background preloader

KISFILMEK

Facebook Twitter

9. A Pestisdoktorok Története - Történelem & Mitológia. 9. Pamkutya - Aranybula. 9. A Teuton/Német Lovagrend Története - Történelem & Mitológia. 10. A harmincéves háború a vas korszaka S01E01. 10. Versailles, from Louis XIII to the French Revolution. A Rákóczi-szabadságharc. 10. Rákóczi-szabadságharc. Arany, ezüst, bronz és mind mesés mestermunka Rákóczi korából.

10. Rákóczi-szabadságharc

Pénzek színes világa: II. Rákóczi Ferenc dukátja Mi volt a kongó? Hova tűnt a fejedelem portréja az érmékről? Mit hívtak libertásoknak? Kérdések a Rákóczi-szabadságharc történetéből | online játék. 10. Magyarország visszafoglalása - 1683-1718. 10. The Industrial Revolution. 10. Leborulni a nemzet nagysága előtt - 1848 igazi csodája. Ki ne érezné csodának, hogy egy esős, álmos délelőttön elindul néhány fiatal, javarészt huszonéves srác Pest utcáin, hogy aztán néhány órával később egy tízezres tömegnek beszélhessenek a Múzeum kertben, aztán kinyomtassanak egy cenzúra által még csak nem is láttamozott verset és egy követeléssort, amelyet estére el is fogadtatnak a huszonnégy órával korábban még élet és halál urának számító Helytartótanáccsal, amely ekkor már "sápadt vala és rettegni méltóztatott".

10. Leborulni a nemzet nagysága előtt - 1848 igazi csodája

Ki ne sorolta volna a megmagyarázhatatlan misztériumok sorába, hogy fél évvel később egy három évszázada saját haderővel nem bíró ország hetek alatt felállítja a Honvédséget, úrrá lesz a minden szegletében kirobbanó nemzetiségi lázadásokon, egy év múlva pedig szégyenletes vereséget mér Európa egyik legerősebb hadseregére. Igen, ezek csodák voltak. De az igazi varázslat nem a pesti utcán, és nem is a csatatereken zajlott – hanem a lelkekben. 11. A Verduni csata. 1 - Rész - A vérontás. 11. A Tanácsköztársaság - Gyorstalpaló. 11. Első világháborús film. 11. FOTÓ: A gallipoli ütközet 1. – A támadás - Monty blogja.

Száz évvel ezelőtt vette kezdetét a gallipoli partraszállás, melynek során az antant megkísérelte a Dardanellák elfoglalását.

11. FOTÓ: A gallipoli ütközet 1. – A támadás - Monty blogja

A merész akció célja a tengerszoros biztosítása, majd Konstantinápoly elfoglalása volt, illetve Törökország kiütése a háborúból. Mint sok más haditerv a történelem folyamán, ez is jól hangzott papíron, a gyakorlatban viszont sok százezer ember elvesztésével járó kudarcot eredményezett. Itt és most elsősorban a fennmaradt fotókra, festményekre és plakátokra támaszkodva próbálom megidézni a hadjárat történetét, tisztelegve mindkét oldal elesettjei előtt. Az Oszmán Birodalom 1914 októberében lépett hadba a központi hatalmak oldalán. A birodalmat akkoriban "Európa nagybetegének" tartották, mert belpolitikai viszályok és katonai vereségek gyengítették.

Miután a nyugati fronton megmerevedett az arcvonal, a brit vezetésben többen is "kerülőúton" oldották volna fel a patthelyzetet. 11. I. VH. ÖRMÉNY NÉPIRTÁS. Dédapáink háborúja - Doberdó - Isonzó. 11. Magyar Katonadalok - Kimegyek a Doberdói harctérre. /Hungarian soldiers's songs/ 11. Przemysl oroszlánjai. 11. A Lusitania katasztrófája 1080p. 11. BOLSEVIK FORRADALOM. „Komor, sötét éjszaka volt.

11. BOLSEVIK FORRADALOM

Az utcán nem égtek a lámpák. A Néván néma óriásként őrködött a sötétben a bolsevikok cirkáló hajója: az Auróra. A hajón minden fényt eloltottak, és az ágyúcsöveket a Téli Palota felé irányították. Az utcákon máglyák lobogtak. Tüzüknél vörösgárdisták melegedtek, várták a parancsot a támadásra. Az egyik hídon Andrej Krutov, fiatal pétervári munkás állt őrt. . - Engedélye van? Az illető megállt, és lehajtotta kabátja fölgyűrt gallérját. Az öreg félreállt és tisztelgett. A betakart arcú ember gyors léptekkel haladt el Andrej mellett föl a hídra, s már el is tűnt a sötétségben. Vaszilij Ivanovics visszament a helyére, Andrej mellé. . - Megmutatta az engedélyét? Vaszilij Ivanovics elgondolkodva válaszolta: - Nem.

Aztán ijedt hangon hozzátette: - Elgondolni is szörnyű, hogy idejöjjön, fehérgárdista csapatok között kellett keresztüljönnie! Először esett meg, hogy Andrej ijedtnek látta parancsnokát. . - De hát ki ez az ember? 11. Az 1917-es orosz forradalom - Gyorstalpaló. 11. Az orosz forradalom. 11. Trianon 100. évfordulója. 12. Magyarország könyörög: segítsetek! (1956) Október 28-án Nagy Imre tűzszünetet hirdetett, az előző napok eseményeit – ellenforradalom helyett – demokratikus mozgalomnak minősítette.

12. Magyarország könyörög: segítsetek! (1956)

Rádióbeszédében bejelentette a szovjet csapatok kivonását, az ÁVH feloszlatását, a Kossuth-címer visszaállítását, nyugdíj- és fizetésemelést ígért. Minden jel azt mutatta, győzött a forradalom: a leggyűlöltebb kommunista vezetők Moszkvába menekültek, szabadon engedték a politikai foglyokat, a szovjet csapatok 30-án megkezdték a kivonulást A miniszterelnök szovjet jóváhagyással bejelentette, hogy Magyarországon megszűnik az egypártrendszer, újraalakulnak az 1945 utáni demokratikus pártok. Másnap, október 31-én elhangzott a teljes csapatkivonás és hazánk kilépése a Varsói Szerződésből.

12. Fekete vonat (Schiffer Pál, 1970, részlet) 12. Best of Őszödi beszéd (részletek, grafikával) Filmhíradók Online. Történelmi animációs filmek. Történelem középiskolásoknak és érettségizőknek - Új távoktatási programot indított az FTI-iASK - iASK - Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, Kőszeg. A karantén miatti otthon tanulás elősegítése érdekében a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) által létrehozott távoktatási videókban a középiskolai történelem és magyar irodalom érettségi tételek feldolgozást láthatják.

Történelem középiskolásoknak és érettségizőknek - Új távoktatási programot indított az FTI-iASK - iASK - Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, Kőszeg

Dr. Bokányi Péter és dr. Sümegi István az FTI-IASK kutatói, – akik egyben középiskolai tanárok is – arra vállalkoztak, hogy bemutassák és elmagyarázzák a 2020. évi legfontosabb érettségi tételeket a diákoknak.