background preloader

Historia

Facebook Twitter

Historiska Kartor. The American Revolution. Lektionplanering-Medeltiden. Jepedi frågesport om stormaktstiden. LPP STORMAKTSTIDEN. Historiedepartementet Radio. Forntidens begrepp. Forntiden intro. Master_studiehandledning_gustavlladolf_2sidor. Inspiration och kunskap för SO-intresserade.

Romernas Historia. Hon var den sista kvinnan att avrättas i Sverige. Anna Månsdotter, också kallad Yngsjömörderskan, var den sista kvinnan som avrättades i Sverige.

Hon var den sista kvinnan att avrättas i Sverige

Den 7 augusti 1890 halshöggs hon vid Kristianstads länsfängelse. Dagens Nyheters reporter Sven Svensson var på plats för att skildra avrättningen. Han beskriver detaljerat hur schavotten ser ut, hur förberedelserna går till och hur den ”lifdömda” ser ut och vad hon möjligen tänker och hur hon kvalas. ”På senaste tiden har hon understundom visat sig vek och gråtit, men ej uttryckt någon ånger. Hur ska hon gå döden? Anna Månsdotter var dömd till döden för ett brott som började med ett incestuöst förhållande med sonen Per när han var i femtonårsåldern – och slutade med ett mord.

När Annas man blev sjuk i lungsot lockade modern sonen att med henne begå ”skändlig kärlek”, som det hette då. Anna Månsdotter dömdes till livstids fängelse för sedlighetsbrott och till döden för mordet. Anna klagar ”bittert öfver orättvisan att sonen blef benådad och ej hon”, skriver Svensson. World History Timeline. Världshistorien på sju minuter. Riddare, Historia.

HäxornasTid - Hela serien - Del 1 av 5. Download 1409826795350. Download 1409826948013. Download 1409826795350. Skriftligt hemprov om medeltiden. Vikingaby. Vikingaby Klipp ut mallarna, färglägg och vik enligt beskrivningarna.

Vikingaby

Vill du ha flera hus är det bara att skriva ut mallarna flera gånger! Om du vill kan du också använda dem för att rita helt egna hus. Klistra ihop delarna vid flikarna, montera dem gärna på en lite stadigare pappskiva. Träden på bilden är grönmålad vitmossa. Om du klickar på bilderna nedanför laddar du hem mallarna. För att kunna öppna och skriva ut filerna behöver du Adobe Reader. Vikingapyssel och kalas. Utklädning: Kom i vadmal och vikingahorn.

Vikingapyssel och kalas

En säck i säckväv med hål för huvud och armar är en utmärkt klädsel. Ett stort skärp i midjan, sandaler och en vikingahjälm avslutar det hela. En peruk med långa gula flätor eller ett stort rätt skägg kan också vara kul. Mat och Dryck: Servera mat på stora fat. Gör en bädd av ris, hackade tomater, blanda ev. i salsa. Vikingar, Ta reda på (frågor) - 4-6. Vikingar, Ta reda på (frågor och vägledning) - 4-6.

Lektion-se_21546_Tillverka_eget_vikingaspel. Lektion-se_17664_vikingaordsorm. Vikingamat. Vikingamat Det finns inga recept från vikingatiden.

Vikingamat

Därför är det svårt att veta vad vikingen verkligen stoppade i sig. Man får helt enkelt utgå från vad som fanns tillgängligt för den vanlige vikingen. Vilka kryddor, örter och sädesslag som fanns att använda. Kor, får och getter hade man. Smör Att göra sitt eget smör är inte så svårt. Flata vikingabröd På vikingatiden bakade man oftast sina bröd rakt på en upphettad stenhäll eller över glöd. Örtdryck Vikingarna hade inget te. Berättelser från vikingatiden. Rena rama forntiden: Runor. Unga fakta/ Vikingar. Filmer vikingatiden. Filmerna nedan ingår i studiematerialet för sfi.

Filmer vikingatiden

Filmerna är avsedda att ge ökad kunskap och förståelse av vikingatiden, men kan också användas för kommunikativa språkövningar i skolan. I studiematerialet för sfi ingår manus, samt förslag på frågor och övningar till kortfilmerna. De studerande arbetar i par eller i små grupper med frågorna och övningarna. 1. Att hugga en runsten Se filmen 2. Se filmen 3. Se filmen 4. Se filmen 5. Se filmen 6. Se filmen. Historiepolisen: Leif Eriksson. Historiepolisen har anhållit en person som utger sig för att vara vikingen Leif Eriksson.

Historiepolisen: Leif Eriksson

Det finns starka misstankar om att den anhållne helt enkelt har stulit Leif Erikssons identitet. I förhöret berättar han bland annat om sitt liv och sin spännande upptäcktsresa till Nordamerika. Han tvingas också berätta allt han vet om vikingatiden och runstenar. Frågan är om den anhållne ljuger eller talar sanning? Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng. Vikingarna. Handels- som rena plundringståg.

Vikingarna

Eran brukar man säga avslutades i och med slaget vid Hastings i södra England år 1066. Men egentligen stämmer inte detta då överfall och plundringar i fjärran länder förekom både långt före och efter dessa årtal, t.ex. var norske Magnus Barfot västerut och plundrade fram till år 1103 då han dödades på Irland - efter att först ha anfallit Västergötland två gånger! Många är de berättelser om vikingatåg som omtalas både i sagaform och på runstenar, en del av dessa avhandlas längre ner på denna sida - se även sidorna om resorna österut, Ingvarståget och kalendariet. Hemma hade man rejält stora gårdar som bestod av ett stort antal byggnader uppbyggda runt jättelika salar av trä, och kring gårdarna låg stora jordbruksmarker. Studiehandledning_Sveriges_historia. Sveriges historia på 24 minuter.