background preloader

IKT tips

Facebook Twitter

DIGITALA VERKTYG. Följande rubriker hittar du på den här sidan: Kollaborativa kommentars- & delaytor, Kollaborativa skrivytor, Källkritik, Upphovsrätt, Egna bloggar, hemsidor och wikis, Ytor för att flippa videoklipp, Digitala responssystem, Flippytor, Namnslumpare & gruppskapare, URL-förkortare, Film & livesändning, Skärminspelning, Serier & animeringar, Presentationer, Tankekartor, Tidslinjer, Infografik, Sociala bokmärken, Ordmoln, Fria bilder, Bildredigering, Kartor & statistik, Podcast & ljudredigering, Programmering & kodning, Spel, Alternate reality spel, Samarbeta med andra lärare/klasser. För att slippa skrolla så mycket på sidan föreslår jag att du gör en sökning på den rubrik du vill läsa mer om. Prova ”Kringla+F/H” (Mac) eller ”Ctrl+F/H” (PC).

Kollaborativa kommentars- och delaytor kan bland annat användas för att snabbt fånga upp var eleverna befinner sig, hur de har förstått mål och syfte med arbetet. PrimaryPad – primarypad.com är ett annat alternativ för kollaborativt skrivande! Verktyg – Digitala Diaz. De här olika digitala verktygen/apparna pratade vi om under vår senaste föreläsning: Slumpa namn och/eller skapa grupper – korta.nu/namnslumpare och/eller Teacher’s Pick. Sätt en timer så att eleverna vet hur lång tid de har på sig – Online Stop Watch. Många lärare låter eleverna skriva på lappar för att sedan sätta upp dem så att alla kan ta del av varandras tankar och idéer, tex så som Camilla visade med riktiga Post-it-lappar som man skannar av med appen Post-it Plus. Vill man fortsätta med det upplägget men via digitala ”lappar” är Padlet ett utmärkt och användarvänligt verktyg att använda då det fungerar ungefär som en kollaborativ digital anslagstavla.

Perfekt att tex ha som backchannel i klassrummet, för brainstorming, entrance/exit tickets, samla ihop länkar, bilder etc. Läs mer om Padlet på Patricias blogg -> Mentimeter är ett digitalt responssystem som kan användas för omröstning, utvärdering och återkoppling. Kahoot är ett digitalt spelbaserat responssystem. Mini-whiteboards. Bit.ly – kortar URL:er och ger dig uppföljning på köpet | Kanban Marketing.

Skapa en Enkät Gratis | Webbenkäter. Digital kompetens, programmering och datalogiskt tänkande | Swedish ICT. 26 October, 2016 - 16:25 Finland har en ny läroplan för grundskolan som betonar mångsidig kompetens och strävar efter att verksamhetskultur och undervisning ska bli mer undersökande, skapande och digital. På årets Makerdays gav Linda Mannila i sin keynote en inblick i vad läroplanen säger om digital kompetens och programmering samt hur man kan se på datalogiskt tänkande och programmering i skolan. Linda Mannila inledde med att berätta att Finlands läroplan för grundskolan - LP 2016 - bygger på ett kompetenshjul med sju generativa kompetenser som ska genomsyra undervisningen i alla ämnen och i alla årskurser.

Dessa kompetenser är viktiga idag och kommer att fortsätta vara det under kommande år. Bildkälla: LP 2016 - oph.fi En del är missnöjda med den pågående förändringen av den finska skolan, påpekade Linda Mannila. Inger Enkvists argument är till stor del felaktiga, hävdade Linda Mannila. Här är det bland annat viktigt att förstå och att kunna använda sig av programmering. Läs mer. Kort url med qr-kod och massor av andra funktioner! - korturl.com.

Foto

Vilka uppgifter om sina elever kan en skola publicera på sin webbplats? Du är här:Hem → Frågor & svar → Personuppgiftslagen → Vilka uppgifter om sina elever kan en skola publicera på sin webbplats? Fråga: Vilka uppgifter om sina elever kan en skola publicera på sin webbplats? Svar: Datainspektionen rekommenderar generellt att skola frågar eleverna eller deras föräldrar om lov innan man publicerar elevernas personuppgifter (inklusive bilder på eleverna) på sin webbplats. Det finns ingen bestämmelse i personuppgiftslagen om från vilken ålder unga personer själva kan samtycka till att uppgifterna publiceras, men Datainspektionen brukar ha 15 år som tumregel.

En skola kan publicera bilder och löpande text med elevers personuppgifter så länge publiceringen inte är kränkande enligt personuppgiftslagen. Skolan måste dock tänka på att det kan finnas elever med skyddade personuppgifter och att det kan få allvarliga konsekvenser att publicera personuppgifter om elever på Internet. Myndigheter, företag och andra organisationers ansvar för personuppgifter i s... Du är här:Hem → Lagar & regler → Personuppgiftslagen → Sociala medier Myndigheter, företag och andra organisationers ansvar Allt fler organisationer använder sig av sociala medier, som exempelvis Facebook, Instagram, Youtube, Linkedin, Google Plus, Flickr, Pinterest, Twitter, bloggar och diskussionsforum.

Denna användning kan innebära att personuppgifter behandlas, vilket i sin tur innebär att organisationerna måste se till att följa reglerna i personuppgiftslagen och, i vissa fall, särskild registerlagstiftning. Här får du veta mer om vad en organisation som är aktiv på sociala medier ska tänka på för att leva upp till personuppgiftslagen. Dessa regler gäller enligt personuppgiftslagen Olika regler i personuppgiftslagen gäller beroende på om de personuppgifter som behandlas är strukturerade eller inte. Personuppgiftslagen gäller dock inte: Organisationens ansvar för egna och andras publiceringar Vad innebär organisationens ansvar?

Ansvaret innebär att organisationen: Tänk också på att: Bakgrund. Buffer - A Smarter Way to Share on Social Media. Malberts melodier. Royalty free music downloads - Licensing. Mashup + Agilt = Hur jag rullar | mickekring.se. Mashup + Agilt = Hur jag rullar Då jag läst om hur andra jobbar och vilka tjänster och verktyg de använder i sitt dagliga arbete, tänkte jag visa lite på hur jag jobbar. Kanske finns det en eller två därute som vill nörda ner sig i olika sätt att ”masha” tjänster och kanske, kanske, kanske få med sig nått på köpet… Jag kommer utgå från arbetet med mLabs och mer specifikt, som ett exempel, arbetet med Bookis, där vi är en liten skara människor, med begränsad tid och ingen gemensam fysisk plats att samlas på. Dock jobbar jag själv utifrån samma principer och tjänster oavsett jobb. Fyra huvudwebbtjänster kommer att presenteras – HipChat, Pivotal Tracker, Evernote och Zapier, som ligger till grund för ett lättrörligt (agilt) sätt att jobba.

En agil grundtanke Vi jobbar mycket med kulturen kring utveckling och arbetssätt och det som passar oss och mig lutar sig på agila arbetsmetoder. Pivotal Tracker Pivotal Tracker är mer än ett ärendehanteringssystem och baseras på ett agilt arbetssätt. HipChat. Röstinmatning i Google. Logopeden i skolan: Instruktionsfilm: Gratis talsyntes till webbläsaren Google Chrome. I webbläsaren Google Chrome finns det möjlighet att installera olika tillägg som hittas i Chrome Web Store. Det finns t ex tillägg med talsyntes så att du kan få alla dina webbsidor upplästa med Googles svenska talsyntes. Ett sådant tillägg är iSpeech. Det finns även flera andra, så det är bara att prova sig fram. Det enda du behöver är webbläsaren Google Chrome som laddas ner utan kostnad. Du kan använda denna på både en PC och en Mac i stället för andra webbläsare som Explorer och Safari.

För att installera olika tillägg så klickar du uppe i högra hörnet i Google Chrome på ikonen Anpassa och kontrollera Google Chrome. Under Inställningar klickar du på Tillägg i vänstermenyn och vidare på Hämta fler tillägg. Nu kan du söka i sökrutan på iSpeech och installera detta tillägg. För en mer utförlig instruktion se gärna instruktionsfilmen nedan. Screencastify (Screen Video Recorder) Quizizz: Fun Multiplayer Classroom Quizzes. Dipity - Find, Create, and Embed Interactive Timelines. Qurify. En deckarhistoria med digitala verktyg. Mina åttor har läst olika typer av deckare, bland annat Man kan bara bli hängd en gång och Ridån går upp. Den senare blev de mycket fästa vid och gav dessutom ett bra diskussionsunderlag.

Vanligtvis skriver eleverna egna deckare, men tiden är knapp så här i slutet av terminen. Istället för att skriva en hel och omfattande deckare, blev alternativet att gestalta sig själv som huvudperson i valfri deckargenre. Historien skulle berättas i en Thinglink. Välja karaktär: Pusseldeckarens smarta detektiv, en hårdkokt snut, en psykopat eller varför inte en mix av alla? För att skapa en interaktiv deckarhistoria behöver du: En selfie och googlade bilder.Alfafunktionen i Pages. Tiden då? Nyhet i Google Översätt-appen för iOS: Ta kort på en text, översätt och få de... Alldeles precis kom en efterlängtad uppdatering av Google Översätt-appen till iOS. Det är möjligheten att ta ett foto på en text och direkt, i appen och få den texten översatt utan att själv behöva skriva in den. Dessutom kan du få den uppläst direkt med Googles talsyntes, både originaltexten och översättningen. Vill du istället använda iOS inbyggda talsyntes (som enligt mig är bättre) till att få den avfotograferade texten uppläst så markerar du det du vill få uppläst.

Denna foto-funktion har sedan tidigare funnits till Android och nu finns den som sagt även till iPad/iPhone/iPod touch. Appen kan användas till att få text uppläst, även om du inte vill ha en text översatt. Ta kort på en text och få den översatt och uppläst 1. OBS! 2. 3. 4. När du är färdigmålad klickar du på den vita pilen i den blå cirkeln. 5. 6. Den översatta texten kan du i detta läge inte markera i. Kvaliteten av OCR-funktioen varierar något, men kan säkert bli bättre. Bästa sajterna för att hitta högupplösta bilder. Du kan använda Compfight för att leta efter bilder som du snabbt behöver. Om du vill ha slumpmässiga bilder, klicka bara på "Show me what compfight can do? "-knappen.

Du kan hitta gratis högupplösta bilder utan copyrightbegränsningar. Nya bilder läggs också upp varje vecka. Superfamous ger dig gratis bilder i högupplösning för nedladdning . Här finns det en samling av gratis bilder för kommersiellt bruk. Om du letar efter bilder med en annan synvinkel, kan du hitta dem här. Public Domain Archive har en omfattande samling av gratis foton utan upphovsrätt. Söktjänst för bilder Andra förslag. A Free Story from Children's Storybooks Online | StoryJumper. Storybird - Artful Storytelling. Create Torn Paper Effect Using Powerpoint 2010. Home > PowerPoint Tutorials > Special Effects > Torn Paper Learn to create useful torn and burnt paper effects in half a minute using PowerPoint 2010. Watch and learn from our video tutorial. The torn paper effect you’ll learn to create is: Uses of the effect: The effect can be used in a number of ways.

Another very simple way to use it is to show clippings of a news item like a scrap of newspaper or note paper. You can find more ways to highlight text here in this article >> Inspiration for slides to display quotes: Apart from using torn paper effect, there are a number of other ways to showcase quotes in your slides. Some templates to draw inspiration from: These template are quite useful to highlight critical information, quote or to make an important announcement. Source: Text Boxes from PowerPoint Charts CEO Pack 1 Now, that you’ve seen the options to display quotes in your slides… Click on the video to learn how to create the torn paper effect: This video has voice over. Important tips: Snap 7 - Overview. Ashampoo Snap 7 is the smartest way to capture screenshots, add notes and annotations and share them with your friends. With Ashampoo Snap 7 ... ... you capture images and videos right from your screen in seconds Capture rectangular regions Use free form capture for maximum flexibility Use timers for interval capturing ... you have the tools to express yourself visually Get your message across with texts, hints and notes Command attention with arrows, shapes and stamps Use the pencil tool to draw freely ... sharing becomes a breeze Save your screenshots to common image formats Create PDFs without extra tools Upload to Facebook, Twitter and Ashampoo Webspace with ease Ashampoo Snap 7 is ideal for beginners and professionals alike.

Experience visually intuitive controls Enjoy smooth 1-click operations Quickly access tools through the capture bar New in Ashampoo Snap 7 Less complexity With Ashampoo Snap 7, it takes less clicks to achieve your goals. Softzone.es More media comments.

Hjälpmeddel

Plickers - Clickers, Simplified. Make Your Images Interactive - ThingLink. Siri på iPad/iPhone. En av de bästa sakerna med uppdateringen till IOS 8 tycker jag är möjligheten att använda Siri. Med hjälp av Siri kan man prata in sin text istället för att skriva, men ändå få den som skriven text. Jag har provat flera olika dikteringsappar tidigare och jag tycker att Siri är riktigt bra där. Jag har elever med läs- och skrivsvårigheter och dyslexi som testat och de är mycket nöjda. Siri är ingen app utan finns på på iPaden/iPhonen i och med att man uppdaterar till IOS 8. För att aktivera funktionen går du på inställningar.

I inställningar så väljer du allmänt och sedan Siri. Klicka på pilen efter Siri. Då får du upp en fråga om du vill aktivera Siri. Du kan välja lite olika inställningar som språk och röstens kön. Nu kan du välja vilken app som helst där du får upp tangentbordet och ska skriva som olika skrivappar, mejl, sms, Facebook, Twitter med mera. Till vänster om mellanslagstangenten på tangentbordet finns det nu en mikrofon. Boka tider snabbt och smidigt (utan att dubbelboka) Att fixa tider och bokningar till utvecklingssamtal – det går att göra på ett smidigt sätt. Här ska jag berätta om Doodle och WhenisGood. Doodle När jag för några år sedan deltog i Skolverkets referensgrupp för IT i skolan, använde de sig av Doodle för att vi skulle kunna boka in tider till ett kommande möte. Jag använde sedan samma verktyg i den nätverksgrupp om digitala verktyg, som jag hade hand om i kommunen, när vi skulle ordna samåkning till en IT-mässa.

Och efter det spred sig verktyget till flera av de olika skolorna på vår lilla ort. Det är nu ganska väl använt på sina håll just när det gäller att boka utvecklingssamtal. Bra, det var så det var tänkt. Att det nätverksgruppen gjorde skulle ge återverkningar på skolorna. Problemet med Doodle var dock att man tidigare kunde göra dubbelbokningar i verktyget. 1. 2. 3. 4. 5. WhenisGood Om du vill göra en enklare förfrågan om t.ex vilka tider som passar bäst till ett gemensamt möte, kan du använda onlinevertktyget WhenisGood.

TodaysMeet. Hangouts.

Podradio

Triptico - program att dela ord. Skapa omslagsbild i Canva. Cc. Jetpack for WordPress. Gör din långa länkar korta | korta.nu. Flipp tips. Kodning. Sammanställa info. Livets glada pussel: Lärakänna med IKT. Nu har terminen dragit igång med full fart! I tre veckor har eleverna fångats upp i skolans famn =) Många elever som man haft från förra året, men även några nya ansikten förutom en hel hög med härliga år 4:or. För att skapa relationer är det viktigt att hjälpa eleverna att våga visa vem de är, inom Vittra startar vi alltid med några veckor av kulturarbete, bygga en IUP, lärakänna, kunskapsfunderingar och uppstart av första temat för terminen.

Men hur gör man då för att lära känna varandra? Ni vet, på riktigt? Ja, det är nog inte alltid så lätt att "vara sig själv" i konstlade situationer, men vi gör vårt bästa för att locka dessa personer att komma till sin rätt genom att dra i många pedagogiska knep för att kunna stötta dessa processer så gott vi kan. Om man frågar en lärare om tips på samarbetsövningar eller lärakänna-övningar så kan ni säkert få en drös av heta stolen, 4hörn, oavslutade meningar, intervjua varandra, pusselbitar att rita på, sugrörstorn osv.. Podradio. Instruktioner till en favoritapp – Explain Everything | gunillaalmgrenback. Drive - Supportsida Google Apps. Blogg, wiki eller e-bok – vad ska jag välja? Kunskapande.

Webbenkät

Ordmoln. YouTube.