background preloader

Anttimattila

Facebook Twitter

Antti Mattila

Enemmistö kansasta sallisi katupartiot. Professori: Katupartiot ovat heikon valtion merkki - Pääkirjoitukset - Pääkirjoitus. Suomessa on käyty sekavaa keskustelua katupartioista ja omankädenoikeudesta. Keskustelu on rajoittunut lähinnä Suomessa nyt ajankohtaiseen pakolaiskysymykseen, eikä asiaa ole pohdittu laajemmin. Vapaaehtoistoiminnan lisäämisestä järjestyksenpidossa on keskusteltu aiemminkin. Joulukuussa 2012 edellinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero esitti blogissaan, että Suomessa selvitettäisiin mahdollisuutta käyttää vapaaehtoisia poliisin apuna. ”Suomeen tällainen yhteisöllisyys ja toisista huolehtiminen sopisi paremmin kuin hyvin, erityisesti haja-alueille tarvitaan uudenlaista ajattelua”, hän kirjoitti.

Paateron esitys ei ollut irrallinen päähänpisto, vaan se edusti yhä yleisemmäksi muuttunutta ajattelutapaa. Vastuuta ja ongelmien ratkaisemista on haluttu jo pitkään ja enenevässä määrin siirtää yhteisöille ja kansalaisille. Pertti Rannikko toimii ympäristöpolitiikan professorina Itä-Suomen yliopistossa. Katupartiot sen sijaan toimivat ilman muodollista asemaa, virallisen järjestelmän ulkopuolella. Sebastian Tynkkynen: Katupartiot ”enemmän kuin tervetulleita” Perussuomalaisten nuorisojärjestö toivottaa kansalaispartiot tervetulleiksi tiedotteessaan. Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen kommentoi asiaa. - Ympäri Suomea nousevissa vastaanottokeskuksissa sopeuttamisessa joudutaan lähtemään niinkin alkeista, että naisen koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava. Maalaisjärkikin kertoo, että pääosin miehistä koostuva yli 30 000 turvapaikanhakijan joukko on merkittävä turvallisuusriski. Ja jos maalaisjärki ei toimi, voi lehdistä lukea joka päivä naisten kokemasta turvattomuudesta ja julkisilla paikoilla lisääntyneestä seksuaalisesta häirinnästä.

Ennaltaehkäisevä vapaaehtoistoiminta on enemmän kuin tervetullutta, Tynkkynen toteaa. Katupartiot ovat herättäneet paljon keskustelua viime viikolla. Joensuuhun on perustettu "Soldiers of Odin" -niminen katupartio, joka kuvailee itseään "isänmaalliseksi valkoisen Suomen puolesta taistelevaksi järjestöksi". Vihreiden ja RKP:n puheenjohtajat vaativat pääministeriä torjumaan rasistiset katupartiot. – Hallituksen on osoitettava, että Suomessa turvallisuudesta vastaa poliisi ja syrjiviä katujengejä ei hyväksytä, Ville Niinistö ja Carl Haglund sanovat tiedotteessaan. Heidän mielestään pääministeri Juha Sipilän (kesk.), oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) ja sisäministeri Petteri Orpon (kok.) lausunnot eivät ole olleet linjassa. – Hallituksen epäselvä linja jättää tilaa rasismille ja äärioikeiston toiminnan kasvulle Suomessa. Se uhkaa kasvattaa väestöryhmien välistä vastakkainasettelua Suomessa ja vaarantaa yleistä turvallisuutta, Niinistö ja Haglund sanovat. – Odotamme pääministeriltä yksiselitteistä kannanottoa, jossa hän torjuu selkeästi rasistiset katupartiot.

Hallituksen on puolustettava kansalaisten turvallisuutta, ihmisten yhdenvertaisuutta lain edessä ja osoitettava julkisen vallan sitoutuminen järjestyksen ylläpitoon kaikkialla Suomessa, Niinistö ja Haglund korostavat. – Tiettyjä väestöryhmiä vastaan suunnattu katupartiointi vaarantaa turvallisuutta ja lisää jännitteitä.

Sampo Terho: Kadulla kävelemistä ei voi kieltää. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho pitää ajatusta katupartioinnin kieltämistä mahdottomana. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb katsoi aiemmin keskiviikkona, että kaikki rasistiset katupartiot on tuomittava ja kiellettävä. Stubb sanoi hallituksen kokoontuvan keskustelemaan asiasta. Sampo Terho Ylen A-studiossa keskiviikkona, ettei toimintaa voi kategorisesti kieltääkään, jos toiminta perustuu siihen että otetaan otetaan yhteyttä viranomaisiin.

Hallituksen tähänastista toimintaa asiassa Terho piti selkeänä: – Mielestäni hallituksen viesti on tässä varsin selkeä. Halutaan pitää turvallisuusviranomaisilla vastuu asiasta. Mutta niin maahanmuuttajilla kuin suomalaisilla on oikeus kulkea kaduilla, eikä sitä mikään hallitus voi viedä. Terho muistuttaa, että eduskunta on nyt tauolla eikä esimerkiksi perussuomalaisten eduskuntaryhmä ole muodostanut kantaa asiaan. Stubb Ylelle: Hallitus selvittää rasististen katupartioiden kieltämistä - Katupartiot - Politiikka. Stubb Ylelle: Hallitus selvittää rasististen katupartioiden kieltämistä Hallitus selvittää Ylen uutisen mukaan rasististen katupartioiden kieltämistä. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi Ylelle, että hallitus selvittää mahdollisuutta kieltää rasistiset partiot. ”Käymme [hallituksessa] keskustelun. Me katsomme, missä oikeudellinen rajapinta on”, Stubb sanoi Ylelle. Katupartioinnin kieltäminen voi olla juridisesti hankalaa, sillä ilmaisun- ja kokoontumisvapaus kuuluu perusoikeuksiin.

HS:n tietojen mukaan hallituksen aikomuksena on selvittää ennen kaikkea rasististen ja demokratian vastaisten järjestöjen laillisuus. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) puolestaan selvensi keskiviikkona Ylen tiistaisessa haastattelussa antamiaan lausuntoja katupartioista ja tuomitsee ulkomaalaisvastaiset katupartiot. Paljon kritiikkiä herättäneestä lausunnosta sai käsityksen, että Sipilä rinnasti katupartiot vapaaehtoistoimintaan, jossa lapsia kuljetetaan harrastuksiin.

Keskusta menettää naiskannattajia. Keskustan kannatus miesten ja naisten keskuudessa on suksinut eri latuja kuluneena vuotena. Tämä selviää, kun katsoo Taloustutkimuksen Ylelle tekemien puoluekannatuskyselyjen tuloksia viime vuodelta erikseen mies- ja naisvastaajien osalta. Keskustan kannatus oli naisten keskuudessa suurimmillaan helmikuussa (26,2 %). Suosio tasaantui keväällä ja kesällä, ja viimein syksyllä oli päivän selvää, että talvinen Sipilä-hurmos oli haihtunut. Keskustan naiskannatus oli joulukuussa 17,8 prosenttia. . – Hallituksen valmistelemat pakkolait näkyvät kannatusluvuissa. Miehissä keskustan kannatus on pitänyt kutinsa huomattavasti paremmin. . – (Puheenjohtaja) Sipilän tyyli puhuttelee enemmän miehiä, Pajunen tuumii. Hallitustaival syö kannatusta Muissa puolueissa miesten ja naisten kannatusluvut eivät poikkea näin selvästi toisistaan, vaikka kokonaiskannatuksissa suurimmat muutokset ovat kohdistuneet perussuomalaisiin, SDP:hen ja vihreisiin. Vihreät nousivat syksyyn saakka.

Ulkoministeriö tuomitsee väitetyn vetypommikokeen. Vain yksi ilmoittautunut vasemmistoliiton puheenjohtajakisaan. Paavo Arhinmäen luopumisilmoitus viime marraskuussa käynnisti vasemmistoliitossa verkkaisesti edenneen puheenjohtajakisan. Tehtävää tavoittelee toistaiseksi vain yksi ehdokas, kansanedustaja Jari Myllykoski. Metallityöväenliiton työehtosihteerin paikalta eduskuntaan ponnistanut Myllykoski toisi puoluejohtoon enemmän työmiehen ääntä. – Silloin kun puolue rupesi uudistumaan, ovat palkansaajat tavallaan jääneet vähän sivuraiteelle, Myllykoski arvioi.

Myös ainakin joukko nuoren polven naiskansanedustajia miettii ehdolle asettumistaan. Li Andersson, Aino-Kaisa Pekonen ja Hanna Sarkkinen pitävät puheenjohtajakisan ovea auki. Puolueen euroedustaja Merja Kyllönen ja kansanedustaja Anna Kontula ovat jo ilmoittaneet, etteivät pyri puheenjohtajaksi. Vakavasti tehtävään pyrkimistä harkitseva Pekonen lähtisi kisaan eduskuntaryhmän puheenjohtajan asemista. Myös puoluevaltuuston puheenjohtaja Hanna Sarkkinen päättää ehdokaskantansa tammi-helmikuun aikana. Uusi puheenjohtaja valitaan kesäkuussa Oulussa. Perussuomalaisten kansanedustaja katupartioista: "Onhan poliitikoillakin rikostaustaa" Porilainen kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) katsoo, että eri puolilla Suomea perustettuja äärioikeistolaisia katupartioita ei ole syytä pelätä. Mediassa esitettyjen tietojen mukaan äärioikeistolaisia liikkeitä edustavien katupartioiden johtajilla on taustallaan muun muassa tuomioita kunnianloukkauksesta, törkeästä pahoinpitelystä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Taustalla vakavia pahoinpitelyjä Etelä Suomen Sanomien mukaan esimerkiksi Asikkalassa toimivan Asikkalan Turva ry:n aktiivihenkilöllä on taustallaan puolentoista vuoden vankeustuomio mm. virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja törkeästä pahoinpitelystä. MTV Uutiset kirjoittaa, että kaikilla Odinin soturien joensuulaisjohtajilla on useita rikostuomioita. Lapin Kansan mukaan myös Odinin soturien kemiläisjohtajalla on rikostuomio ulkomaalaisiin kohdistuneesta pahoinpitelystä. – Osalla päättäjistäkin on ollut rikostaustaa, esim. pahoinpitely ja rattijuopumus.

RKP:n Haglund: Ministerit eri linjoilla katupartioista, hallituksen otettava selvä kanta. Hallituksen on otettava selkeästi kantaa katupartiotoimintaan, vaativat RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Carl Haglund ja kansanedustaja Mikaela Nylander. – Hallituksen sisällä tuntuu olevan osittain vastakkaisia näkemyksiä katupartioiden toiminnan suhteen. Sisäministeri [Petteri] Orpon ilmoittama kanta oli selkeä ja tervetullut, oikeusministeri [Jari] Lindströmin lausunto sen sijaan on tulkinnanvarainen, Haglund sanoo tiedotteessa.

Orpo (kok.) totesi torstaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että katupartioiden nimissä toimimisessa on ääriajattelun piirteitä eikä tämä lisää turvallisuutta. Lindström (ps.) puolestaan sanoi tänä aamuna Ykkösaamussa, ettei hän näe katupartioiden kaltaisessa kansalaistoiminnassa ongelmaa, kunhan "pysytään lain puitteissa". Katupartiotoimintaan liittyy selkeä riski siitä, että se voi johtaa oman käden oikeuteen ja väkivaltaan – Jokaisella on ihan vapaa oikeus liikkua tuolla ulkona, eihän siinä ole mitään, Lindström kommentoi katupartioita. Zyskowicz: Listavaali on kuolleena syntynyt hanke. Hanke niin sanotusta listavaalista on "kuolleena syntynyt", sanoo kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz tiedotteessaan.

Zyskowiczin mielestä puoluesihteerien olisi torjuttava suunnitelmat listavaaleista tulevissa maakunta- ja muissa vaaleissa mahdollisimman pian. Hän luonnehtiikin viimeaikaista keskustelua vaalijärjestelmän uudistamisesta "itsehallintouudistuksen kummalliseksi sivutuotteeksi". Listavaalissa äänestäjät voivat valita vain puolueiden välillä ja puolueet itse valitsevat läpimenijät, kun päättävät listan järjestyksestä, Zyskowicz selventää. – Se etäännyttää äänestäjät valituista edustajista. Ylen taannoisessa kyselyssä kriittisimpiä listavaaleille oltiin kokoomuksessa, RKP:ssä ja kristillisdemokraateissa. Kansliapäällikkö Jukka Juusti: Kerron Nato-kantani kysyttäessä, mutta vain päättäjille. Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti aloitti työnsä vuodenvaihteessa, mutta hän on jo miettinyt valmiiksi, miltä Suomen puolustus näyttää viiden vuoden kuluttua. – Toivon, että merivoimien laivue 2020 on hyvässä vauhdissa ja Hornetin seuraajatilanne olisi siinä tilanteessa, että tarjouspyynnöt saatu ja arvionti pitkälle tehty.

Toivottavasti puolustusselonteossa olisi saatu riittävä tuki hankkeitten eteenpäin viemiseen. Viisi vuotta kestää myös Juustin pesti kansliapäällikkönä. Hän täyttää viiden vuoden päästä 65 vuotta ja suunnittelee jäävänsä eläkkeelle, mikäli eläkeikää ei ole taas ehditty nostaa. Kansliapäällikön valinta sai loppuvuodesta runsaasti julkisuutta. Matala profiili Puolustusministeriön kansliapäälliköt ovat olleet näkyviä hahmoja, mutta Jukka Juusti aikoo pitää julkisuudessa matalaa profiilia. – En ole ajatellut ottaa kovin aktiivista roolia puolustuspoliittisessa keskustelussa. Juusti ei aio halua vastata kysymykseen, pitääkö Suomen liittyä Natoon. Isänmaalliset ja EU-kriittiset haluavat perustaa uuden puolueen: Rasismia emme hyväksy.

Turku Entinen Hansa-kaupunki Turku isännöi lauantaina toisinajattelijoiden kokousta. Turussa kokoontuu Pro Finland -liike, joka kokoaa yhteen ihmisiä, jotka ovat pettyneet nykyisiin puolueisiin. Mukana on Itsenäisyyspuolueen kannattajia, entisiä perussuomalaisia ja Rajat kiinni -ryhmän jäseniä. Liikkeeseen eivät kuitenkaan ole tervetulleita esimerkiksi Suomen Sisu tai Suomen vastarintaliike.

Isänmaallisuus on kuitenkin ryhmälle ykkösasia. Rasismia tai väkivaltaa ei hyväksytä. – Työllisyyden parantaminen ja eurosta lähteminen ovat tärkeitä. Paikalle oli kutsuttu myös vieras kertomaan Suomen poliittisesta historiasta. Asioiden vastustaminen ei riitä? – Ei. Pro Finland -liike haluaa myös palauttaa Suomen rajavalvonnan.

Mikä meistä suomalaisista tekee niin paljon kyvykkäämpiä kuin muista? – Joskus on sanottu, tai olen kuullut sellaisen teorian, että suomen kieli itsessään tekee sen. Perussuomalaiset vastustaa Lapin pilkkomista. Kannanotossaan Lapin perussuomalaiset vastustavat sitä, että Lappia ollaan pilkkomassa Perämeren alueen politiikoille tehdyllä kyselyllä. Perussuomalaisten mukaan päättäjien mielipidettä muokataan kyselyn avulla Oulun suuntaan. Perussuomalaisten Lapin piirihallitus kysyy, kenen etu on, jos Tornio-Kemin seutukunta siirtyisi osaksi Pohjois-Pohjanmaata. – Tämä kehitys pilkkoo Lapin ja Perä-Pohjolan erilleen. Lapin ihmisten etu kilpailee jatkossa Kuusamon, Kainuun, Oulujokilaakson, Raahen ja Oulun kanssa, tätäkö virkamiehet haluavat, Lapin perussuomalaisten johtaja Matti Torvinen kysyy.

Piirihallitus kysyy kannanotossaan, ovatko kaupunkien johtajat käymässä omaa politiikkaansa, entisten yhteyksiensä puolesta. . – Lapin poliittisten piirien on lyötävä hynttyyt yhteen ja koottava voimansa. Perussuomalaiset kutsuvat vastavetona kaikki Lapin poliittiset päättäjät Yhteishyvä-talkoisiin Lapin pelastamisen puolesta. Katupartiot herättäneet ristiriitaisia kommentteja – näin hallitus on ottanut kantaa. Katupartiot ovat olleet yksi kuluvan tammikuun puheenaiheista. Keskustelussa on ollut ennen kaikkea Soldiers of Odin- eli Odinin soturit -niminen järjestö, josta eri mediat uutisoivat ensimmäisiä kertoja jo loppusyksystä, Yle mukaan lukien. Järjestön pääpaikaksi on kerrottu Kemi, mutta sillä on toimintaa parillakymmenellä muullakin paikkakunnalla, järjestö itse toteaa sivustollaan.

Odinin soturit ei kuitenkaan ole ainoa kaduilla partioiva taho: esimerkiksi Asikkalassa on raportoitu Asikkalan Turva -yhdistyksestä. Monilla eri puolilla Suomea toimivien katupartioiden aktiivihenkilöillä on taustallaan rikoshistoriaa, eri tiedotusvälineet ovat kirjoittaneet. Odinin sotureita taas on kuvailtu "isänmaalliseksi valkoisen Suomen puolesta taistelevaksi järjestöksi", Yle on kertonut. Poliisiylijohtaja Kolehmaisen tiedote kummastutti Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kommentoi katupartiokeskustelua tuoreeltaan viikko sitten tiistaina. Talkootyötyyppinen vapaaehtoistyö on kannatettavaa. Soini otti kantaa Puola-päätökseen: "EU pysyköön lestissään" – Stubb eri linjoilla. Vaaleilla valitsematon EU-byrokraatti ei voi kävellä itsenäisen vaaleilla valitun päättäjän yli, kirjoittaa ulkoministeri Timo Soini blogissaan.

EU-komissio alkaa mestaroimaan Puolan asioita. Historia ei ole näköjään opettanut EU-uskovaisille yhtään mitään. . – Timo Soini Soini kommentoi blogissaan EU-komission keskiviikkoista ilmoitusta siitä, että se aloittaa tutkinnan Puolan demokratian tilasta, viimekuisten lakimuutosten vuoksi. Muutokset antavat maan konservatiivihallitukselle mittavat oikeudet valtiollisten tiedotusvälineiden valvontaan ja puuttuvat perustuslakituomioistuimen liikkumavaraan. Soini on otsikoinut kirjoituksensa "EU pysyköön lestissään". – Puolassa pidettiin vapaat ja rehelliset vaalit.

. – EU-komissio alkaa mestaroimaan Puolan asioita. Stubb: "Enemmistön valta ei saa olla mielivaltaa" Toissa vuonna hyväksytty, niin sanottu oikeusvaltiomekanismi otetaan käyttöön nyt ensi kertaa. Komissio kuulee puolalaisia ja arvioi sen jälkeen, onko kaikki hyvin. Soini: Vakoilutapaus vakava, uhka jatkuva. Poliisi: Oinosen tapaus loppuunkäsitelty, ei tarvetta esitutkinnalle. SDP:n välirikko jäi taakse Kouvolassa – kahtiajakautunut valtuustoryhmä yhdistyy taas vaaleihin.