background preloader

Hebrew בעברית

Facebook Twitter

חדשות יורם אורעד: עושים פרויקט - אתגרים ובעיות בלמידה מבוססת פרויקטים. "ניהול למידה" הרשו לי לתבוע את הגישה שלי בהתייחסות לנושא שהעלית יורם במושג שהמצאתי והוא "ניהול למידה".

חדשות יורם אורעד: עושים פרויקט - אתגרים ובעיות בלמידה מבוססת פרויקטים

תחילה אגע ביצור החי, במושג בו אנו – בני-האדם כלולים, אצלו, אצל היצור החי – אין כמעט כל שיתוף פעולה, ובלמידה תלוית-פרויקטים ומחקרים יש לקחת גורם זה בחשבון. אם נתבונן בטבע-החי נגלה כי להוציא את מרכיב ההישרדות המחייב את הטורפים הקטנים לשתף פעולה, אין כמעט בנמצא – "שיתוף פעולה". האריות, הזאבים, הכלבים התלואים מתאגדים אד-הוק לשיתוף פעולה כדי לטרוף יצור גדול מהם בהרבה ומקיימים טקטיקה ואסטרטגיה פרי מליוני שנות אבולוציה להצלחת מבצע טריפת יצור החזק מכל אחד מהם כפרט ושוקל עד כדי פי עשר יותר מכל פרט בלהקה. הדבר נכון גם בקרב עופות נודדים "המשתפים פעולה" באוויר ב"מעוף צורת החץ" המפורסם בו החזקים, נכון לזמן קצוב, מובילים את ראש החץ ולאחריהם החזקים פחות וכן הלאה עד לסוף השיירה.

אין כאן כל שיתוף פעולה, אלא אבולוציה בִּיגְדוּלָתָהּ. נכחתי בימי חיי באירועי "כיתת-אמן" במוזיקה רבים והדבר הבולט בהנחיית הרב-אמן היה נסיונות השיכנוע וההסבר שלו ביחס להקשבה לכלים האחרים. אלא שמכאן והלאה מתחילה הבעיה! מסופקני! למידה מבוססת פרויקטים – אינפוגרפיקה. מעשה חושב-למידה מבוססת פרויקטים-מדריך למורה. (לא) יוצא מהכלים: היהפוך מורה עורו, ותלמיד חברבורותיו? (כיתה הפוכה - ועוד קצת) בעקבות ההייפ העולמי סביב מודל "הכיתה ההפוכה", החלטתי "לקפוץ למים" :) ההחלטה לוותה בהתלבטויות - האם המודל מתאים לדרך ההוראה שלי?

(לא) יוצא מהכלים: היהפוך מורה עורו, ותלמיד חברבורותיו? (כיתה הפוכה - ועוד קצת)

לחומר הלימוד? לתלמידים? גם לאחר ההתנסות אני עדיין לא בטוח, אולם סיפור המקרה לפניכם: שלב א' - כיתה הפוכה במשך כחודש וחצי הפניתי את תלמידי כיתה י"א, דרך הקבוצה בפייסבוק, לצפייה בסרטון/משימה שהכנתי עבורם לפני כל שיעור: 1. כשהצגתי את המודל בכיתה לפני תחילת המהלך, עלו חששות שונים מהתלמידים, שסבו בעיקר סביב אופן הלמידה השונה ודרך ארגון החומר במחברת בעקבות הסרטונים. בשיעורים עצמם, הדיון הפותח נבנה על ההנחה שהתלמידים צפו בסרטונים, בהם מופיעות שאלות שונות למחשבה ולדיון. בנוסף, כתוצאה מהצפייה המוקדמת, השתנו בשיעורים עוד כמה דברים: 1. שלב ב' - התלמידים חוקרים ויוצרים לקראת חופשת הפסח, קיבלו התלמידים משימה נושאת ציון, גם היא בסרטון (באמצעות PowToon): על התלמידים היה לבחור את אחת מזכויות האדם והאזרח (באמצעות מסמך משותף), לחקור אודותיה וליצור בעצמם סרטון קצר שיכיל: (א) הגדרה לזכות, (ב) אירוע אקטואלי בו הזכות נפגעה, ו-(ג) סקירה קצרה של ארגון המגן על הזכות.

הידד! הבלוג של רותי סלומון. בפוסטים האחרונים סיפרתי לכם שאני עוסקת השנה בליווי של מיזם מרגש ומעניין המעודד למידה משמעותית בסביבה חדשנית במחוז מרכז.

הבלוג של רותי סלומון

המיזם מבוסס על דגם PBL ומתקדם עם הרבה אנרגיות חיוביות ואני שמחה ומרוגשת להיות חלק ממנה. מעניין איך שדברים מתגלגלים, נסחפתי אל הקסם של הלמידה המבוססת פרויקטים אחרי שנשביתי בקסם של דגם הוראה למידה אחר בשם SOLE , ורק כעת חצי שנה אחרי, אני מתחילה להבין שבין SOLE ו-PBL קשר משפחתי קרוב…. ראשית אפרט את העקרונות של PBL-Project Based Learning או בעברית, למידה מבוססת פרויקטים . 1. צורך לדעתלהניע את הלמידה בעזרת אירוע פתיחה שתופס את תשומת הלב והסקרנות של התלמידים. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. כפי שאתם רואים, תהליך למידה מבוסס פרויקטים מחולק ל-3 שלבים. א. ב. ג. תהליך למידה זה יכולה להתנהל במהלך מספר שבועות/ חודשים עד להצגת הפרזנטציה. כעת בואו נסתכל על דגם ה-SOLE – Self-Organized Learning Environment זה ממש ממש דומה!!! השיעור מתחיל בשאלה, גירוי, התנעה… ממשיך בעבודה עצמית שיתופית…. רק מה ההבדל?? למידה פעילה. למידה מבוססת פרויקטים היא גישת הוראה-למידה דינמית, שבה התלמידים עובדים על אתגרים ועל בעיות מ"העולם האמיתי".

למידה פעילה

זו למידה שבמהלכה התלמידים חוקרים ומתנסים בסביבה שבה יצטרכו לתפקד בעתיד. הפעילות מעשית ומונחית על ידי התלמידים עצמם. למידה פעילה מבוססת פרויקטים נעשית במסגרת תוכנית הלימוד של תחומי הדעת השונים. התלמידים בוחרים תת נושא שמעניין אותם, ומתמודדים עם בעיה או עם אתגר העולה מתוך תחום הדעת הנלמד. הם חוקרים את הנושא ולומדים אותו לעומקו כדי להגיע לפתרון הבעיה, ולבסוף מציגים את מה שלמדו בדרך ייחודית: במצגת אינטראקטיבית, בהצגה, בדגם וכיוצא בזה.

למידה מבוססת פרויקטים מזמנת מפגש לימודי מקצועי בין התלמידים לבין מומחים מהתחום מחוץ לבית הספר, היכולים להשלים את הידע של המורים בנושא הנחקר. יתרונות הלמידה הפעילה בלמידה מבוססת פרויקטים התלמידים מעורבים בתהליך הלמידה. למידה מבוססת פרויקטים במכון ברנקו וייס למידה בקהילות חשיבה למידה מבוססת פרויקטים מתרחשת בבתי הספר השש-שנתיים של הרשת במסגרת הלמידה בקהילות החשיבה. תוכנית פל"א במכון מונהגת תוכנית לפיתוח למידה אחרת (תוכנית פל"א).