Hyvan kuntoutuskaytannon perusta. What Is Evidence-Based Physiotherapy? KN EBP Overview. Policy statement: Evidence based practice. Näytön tason luokitus - Duodecim. Hyvä fysioterapiakäytäntö - Suomen fysioterapeutit. Hyvä fysioterapiakäytäntö on toimintatapa, jossa yhdistyvät näyttöön perustuvat työkäytännöt, organisaation toiminnan ja fysioterapeuttien osaamisen kehittäminen.
Näyttöön perustuva työ tarkoittaa parhaan saatavilla olevan tutkimuksellisen tiedon yhdistämistä fysioterapeutin kliiniseen kokemukseen ja potilaan käsityksiin. Organisaation toiminnan kehittäminen on nykytilan arviointia, uusien työkäytäntöjen luomista ja oppimista sekä muutoksen hallinnan tukemista johtamisen avulla. Hyvien käytäntöjen tavoitteena on laadun ja tuloksellisuuden varmistaminen. Fysioterapeuttien maailmanjärjestö on laatinut standardit, joiden mukaan se suosittelee kehittämään fysioterapiakäytäntöjä parhaan saatavilla olevan tiedon (EBP) avulla.
Suomen Fysioterapeuttien vuonna 2004 käynnistyneessä Hyvä fysioterapiakäytäntö -hankkeessa on laadittu kolme fysioterapiasuositusta. » Tutustu liiton suosituksiin TOIMIA on toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin kansallinen asiantuntijaverkosto. » www.toimia.fi. Polven ja lonkan nivelrikon fysioterapiasuositus - Suomen fysioterapeutit. Polven ja lonkan nivelrikon fysioterapiasuosituksen tavoitteena on osoittaa yleisesti käytössä olevat fysioterapiamenetelmät, joilla voidaan vähentää polven ja lonkan nivelrikosta aiheutuvaa kipua ja haittaa sekä ylläpitää että parantaa potilaiden liikkumis- ja toimintakykyä sekä elämänlaatua.
Suosituksessa mainitaan myös ne yleisesti käytössä olevat fysioterapiamenetelmät, joilla ei ole voitu osoittaa olevan vaikutusta kipuun, liikkumis- ja toimintakykykyyn tai elämänlaatuun. Polven ja lonkan nivelrikon taudinkuva, vaaratekijät, ehkäisy ja lääketieteellinen hoito on kuvattu polvi- ja lonkkanivelrikon Käypä hoito -suosituksessa (www.kaypahoito.fi). Suositus ei arvioi fysioterapiassa käytettävien tutkimus- ja arviointimenetelmien toistettavuutta ja pätevyyttä. Mahdolliset fysioterapiamenetelmien käyttöön liittyvät haitat on raportoitu alkuperäistutkimuksissa niukasti. Tutustu suositukseen: Sepelvaltimotautipotilaan liikunnallinen kuntoutus - Suomen fysioterapeutit. Suomen Fysioterapeuttien 5.10.2011 julkaiseman Sepelvaltimotautipotilaan liikunnallinen kuntoutus –suosituksen mukaan liikuntapainotteiset sydänkuntoutusohjelmat vähentävät ennenaikaista kokonaiskuolleisuutta noin 20 % ja sydänkuolleisuutta noin 30 % enemmän verrattuna tavanomaiseen sepelvaltimotautipotilaan jatkohoitoon.
Sepelvaltimotautipotilaan liikunnallinen kuntoutus on aloitettava nopeasti jo sairaalavaiheessa. Toipilasvaiheessa ja läpi elämän jatkuvassa kunnon ylläpitovaiheessa säännöllinen kestävyysliikunta ja lihasvoimaharjoittelu ovat keskeinen osa sepelvaltimotautipotilaan kuntoutusta. Suositus on osa Suomen Fysioterapeuttien Hyvä fysioterapiakäytäntö –hanketta, jossa tuotetaan näyttöön perustuvia, suomalaiseen terveydenhuoltoon soveltuvia fysioterapiasuosituksia ja edistetään tieteelliseen näyttöön perustuvia fysioterapiakäytäntöjä. Tutustu suositukseen: Kaatumisten ja kaatumisvammojen ehkäisyn fysioterapiasuositus - Suomen fysioterapeutit. Suomen Fysioterapeutit julkaisi 23.11.2011 Kaatumisten ja kaatumisvammojen ehkäisyn fysioterapiasuosituksen.
Suosituksen päivitetty versio julkaistiin 26.10.2017. Kaatumisten ja kaatumisvammojen ehkäisyn fysioterapiasuositus esittelee tutkimuksiin perustuvia kaatumisten ehkäisykeinoja ja kaatumisia ennustavia mittareita. Suosituksen keskeinen sanoma Kaatumisen vaarassa olevien henkilöiden tunnistaminen ja ehkäisytoimien suunnittelu sekä toteutus ovat moniammatillista yhteistyötä.Kaatumisia ja kaatumisvammoja voidaan ehkäistä sekä moni- että yksiosaisilla ohjelmilla.Fysioterapeutin ammattitaitoa tarvitaan kaatumisten ehkäisytoiminnassa erityisesti liikkumis- ja toimintakyvyn arvioinnissa, ylläpitämisessä ja parantamisessa.
Tutustu suositukseen: Parkinson-fysioterapian suositus - Suomen fysioterapeutit. Englanninkielinen Euroopan alueen yhteinen Parkinson-fysioterapian suositus vastaa kysymyksiin Parkinsonin tautia sairastavien kuntoutuksesta.
Se sisältää näyttöä kliinisestä tutkimuksesta sekä eurooppalaisten asiantuntijafysioterapeuttien ja Parkinsonin tautia sairastavien näkemyksiä kuntoutuksesta sekä sen hallinnasta. Suosituksessa on täsmällistä tietoa käytännön työtä tekeville terveydenhuollon ammattilaisille ja informaatiota kuntoutuksesta Parkinsonin tautia sairastaville. Lisäksi se sisältää hyviä käytännön esimerkkejä Parkinsonin tautia sairastavien tukemiseksi. Suosituksen vaikuttavuusosiosta (luku 6) on suomenkielinen käännös, joka käsittelee fysioterapian menetelmiä Parkinsonin tautia sairastavien kuntoutuksessa.
Suomen Fysioterapeutit on ollut mukana suosituksen päivitystyössä ja liiton edustajana suositustyöryhmässä toimii TtT Jaana Paltamaa. Tutustu suositukseen: » Parkinson-fysioterapian suositus, luku 6 suomeksi » Eurooppalainen suositus kokonaisuudessaan Katso myös: Arkijärki hylkii tiedettä. Ilmasto mitään lämpene, talvihan on pirun kylmä.
Kaikki, mikä tulee luonnosta, on terveellistä. Paasto puhdistaa kuonat elimistöstä. Ihmisten välillä on suuria rotueroja. Lihavat ovat laiskoja. Tällaisia ja monenlaisia muita yksioikoisia päätelmiä ja kestämättömiä uskomuksia löytyy fiksuiltakin ihmisiltä. . – Analyyttinen ajattelu on elämän säilymisen kannalta toissijainen ajattelumuoto. Sisältö jatkuu mainoksen alla – Ihminen ei ole luontaisesti rationaalinen olento, vahvistaa sähköpostitse Bristolin yliopiston kokeellisen psykologian professori Bruce Hood, joka on kirjoittanut aihetta sivuavan teoksen Supersense: Why We Believe in the Unbelievable. Analysointi ei pidä hengissä Esivanhempiemme piti vikkelästi päätellä, mitkä asiat olivat vaarallisia, mitkä turvallisia, mitkä yhdentekeviä. Esihistorialliset ihmiset saattoivat esimerkiksi yhdistää heinikon kahinan saalistajaan ja piiloutua aina äänen kuullessaan. Mind the Movement – Tutkittua tietoa fysioterapia-aiheista. Fysioterapian seitsemän myyttiä.
Jokin vuosi sitten tutkittiin, kuinka moni suomalainen tietää mitä fysioterapia on.
Prosentuaalisesti henkilöitä, jotka eivät tienneet mitä se pitää sisällään, oli paljon. Joka päivä ympäri Suomea fysioterapeutti tekee alaamme tunnetummaksi. Vastuu mielikuvan antamisesta asiakkaalle on hirvittävän suuri ja toimimme jokainen parhaaksi katsomallamme tavalla. Jos meidän ammattikunnallamme olisi selkeä identiteetti, ohjenuora johon toimintamme perustuisi, en kokisi tarvetta ottaa tätä asiaa esille. Valitettavasti meiltä puuttuu identiteetti, kukaan ei tarkalleen tiedä mitä hän saa kun menee fysioterapeutin vastaanotolle. Fysioterapiassa on tietynlaisia myyttejä, joiden oikaiseminen toivottavasti auttaa meitä ihmisiä paremmin hahmottamaan mitä fysioterapian tulisi pitää sisällään. ”En antanut asiakkaalleni harjoitteita kun ei hän tee niitä kuitenkaan”. Moni fysioterapeutti kärsii ongelmasta, jossa asiakas ei ole valmis tekemään harjoitteita. ”Kuulitko napsahduksen, nyt se on auki”.
Tutkimus arkistot - Kuntoutussäätiö. Valikko Suoraan sisältöön Kuntoutussäätiön tutkijoiden ja kehittäjien blogi Vaikuttavaa kuntoutusta tutkimus Tutkijablogi - 14.03.2017 Matematiikan taidoissa suuria eroja – taustalla myös synnynnäisiä oppimisvaikeuksia Matematiikan perustaitojen hallinta on keskeistä niin arjessa kuin työelämässäkin.
Lue Tutkijablogi - 21.12.2016.