background preloader

Lyrik

Facebook Twitter

Vad är cut-up poesi och hur kan du använda det i undervisningen? Cut-up poesi är ett sätt att skapa dikt av ord som redan finns.

Vad är cut-up poesi och hur kan du använda det i undervisningen?

Man klipper upp texter som redan är skrivna och begreppet cut-up kommer från engelskans ”klippa upp” Begreppet myntades av den dadaistiske poeten Tristan Tzara så tidigt som 1916. Många musiker och författare har sedan dess använt tekniken då de skrivit låttexter. Grundidén är att man skapar något nytt genom att bryta mot de normer som säger att skapandet ska ske på ett visst sätt. Här kan ni lyssna på hur David Bowie har använt sig av tekniken. Bowie brukade skriva ner ett stycke som beskrev ett ämne. En annan musiker som inspirerades av cut-up tekniken var Curt Kobain. Varför blev jag intresserad av just cut-up tekniken i undervisningen? Hur kan detta användas i svenskundervisningen? I det centrala innehållet finns det uttryckt att undervisningen ska behandla nya ord i språket och att kombinera ihop olika texttyper till nya.

Tio briljanta metaforer av Tomas Tranströmer. Som en brygga mellan två platser i verkligheten är metaforen när den är som bäst.

Tio briljanta metaforer av Tomas Tranströmer

Plötsligt får man syn på något som aldrig tidigare varit i världen, det är ingen bild och det är inte kunskap – det är, i ordets mest bokstavliga mening, skapande. Något nytt träder fram i det verkliga, vidgar tanken, säger: det ryms mer. Om det är något Tomas Tranströmer har lärt mig är det att livet rymmer mer. 1. UR "SOMMARSLÄTT" (från ”Klanger och spår”, 1966) Man har sett så mycket. Verkligheten har tärt så mycket på en, men här är sommaren till sist: en storflygplats – trafikledaren tar ner lass efter lass med frusna människor från rymden.

88-2-tomten. Tio små tomtenissar Midvinternattens köld är svår.

88-2-tomten

Tio små nissar i djup snö går. Rävsax dold under skynke vitt, knipsar nisse av på mitt. Livsandarna snabbt för honom tryter, snart i eget blod flyter. Nio små nissar i midnattstimma, traskar fram i månljusstrimma. Ugglan hoar i sitt näste, istapp faller tyst från fäste. Att knycka är att skapa: intertextualitet, cover och kärlek - OBS. List of songs that retell a work of literature.

Petter

Pop och politik: Musik och klass. Artisterna Adam Tensta och Jill Johnson gästar studion och diskuterar.

Pop och politik: Musik och klass

Vilka musikgenrer har hög status? Varför anses det så fint för en musiker att ha arbetarklassbakgrund? Vilka målgrupper betraktas som centrala för olika artister? Jill Johnson berättar om att verka i genrer med låg cred och Adam Tensta hyllar fansen som klappas på huvudet. Vi dyker ner i housemusikens historia och dj:arnas sanslösa klassresa. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF) Dikt:Lagerkvist. Ni ska få ägna lektionen åt att läsa och tolka Pär Lagerkvist dikter.

dikt:Lagerkvist

Arbeta i par med den dikten som ni står vid här nedan. Använd analysmallen! Gör så här: 1. Leta reda på dikten, skriv av den och illustrera den vackert i ett collage som passar till dikten. 2. Dikterna ligger utskrivna på mitt skrivbord och i de flesta fall går de att googla på och hitta på nätet. Använd den här analysmallen Hur börjar dikten? Tim-Jamie och Erica "Nu löser solen sitt blonda hår" Ludwig och Frida "Vem gick förbi min barndoms fönster" Marcus och Linnea "Som ett blommande mandelträd" Oscar och Sara "Det är vackrast när det skymmer" Daniel och Amanda" Kärlekens visa" Carl och Rebecka "Den väg du går allena"

Deckarskolan - P3 Kultur. En dikt till dem som kämpar. Sommardikter 2014. April 2014. Hej 8B Har formulerat en ny pedagogisk planering för de veckor som återstår.

april 2014

Den återfinns på skolia också. Huvudinriktningen nu blir egentligen för att korta ner det: läsa och att förstå det du läst. För att detta ska ske behöver du ett antal lässtrategier samt att tänka med pennan i hand som jag brukar kalla det. Du ska välja och läsa en egen bok. Allt det viktiga jag bedömer nu kommer att vara det DU gör på lektioner samt att du i reflektionsboken visar att du läser den bok du lånat även hemma. Kommer använda bloggen till lite diverse under resans gång! Fröken Linda tipsar: (något av det jag kommer på nu): Hungerspelstriologin av Suzanne Collins Låt vargarna komma av Carol Rifka Blunt Legend av Marie Lu Erebos av Poznanski Per Nilsson tex Solprinsen, hjärtats fröjd, Jag saknar dig, jag saknar dig Jules Verne b.la Jorden runt på 80 dagar Dansar Elias?

Allt av Katarina von Bredow Allt av Joyce Carol Oates (för ungdomar) Allt av Sofia Nordin, bla Natthimmel.