background preloader

Dystopier

Facebook Twitter

Textha fte till PM dystopier (1) Ordens makt och modern teknik. Dystopier är kända av eleverna genom böcker och filmer som Divergent och Hungergames.

Ordens makt och modern teknik

Ray Bradbury målar upp ett mardrömssamhälle i Fahrenheit 451 där brandmän har som främsta uppgift att anlägga bränder. Böcker och bokens försvarare är brandförsvarets primära måltavla. Resten av befolkningen har blivit passiva av nöjeskulturen och utgör därför inget egentligt hot mot makten. Två centrala frågor finns med i hela romanen: Hur är det ställt med yttrandefriheten? Parallellt med att i stora delar läsa högt för eleverna och resonera om bokens innehåll har vi gjort uppgifter som anknyter till bokens tema och elevernas vardag. Inledning – Vad är viktigt för dig? Yttrandefrihet är en självklarhet i Sverige idag, och vår tryckfrihetsordning skrevs redan 1766.

Fundera på: Om vi inte har ord – kan vi då tänka? Vad är viktigt för mig – rätten att bestämma Försök att rangorna mest – minst viktigt. Yttrandefrihet i omvärlden Exempel på frågor till filmklippen: Vad känner du till om Malala? Min historia. Dystopisk mininovell – en lektionsidé. Mina åttor har precis läst ut Fahrenheit 451.

Dystopisk mininovell – en lektionsidé

Vi har diskuterat både text och innehåll ingående med många intressanta infallsvinklar. Dystopin är en genré som många känner väl till tack vare moderna succéer som Hungergames och Divergent. Nu är det hög tid för 8A att skapa egna dystopier. Några enkla tips innan eleverna sätter igång: Handlingen ska utspela sig under kort tidFå karaktärerSlutet ska ”ringa efter” novellens slutLägg mycket tid på rubriken (skriv den sist) Ramen är given och en enkel bild (gjord i Canva) får fungera som inspiration. De kommer tillbaka igen, för tredje gången den här månaden. Gästbloggaren: När allt förändrades - 17 science fiction-noveller.

Idag kan jag stolt presentera Ugglan & Bokens första gästbloggare!

Gästbloggaren: När allt förändrades - 17 science fiction-noveller

Henrik Hogland skriver om en science fiction-novellsamling: När jag efter mycket om och men fick en ledig stund från arbete, studier och småbarn passade jag på att ta en sväng inom Science Fiction Bokhandeln här i Göteborg. Att bara strosa omkring och få bläddra bland alla böckerna var riktigt trevligt, och mitt på en hylla stod en liten fyrkantig bok ut: När allt förändrades : 17 science fiction-noveller.

Med en prislapp på 69kr för en novellsamling i kartonnage så undrade jag vad detta kunde vara och på svenska dessutom. Det var ett bra tag sedan som jag hade läst en novellsamling så varför inte tänkte jag och nu sitter jag här och försöker skriva en kort recension om samlingen. Många klankar ner på samlingen och menar på att det inte är en science fiction-samling alls. "sf är betydligt mer än rövarhistorier i rymden. " Här är en förteckning över novellerna och året de gavs ut i original: Robert A. Ursula K. Arthur C.

Dystopier. Dystopin är här. Din kontinent har svämmats över.

Dystopin är här

Din folkgrupp har rensats ut. Den totalitära regimen kan höra dina tankar. Och du har inte ens hunnit fylla 18. Hungerspelens skrämmande framtidsvision, där barn dödar andra barn på lek, är så skrämmande att många vuxna slutar läsa. Men bland de unga har böckerna satt tonen för en ny, dominerande litteraturtrend. Är de läskiga, dystopiska romanernas popularitet tecken på en jagad generation tonåringar som plågas av ångest inför att bli vuxna? – Jag tror man kan se det som en metafor för ungas oro inför framtiden, säger Henny Holmqvist, utgivningschef på B Wahlström.

Relativt sett har Sverige än så länge förskonats från de värsta konsekvenserna av det senaste decenniets finanskriser, ökade terrorism och många miljökatastrofer. . – Tonårslivet har förändrats radikalt. Så när kommer den första svenska dystopiromanen för unga vuxna? – Än så länge har vi inte sett några riktigt framgångsrika svenska exempel. Trenden är egentligen inte ny. Tre berättelser : Berättelser om dystopier.

April 2014. I Vägen möts vi ett postapokalyptiskt samhälle, där all civilisation har dukat under.

april 2014

Jorden skälver, naturen brinner och människor äter varandra. Ett rent helvete med andra ord. Alla värderingar om rätt och fel går liksom inte riktigt att applicera på ett sådant samhälle upptäcker jag ganska tidigt i min läsning. Min moralpanik famlar i blindo. Vem gör rätt? I McCathys dystopstiska skildring är det endast männen som överlever, för här är det muskelstyrkan och endast muskelstryrkan som räknas när livet till slut bara handlar om överlevnad.

I denna livsfarliga kvinnolösa värld ger sin en man och hans son ut på en vandring och bakom varje vägkrön väntar dem ständiga hot i form av förvildade män som tvingats bli kannibaler för att överleva. Mannen skiljer sig i viss mening från övriga bröder i det att han försöker ingjuta sin son hopp och med kramar och med mantrat "Vi bär elden med oss" försöker han hålla pojkens livsglöd uppe. "Pojken satte sig på huk och lade handen på gubbens axel.