background preloader

Arbetarlitteratur

Facebook Twitter

Kulturkoftan 14/4 2014: proletärförfattare och arbetarlitteratur by Studentradion98,9. Möss och människor - tankar om - Google Slides. Levande Litteratur : Folkhemmets författare. Om ords valör och borttappade skämt i Möss och människor. Vi har ett uppehållsrum för våra EK-elever som både de och vi är mycket nöjda med.

Om ords valör och borttappade skämt i Möss och människor

Utöver ett gäng runda bord med stolar kring där eleverna kan sitta och arbeta eller bara hänga rymmer salen även ett flertal mjuka, röda soffor med därtill hörande låga, ljusa bord. Vår önskan är att dessa föremål ska hålla - och hållas fräscha - i många år. I vår strävan att alla som vistas i rummet tar ett personligt ansvar för vart man gör av sina egna ben och fötter har vi satt upp en plansch på väggen:

Utvandrarna blir film igen. Ett välkomnande Sverige. Utvandrarna. Ivar Lo-Johansson – författaren och människan. Årets Stockholm Läser-bok "Kungsgatan" är en roman om två unga människor som kommer till Stockholm i början av nittonhundratalet för att försöka skapa ett nytt liv i storstaden.

Ivar Lo-Johansson – författaren och människan

Bokens författare är Ivar Lo-Johansson, en av våra största arbetarförfattare. Ivar Lo var en förnyare av den svenska realistiska prosan och engagerad i samhällsfrågor som åldringsvården och statarfrågan. Men han brottades också med sitt skrivande. Det var inte alltid lätt att få ihop de två mål han hade: dels att hitta sin litterära röst och nå många läsare, och dels att föra fram ett budskap.

Ivar Lo-Johansson föddes år 1901 och växte upp i Ösmo och Västerhaninge utanför Stockholm. OBS 11 juni kl 13:20. Demokrati – självklarhet eller rättighet? Texten till låten hittar du här!

Demokrati – självklarhet eller rättighet?

Hemma: * Lyssna på låten och följ med i texten samtidigt. * Skriv ner (eller markera) de ord som du tycker är svåra att förstå I skolan: * Vi lyssnar på låten och läser texten tillsammans. * Enskilt (10 min) – skriv ner dina tankar kring begreppet demokrati. . * Basgrupp - läs upp era tankar för varandra. I basgruppen diskutera och skriv ner era tankar kring följande frågor (alla antecknar): 1. Planering för Utvandrarna i svenska, svenska som andraspråk och historia för år 7 - 9. 1.

Planering för Utvandrarna i svenska, svenska som andraspråk och historia för år 7 - 9

Förankring i kursplanernas syften Eleverna ska få möjlighet att utveckla Sv/Sva: · sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, · sin förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, · sin förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, · sin förmåga att välja och använda språkliga strategier, · sin förmåga att urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer och · sitt språk, den egna identiteten och sin förståelse för omvärlden genom mötet med olika typer av texter, scenkonst och annat estetiskt berättande. Historia: Blod_lera7.pdf. Tack Sverige för att vi fick en ny framtid. I kväll kommer vi, som kom hit under kriget 1991–1995 från framför allt Bosnien men också andra delar av forna Jugoslavien, att uppmärksamma 20 års vistelse i Sverige.

Tack Sverige för att vi fick en ny framtid

Många minns säkert verkligheten vi flydde ifrån. JULNOVELLEN av Kristina Sandberg. Han är inte där.

JULNOVELLEN av Kristina Sandberg

Inte vid huvudgärden, men hon känner heller ingen värme intill fötterna. Dåsandet från sömn till vakenhet – bara blunda en stund till. Telefonsamtalet på förmiddagen – hon la på luren och satte sig på sängen sedan. Benen ville inte bära, det blev mjukt, lealöst… men hör på vad jag säger. Hon kunde inte hejda hans planer för julen, hur de ska komma upp dan före dan och ta med sig mat – det är ju inte nödvändigt att ha det som förr om åren, du behöver inte ordna om något, mamma… Han verkade inte begripa att vattnet frusit, hur kranen hackat och hostat på morgonen och bara lite brunaktig sörja kom ut. Hon sjunker tyngre med huvudet mot kudden, blundar på nytt. Litteraturpodcast - 9B. Introduktion Det här arbetsområdet ämnar ge er en chans att fördjupa era kunskaper om några litterära genrer samt några viktiga svenska författare.

Litteraturpodcast - 9B

Ni ska jobba i grupper utifrån ett givet arbetsmaterial. Dessa grupper ska sedan producera en max 10 minuter lång podcast. Podcasten kommer sedan att publiceras online. Tanken är att några även ska få chansen att gå ner till Fridtjuvberg och berätta om hur man arbetar med podcast. Det första ni ska göra är att titta på filmen med genomgången. Arbetsuppgifter Fakta. Arbetarlitteraturen - En bakgrund. Välkommen till Swede Hollow: en svensk slum.

På satellitfoton och på Google Earth ser platsen ut som ett mörkt sår i stadslandskapet.

Välkommen till Swede Hollow: en svensk slum

Mellan motorvägar och gator i St Paul, Minnesota, löper en liten remsa av växtlighet, till synes överbliven. Vägen ned i dalgången från gatu­nivån går genom Drewry's tunnel, byggd någon gång på 1870- eller 80-talet, anpassad för häst och vagn. Väl inne möts vi av vad som ser ut som "orörd natur": hela dal­sänkan är i dag en närmast söndervuxen park, kokande av grönska i högsommarvärmen. På stigen en bit ned stannar tre rådjur upp och iakttar oss. Men precis där de står gick för hundra år sedan en hårt trafikerad järnväg. Bilden av den svenska emigranten är i högre grad än vad vi själva förstår präglad av Vilhelm Mobergs Karl Oskar och Kristina. Mobergs utvandrare reser redan på 1850-talet – men de flesta av de 1,3 miljoner svenskar som emigrerar lämnar Sverige betydligt senare, med en topp kring förra sekelskiftet.

Arbetarlitteratur Anteckningar. Litteraturkunskap - arbetarlitteratur. Arbetarlitteratur Redovisning.