background preloader

Svenska/språk

Facebook Twitter

Inför muntliga NP SVA åk 9. Skoluniform: Barn behöver arbetskläder. Ledarkrönika Plisserade yllekjolar och välskräddade kavajer, symboler för överklass och elitskola – hur kan skoluniform bidra till lösningen på den svenska skolkrisen?

Skoluniform: Barn behöver arbetskläder

Ingen tid är någon annan lik, alla tider har sina slagsidor, var sak har sin plats och allt har sin tid! Expert: Så undviker du att luras av bluffartiklar. Få vill dela felaktiga rykten och nyheter till sina vänner i sociala medier.

Expert: Så undviker du att luras av bluffartiklar

Ändå händer det regelbundet att historier som inte borde få spridning snabbt når många. SvD har gått igenom några av de viktigaste åtgärderna du kan vidta för att undvika detta, med hjälp av tips från Internetstiftelsen och sociala medier-experten Brit Stakston. Läs hela artikeln. Gå inte på rubriken och sprid inga slutsatser utan att ha läst hela artikeln.Grunden för all källkritik på internet: Vila några sekunder med avtryckarfingret.

Tänk två gånger – dela med sunt förnuft. Bara Ben ("B´n" och "B´en" är andra stavningar...) Kursplanen svenska. Om svenska och digitala verktyg. Emoji – vet du vad den betyder? Ett åskvädersbarn och ett helvetsgap lär oss hur vi kan gestalta. När jag skrev mitt förra inlägg om Att lyckas med gestaltningen så texten lyfter slog det mig att ett bra upplägg kunde vara att utgå från Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren.

Ett åskvädersbarn och ett helvetsgap lär oss hur vi kan gestalta

Det passar också bra i tiden då det just släppts en nya anime-serie med Ronja Rövardotter. Klippen visas på Svt-play när som helst och sänds på Barnkanalen lördagar kl 20:05 och är ca 25-30 min långa och kan fungera som en multimodal text för att lyfta fram gestaltningen. Det bästa är att visa på hur detta låter i text som läses högt innan filmen visas och diskutera på skillnader och likheter som en bok ger genemot filmen. Så här börjar boken: Hjälp! Hur får jag elever att utveckla sitt skrivande? - Annika Sjödahl. Hur tydliggör jag för mina elever vad som utmärker en bra text och hur kan jag få dem att applicera sina lärdomar på eget producerande?

Hjälp! Hur får jag elever att utveckla sitt skrivande? - Annika Sjödahl

Det är en inte en ovanlig fråga man som pedagog brottas med. Jag läser ofta om att elever blir sämre skribenter och inte minst i den rapport från Skolinspektionen från den 26 januari 2016, Att elever behöver mer lärarstöd i svenska. Göm dig inte bakom citattecken - Språkbrevet nr 1, 2016. De största problemen med snåriga och svårbegripliga texter är inte grammatikfel och stavfel.

Göm dig inte bakom citattecken - Språkbrevet nr 1, 2016

Det är inte heller fackuttryck eller svåra ord som ställer till det. Gratis illustration från Knyckenilluku. Julgran av Mattias Jönsson | Jan 2, 2015 | Högtider, Mattias Jönsson Ritad av Mattias...

Gratis illustration från Knyckenilluku

Glad Påsk / Påskhare av Mattias Jönsson | Apr 18, 2014 | Djur, Högtider, Mattias Jönsson. Hon praktiserar källkritik med eleverna. Annika Sjödahl.

Hon praktiserar källkritik med eleverna

Foto: Billy Tibblin Visa, förklara och resonera med eleverna S:t Iliansskolan är en 7-9-skola i centrala Enköping med ungefär fyrahundrafemtio elever. Skolan har ganska liten tillgång till datorer: arton laptops och femton surfplattor till sex klasser samt en datorsal som kan bokas. Reportage. Schyst! - webbversion.

Att skriva ett arbete i skolan.pptx. Intervju med Dogge Doggelito om förortsslang. Publicera elevernas böcker. Micke Kring och gänget på Årstaskolan har gjort många roliga och intressanta projekt.

Publicera elevernas böcker

Jag gillar särskilt deras olika kanaler där elever får möjlighet att publicera arbeten. Så… kan Årsta kan väl Arboga… hem och snickra på en enkel portal. Skrivprocessen arbetsgång 1. Veckans nyord: svajpa. Vad är det egentligen vi gör när vi använder en pekskärm?

Veckans nyord: svajpa

Unga Reportrar - för ett hållbart samhälle. Elever undersöker hållbarhetsfrågor och gör reportage– och deras budskap sprids!

Unga Reportrar - för ett hållbart samhälle

Vad betyder ett hållbart samhälle för unga idag? Vilka utmaningar tycker de är viktigast att vuxenvärlden tar sig an? Vilka tankar och lösningsförslag har de? Unga Reportrar är Håll Sverige Rents skolprogram som ger högstadie- och gymnasieelever en unik möjlighet att undersöka olika hållbarhetsfrågor och producera egna reportage om dem – skrivna eller i digital form. Texttyper. Språkpolis? Duktig på att stava? Hidden poems by miriam paternoster. How to write BlackOutPoetry by @annikasjodahl. Uttrycksformer (Skolverket -texttyper m.m.) Uttrycksformer för upptäckare - fördjupningÄmnesövergripandeSpråk- och kunskapsutvecklande arbetssättUttrycksformer för upptäckare - inspirationUttrycksformer för upptäckare - fördjupningVad innebär en språkutvecklande undervisning?

Uttrycksformer för upptäckare - fördjupning Syftet med det här materialet är att ge förslag på genrer som tar vara på elevernas lust att undersöka omvärlden och förmedla egna innehåll och budskap till andra. Att arbeta med fasta uttrycksformer och medier skapar ramar och trygghet för eleverna. I arbetet med att stödja elevernas lärande har du som lärare nytta av fördjupad kunskap om den specifika presentationsform som ni har valt att arbeta med.

Materialet innehåller fördjupningar kring 14 olika presentationsformer, både muntliga och skriftliga.

Landskapslagar

Svenska språkets utveckling - ett lektionstips. Nordiska språk, minoriteter. Dialekter. Retorik. Argumentation. Karin Bojs: När vårt språk kom hit.

”Negerkung” tas bort i nya Pippi. I vårens nyutgåva försvinner n-ordet i Pippi Långstrump. ”Vi byter ut ett ord som skadar barn, men rör inget annat i texten”, säger Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman till Boklördag. Astrid Lindgrens barnbok ”Pippi Långstrump” fyller sjuttio år i år, och givetvis kommer det en fin nyutgåva i samband med jubileet, en ny samlingsvolym med det mesta ur de tre böckerna i Pippi-serien: ”Pippi Långstrump”, ”Pippi går ombord” och ”Pippi i Söderhavet”.

Den här gången försvinner det som varit mest kontroversiellt de senaste åren, n-ordet. Pappa Efraim Långstrump är numera Söderhavskung på Kurrekurreduttön, inte negerkung.

Grammatik

Kolla källans wiki - Upphovsrätt och Creative Commons. Lektionsresurser för källkritisk granskning. Den virala nyhetsspridningen innebär en ökad risk för att felaktig eller förvanskad information snabbt sprids i samhället. Detta är problem som vi alla måste hantera och det växer därför fram tjänster som hjälper oss att ta tag i detta. En del material är särskilt riktat till skolan och avsett att användas i undervisningen. Det finns flera webbplatser på nätet som avslöjar vandringssägner, myter, felaktigheter och rykten som presenteras och sprids som nyheter. Amerikanska Snopes, som snart har funnits på nätet i tjugo år, fäster blicken på vad som sprids i den engelskspråkiga världen. Detsamma gör Washington Posts avdelning What was fake on the Internet this week, som publiceras varje fredag.

Viralgranskaren är en mediekritisk satsning från Metro som drog igång tidigt i våras. Skolverket bedriver politisk indoktrinering Nationellt prov i svenska, årskurs 9, VT13. Inledning För längesen nu skrev jag ett inlägg, Hur skyddar man sitt barn från skolverkets mobbing? , som handlade om nationellt prov i svenska för årskurs 9 – läsförståelse. Jag vill be om ursäkt för detta inlägg av olika orsaker dröjt, i synnerhet till de som donerat till materialet. Men, bättre sent än aldrig heter det. Kvinnor och fotboll – en historia av förtryck. Lektion_se_26558.

Läsförståelsearbete - ett lektionsexempel. Svenska. Galna bilder gav kloka diskussioner.

Texttyper

Spraketifokus.blogg.se - Ett genrepedagogiskt arbetssätt. Unga uppfinner egen språkvärld med mobilerna. Dagboken-Ett-romanprojekt1.pdf. The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore. Mia Skäringer: Lyckofasaden tar död på oss. Medverka i Ariton Förlags novellantologi om vardagsbetraktelser.

Svenska Invektiv. Författartipsbloggen. Rut and Knut. Visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FBlob%2Fpdf2629.

Hen

Att arbeta aktivt med ordförståelse. Tema: Genrepedagogik och Gibbons i praktiken. Devanligastetexttypernaiskolan. En skolblogg från moobis.se. Flippad undervisning. #flippatklassrum. Tema källkritik: Kan man lita på Mia Skäringer eller inte? » Mediekompass. Publicerad: 17 mars 2014. Att skriva ett bra svar. Jag har precis kört igenom en typ av lektionspass som jag verkligen gillar. Nej, ingen har sett ungdomar "klippa av andungars fötter" i Sala.

Svenska. Vad är en krönika? - www.plugga24.se. Jag skrek, men slagen slutade inte. Klassiska fotomanipulationer – Krigsfoton i fel skala. Ungdomsspråk VÅRTMALMÖ. Kortfilm: Adrenaline - A Skateboard Documentary - Videoklipp - Tacky.se. Mobilspråket har blivit ett eget språk. Eva-Lotta Hultén. LSS debattartikel. Podcast. Avsnitt 40 – ADL/Adam Baptiste. Podcast i skolan. Instagram, sociala medier och allas vårt ansvar! Ni språknördar kanske bleve roade av en grej jag skrev i DN för en massa år sen. Gatuslang. Film av roman. Att arbeta för genremedvetenhet i klassrummet. VAD TYCKER DU? - Har du koll på textgenrer? #hjältenochjag.