background preloader

IKT tips

Facebook Twitter

DIGITALA VERKTYG. Verktyg – Digitala Diaz. De här olika digitala verktygen/apparna pratade vi om under vår senaste föreläsning: Slumpa namn och/eller skapa grupper – korta.nu/namnslumpare och/eller Teacher’s Pick.

Verktyg – Digitala Diaz

Sätt en timer så att eleverna vet hur lång tid de har på sig – Online Stop Watch. Många lärare låter eleverna skriva på lappar för att sedan sätta upp dem så att alla kan ta del av varandras tankar och idéer, tex så som Camilla visade med riktiga Post-it-lappar som man skannar av med appen Post-it Plus. Vill man fortsätta med det upplägget men via digitala ”lappar” är Padlet ett utmärkt och användarvänligt verktyg att använda då det fungerar ungefär som en kollaborativ digital anslagstavla. Bit.ly – kortar URL:er och ger dig uppföljning på köpet. Skapa en Enkät Gratis. Digital kompetens, programmering och datalogiskt tänkande. 26 October, 2016 - 16:25 Finland har en ny läroplan för grundskolan som betonar mångsidig kompetens och strävar efter att verksamhetskultur och undervisning ska bli mer undersökande, skapande och digital.

Digital kompetens, programmering och datalogiskt tänkande

På årets Makerdays gav Linda Mannila i sin keynote en inblick i vad läroplanen säger om digital kompetens och programmering samt hur man kan se på datalogiskt tänkande och programmering i skolan. Linda Mannila inledde med att berätta att Finlands läroplan för grundskolan - LP 2016 - bygger på ett kompetenshjul med sju generativa kompetenser som ska genomsyra undervisningen i alla ämnen och i alla årskurser. Kort url med qr-kod och massor av andra funktioner! - korturl.com.

Foto

Vilka uppgifter om sina elever kan en skola publicera på sin webbplats? Du är här:Hem → Frågor & svar → Personuppgiftslagen → Vilka uppgifter om sina elever kan en skola publicera på sin webbplats?

Vilka uppgifter om sina elever kan en skola publicera på sin webbplats?

Fråga: Vilka uppgifter om sina elever kan en skola publicera på sin webbplats? Svar: Datainspektionen rekommenderar generellt att skola frågar eleverna eller deras föräldrar om lov innan man publicerar elevernas personuppgifter (inklusive bilder på eleverna) på sin webbplats. Det finns ingen bestämmelse i personuppgiftslagen om från vilken ålder unga personer själva kan samtycka till att uppgifterna publiceras, men Datainspektionen brukar ha 15 år som tumregel. En skola kan publicera bilder och löpande text med elevers personuppgifter så länge publiceringen inte är kränkande enligt personuppgiftslagen. Skolan måste dock tänka på att det kan finnas elever med skyddade personuppgifter och att det kan få allvarliga konsekvenser att publicera personuppgifter om elever på Internet.

Myndigheter, företag och andra organisationers ansvar för personuppgifter i s... Du är här:Hem → Lagar & regler → Personuppgiftslagen → Sociala medier Myndigheter, företag och andra organisationers ansvar Allt fler organisationer använder sig av sociala medier, som exempelvis Facebook, Instagram, Youtube, Linkedin, Google Plus, Flickr, Pinterest, Twitter, bloggar och diskussionsforum.

Myndigheter, företag och andra organisationers ansvar för personuppgifter i s...

Denna användning kan innebära att personuppgifter behandlas, vilket i sin tur innebär att organisationerna måste se till att följa reglerna i personuppgiftslagen och, i vissa fall, särskild registerlagstiftning. Här får du veta mer om vad en organisation som är aktiv på sociala medier ska tänka på för att leva upp till personuppgiftslagen. Dessa regler gäller enligt personuppgiftslagen Olika regler i personuppgiftslagen gäller beroende på om de personuppgifter som behandlas är strukturerade eller inte.

Buffer - A Smarter Way to Share on Social Media. Malberts melodier. Royalty free music downloads - Licensing. Mashup + Agilt = Hur jag rullar. Mashup + Agilt = Hur jag rullar.

Mashup + Agilt = Hur jag rullar

Röstinmatning i Google. Logopeden i skolan: Instruktionsfilm: Gratis talsyntes till webbläsaren Google Chrome. I webbläsaren Google Chrome finns det möjlighet att installera olika tillägg som hittas i Chrome Web Store.

Logopeden i skolan: Instruktionsfilm: Gratis talsyntes till webbläsaren Google Chrome

Det finns t ex tillägg med talsyntes så att du kan få alla dina webbsidor upplästa med Googles svenska talsyntes. Ett sådant tillägg är iSpeech. Det finns även flera andra, så det är bara att prova sig fram. Det enda du behöver är webbläsaren Google Chrome som laddas ner utan kostnad. Du kan använda denna på både en PC och en Mac i stället för andra webbläsare som Explorer och Safari. För att installera olika tillägg så klickar du uppe i högra hörnet i Google Chrome på ikonen Anpassa och kontrollera Google Chrome. Screencastify (Screen Video Recorder) Quizizz: Fun Multiplayer Classroom Quizzes. Dipity - Find, Create, and Embed Interactive Timelines. Qurify. En deckarhistoria med digitala verktyg.

Mina åttor har läst olika typer av deckare, bland annat Man kan bara bli hängd en gång och Ridån går upp.

En deckarhistoria med digitala verktyg

Den senare blev de mycket fästa vid och gav dessutom ett bra diskussionsunderlag. Vanligtvis skriver eleverna egna deckare, men tiden är knapp så här i slutet av terminen. Istället för att skriva en hel och omfattande deckare, blev alternativet att gestalta sig själv som huvudperson i valfri deckargenre. Historien skulle berättas i en Thinglink. Nyhet i Google Översätt-appen för iOS: Ta kort på en text, översätt och få de...

Alldeles precis kom en efterlängtad uppdatering av Google Översätt-appen till iOS.

Nyhet i Google Översätt-appen för iOS: Ta kort på en text, översätt och få de...

Det är möjligheten att ta ett foto på en text och direkt, i appen och få den texten översatt utan att själv behöva skriva in den. Dessutom kan du få den uppläst direkt med Googles talsyntes, både originaltexten och översättningen. Vill du istället använda iOS inbyggda talsyntes (som enligt mig är bättre) till att få den avfotograferade texten uppläst så markerar du det du vill få uppläst.

Denna foto-funktion har sedan tidigare funnits till Android och nu finns den som sagt även till iPad/iPhone/iPod touch. Appen kan användas till att få text uppläst, även om du inte vill ha en text översatt. Ta kort på en text och få den översatt och uppläst 1. OBS! 2. 3. 4. När du är färdigmålad klickar du på den vita pilen i den blå cirkeln. Bästa sajterna för att hitta högupplösta bilder.

Du kan använda Compfight för att leta efter bilder som du snabbt behöver.

Bästa sajterna för att hitta högupplösta bilder

Om du vill ha slumpmässiga bilder, klicka bara på "Show me what compfight can do? "-knappen. Du kan hitta gratis högupplösta bilder utan copyrightbegränsningar. Nya bilder läggs också upp varje vecka. A Free Story from Children's Storybooks Online. Storybird - Artful Storytelling. Create Torn Paper Effect Using Powerpoint 2010. Home > PowerPoint Tutorials > Special Effects > Torn Paper Learn to create useful torn and burnt paper effects in half a minute using PowerPoint 2010.

Create Torn Paper Effect Using Powerpoint 2010

Watch and learn from our video tutorial. The torn paper effect you’ll learn to create is: Snap 7 - Overview. Ashampoo Snap 7 is the smartest way to capture screenshots, add notes and annotations and share them with your friends. With Ashampoo Snap 7 ... ... you capture images and videos right from your screen in seconds Capture rectangular regions Use free form capture for maximum flexibility Use timers for interval capturing ... you have the tools to express yourself visually Get your message across with texts, hints and notes Command attention with arrows, shapes and stamps Use the pencil tool to draw freely ... sharing becomes a breeze Save your screenshots to common image formats Create PDFs without extra tools Upload to Facebook, Twitter and Ashampoo Webspace with ease Ashampoo Snap 7 is ideal for beginners and professionals alike.

Hjälpmeddel

Plickers - Clickers, Simplified. Make Your Images Interactive - ThingLink. Siri på iPad/iPhone. En av de bästa sakerna med uppdateringen till IOS 8 tycker jag är möjligheten att använda Siri. Med hjälp av Siri kan man prata in sin text istället för att skriva, men ändå få den som skriven text. Jag har provat flera olika dikteringsappar tidigare och jag tycker att Siri är riktigt bra där. Jag har elever med läs- och skrivsvårigheter och dyslexi som testat och de är mycket nöjda. Siri är ingen app utan finns på på iPaden/iPhonen i och med att man uppdaterar till IOS 8. För att aktivera funktionen går du på inställningar. I inställningar så väljer du allmänt och sedan Siri. Klicka på pilen efter Siri. Boka tider snabbt och smidigt (utan att dubbelboka) Att fixa tider och bokningar till utvecklingssamtal – det går att göra på ett smidigt sätt.

Här ska jag berätta om Doodle och WhenisGood. Doodle När jag för några år sedan deltog i Skolverkets referensgrupp för IT i skolan, använde de sig av Doodle för att vi skulle kunna boka in tider till ett kommande möte. Jag använde sedan samma verktyg i den nätverksgrupp om digitala verktyg, som jag hade hand om i kommunen, när vi skulle ordna samåkning till en IT-mässa. Och efter det spred sig verktyget till flera av de olika skolorna på vår lilla ort. Det är nu ganska väl använt på sina håll just när det gäller att boka utvecklingssamtal.

Problemet med Doodle var dock att man tidigare kunde göra dubbelbokningar i verktyget. TodaysMeet. Hangouts.

Podradio

Triptico - program att dela ord. Skapa omslagsbild i Canva. Cc. Jetpack for WordPress. Gör din långa länkar korta. Flipp tips. Kodning. Sammanställa info. Livets glada pussel: Lärakänna med IKT. Nu har terminen dragit igång med full fart! Instruktioner till en favoritapp – Explain Everything. Drive - Supportsida Google Apps. Blogg, wiki eller e-bok – vad ska jag välja? En kortfattad guide till tre digitala medier för lärande Du har bestämt dig för att jobba mer med digitala medier och IKT i undervisningen och vill ha några råd och tips på vilka möjligheter som finns och vad som är respektive mediums för- och nackdelar.

Det och några egna erfarenheter delar jag med mig av i den här kortfattade guiden genom Skollyftet tillägnad alla kreativa lärare med intresse för IKT i undervisningen. Vad ska jag välja? Den första frågan handlar om vilket eller vilka medier du ska använda dig av. Kunskapande.

Webbenkät

Ordmoln. YouTube.