background preloader

SKOLA3:1

Facebook Twitter

 Situation Stockholm. Författartips. Skrivande skola. Min flykt. Dogge-Doggelito-Shuno.pdf. Hassan-Loo-Sattarvandi-Om-himlen-sm%C3%A4lter.pdf. Jonas-Karlsson-Sp%C3%A5r-i-sn%C3%B6n1.pdf. Flyktingar över Medelhavet ökar. En grupp flyktingar som ökat kraftigt är palestinier från Gaza. 20-årige Mohanad al-Nabahin är spårlöst försvunnen sedan han meddelat sin familj att han skulle gå ombord på en båt till Italien, berättar hans pappa. – Han reste den 15 augusti och var i Egypten fram till den 5 september.

Flyktingar över Medelhavet ökar

Det var den senaste gången vi hade kontakt med honom. Han sa att han skulle gå ombord på en båt till Italien och att han skulle höra av sig efter en vecka. Ännu har vi ingenting hört, säger Jaber al-Nabahin om sin son. Mohanads pappa är blek, hans hår grånande. Familjen har det bra säger Jaber, men de bor i Gaza. Sonen ville ha ett bättre liv, sålde allt han ägde och betalade flyktingsmugglare i Egypten 3000 dollar för att få hjälp ut ur Gaza och göra resan över Medelhavet. Mohammed och Yusuf överlevde resan över Medelhavet. Mohammed Mezen och hans bror Yusuf Mohammed från Syrien överlevde den farliga resan över Medelhavet.

Mohammed och Yusuf överlevde resan över Medelhavet

Men prövningarna är långt ifrån över för den som lyckas ta sig in i Fort Europa. Vågorna mäter två och en halv meter utanför den grekiska ön Khayous. Mohammed Mezen och hans yngre bror Yusuf Mohammed från Syrien sitter hukade i en gummibåt med 37 andra flyktingar. Det är trångt, kallt och blött. Mohammed och Yusuf ser hur vågorna kommer mot dem. Mohammed Mezen är 21 år, har svart hår som faller ner som en lugg i pannan och han drömmer om ett bättre liv. Med händerna knutna och blicken mot golvet berättar Mohammed Mezen mekaniskt om båtresan som nästan tog hans och broderns liv. – Flera av människorna kunde inte simma, berättar han. – Barnen försökte klamra sig fast hos sin mamma eller pappa, men vågorna kom med en kolossal kraft och drog med flera under ytan.

Bredvid honom sitter lillebror Yusuf Mohammed, han sitter och nickar åt broderns ord, men han själv säger inte så mycket. #skola3.1. Tioårige Sam föddes som Iris. – Jag har alltid tänkt att jag är mer kille för när jag var liten hade jag mer killkläder.

Tioårige Sam föddes som Iris

Jag har alltid känt mig mer som en kille och sedan började jag tänka att tänk om jag faktiskt är en kille. Det var skönt att förstå det men det var jobbigt att ingen visste det, berättar Sam, som i dag är tio år, för SVT:s Lilla Aktuellt. Sam har alltså så länge som han kan komma ihåg känt sig som en kille. Men det tog ett tag innan han berättade om det för någon. – Jag kom hem och vi hade fått matteläxa och man skulle skriva sitt namn.

Berättade för alla i skolan Sams föräldrar hade redan förstått att han kände sig som en kille men Sam kände ändå att det var skönt att de nu kunde prata om det. Tillsammans bestämde de att berätta för alla i skolan och på fritids att han nu heter Sam och är en kille. . – Nej, inte så mycket. . – Men det var ju ganska svårt i början för då kallade man honom för Iris istället. ”De respekterade mig” Skola. ”Unga ska känna att de kan förändra världen” De senaste tre åren har projektet we_change, som drivs av Ungdomar.se, besökt unga från över 70 svenska gymnasieskolor för att diskutera hållbar utveckling.

”Unga ska känna att de kan förändra världen”

Målet är att få unga att vilja förändra världen till det bättre, och med på turnén finns företag som Coca Cola, IKEA och Returpack. En av nyckelpersonerna i projektet är vd:n för Ungdomar.se, Kim Jakobsson. – Företaget har förändrats mycket sedan jag började. Från början var det bara en digital plattform, vi var inte den samhällsaktör vi är i dag. Ungdomar.se har enligt Kim Jakobsson sedan starten 2000 haft som mål att skapa ett schyst samhälle där unga tas på allvar, inkluderas och får uppmuntran och stöd i vardagen.

. – De undrade hur företag påverkar utvecklingen och ställde sig frågan om vi ens kommer att ha en planet att leva på i framtiden. – Tanken är att skapa ett vasst och konstruktivt samtal mellan unga människor och stora samhällsaktörer. #skola3.1.