background preloader

TVT-taidot

Facebook Twitter

Opettajien TVT-taidot ja opetuskulttuuri: selvä ongelma ja selvä ratkaisu. Jos et vielä lukenut tuoreimpia tuloksia suomalaisten opettajien tieto- ja viestintätekniikan (TVT) taidoista, niin suosittelen lukemaan tämän Kauppalehden uutisen.

Opettajien TVT-taidot ja opetuskulttuuri: selvä ongelma ja selvä ratkaisu

Lyhyesti pääkohdat: 90 % suomalaisopettajista ilmoitti, ettei heillä ole tarvittavia taitoja digitaalisen mediateknologian hyödyntämiseen opetuksessa93 % ilmoitti, että he hyödyntäisivät digitaalista mediateknologiaa opetuksessaan enemmän, jos vain saisivat siihen tukea ja koulutustaPahimmat ongelmat löytyivät puuttuvista tai vanhentuneista laitteista (62 %), paikan puuttumisesta opetussuunnitelmasta (58 %) sekä opettajien opetustaidoista (49 %) Hienoa, että kerrankin tätä kysytään opettajilta itseltään.

Ja hienoa, että he ovat vastanneet ilmeisen rehellisesti. Heti perään on esitettävä pakollinen kritiikki: uutisessa ei kerrota otoskokoa eikä tapaa, miten vastaukset kerättiin, joten näitä tuloksia ei voi mitenkään yleistää. [Edit: tutkimusraportti löytyi (kiitos Teemu Pääkkönen!) Avaa esitys SlideSharessa P.S. P.S. Opettajien tvt-taitojen kehittäminen koulun sisäisenä prosessina - ITK 2013. Opettajien tietotekniset taidot ovat hyvin heterogeeniset monessa koulussa.

Opettajien tvt-taitojen kehittäminen koulun sisäisenä prosessina - ITK 2013

Tällöin oppilaat joutuvat hyvinkin eriarvoiseen asemaan siinä, kuinka paljon ja millä tavoin he voivat opetella hyödyllisiä tvt-taitoja. Tampereella on kokeiltu uutta mallia suuren alakoulun opettajien tvt-taitojen edistämiseksi. Aluksi opettajia pyydettiin arvioimaan omat sekä oppilaidensa tvt-taidot taulukkoon, jonka pohjana oli koulun opetussuunnitelmassa mainitut tvt-aiheet ja -taidot. Hieman myöhemmin jokaisen tuli määritellä omat koulutustarpeensa rastittamalla sopivat vaihtoehdot pienessä kyselyssä. Tämän perusteella laadittiin koulun sisäinen tvt-koulutussuunnitelma, jonka toteutus perustuu osittain sisäiseen koulutukseen että kunnan tarjoamiin tvt-koulutuksiin. Ratkaisevaa tässä on kouluun rekrytoitu resurssiopettaja, joka toimii puolet työajastaan erityisluokissa ja loput yleisopetuksen luokkien kanssa.

Resurssiopettaja päivystää tvt-luokassa, jonne luokat tulevat vuorollaan harjoittelemaan. Tulevaisuudenkoulu.net – laitteet ja ohjelmistot opetuskäytössä. 22.2.2016Laura Nordin Linkki materiaaliin: Kohderyhmä: Aikuiset / Ammattilaiset Tuotantovuosi: 2014 Tuottaja: OTE-hanke Tulevaisuudenkoulu.net -sivustolle on koottu OTE-hankkeen aikana kehiteltyä tietoa laitteista ja ohjelmistoista opetuskäytössä sekä virtuaalioppimiseen liittyviä, oppilaiden kanssa toteutettavia tehtäviä.

Tulevaisuudenkoulu.net – laitteet ja ohjelmistot opetuskäytössä

Sivuston tuottanut OTE-hanke oli Opetushallituksen, Tampereen kaupungin ja Kaustisen kunnan yhteishanke, jossa tutkittiin ja kehitettiin laitteiden ja ohjelmistojen opetuskäytön didaktiikkaa. Väitös: Diginatiivikin tarvitsee tietotekniikkakoulutusta. Tutkija(t): Bertta Sokura Toteutusorganisaatio: Aalto-yliopisto Julkaisuvuosi: 2016 Julkaisun tyyppi: Väitöskirja KTM Bertta Sokuran tietojärjestelmätieteen aineeseen kuuluvassa väitöskirjassa ”Learning to Use Office Applications: Understanding the Antecedents of Adaptive IT Use” esitetään, että työelämässä yleisesti tarvittavien tietotekniikkataitojen eli tekstinkäsittelyn ja taulukkolaskennan osaaminen on usein itseopittua ja tehotonta.

Väitös: Diginatiivikin tarvitsee tietotekniikkakoulutusta

Väitöstutkimus tarjoaa uusia näkökulmia käyttäjien tietotekniikkataitojen tehostamiseen ja osoittaa, kuinka tärkeää tietotekniikkataitojen kouluttaminen on. Tietotekniikkasovellusten kouluttaminen on tarpeellista myös diginatiiveille, eli 1990-luvulla ja sen jälkeen syntyneille. Bertta Sokura keräsi tutkimusaineistonsa vuosina 2004–2012 pääasiassa pitkittäisillä kyselytutkimuksilla. Opettajien TVT-taidot ja opetuskulttuuri: selvä ongelma ja selvä ratkaisu. Jos et vielä lukenut tuoreimpia tuloksia suomalaisten opettajien tieto- ja viestintätekniikan (TVT) taidoista, niin suosittelen lukemaan tämän Kauppalehden uutisen.

Opettajien TVT-taidot ja opetuskulttuuri: selvä ongelma ja selvä ratkaisu

Lyhyesti pääkohdat: 90 % suomalaisopettajista ilmoitti, ettei heillä ole tarvittavia taitoja digitaalisen mediateknologian hyödyntämiseen opetuksessa93 % ilmoitti, että he hyödyntäisivät digitaalista mediateknologiaa opetuksessaan enemmän, jos vain saisivat siihen tukea ja koulutustaPahimmat ongelmat löytyivät puuttuvista tai vanhentuneista laitteista (62 %), paikan puuttumisesta opetussuunnitelmasta (58 %) sekä opettajien opetustaidoista (49 %) Hienoa, että kerrankin tätä kysytään opettajilta itseltään.

Ja hienoa, että he ovat vastanneet ilmeisen rehellisesti. Heti perään on esitettävä pakollinen kritiikki: uutisessa ei kerrota otoskokoa eikä tapaa, miten vastaukset kerättiin, joten näitä tuloksia ei voi mitenkään yleistää. [Edit: tutkimusraportti löytyi (kiitos Teemu Pääkkönen!) Avaa esitys SlideSharessa P.S. Tykkää tästä: TVT-taidot rooleittain (osaamisprofiilit) — IT-palvelut. Mitkä tieto- ja viestintätekniikataidot ovat olennaisia ja tukevat arkityötä rooleittain: tutkijat, opettajat, toimistotyöntekijät/muu tukihenkilöstö sekä johtajat/esimiehet?

TVT-taidot rooleittain (osaamisprofiilit) — IT-palvelut

Mitä tvt-osaamista tulisi olla yksikön tasolla osalla? Yhteenvetoa IT-palveluiden rakentamien tvt-osaamisprofiilien mukaisesta koulutustustarjonnasta. Yleistä tvt-osaamisprofiileista Henkilökunnan tulisi hallita työtehtävistä riippuen sujuvasti ne tieto- ja viestintätekniikan (TVT) -työvälineet, jotka oleellisesti tukevat omassa tehtävässä suoriutumista (tvt-osaamisprofiilit rooleittain). Kaikille tärkeät perustaidot TVT:n sujuva hyödyntäminen työtehtävien tukena liittyy olennaisesti yksiköiden laadukkaaseen ja tehokkaaseen toimintaan. TVT-erityisosaamista laitoksella Yksikössä osalla on erityistaitoja ja näin he voivat tarjota vertaistukea laitoksellaan. Kaikki sisältö yhdellä sivulla (esim. tulostusta tai esitystilaa varten) 132877 Tieto ja viestintatekniikka opetuskaytossa.