background preloader

Aktuella konflikter

Facebook Twitter

Indiens kvinnor förtrycks. Publicerad 2013-01-08 10:45 Signerat - Erik Helmerson. Det är lätt att bländas av de senaste decenniernas nyheter från Indien. Landet har rest sig ur fattigdom, medelklassen växer och de stora svält- och sjukdomskatastroferna tycks höra historieböckerna till. Och visst är Indien på många sätt ett demokratiskt och ekonomiskt under. Men till jättelandets svarta sidor hör kvinnans ställning. Enligt The Economist hamnar Indien på 134:e plats av 187, sämre än både Saudiarabien och Irak, när FN rankar faktorer som kvinnlig arbetslöshet, politisk representation och hälsa. Kvinnliga foster aborteras, flickor äter sämre än pojkar och får klart sämre utbildning. Fallet med kvinnan som gruppvåldtogs och misshandlades till döds på en buss i New Delhi har upprört en hel värld. Debatten efter kvinnans död har också belyst hur vanlig den sexuella brottsligheten är i landet – och hur ovanligt det är att sexbrott klaras upp och bestraffas.

När våldet är vardag. ”Saali mar”, dö din hora, ska en av de yngre männen ha skrikit under våldtäkten. En kvinna som uppfattas oanständig får veta det. Nu står fem män åtalade, misstänkta för våldtäkt och mord. ”Sorry Mumma”, förlåt mamma, var de sista orden 23-åriga Jyoti Singh Pandey sa till sin mamma, enligt hennes äldre bror. Förlåt? Förlåt för att jag blev våldtagen, åkte buss på kvällen, hade pojkvän, gjorde som jag själv ville? Vi vet förstås inte vad hennes förlåt handlade om. Vi kan bara ana. Det är nu fem år sedan jag nekades nytt journalistvisum till Indien. Den som utmanar den indiska självbilden går inte ostraffad, oavsett vem utmanaren är, journalist eller kvinna med pojkvän på väg hem kvällstid.

Indien är ingen säker plats för den som föds med ett kvinnligt kön. ”Hur mår vårt land och folk egentligen?” Vad har då egentligen hänt? Jag kom till Indien för första gången 1994. Reklamskyltarna var tecknade och visade bara produkten det gjordes reklam för, där fanns inga leende kvinnor. En mängd orsaker till våldet i Nigeria. I början på maj 2004 stormade tungt beväpnad kristen milis den muslimskdominerade staden Yelwa och dödade enligt officiella uppgifter mellan 200 och 300 människor. Enligt Röda Korset hade minst 630 personer lagts i en massgrav i staden. Efter en dryg vecka kom reaktionen. I den muslimskdominerade staden Kano hämnades muslimska gäng genom att döda minst lika många kristna under två dagars våldsamma upplopp. Striderna och upploppen har nu urartat till att organiseras av olika ungdomsgäng, som tar religionen som intäkt för mord och plundringar. Men vad som ser ut att vara en religiös konflikt handlar i själva verket om en rad faktorer.

Nigeria, som är Afrikas folkrikaste land med sina 130 miljoner invånare, är splittrat av 250 etniska grupper, som i sin tur bekänner sig till islam, kristendom eller traditionella religioner. Dessutom hänger nästan alla faktorerna ihop på ett eller annat sätt. I Nigeria finns tre dominerande etniska grupper. Malin Mendel Westbergmalin.westberg@sr.se. ”Boko Haram dödar folk och tar kvinnor och barn” JOS, Nigeria. Dö eller gå med. Terroristerna kommer på motorcyklar, skjuter omkring sig och sätter eld på hemmen. Zeinab Ali, 17, är en av de som tvingats fly från terrorsekten Boko Haram. – Jag är så rädd. De tar kvinnor och barn, säger hon. Hon har lämnat sin hemby, strax utanför Chibok i nordöstra Nigeria. Flera av hennes kusiner är bland de kidnappade eleverna och byn terroriseras ständigt av Boko Haram.

. – Det är tungt. Hon är 17 år och flydde från Boko Haram för ett år sedan, när de attackerade hennes hem. . – Vad skulle jag göra? Zeinab Ali slutade i skolan och hon har ingen önskan att börja igen. . – Jag är rädd. Terroristgruppen som utfört attacker i norra Nigeria sedan 2009 har som mål att skapa en islamsk stat i norra Nigeria. ”Plötsligt sa det BOOM” Zeinab Ali kommer från en by i delstaten Borno i nordöstra Nigeria, där Boko Haram en gång skapades. . – Jag skulle ta ner något från en hylla när det plötsligt sa BOOM och allt på hyllorna trillade ner över mig, berättar Nimata Sackarias. Fakta om Israel och Palestina. Här finns material som handlar om både Israel och Palestinska självstyret. Invånare: 7 765 700 (2011)Huvudstad: Tel Aviv Israels Befolkning Israel är en judisk stat och minst tre fjärdedelar av invånarna är judar. Omkring en femtedel är araber, huvudsakligen ättlingar till de palestinier som stannade kvar när Israel utropades 1948.

De dominerande språken är hebreiska och arabiska. Religion Även om Israel beskrivs som en judisk stat råder full religionsfrihet och formellt åtskillnad mellan stat och religion, men religiösa grupper har stort inflytande. Politiskt system Israel är en parlamentarisk demokrati (dvs regeringen måste ha stöd i parlamentet) men landet saknar författning, eftersom man aldrig lyckats enas om religionens roll i staten. Aktuell politik Israel har de senaste åren regerats av högerpartiet Likud och dess ledare Benjamin Netanyahu i koalition med andra partier. Utrikespolitik och försvar Förhållandet till Turkiet försämrades kring 2009, vilket bekymrade israelerna. Ekonomi. Många judar flyttar från Malmö till Stockholm - Dagen. Enligt en genomgång i Sydsvenskan har antalet polisanmälningar om hatbrott med antisemitiska motiv nästan tredubblats i Malmö i fjol och i år, jämfört med 2010 och 2011.

Detta upprör Lena Posner-Körösi, som menar att stadens politiska ledning varit alltför undfallande när man fått kännedom om trakasserierna. – Ilmar Reepalu, det dåvarande kommunalrådet, var inte den som satte ner foten. I stället gjorde han uttalanden som hade motsatt effekt när han antydde att man som utsatt grupp får skylla sig själv, säger hon till Dagen. Hon menar att muslimska grupper i staden ofta ligger bakom och att deras syn på Israel-Palestinakonflikten underblåser trakasserierna. – I Malmö bor mellan 20 och 25 procent muslimer, och många av dessa tar med sig Mellanösternkonflikten till Sverige och kan inte hålla isär svenska judar och israeler, säger hon. Brinnande föremål i brevlådan I Sydsvenskan berättar en kvinna som kallas Sara om hur hon lever med skräcken att få ett brinnande föremål slängt i brevlådan. Rabbin attackerad i Malmö. Snabbguide: Vilka är Isis – och vad vill de? | Utrikes.