background preloader

Anttimattila

Facebook Twitter

Antti Mattila

Enemmistö kansasta sallisi katupartiot. Professori: Katupartiot ovat heikon valtion merkki - Pääkirjoitukset - Pääkirjoitus. Suomessa on käyty sekavaa keskustelua katupartioista ja omankädenoikeudesta.

Professori: Katupartiot ovat heikon valtion merkki - Pääkirjoitukset - Pääkirjoitus

Keskustelu on rajoittunut lähinnä Suomessa nyt ajankohtaiseen pakolaiskysymykseen, eikä asiaa ole pohdittu laajemmin. Vapaaehtoistoiminnan lisäämisestä järjestyksenpidossa on keskusteltu aiemminkin. Joulukuussa 2012 edellinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero esitti blogissaan, että Suomessa selvitettäisiin mahdollisuutta käyttää vapaaehtoisia poliisin apuna. ”Suomeen tällainen yhteisöllisyys ja toisista huolehtiminen sopisi paremmin kuin hyvin, erityisesti haja-alueille tarvitaan uudenlaista ajattelua”, hän kirjoitti. Paateron esitys ei ollut irrallinen päähänpisto, vaan se edusti yhä yleisemmäksi muuttunutta ajattelutapaa.

Vastuuta ja ongelmien ratkaisemista on haluttu jo pitkään ja enenevässä määrin siirtää yhteisöille ja kansalaisille. Pertti Rannikko toimii ympäristöpolitiikan professorina Itä-Suomen yliopistossa. Katupartiot sen sijaan toimivat ilman muodollista asemaa, virallisen järjestelmän ulkopuolella. Sebastian Tynkkynen: Katupartiot ”enemmän kuin tervetulleita” Perussuomalaisten nuorisojärjestö toivottaa kansalaispartiot tervetulleiksi tiedotteessaan.

Sebastian Tynkkynen: Katupartiot ”enemmän kuin tervetulleita”

Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen kommentoi asiaa. - Ympäri Suomea nousevissa vastaanottokeskuksissa sopeuttamisessa joudutaan lähtemään niinkin alkeista, että naisen koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava. Maalaisjärkikin kertoo, että pääosin miehistä koostuva yli 30 000 turvapaikanhakijan joukko on merkittävä turvallisuusriski. Vihreiden ja RKP:n puheenjohtajat vaativat pääministeriä torjumaan rasistiset katupartiot. – Hallituksen on osoitettava, että Suomessa turvallisuudesta vastaa poliisi ja syrjiviä katujengejä ei hyväksytä, Ville Niinistö ja Carl Haglund sanovat tiedotteessaan.

Vihreiden ja RKP:n puheenjohtajat vaativat pääministeriä torjumaan rasistiset katupartiot

Heidän mielestään pääministeri Juha Sipilän (kesk.), oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) ja sisäministeri Petteri Orpon (kok.) lausunnot eivät ole olleet linjassa. – Hallituksen epäselvä linja jättää tilaa rasismille ja äärioikeiston toiminnan kasvulle Suomessa. Se uhkaa kasvattaa väestöryhmien välistä vastakkainasettelua Suomessa ja vaarantaa yleistä turvallisuutta, Niinistö ja Haglund sanovat. – Odotamme pääministeriltä yksiselitteistä kannanottoa, jossa hän torjuu selkeästi rasistiset katupartiot.

Hallituksen on puolustettava kansalaisten turvallisuutta, ihmisten yhdenvertaisuutta lain edessä ja osoitettava julkisen vallan sitoutuminen järjestyksen ylläpitoon kaikkialla Suomessa, Niinistö ja Haglund korostavat. Sampo Terho: Kadulla kävelemistä ei voi kieltää. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho pitää ajatusta katupartioinnin kieltämistä mahdottomana.

Sampo Terho: Kadulla kävelemistä ei voi kieltää

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb katsoi aiemmin keskiviikkona, että kaikki rasistiset katupartiot on tuomittava ja kiellettävä. Stubb sanoi hallituksen kokoontuvan keskustelemaan asiasta. Stubb Ylelle: Hallitus selvittää rasististen katupartioiden kieltämistä - Katupartiot - Politiikka. Stubb Ylelle: Hallitus selvittää rasististen katupartioiden kieltämistä Hallitus selvittää Ylen uutisen mukaan rasististen katupartioiden kieltämistä.

Stubb Ylelle: Hallitus selvittää rasististen katupartioiden kieltämistä - Katupartiot - Politiikka

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi Ylelle, että hallitus selvittää mahdollisuutta kieltää rasistiset partiot. ”Käymme [hallituksessa] keskustelun. Me katsomme, missä oikeudellinen rajapinta on”, Stubb sanoi Ylelle. Keskusta menettää naiskannattajia. Keskustan kannatus miesten ja naisten keskuudessa on suksinut eri latuja kuluneena vuotena.

Keskusta menettää naiskannattajia

Tämä selviää, kun katsoo Taloustutkimuksen Ylelle tekemien puoluekannatuskyselyjen tuloksia viime vuodelta erikseen mies- ja naisvastaajien osalta. Keskustan kannatus oli naisten keskuudessa suurimmillaan helmikuussa (26,2 %). Suosio tasaantui keväällä ja kesällä, ja viimein syksyllä oli päivän selvää, että talvinen Sipilä-hurmos oli haihtunut. Keskustan naiskannatus oli joulukuussa 17,8 prosenttia. Ulkoministeriö tuomitsee väitetyn vetypommikokeen. Vain yksi ilmoittautunut vasemmistoliiton puheenjohtajakisaan.

Paavo Arhinmäen luopumisilmoitus viime marraskuussa käynnisti vasemmistoliitossa verkkaisesti edenneen puheenjohtajakisan.

Vain yksi ilmoittautunut vasemmistoliiton puheenjohtajakisaan

Tehtävää tavoittelee toistaiseksi vain yksi ehdokas, kansanedustaja Jari Myllykoski. Perussuomalaisten kansanedustaja katupartioista: "Onhan poliitikoillakin rikostaustaa" Porilainen kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) katsoo, että eri puolilla Suomea perustettuja äärioikeistolaisia katupartioita ei ole syytä pelätä.

Perussuomalaisten kansanedustaja katupartioista: "Onhan poliitikoillakin rikostaustaa"

Mediassa esitettyjen tietojen mukaan äärioikeistolaisia liikkeitä edustavien katupartioiden johtajilla on taustallaan muun muassa tuomioita kunnianloukkauksesta, törkeästä pahoinpitelystä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Taustalla vakavia pahoinpitelyjä Etelä Suomen Sanomien mukaan esimerkiksi Asikkalassa toimivan Asikkalan Turva ry:n aktiivihenkilöllä on taustallaan puolentoista vuoden vankeustuomio mm. virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja törkeästä pahoinpitelystä. MTV Uutiset kirjoittaa, että kaikilla Odinin soturien joensuulaisjohtajilla on useita rikostuomioita.

RKP:n Haglund: Ministerit eri linjoilla katupartioista, hallituksen otettava selvä kanta. Hallituksen on otettava selkeästi kantaa katupartiotoimintaan, vaativat RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Carl Haglund ja kansanedustaja Mikaela Nylander. – Hallituksen sisällä tuntuu olevan osittain vastakkaisia näkemyksiä katupartioiden toiminnan suhteen.

RKP:n Haglund: Ministerit eri linjoilla katupartioista, hallituksen otettava selvä kanta

Zyskowicz: Listavaali on kuolleena syntynyt hanke. Hanke niin sanotusta listavaalista on "kuolleena syntynyt", sanoo kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz tiedotteessaan.

Zyskowicz: Listavaali on kuolleena syntynyt hanke

Zyskowiczin mielestä puoluesihteerien olisi torjuttava suunnitelmat listavaaleista tulevissa maakunta- ja muissa vaaleissa mahdollisimman pian. Hän luonnehtiikin viimeaikaista keskustelua vaalijärjestelmän uudistamisesta "itsehallintouudistuksen kummalliseksi sivutuotteeksi". Listavaalissa äänestäjät voivat valita vain puolueiden välillä ja puolueet itse valitsevat läpimenijät, kun päättävät listan järjestyksestä, Zyskowicz selventää.

Kansliapäällikkö Jukka Juusti: Kerron Nato-kantani kysyttäessä, mutta vain päättäjille. Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti aloitti työnsä vuodenvaihteessa, mutta hän on jo miettinyt valmiiksi, miltä Suomen puolustus näyttää viiden vuoden kuluttua. – Toivon, että merivoimien laivue 2020 on hyvässä vauhdissa ja Hornetin seuraajatilanne olisi siinä tilanteessa, että tarjouspyynnöt saatu ja arvionti pitkälle tehty. Isänmaalliset ja EU-kriittiset haluavat perustaa uuden puolueen: Rasismia emme hyväksy. Turku Entinen Hansa-kaupunki Turku isännöi lauantaina toisinajattelijoiden kokousta. Turussa kokoontuu Pro Finland -liike, joka kokoaa yhteen ihmisiä, jotka ovat pettyneet nykyisiin puolueisiin. Mukana on Itsenäisyyspuolueen kannattajia, entisiä perussuomalaisia ja Rajat kiinni -ryhmän jäseniä. Liikkeeseen eivät kuitenkaan ole tervetulleita esimerkiksi Suomen Sisu tai Suomen vastarintaliike.

Isänmaallisuus on kuitenkin ryhmälle ykkösasia. Perussuomalaiset vastustaa Lapin pilkkomista. Kannanotossaan Lapin perussuomalaiset vastustavat sitä, että Lappia ollaan pilkkomassa Perämeren alueen politiikoille tehdyllä kyselyllä. Perussuomalaisten mukaan päättäjien mielipidettä muokataan kyselyn avulla Oulun suuntaan.

Perussuomalaisten Lapin piirihallitus kysyy, kenen etu on, jos Tornio-Kemin seutukunta siirtyisi osaksi Pohjois-Pohjanmaata. – Tämä kehitys pilkkoo Lapin ja Perä-Pohjolan erilleen. Lapin ihmisten etu kilpailee jatkossa Kuusamon, Kainuun, Oulujokilaakson, Raahen ja Oulun kanssa, tätäkö virkamiehet haluavat, Lapin perussuomalaisten johtaja Matti Torvinen kysyy. Katupartiot herättäneet ristiriitaisia kommentteja – näin hallitus on ottanut kantaa. Soini otti kantaa Puola-päätökseen: "EU pysyköön lestissään" – Stubb eri linjoilla.

Vaaleilla valitsematon EU-byrokraatti ei voi kävellä itsenäisen vaaleilla valitun päättäjän yli, kirjoittaa ulkoministeri Timo Soini blogissaan. EU-komissio alkaa mestaroimaan Puolan asioita. Historia ei ole näköjään opettanut EU-uskovaisille yhtään mitään. . – Timo Soini Soini kommentoi blogissaan EU-komission keskiviikkoista ilmoitusta siitä, että se aloittaa tutkinnan Puolan demokratian tilasta, viimekuisten lakimuutosten vuoksi. Muutokset antavat maan konservatiivihallitukselle mittavat oikeudet valtiollisten tiedotusvälineiden valvontaan ja puuttuvat perustuslakituomioistuimen liikkumavaraan. Soini on otsikoinut kirjoituksensa "EU pysyköön lestissään". Soini: Vakoilutapaus vakava, uhka jatkuva. Poliisi: Oinosen tapaus loppuunkäsitelty, ei tarvetta esitutkinnalle. SDP:n välirikko jäi taakse Kouvolassa – kahtiajakautunut valtuustoryhmä yhdistyy taas vaaleihin.