background preloader

Källkritik /reklam /massmedia

Facebook Twitter

Reklam för Grumme tvättsåpa 1998. Ab Circle Pro Deluxe från TV-Shop. Ahlgrens bilar reklamfilm. YES diskmedel retro-reklamfilm: Bord. Top 10 reklam #1. Loceryl - reklamfilm om nagelsvamp 25 sek. Volvo XC70 - Made by Sweden. What Doesn't Kill You Make You Stronger. TOP 10: SCARIEST/CREEPIEST COMMERCIALS. Reklam - McDonalds (Livet har sina goda stunder) Värdens roligaste reklam.

Kavli Räkost med dansande tant! Kavli Räkost Tonåringar. Kavli Räkost med dansande MC-kille. Dove evolution. Untitled. Untitled. Untitled. American Apparel anmäls för sexistisk reklam. The You Way Så här marknadsför American Apparel unisex-skjortan på män – och på kvinnor.

American Apparel anmäls för sexistisk reklam

Klädjätten, som säger sig vilja förmedla jämlikhet, anklagas nu för sexism och har anmälts till Reklamombudsmannen. – Det är kvinnoförnedrande, säger bloggaren och studenten Emelie Eriksson, 24. Det amerikanska företaget American Apparel säljer bland annat unisex-skjortor, för både män och kvinnor, på sin hemsida och i butiker runt om i världen. På sin hemsida är den manliga modellen som bär skjortan fullt påklädd och fotograferad rakt framifrån. ”Både sexistiskt och kvinnoförnedrande” Företagets sätt att marknadsföra samma skjorta har fått bloggaren och studenten Emelie Eriksson att skriva ett synnerligen kritiskt inlägg. – Det är fruktansvärt hur de visar upp kvinnor i sin reklam.

Hennes inlägg på bloggen "En blommig tekopp" las upp på förmiddagen idag och hade vid 21-tiden 70 000 unika besökare. "Fruktansvärt, fullständigt fruktansvärt". Tar inte upp för prövning Aftonbladet har sökt American Apparel. ICA reklamfilm 2013. Ipren reklam. Kavli Kaviar. Mellan raderna: Reklam - Anna Ander. Är du fångad av reklamen? Reklampåverkan och genus. Julhandeln är i full gång och reklambudskap översköljer oss från olika håll.

Är du fångad av reklamen? Reklampåverkan och genus

Hur påverkar det unga människor att dagligen se bilder av overkliga, idealiserade kroppar i tidningar, på tv och internet? Reflektera, analysera och diskutera utifrån veckans handfasta lektionstips. Syfte:Reflektera kring hur män och kvinnor framställs i reklam och vilka konsekvenser det kan få för skapandet av stereotyper.Analysera reklambudskap och hur människor påverkas av reklam. Tidsåtgång: Ca 1-2 lektioner. Alla övningar kan göras fristående. Kopieringsunderlaget Upplägg 1: Påverkas vi av reklam? Om övningarna: Tre snabba ögonöppnare om reklampåverkan och annonser Övning A”Top of mind” – eller högst upp i huvudet… vill reklamskaparna kila in varumärket. Schampo?

2. Var har de fått det ifrån? Övning B: Ser vi olika? 1. 2. 3. 4. Övning C: Människorna i reklamen – hur ser de ut? Kvinnor är hårda och män är mjuka – eller? Medier påverkar våra bilder av hur det är att vara kvinna respektive man.

Kvinnor är hårda och män är mjuka – eller?

Den plats som män och kvinnor förväntas ta uttrycks inte bara i vad som sägs, utan också i bilder och i vilka roller kvinnor och män kommer till tals. Veckans lektionstips bjuder på tre enkla övningar som ökar elevernas förmåga att genuskritiskt granska medier. Syfte:Studera hur kvinnor och män framställs i medierUtveckla kunskaper om mediepåverkan i förhållande till genus Förberedelser: tillgång till lokaltidningen, minst ett ex per elevgrupp om tre elever.

Tillgång till kopieringsunderlaget med elevuppgifter. Body Evolution - Model Before and After. Representations of Gender in Advertising. 15 anledningar till att pojkar och flickor måste ha olika leksaker. Föreställ dig en värld där barnens leksaker inte var uppdelade efter kön.

15 anledningar till att pojkar och flickor måste ha olika leksaker

Skrämmande, eller hur? Här förklarar vi varför leksaker måste vara könsstyrda. 1. Lee fälls för halvnaken reklam. Publicerad 2012-11-28 13:05 Foto: Lee Reklamkampanjen som fällts i Opinionsnämnden.

Lee fälls för halvnaken reklam

Jeansmärket Lee fälls för könsdiskriminerande reklam. De halvnakna kvinnorna i reklamen framställs som ”rena sexobjekt” enligt Reklamombudsmannens opinionsnämnd, skriver Dagens media. I Lee:s reklamkampanj syns tre kvinnor på stora reklamafficher iklädda enbart jeans. Beslut - Reklamombudsmannen.org. Analyseskjema for reklamefilm 1. Lathund i källkällkritik på internet. Internet - en guldgruva eller soptipp?

Lathund i källkällkritik på internet

Det finns gott om information att hämta från internet men allt är inte guld som glimmar. En del webbplatser är rena guldgruvor medan andra ger oseriös information eller rent av falska fakta. Det finns webbplatser som samlar och granskar länkar för att du lätt ska hitta pålitlig information, men när du söker själv på internet, granskar du också själv informationen. Lathund i källkällkritik på internet. Källkritik. Varje övning innebär att du ska ta ställning till ett antal alternativ.

Källkritik

Ett eller fler alternativ är rätt. Övning 1 En dag vintern 1985 kunde de svenska tidningsläsarna ta del av följande dramatiska skildring: En främmande man hade rusat in i en villa någonstans på den svenska landsbygden, skjutit ner man och hustru med pistol och därefter rusat från platsen. Parets tonåriga dotter hade bevittnat dådet och ringt efter hjälp. I tidningarna publicerades långa artiklar om den brutalt krossade familjeidyllen och spekulationer om vem den bestialiske mördaren kunde vara. En journalist med bakgrund som bland annat kriminalreporter hade en annan förklaring. Efter en vecka dök det upp en notis i en del tidningar om att mordet nu varuppklarat.

Vilka källkritiska påståenden stämmer in på berättelsen? A. B. C. A. Övning 2 1989 var ett dramatiskt år i Europas historia. I Rumänien startade förändringen med demonstrationer i staden Timisoara men utvecklades till ett blodigt inbördeskrig. Spel om källkritik - Spel om källkritik. Är det sant?: Tjejer och killar i media. Är det sant?: Att fuska med bilder. Är det sant?: Nyheter. Är det sant?: Reklam. Är det sant?: Källkritik.