background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Free Online Courses, Lessons & Practice. Värsta språket - Säsong 1 - Avsnitt 8 av 8.

Läsa

Studieteknik o stöd. Språket omkring oss. Källkritik. Hur kan sommarpratare bli undervisning i svenska? Sommarlov för mig är sommarpratare och nu när semestern är slut tar jag med mig flera sommarpratare in i klassrummet.

Hur kan sommarpratare bli undervisning i svenska?

Du kanske funderar hur kan man skapa undervisning av sommarprat? Jag brukar använda mig av sommarprat i undervisningen av flera olika anledningar. Det kan vara allt ifrån att fånga alla elevers intresse för läsning genom att höra en sommarpratare berätta om det skrivna som vi ska läsa. På så sätt kan jag visa hur eleverna kan skapa inferenser mellan litteratur till sig själv, mellan författaren eller till andras tankar.

Argumentation - Katarinas svenska. Argumenterande text – Fridtjuv. AV Media Skåne / Killing Us Softly - Reklamens bild av kvinnor. Jean Kilbourne är internationellt erkänd för sitt banbrytande arbete med bilden av kvinnor i reklam.

AV Media Skåne / Killing Us Softly - Reklamens bild av kvinnor

I slutet av 1960 började hon sin forskning av sambandet mellan reklam och flera folkhälsofrågor – bland annat våld mot kvinnor, ätstörningar och missbruk. Det här är den fjärde uppdateringen i hennes ”Killing Us Softly”-serie. Filmen bryter i svindlande takt ned fler än 160 annonser och TV-reklamer. Kilbourne avslöjar en stadig ström av sexistiska och kvinnofientliga bilder och texter. En värld där skrämmande smala kvinnor visas i passiva och förnedrande positioner. Killing Us Softly 4 står för att utmana ännu en generation unga att ta reklam på allvar, och att tänka kritiskt om sin relation till sexism, ätstörningar, könsrelaterat våld och politik.

Kunskapskrav Svenska - åk 9. Lärare: Svenska skolan sviker de talrädda eleverna. Solsidan - Ove Sundberg äter bajsmacka. Skriva argumenterande texter. Skolkorgen: Bygga argument. Orka plugga: Textgenrer - reportage. Reklam / PR. Personer på tidningen. Publicerad: 10 augusti 2013 Ansvarig utgivare Den person som enligt tryckfrihetsförordningen är juridiskt ansvarig för tidningens innehåll.

Personer på tidningen

Den ansvarige utgivaren utses av tidningens ägare. En reporter kan inte hållas ansvarig för innehållet i en artikel. Ofta är det tidningens chefredaktör som är ansvarig utgivare. Bildchef Håller i arbetet med tidningens bilder och leder det dagliga arbetet för tidningens fotografer. Chefredaktör Chefredaktören ansvarar övergripande för tidningens redaktionella innehåll.

Skolbok. Omdiskuterad rondellpotatis i Mjölby. Arkan Asaad 23 juli 2015 kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1. Kraschen kom i mitten av 90-talet med ett telefonsamtal på julafton från Kurdistan.

Arkan Asaad 23 juli 2015 kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1

Visste vi att hela faderns familj hade arresterats och torterats som straff för Asaads desertering? Visste vi att en syster hade dödats? Skulden och ångesten klubbade fadern, som gav bort allt och lovade att Arkan skulle giftas bort med en kusin för att försona familjen. Det var först när jag var 27 år som jag började lära känna och förstå min far berättar Arkan Asaad. Uppdraget: Lära känna nya vänner. Svenska.se – Akademiens ordböcker. Dramawebben. Användarhandledning. Introduktion Detta är en användarhandledning för korpussökningsverktyget Korp.

Användarhandledning

Prova gärna att besöka sidan och göra ett par testsökningar innan du läser vidare, så att du får en bild av hur gränssnittet ser ut. Det finns även ett par övningsuppgifter som du kan ladda hem här, här och här. Olika korpar Materialet i Korp är uppdelat i ett antal olika "lägen". Korpusväljaren. Svenska klassiker som e-bok och epub. CBS-professor: De digitale vuggestuer - Altinget: digital - Udgives sammen med Mandag Morgen Next. Topp tio miniprojekt. Så här i slutet av terminen, eller mellan två längre projekt, kan både lärare och elever behöva göra något annat. Roliga, kreativa och korta miniprojekt på en-två lektioner kan också hålla hög kvalitet och vara givande. Här en lista över mina topp tio kortisar… Skriva en psykologisk thriller. Du kanske läser om bok om rädslor och ensamhet eller kanske en deckare med en iskall mördare just nu med din klass?!

Skriva en psykologisk thriller

Eller… Ibland får man några lektioner mellan två längre projekt. Skrivuppgifter i kortformat kan man aldrig få för många av! Här ett enkelt upplägg som tar ca två lektioner. Vi börjar med att titta på ett filmklipp för att komma i rätt stämning:

Språksocioligi

Olika textgenrer. Karin Boye - Trailer. Prinsarnas skola Lundsberg. Varför är dagens ungdomar så skötsamma? - Godmorgon, världen! Learning English - 6 Minute English. "Aga och misshandla är inte samma sak" Barnaga är förbjudet i Sverige sedan 30 år.

"Aga och misshandla är inte samma sak"

Men gränserna för vad som är tillåtet verkar vara flytande för många av Aftonbladets läsare: 30 procent tycker att kan daska sitt barn i rumpan 20 procent tycker att man får slå sitt barn på fingrarna 50 procent tycker att man får ta hårt i armen. Lundsberg prisarnas skola del3(1) Piskad på internatskola 22 april 2013 kl 18:03 - Verkligheten i P3. Ondskan. Eleverna tränar på att sammanfatta text, förutspå handlingen och analysera karaktärerna i en text.

Ondskan

De får också ”läsa mellan raderna”, koppla texten till omvärlden och andra texter (om barnaga), samt uttrycka egna tankar/åsikter. Eftersom kapitlet vi ska läsa innehåller en del antydningar till våld är det lämpligt att inledningsvis samtala om barnaga. Vi läser tillsammans Vart tionde barn blir slaget och/eller om personliga erfarenheter Den som blir slagen förlorar sin barndom. Fakta om våld mot barn - BRIS. När Bris startade 1971 var det första kravet som organisationen drev att allt våld mot barn skulle förbjudas.

Fakta om våld mot barn - BRIS

Ifjol firade lagen mot barnaga 35 år i Sverige, och toleransen mot våld mot barn är väldigt låg i Sverige. Men det betyder inte att våld mot barn inte förekommer. Förra året handlade över 3 500 av Bris kontakter med barn och unga om våld. Samma år polisanmäldes 19 100 misshandelsbrott mot barn och unga. Från Anders "Knatten" Hallström. Satsdelar Del 1: subjekt, predikat och objekt. Amy Cuddy: Ditt kroppsspråk formar vem du är.

”Visst handlar kvinnosyn om olika kulturer” Att bara importera och i tysthet tolerera oönskade kulturella sedvänjor gynnar allra minst flickor och kvinnor i Sverige.

”Visst handlar kvinnosyn om olika kulturer”

Jag är född och uppvuxen i Turkiet, och bosatt som forskare i Sverige de senaste åtta åren, och häpnar över debatten som just nu förs om flyktingars sexuella övergrepp vid centralstationen i Köln på nyårsafton och på musikfestivalen We are Sthlm två somrar i rad. Jag instämmer med dem som anser, att brott mot kvinnor inte ska förtigas och att lagen gäller för alla människor, oavsett härkomst. Men dessa röster tycks vara i minoritet. Debatten präglas främst av en kulturrelativism, starkt färgad av feminism, vars företrädare, exempelvis DN-journalisten Hanna Fahl (8/1), hävdar att ”den gemensamma nämnaren vid övergreppen är kön, inte etnicitet”. Efter att ha levt som kvinna i vad som brukar anses vara världens mest moderna muslimska samhälle, kan jag inte nog understryka hur felaktigt och skruvat detta synsätt är.

Hamlet on Broadway. Henrik Fexeus - Våga tala inför grupp. Henrik Fexeus Hjärnstorm säsong 1 avsnitt 3 HELA!!! Henrik Fexeus Hjärnstorm säsong 2 avsnitt 4 HELA!!! Henrik Fexeus Hjärnstorm säsong 1 avsnitt 8 HELA!!! Henrik Fexeus Hjärnstorm säsong 1 avsnitt 2 HELA!!! Kroppsspråk - det tysta men kraftfulla språket. Henrik Fexeus - kroppsspråk (Hjärnstorm)

Retorik. (Lämplig för högstadiet) Retorik kan betyda ”konsten att övertyga” eller ”konsten att hålla ett tal”. Det finns ingen bra översättning av ordet. Redan de gamla grekerna skapade de regler som vi använder än idag för att skapa ett bra tal. Steg 1: Ethos, pathos och logos Ethos betyder ”att behaga”. Pathos betyder känsla. Logos betyder förnuft. Steg 2: Finna, planera, formulera, minnas och agera. Författarkrönika Thomas Nygren Svenska för dig Tala så att andra lyssnar Sv 7-9 torg Kampanjer Liber. – Det är ett så orgaaaniskt levande material och samtidigt får man massage under fotsulorna. Och vem kan ha missat när Arge Snickaren utan nåd ger någon chockterapi när de har snickrat sig rakt in i en depression och stundande skilsmässa. – Du fattar väl att det här inte kommer att funka, du fattar väl det.