romei este Gianni Alemanno. Roma este un important centru turistic. Roma, Caput mundi („Capitala lumii”), la Città Eterna („Orașul etern”), Limen Apostolorum („Pragul apostolilor”), la città dei sette colli („Orașul celor șapte coline”) sau pur și simplu l'Urbe („Orașul”),[2] este profund modernă și cosmopolită. Geografie[modificare | modificare sursă] Roma este situată în partea central-vestică a Peninsulei Italice, pe cursul inferior al fluviului Tibru. Climă[modificare | modificare sursă] Roma are o climă tipică de tip mediteranean, ce caracterizează regiunile Italiei situate pe coasta mediteraneană.

Budapesta. Cetatea Buda și zona malurilor Dunării din Budapesta au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Budapesta

Geografie[modificare | modificare sursă] Așezarea geografică[modificare | modificare sursă] Teritoriul Budapestei este de 525 km². Este înconjurat de județul Pest, județ din care 81 de așezări fac parte din zona metropolitană a orașului. Capitala ungară are o diagonală de 25 km în direcția nord-sud, de 29 km în direcția est-vest. Are un rol important în legăturile terestre a Ungariei, deoarece de aici pornesc șoselele ungurești și totodată este nodul centralizat al rețelei feroviare.

Apele, flora și fauna[modificare | modificare sursă] Clima[modificare | modificare sursă] Budapesta se află în zonă temperată, fiind un oraș cu climat temperat continentală de tranziție, media anuală a temperaturii fiind de 11,0 °C. Budapesta este o capitală ferită de vânt, mulțumită Munților Carpați și Munților transdanubieni. Repere geografice[modificare | modificare sursă]

București. București este capitala României și, în același timp, cel mai populat oraș, centru industrial și comercial al țării.

București

Populația de 1.883.425 de locuitori (2011[4]) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În realitate Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane.[5] La acestea se adaugă faptul că localitățile din preajma orașului, care vor face parte din viitoarea Zonă Metropolitană, însumează o populație de aproximativ 430.000 de locuitori.[6] Prima mențiune a localității apare în 1459.

În 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mass-media. Etimologie[modificare | modificare sursă] Domnitorii fanarioți nu au luat în seamă legenda lui Bucur, ci au tradus toponimul prin Hilariopolis, ceea ce, în limba greacă, înseamnă „Orașul Veseliei”.[8] Geografie[modificare | modificare sursă] Madrid. Madrid este capitala Spaniei.

Madrid

Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, orașul a devenit capitală în 1561, în timpul domniei lui Filip al II-lea de Habsburg. Ca urmare Madrid a devenit un oraș înfloritor, iar astăzi este rivalizat cultural doar de către Barcelona. Alte orașe învecinate sunt populare pentru călătoriile de o zi din Madrid, incluzând Toledo, Segovia, Ávila, Aranjuez, Alcalá de Henares, mănăstirea și complexul de palate de la El Escorial, și Santa Cruz del Valle de los Caídos. Madrid este cunoscut și pentru viața sa de noapte și discotecile sale; pentru madrileni nu este ieșit din comun să danseze toată noaptea, iar apoi dimineața să meargă la muncă.

Această viață de noapte numită la movida, a înflorit după moartea lui Franco. Madrid este servit de Aeroportul Internațional Barajas. Mănăstirea și Escorialul din Madrid au fost înscrise în anul 1984 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Istorie[modificare | modificare sursă] Districtele Madridului. Londra. Londra (în engleză London) este capitala Angliei și a Regatului Unit.

Londra

Este cel mai important centru politic, financiar (datorită City-ului), cultural și artistic al Regatului Unit, și unul din cele mai importante orașe ale lumii. Populația Londrei este de 7.421.229 locuitori (la 1 ianuarie 2005) în Londra Mare, cărora li se adaugă alte câteva milioane din zona metropolitană. Există o imensă diversitate de etnii, culturi și religii, Londra fiind unul din cele mai cosmopolite orașe din Europa și din lume. Aici locuiesc, permanent sau temporar, mulți dintre cei mai bogați oameni ai lumii. În Londra se găsesc sediile a numeroase instituții și corporații de importanță globală; multe clădiri importante: palate, muzee, teatre, săli de concerte, aeroporturi, stații de cale ferată, numeroase ambasade și consulate. Westminster (Palatul și Abația) și Biserica Sf.Margareta din Londra au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Istorie[modificare | modificare sursă] Paris.

Paris este capitala și cel mai mare oraș din Franța.

Paris

Orașul este traversat de fluviul Sena, în nordul Franței, în mijlocul regiunii Île-de-France (cunoscută și ca regiunea Paris). Orașul în limitele sale administrative (cele 20 de arondismente) este în mare parte neschimbat din anul 1860, având o populație de 2.211.297 locuitori (ianuarie 2008), iar zona metropolitană Paris are o populație de 12.089.098 locuitori (ianuarie 2008). Este una dintre cele mai populate zone metropolitane din Europa. Parisul a fost unul dintre cele mai mari orașe ale lumii occidentale pentru aproape 1000 de ani, înainte de secolul al XIX-lea și cel mai mare oraș din lume între secolele XVI-XIX.

Paris și regiunea Paris, cu 552.1 miliarde € în 2009, produc mai mult de un sfert din produsul intern brut al Franței.[10] Conform estimărilor pentru 2008, aglomerația din Paris este cea mai mare din Europa[11] sau al doilea cel mai mare[12] pol economic urban european și al șaselea ca mărime din lume[13].