background preloader

Sayings and writings

Facebook Twitter

Ανεστόπουλος: Η Αληθινή Αγάπη  «Αν ανταμώσουν, είναι γιατί έχουν πια διασχίσει την κοιλάδα της δοκιμασίας και κατά κάποιον τρόπο άντεξαν».

Ανεστόπουλος: Η Αληθινή Αγάπη 

Του Θάνου Ανεστόπουλου «ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ προς τον Άλλον, την αγαπημένη/ο, χρειάζεται να κάνεις πολλές φορές σε κομβικά χρονικά σημεία της ζωής σου, ξανά και ξανά όσο η αγάπη τους είναι παρούσα και ζωντανή, ένα ταξίδι προς την ενδοχώρα του Εαυτού σου. ΈΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΤ’ ΟΥΣΙΑΝ ΕΝΤΟΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΥ, το ταξίδι του έρωτα και υπό το κράτος του. Μονάχα που από άλλη ρωγμή εισελαύνει ο ένας και από άλλη και σε έτερο χρόνο ο άλλος. Οι ψυχές περιπλανιούνται και περιδίνονται γύρω από τον ίδιο άξονα δίχως να ανταμώνουν. ΑΝ ΑΝΤΑΜΩΣΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑ ΔΙΑΣΧΙΣΕΙ την κοιλάδα της δοκιμασίας και κατά κάποιον τρόπο άντεξαν. ΤΟΤΕ ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ χωρίς ναρκισσισμό αλλά από αληθινή αγάπη, με τον έρωτα να τους επισκέπτεται στις κομβικές στιγμές ευτυχίας τους χωρίς να γεννάει κενά φόβου ,ανασφάλειας ,εξάρτησης, κτλ. Μπουκάι: Είμαστε περαστικοί  «Να ξέρεις ότι μπορείς πραγματικά να αντιμετωπίσεις την απώλεια οποιουδήποτε πράγματος» «Χρειάζεται δουλειά για να μπορέσεις να αφήσεις πίσω αυτό που δεν έχεις πια.

Μπουκάι: Είμαστε περαστικοί 

Να αποδεσμευτείς και να αρχίσεις να σκέφτεσαι αυτό που ακολουθεί. Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για τη χειρότερη πρόκληση με την οποία βρίσκεσαι αντιμέτωπος όταν είσαι ένας υγιής ενήλικος. Ο Μπουκόφσκι, η ζωή και τα πρέπει  «Πρέπει να πεθάνεις μερικές φορές, πριν μπορέσεις πραγματικά να ζήσεις».

Ο Μπουκόφσκι, η ζωή και τα πρέπει 

Από την Αγγελική Μαυρομμάτη Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ καθώς τη ζεις μονάχα μία φορά και την πληρώνεις δέκα. Μίλερ: Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ  «Το σώμα ξέρει τι του λείπει, δεν μπορεί να ξεχάσει τις στερήσεις, το κενό είναι πάντα παρόν και περιμένει να γεμίσει» «ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΑ ΣΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ, τα οποία επί μακρόν ήταν εγκλωβισμένα μέσα μου, να εκφραστούν και κατάφερα να τα νιώσω, απελευθερωνόμουν ολοένα και περισσότερο από το παρελθόν μου.

Μίλερ: Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ 

Τα αληθινά συναισθήματα δεν αποβάλλονται δια της βίας… Προσπαθούσα να φαντασιώνομαι θετικά συναισθήματα και να αγνοώ τα αρνητικά, ώστε να βρίσκομαι σε συμφωνία με την Ηθική, με το σύστημα αξιών που αποδεχόμουν. Ομως, οι προσπάθειές μου ήταν μάταιες… Documenting everyday life. «Αν μπορούσαμε να συγκρατούμε στη μνήμη μας όλα όσα ζήσαμε...»

documenting everyday life

«ΟΥΤΕ Η ΜΝΗΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ χωρίς μαθηματική προσέγγιση. Το βασικό δεδομένο είναι η αριθμητική σχέση το χρόνου ζωής που ζήσαμε με το χρόνο της ζωής που είναι αποθηκευμένη στη μνήμη. Documenting everyday life. Από τον Χρήστο Αγγελάκο 1.

documenting everyday life

Έρωτας είναι η καρδιά που χάλασε. Ήσυχα ξεκουρντίζεται η καρδιά, ήσυχα χαλάει. Σαρτρ: Η Θέληση του Ανθρώπου  «Ο άνθρωπος θα γίνει αυτό που έχει σχεδιάσει να γίνει.

Σαρτρ: Η Θέληση του Ανθρώπου 

Όχι αυτό που θα θελήσει να γίνει» Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΥΠΑΡΞΙΣΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, δεν είναι προσδιορίσιμος, αυτό σημαίνει πώς στην αρχή απ' τα πριν, δεν είναι τίποτα. Θα γίνει μετά και θα γίνει αυτό πού θα φτιάξει ό ίδιος τον εαυτό του. Έτσι. δεν υπάρχει ανθρώπινη φύση. αφού δεν υπάρχει Θεός για να την συλλάβει. Μπρυκνέρ: Όταν ερωτευόμαστε  «Ο έρωτας μας απελευθερώνει από το αναμάσημα του φτωχικού μας “εγώ” και μας κάνει ικανούς για μεγάλα πράγματα» ΟΤΑΝ ΕΡΩΤΕΥΟΜΑΣΤΕ, τα πράγματα γίνονται ανάγλυφα, κι εμείς ενσαρκωνόμαστε πάλι μέσα στον αδιαφανή κόσμο, που τον ανακαλύπτουμε τώρα πλουσιότερο, πυκνότερο από ό,τι υποψιαζόμασταν.

Μπρυκνέρ: Όταν ερωτευόμαστε 

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ για την έλλειψη νοήματος της ζωής -γι’ αυτό, όταν αποτυγχάνει, η έλλειψη νοήματος μας καταβάλλει. Μόνος νιώθω άδειος και ταυτόχρονα κορεσμένος: αν είμαι μόνος, περισσεύω. Documenting everyday life. «Κι όσο σκεφτόμασταν, τόσο χάναμε την επαφή μας με τη ζωή» «ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ, ΞΕΡΕΙΣ, και αφάνταστα ανακουφιστικό, να εκχωρείσαι, να απαλλάσσεσαι από πάσαν ατομικήν ευθύνην.

documenting everyday life

Κι εδώ που τα λέμε, τα αδιέξοδα όπου μας οδήγησαν -και που με κομπασμό τα ονομάζουν «πολιτισμό» – οι επιλογές του ανθρώπου, εξαντλούνται ανάμεσα στον αφηρημένο λόγο του αρχηγού, που καλύπτει όλη την τραγικότητα και την κτηνωδία της πραγματικότητας, στη λατρεία των συμβόλων, στο ανάκλιντρο του ψυχαναλυτή και στο ζουρλομανδύα. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα  «Καταπιεσμένα συναισθήματα φέρνουν περισσότερη δυσαρέσκεια από τον ενδεχόμενο πόνο που μπορεί να ερχόταν αν τα ζούσαμε».

Τα καταπιεσμένα συναισθήματα 

Από τον Νικόλαο Γ. Βακόνδιο Ο ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ είναι ένα καλό παράδειγμα που δείχνει το πώς συμπεριφερόμαστε απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο να «πονέσουμε» συναισθηματικά. Μπόρχες: Ποίημα στους φίλους  «Να κοιμάσαι ευτυχισμένος. Να εκπέμπεις αγάπη. Να ξέρεις ότι είμαστε εδώ περαστικοί» Δεν μπορώ να σου δώσω λύσεις για όλα τα προβλήματα της ζωής σου, ούτε έχω απαντήσεις για τις αμφιβολίες και τους φόβους σου˙όμως μπορώ να σ’ ακούσω και να τα μοιραστώ μαζί σου. Δεν μπορώ ν’ αλλάξω το παρελθόν ή το μέλλον σου.Όμως όταν με χρειάζεσαι θα είμαι εκεί μαζί σου. Μπουσκάλια: Να γίνω όλα όσα είμαι 

Πώς αντέχεις να πεθάνεις χωρίς να γίνεις όλα όσα είσαι; Πώς αντέχεις να πεθάνεις χωρίς να γίνεις όλα όσα είσαι; Αυτό θα το πετύχεις, αν αποφασίσεις να το κάνεις. Είναι τόσο εύκολο. Έτσι γίνονται οι αλλαγές και η αλλαγή είναι πάντα δυνατή. Δεν αντέχω ν’ ακούω κουβέντες όπως… «Το γέρικο σκυλί δεν μαθαίνει καινούργιο κόλπα». Έχω διδάξει πολλά καινούργια κόλπα σε γέρικα σκυλιά. Documenting everyday life. Είναι καθόλου αγάπη αυτό που νιώθουμε ή μόνο φόβος απώλειας; ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΝΟΣΤΑΛΓΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ που έχασε, που κλότσησε, που απόφυγε, ακόμα κι εκείνες που ποτέ δεν της έτυχαν. ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ την έζησε σαν τυφλός, χωρίς καν να διαιστανθεί πως υπάρχει ομορφιά.

Τον καταλάβαινε. Αφού κι αυτή το ίδιο ήταν, κι αυτή έζησε σαν τυφλή. Δεν έβλεπε τίποτ' άλλο από ένα μόνο πρόσωπο φωτισμένο με τον δυνατό προβολέα της ζήλιας. Ελύτης: Έφερα τη ζωή μου ως εδώ  Με αφορμή τα 102 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή, ξαναδιαβάζουμε ΕΠΕΤΕΙΟΣΕΦΕΡΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΩΣ ΕΔΩ στο σημάδι ετούτο που παλεύει πάντα κοντά στη θάλασσα νιάτα στα βράχια επάνω, στήθος Με στήθος προς τον άνεμοΠού να πηγαίνει ένας άνθρωπος Που δεν είναι άλλο από άνθρωπος ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΟΣΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ Στιγμές του, με νερά τα οράματα Της ακοής του, με φτερά τις τύψεις του Α! Documenting everyday life. «Η ποίηση μας ξεμαθαίνει από τον κόσμο, τέτοιον που τον βρήκαμε.

Κι έρχεται κάποια στιγμή να δούμε ότι είναι η μόνη οδός για να υπερβούμε τη φθορά» Η ΠΡΩΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ. Μίλερ: Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ  Documenting everyday life. Όχι σε κόσμους που φτιάχνονται με λόγια αλλά με χάδια, λέει η Φλούο ΕΧΩ ΧΟΡΤΑΣΕΙ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ. Και δεν εννοώ μόνο των άλλων. Μη βιάζεσαι. Documenting everyday life. To Anyone Who Thinks They're Falling Behind In Life. You don’t need more motivation. You don’t need to be inspired to action. Documenting everyday life. Χριστιανόπουλος: Ενός λεπτού σιγή  #Ποιητές #Ντίνος Χριστιανόπουλος. Documenting everyday life.

Δεν θέλω σχέση, θέλω μια ερωτική ιστορία  Από τον Γιώργο Πανόπουλο. Documenting everyday life. Προσδοκίες, διαψεύσεις, ελπίδες και πάλι από την αρχή. Μπρυκνέρ: Το παράδοξο του έρωτα  “Παρέες, ρε, μπορείς να κάνεις παρέες; Φιλία. Έρωτα! Κάντε έρωτα, αγαπηθείτε ... Το νόημα της ελευθερίας. Σαρτρ: Επιμένω στην παιδική αυταπάτη  Documenting everyday life. Marginalia του Fernando Pessoa - Αφορισμοί και αποφθέγματα. Ο Τάσος Λειβαδίτης είναι ο ποιητής του έρωτα. Ο Charles Bukowski για τη μοναξιά, τους ανθρώπους, τον έρωτα και τη ζωή. Documenting everyday life. Documenting everyday life.

5 πράγματα που μου έμαθε ο Pablo Picasso για τη ζωή. Είμαστε συναισθηματικά αναλφάβητοι  Το μυστικό του Σωκράτη για να πετύχεις οτιδήποτε επιθυμείς. Ο Μπουκόφσκι, η ζωή και τα πρέπει  Έρωτας και Στρατηγική. Φαντασιώνομαι έναν κόσμο απόλυτης ειλικρίνειας. Να φεύγεις. How Art you today? The Agony of the Artist (with a capital A): E.E. Cummings on What It Really M...

Ο πολύτιμος χρόνος των ώριμων ανθρώπων. Parapono2. Χρόνης Μίσσιος: Η ζωή μας μια φορά μάς δίνεται... Too-ticky’s Guide to Life: Wisdom on Uncertainty, Presence, and Self-Reliance from Beloved Children’s Book Author Tove Jansson. 9 Mind-Bending Epiphanies That Turned My World Upside-Down. Nobel-Winning Playwright Eugene O’Neill on Happiness, Hard Work, and Success in a Letter to His Unmotivated Young Son.

Georgia O’Keeffe on Art, Life, and Setting Priorities. Είσαι ο χρόνος που δίνεις και ο χρόνος που παίρνεις. A Life Worth Living: Albert Camus on Our Search for Meaning and Why Happiness Is Our Moral Obligation. Κρισναμούρτι: Περί αξιοπρέπειας. The Science and Philosophy of Friendship: Lessons from Aristotle on the Art of Connecting. Σαραμάγκου: Aς ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο. Schopenhauer on Style. Maya Angelou quotes: 'Try to be a rainbow in someone's cloud' How We Become Who We Are: Meghan Daum on Nostalgia, Aging, and Why We Romanti...