background preloader

Svenska

Facebook Twitter

17 bilder som visar varför man bara måste älska det finska språket. Det sägs att finska är världens svåraste språk att lära sig.

17 bilder som visar varför man bara måste älska det finska språket

De här bilderna visar varför. 1. Hur man säger januari i i flera länder – och så Finland.. 2. Det sötaste namnet på en bomb någonsin? Svenska klassiker som e-bok och epub. Personer på tidningen. Publicerad: 10 augusti 2013 Ansvarig utgivare Den person som enligt tryckfrihetsförordningen är juridiskt ansvarig för tidningens innehåll.

Personer på tidningen

Goda grannar « Nordiska språk. Svenska, norska och danska ligger varandra nära språkligt sett och utgör tillsammans med isländska och färöiska de nordiska språken.

Goda grannar « Nordiska språk

I filmen pratar Amie, Sandra och Johannes om värdet av den språkliga gemenskapen i Norden och varför det är viktigt att använda modersmålet när man möter sina nordiska grannar. Uppgifter Innan du ser filmen. Värsta Språket! Strategi: Roller i Kooperativ Lärande – Kooperativt Lärande. I Kooperativt Lärande (KL) flyttas fokus från läraren till eleverna.

Strategi: Roller i Kooperativ Lärande – Kooperativt Lärande

Undervisningen blir en social process där elevernas aktivitet är i fokus och där de successivt lär sig att ta mer och mer ansvar för sin inlärning. För att främja detta använder man i KL ofta olika roller. Dessa används för att förtydliga för eleverna vad deras uppdrag och fokus är. Rollerna används också för att hjälpa dem att utveckla de färdigheter som behövs för att lära av och med varandra så effektivt som möjligt. Förortssvenska – en språklig resurs - Forte. Artig och motiverad gymnasieelev på prestigeskola i Stockholms innerstad.

Förortssvenska – en språklig resurs - Forte

Beskrivningen låter inte som stereotypen av »ungdom som pratar förortssvenska«. Just det lockar forskaren Rickard Jonsson. – Nu är det dags att titta på de framgångsrika ungdomarna och se hur de använder den språkliga stil som är förknippad med invandrarungdom i förorten. Hittills har forskare mest studerat de som misslyckas, säger Rickard Jonsson docent vid Barn- och ungdoms vetenskapliga institutionen på Stockholms universitet. I fokus för Rickard Jonssons forskningsprojekt, som Forte finansierar, står flerspråkiga elever med höga betyg som reser till gymnasieutbildningar i Stockholms innerstad. Värsta språket - Säsong 1 - Avsnitt 1 av 8. Morkels alfabet - S k p Google. PK-mannen: Får man säga handikappad? Guss.

”Dom är fett keffa alltså.””Dom suger.””Men vi äger!””

Guss

Kom, nu kuttar vi.” Hänger du med? Kanske inte, och det är inte meningen heller. Johan Glans - Tänka utan språk. Värsta språket - Säsong 2 - Avsnitt 5 av 8.

Språket omkring oss

Fandom powered by Wikia. Av Ray Bradbury Kön hade bildats på stadens torg klockan fem på morgonen, medan tupparna gol långt ute på den rimfrosttäckta landsbygden, och det fanns inga eldar.

Fandom powered by Wikia

Först hade dimtussar klängt sig fast överallt bland de förstörda byggnaderna men när solen gick upp vid sjutiden började de skingras. Nere på gatan samlades människor i små grupper på två eller tre till marknadsdagen, till festdagen. Den lille pojken stod alldeles bakom två män som hade samtalat högt i den klara luften och allt de sade lät dubbelt så högt på grund av kylan. Ett upplägg för textsamtal av faktatexter. I mitt förra inlägg skrev jag om hur man kan arbeta med textsamtal för att stötta läsandet av skönlitterära texter.

Ett upplägg för textsamtal av faktatexter

Detta ger eleverna stöd för förståelsen av det som de läser och de kan använda varandra som lärresurser för varandra. Jag tänkte i detta inlägg ge tips på metoder för att genomföra samtal av läsning av faktatexter som kanske kommer fler lärare till del än svensk- eller språkläraren som är den som oftast arbetar med skönlitteräraverk.

Eleverna möter oftare faktatexter och här finns det också möjligheter till stöd för att lära tillsammans genom samtalet. Forskning visar på att läsupplevelsen uppstår i dialogoch samtal. Jag ringer mina bröder. Jag ringer mina bröder och säger: Det hände en så sjuk sak i går.

Jag ringer mina bröder

Har ni hört? En man, en bil, två explosioner, mitt i city. Jag ringer mina bröder och säger: Nej ingen dog. Eller. En dog. Jag ringer mina bröder och säger: Akta er. Den nya rikssvenskan – ljudet av det nya Sverige - lernia.se. Solsidan - Ove Sundberg äter bajsmacka. Argumenterande text – Fridtjuv. Argumentation - Katarinas svenska. Referat och källhänvisningar. Kunskapskrav Svenska - åk 9. Skriva argumenterande texter. Skolkorgen: Bygga argument. AV Media Skåne / Killing Us Softly - Reklamens bild av kvinnor. Jean Kilbourne är internationellt erkänd för sitt banbrytande arbete med bilden av kvinnor i reklam.

AV Media Skåne / Killing Us Softly - Reklamens bild av kvinnor

I slutet av 1960 började hon sin forskning av sambandet mellan reklam och flera folkhälsofrågor – bland annat våld mot kvinnor, ätstörningar och missbruk. Det här är den fjärde uppdateringen i hennes ”Killing Us Softly”-serie. Filmen bryter i svindlande takt ned fler än 160 annonser och TV-reklamer. AV Media Skåne / Killing Us Softly - Reklamens bild av kvinnor. AV Media Skåne / En svensk tiger : Reklamens retorik.

Hur fungerar det där med reklam egentligen? Tillsammans med programledaren Joppe Pihlgren, retorikprofessorn Brigitte Mral och reklammannen Claes Bergqvist granskar vi reklamens metoder för att påverka. Bilar kraschar och åker omkring i boskapshjordar, humor, dramatik och manipulation; allt för att nå oss. Hur såg då reklamen ut förr och vart är den på väg idag? AV Media Skåne / Orden med Anna Charlotta : Blodiga historier - att skriva deckare. Reklam / PR. Prinsarnas skola Lundsberg. Niklas Källner testar Robert Gustafsson på dialekter. Klasskillnader syns i språket.

Öppningsscenen skakar om. Ett bedövande vackert fjällandskap blir kuliss när kameran zoomar in på en man som ligger fastbunden med vajrar på en helikopters rotorblad. Helikoptern startar och bladen snurrar fortare och fortare. Tills de till slut snurrar så fort att den fastspände mannens kropp inte längre håller ihop. Varför är dagens ungdomar så skötsamma? - Godmorgon, världen! Varför är dagens ungdomar så skötsamma? - Godmorgon, världen! Learning English - 6 Minute English.

"Aga och misshandla är inte samma sak" Barnaga är förbjudet i Sverige sedan 30 år. Men gränserna för vad som är tillåtet verkar vara flytande för många av Aftonbladets läsare: 30 procent tycker att kan daska sitt barn i rumpan 20 procent tycker att man får slå sitt barn på fingrarna 50 procent tycker att man får ta hårt i armen. Lundsberg prisarnas skola del3(1) Piskad på internatskola 22 april 2013 kl 18:03 - Verkligheten i P3. Ondskan. Eleverna tränar på att sammanfatta text, förutspå handlingen och analysera karaktärerna i en text. De får också ”läsa mellan raderna”, koppla texten till omvärlden och andra texter (om barnaga), samt uttrycka egna tankar/åsikter. Eftersom kapitlet vi ska läsa innehåller en del antydningar till våld är det lämpligt att inledningsvis samtala om barnaga.

Vi läser tillsammans Vart tionde barn blir slaget och/eller om personliga erfarenheter Den som blir slagen förlorar sin barndom. Fakta om våld mot barn - BRIS. När Bris startade 1971 var det första kravet som organisationen drev att allt våld mot barn skulle förbjudas. Ifjol firade lagen mot barnaga 35 år i Sverige, och toleransen mot våld mot barn är väldigt låg i Sverige. Men det betyder inte att våld mot barn inte förekommer.

Förra året handlade över 3 500 av Bris kontakter med barn och unga om våld. Samma år polisanmäldes 19 100 misshandelsbrott mot barn och unga. Från Anders "Knatten" Hallström. Satsdelar Del 1: subjekt, predikat och objekt. Amy Cuddy: Ditt kroppsspråk formar vem du är. "Jag är ingen måltid som killar kan ta för sig av" ”Visst handlar kvinnosyn om olika kulturer” Att bara importera och i tysthet tolerera oönskade kulturella sedvänjor gynnar allra minst flickor och kvinnor i Sverige. Hamlet on Broadway. Shakespeareexpert. Ett öga för språket. »Nu lämnar vi allt dåligt bakom oss. Konsten att diskutera. Kunskapskrav och kursplan i svenska enl Lgr 11.

Kunskapskrav i slutet av åk 9 svenska Läsa Kunskapskrav i slutet av åk 9 svenska Skriva. Hans Rosling: "Jimmie Åkesson har rätt" Johan Glans Om De Nordiska Språken. Sydsvenskan. Amy Cuddy: Ditt kroppsspråk formar vem du är. Henrik Fexeus - Våga tala inför grupp. Henrik Fexeus Hjärnstorm säsong 1 avsnitt 3 HELA!!! Henrik Fexeus Hjärnstorm säsong 2 avsnitt 4 HELA!!! Henrik Fexeus Hjärnstorm säsong 1 avsnitt 8 HELA!!! Henrik Fexeus Hjärnstorm säsong 1 avsnitt 2 HELA!!!

Kroppsspråk - det tysta men kraftfulla språket. Henrik Fexeus - kroppsspråk (Hjärnstorm) Retorik. (Lämplig för högstadiet) Retorik kan betyda ”konsten att övertyga” eller ”konsten att hålla ett tal”. Det finns ingen bra översättning av ordet. Redan de gamla grekerna skapade de regler som vi använder än idag för att skapa ett bra tal. Steg 1: Ethos, pathos och logos Ethos betyder ”att behaga”. Pathos betyder känsla. Logos betyder förnuft. Steg 2: Finna, planera, formulera, minnas och agera Finna, innebär att talaren samlar information och hittar argument som är både för och emot det talet handlar om. Författarkrönika Thomas Nygren Svenska för dig Tala så att andra lyssnar Sv 7-9 torg Kampanjer Liber.