background preloader

Periscope

Facebook Twitter

SimSimi. SimSimi on yli kymmenen vuotta vanha sovellus, joka on nyt noussut sovelluslistojen kärkeen. SimSimi on chat-robotti, joka vastaa sille kirjoitettuihin kysymyksiin kysymyksessä esiintyvien sanojen perusteella. Sovellus etsii tietokannastaan sanoja, jotka vastaavat kysymyksessä esiintyviin sanoihin ja tekoäly arvioi mikä vastauksista sopii parhaiten kysymykseen. Mikäli sanaa ei löydy tietokannasta, sovellus pyytää käyttäjää opettamaan sille sopivan vastauksen. Sopimattomia sanoja Sovellukselle voi opettaa myös sopimattomia vastauksia. Sovelluksen ikäraja onkin kiroilun ja mauttomuuksien vuoksi 16-vuotta. Mitä voin tehdä? Mikäli sovellus ehdottaa omasta nimestäsi sopimattomia vastauksia, voit ilmiantaa ne painamalla pientä sireeniä vastauksen yhteydessä. Tässä vielä pari kuvakaappausta sovelluksesta. Periscope, tekijänoikeus ja oikeus omaan kuvaan - Turre Legal. Periscopen tekijänoikeus- ja yksityisyyskysymykset ovat puhuttaneet erityisesti koulumaailmassa viime aikoina.

Usealla oppilaalla on puhelin, joka kykenee kuvaamaan videota ja siirtämään sen reaaliaikaisesti verkkoon julkisesti katseltavaksi. Erityisesti Twitterin omistama Periscope-palvelu on suosittu kanava elävän kuvan jakamiseen. Monella on herännyt kysymyksiä, onko tämä luvallista ja voiko koulu, vanhemmat tai oppilas kieltää kuvauksen tai videoiden jakamisen.

Kenellä on tekijänoikeus videoihin ja onko koulu julkinen paikka? Tutkitaan ensiksi mitkä lait ovat merkityksellisiä Periscope-lähetysten arvioinnissa ja miten niitä tulisi arvioida koulukuvauksen osalta. Lopussa on tarkistuslista siihen, miten Periscopea voi käyttää laillisesti. Periscopen tekijänoikeus, kuvaaja ja kuvattavat Tekijänoikeuslain 1 §:n mukaan sillä, joka luo kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseensa. Tilanteen kuvaajalle syntyy tekijänoikeuden lähioikeus kuvattuun kuvatallenteeseen. Periscope luokkahuoneessa: opetuksen julkisuus vs. yksityisyys ja tekijänoikeudet. Periscope on tuorein tulokas suomalaisten sosiaalisen median maailmassa.

Periscope mahdollistaa suoran videolähetyksen ja siihen liittyvän chat-keskustelun. Yksi lähettää ja muut seuraavat – maailmanlaajuisesti, sillä Periscope-lähetykset näkyvät maailmankartalla, josta käyttäjät voivat klikata minkä tahansa lähetyksen nähtäväkseen. Google Trends -hakutilastopalvelussa näkyy, miten Periscope löi itsensä todenteolla läpi Suomessa vasta marraskuussa.

Vertailukohteena tässä kuvassa on Snapchat ja aikavälinä 2014-2015: Vaikka Periscopen kiinnostavuus perustuu osittain juuri maailmanlaajuisuuteen, niin samalla lähetysten näyttäminen kartalla tekee Periscopesta hyvin paikallisen some-palvelun. Tuskin tarvitsee edes sanoa, että Periscope on eniten nuorten suosiossa. Miten Periscopeen sitten pitäisi koululuokissa suhtautua? Asiassa on monta puolta. Opetus on julkista. Tykkää tästä: Tykkää Lataa...