background preloader

Tutorials Bibliotheken Hoger onderwijs

Facebook Twitter

E-LITE - Electronic Library Instructions To Explore - Universiteitsbibliotheek.

Ook 'n interessante tutorial met o.a. smart zoeken in Google, Web of Science, Bronvermelding in APA ... – bibliopieter

Training & Support: EUR.nl.

Ook niet verkeerd: tutorials van Erasmus Universiteit. – bibliopieter

Informatievaardigheden HBO Groen - Lesmateriaal - Wikiwijsleermiddelenplein. In het hoger onderwijs is informatievaardigheden een van de competenties die studenten moeten bezitten.

Informatievaardigheden voor HBO studenten in het 'groene domein'. Ook niet onaardig: ook hier moeten studenten zelf aan de slag i.p.v. 'alleen maar' lezen. – bibliopieter

Voor HBO-studenten in het groene domein is er daarom deze interactieve instructie Informatievaardigheden HBO Groen.

Informatievaardigheden HBO Groen - Lesmateriaal - Wikiwijsleermiddelenplein

Met deze instructie leer je: welke verschillende soorten informatiebronnen er zijn; een correcte zoekvraag formuleren; hiervoor de juiste zoektermen kiezen en gebruiken; zoeken in de catalogus en andere relevante informatiebronnen; (web)informatie op kwaliteit toetsen; hoe je de gevonden informatie kunt gebruiken bij het schrijven van een rapport, artikel, presentatie, etc. Zo werkt het: Video's Slim zoeken - Bibliotheek.

O.a. videotutorials door studenten van de HvA over slim zoeken. Maar ook het boekje (pdf) van Ewoud Sanders over e-onderzoek. – bibliopieter

STIP - Startpagina.

Deze tutorial is onderdeel van de site van de HvA Bibliotheek (waarop de video's 'slim zoeken' staan. – bibliopieter

Home - Informatievaardigheden - LibGuides at University of Groningen. Als je naar de rode balk bovenaan deze pagina kijkt, zie je dat de LibGuide van links naar rechts uit zes opeenvolgende onderwerpen bestaat die bereikbaar zijn via de tabs.

Home - Informatievaardigheden - LibGuides at University of Groningen

Er zijn tabs met informatie over achtereenvolgens: wetenschappelijke literatuur, onderwerp en zoektermen, kiezen van informatiebronnen, zoeken en vinden, evalueren en verwerken. Beweeg met de muis over de tabs om te zien dat de onderwerpen zijn onderverdeeld in hoofdstukjes door middel van drop-down menu's. Je kunt alle aspecten van wetenschappelijke informatievaardigheden leren kennen door de tabs van links naar rechts te openen en de inhoud van de hoofdstukken te bestuderen.

Ook kun je specifiek die onderdelen kiezen die je nog niet beheerst. Op deze manier kun je dus zelf je eigen leerproces bepalen. Information literacy - Wageningen UR.

Mooie tutorial van Wageningen University op het terrein van informatievaardigheden. Studenten moet veel opdrachtjes uitvoeren. – bibliopieter