background preloader

Interkulturellt

Facebook Twitter

Utan förståelse för klanen, ingen integration — Kvartal. Vi har alltså inte endast bristande omvärldskunskap.

Utan förståelse för klanen, ingen integration — Kvartal

Den kulturella och nationella självkännedomen är minst lika låg. Det är antagligen därför som vissa forskare och politiska företrädare på fullt allvar kan hävda att det inte finns någon inhemsk kultur i Sverige. I all välvilja möter vi nyanlända, som om alla på jorden vore svenskar med svenska erfarenheter. SOFI OKSANEN: Det är omöjligt att låtsas att vi inte visste. Flyktingskap, folkmord och diaspora går som en röd tråd genom både Finlands och Estlands historia.

SOFI OKSANEN: Det är omöjligt att låtsas att vi inte visste

Sofi Oksanen skriver om vår tids glömska och hyckleri - och om historiens dom. Maja Hagerman: En historia om oss alla. Det är en smärtsam historia som har dokumenterats i vitboken om Svenska kyrkan och samerna.

Maja Hagerman: En historia om oss alla

Den är gjord i samarbete med institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå universitet och av de cirka 30 artiklarna i vitboken har jag själv skrivit en. Precis som andra hade samer ingen religionsfrihet. Ingen annan tro än luthersk kristendom var tillåten, det slogs fast vid Uppsala möte år 1593. För svenska medborgare var det länge nästan omöjligt att lämna statskyrkan. Samernas traditionella tro var förbjuden. Det fanns en stark föreställning förr om att alla svenskar var lika, etniskt sett. ”En blick betyder inget i Finland” Diskussionen kring sexuella trakasserier mot kvinnor och en ökad otrygghet på stan har gått het under de senaste dagarna.

”En blick betyder inget i Finland”

Nyårsaftonens händelser har väckt diskussion om en del asylsökandes attityder mot kvinnor. Munther al Assaf är asylsökande och har bott i Finland i några månader. Han är inte alls överraskad över händelserna på nyårsafton och uppståndelsen kring dem, men säger att man inte kan dra alla asylsökande över en kam. - Jag förväntade mig faktiskt att något skulle hända på nyårsafton. ”Kunskap är lika mycket värd på olika språk” Barn växlar mellan sina språk när de pratar med varandra.

”Kunskap är lika mycket värd på olika språk”

Det är viktigt att låta dem använda alla språkliga verktyg när de ska lära sig nytt och bygga vidare på kunskaper som de redan har, menar läraren Anna Kaya. När Yabing Cai och Beshoy Azer kom till Märsta för fyra år sedan var de i åttaårsåldern. De började i en förberedelseklass på Norrbackaskolan för att lära sig svenska. I den gick de i ungefär ett år samtidigt som de var med på vissa lektioner i en ordinarie klass. I dag går de i sjätte klass. Från Den ariska myten till Barn utan papper - här är UR:s bästa program om rasism.

Det är viktigt med bildning!

Från Den ariska myten till Barn utan papper - här är UR:s bästa program om rasism

Vi vill väl alla bli som Hans Rosling som tvärsäkert domderar ut fakta, eller hur? UR är en guldgruva av fantastiska, pedagogiska och högkvalitativa program, som alltför få utanför skolan ser. Nu har man piggt samlat ihop länkar till en jädrans massa UR-program, både radio och tv, som allihopa handlar om rasism och främlingsfientlighet på olika sätt. Från program som den som jobbar i skolan borde se: Skolministeriet : Att bemöta rasism i skolan, till dokumentären Alltid fick man höra »jävla zigenare« eller Bildningsbyrån – rasism, som UR själva beskriver som »ett absolut måste – för alla«. Själv blir jag sugen på dokumentären Den ariska myten och jag. Världsbokdagen - andra filmen - Mediateket Pauliskolan. Rekordmånga barn flyr till Sverige. Antalet ensamkommande barn som kommer till Sverige är fler än någonsin.

Rekordmånga barn flyr till Sverige

Enligt uppgift till DN kommer prognosen att skrivas upp till ­uppemot 12.000 barn i år. Det har aldrig tidigare kommit så många ensamma flyktingbarn till Sverige som det gör nu. Nästan dubbelt så många jämfört med första halvåret 2014. I maj kom 1.161 barn till Sverige utan sällskap av vare sig sina föräldrar eller annan vårdnadshavare. I juni fortsatte antalet att stiga till 1.447, vilket innebär att mer än var femte asylsökande är ett ensamkommande barn. – För ett par år sedan tyckte man att det var många om det kom 300 barn på en månad. Barnen, som i de flesta fall är pojkar mellan 13 och 17 år, kommer framför allt från Afghanistan, Somalia och Eritrea.

. – Det kan handla om en tillfällig topp, att smuggelnätverken fokuserat mer på Somalia och Eritrea. BERÄTTELSER - SVERIGE 3.0. The king with 100 wives. "The queens have a great role to play in the fondom," notes Prince Nickson, also of Bafut, noting that it is up to these women behind the man to shape him in his kingly role.

The king with 100 wives

"Behind every successful man must be a very successful, staunch woman," says Abumbi's third wife, Queen Constance. "Our tradition has it that when you are king, the elderly wives remain to hand down the tradition to the younger wives, and also to teach the king the tradition because the king had been a prince, not a king. " Despite the fact that polygamy is legal in Cameroon, the data shows that there are far fewer polygamous marriages across the African continent. The practice is being challenged by changing values, the spread of the Christian faith, the growing appeal of the western way of life but also the rising costs of having large families. It is against this backdrop that Cameroon's traditional rulers must walk the fine line between two often conflicting cultures. Hon är upprörd över "hyckleriet" kring sex och lögnerna om blodiga lakan - Sydsvenskan.

Kravet på oskuld var absolut.

Hon är upprörd över "hyckleriet" kring sex och lögnerna om blodiga lakan - Sydsvenskan

Precis som alla "fina flickor" skulle Elina förbli "ren" tills hon gifte sig.