background preloader

Skriva

Facebook Twitter

Precis som jag! – Några råd till mitt 15 åriga jag. Vi arbetar just nu med acceptans och lika värde.

Precis som jag! – Några råd till mitt 15 åriga jag

Vi har titta på några klipp av Tänkt till – Melanin. Ett moment i det området är att lyssna på råd från artister som de önskade att de hade fått när de var tonåringar. Ni kommer sedan få en skrivuppgift som bygger på dessa klipp. Ni kan få välja vilka ni vill arbeta med. Vill du skriva ut instruktionen hittar du den här. Texttyper i svenska. Referat. Skriva referat (kommer från det latinska ordet refero som betyder tillbakaföra).

Referat

Ett referat är en kortfattad objektiv/saklig (faktamässig) sammanfattning av en annan text. Varför finns texttypen: referat? Texttyper. Den knäppa lektionen om tandborstens betydelse… Går det att skriva en reflekterande text om en tandborste?

Den knäppa lektionen om tandborstens betydelse…

Den utmaningen fick jag indirekt i en Facebookgrupp för en tid sedan. Ja, det ska väl gå… kanske… med 8A som är med på det mesta! För att eleverna överhuvudtaget ska förstå uppgiften behövs ett sammanhang. Ett författarporträtt. Ett författarporträtt Du ska nu skriva ett författarporträtt på en sagoberättare. Några förslag är: Bröderna GrimmCharles PerraultRoald DahlHC AndersenSelma LagerlöfAsbjörnsen och MoeElsa BeskowAstrid LindgrenSök först information om författaren och skriv ner stolpar samt källan för att kunna gå tillbaka, men även kunna skriva en referenslista.Planera din text enligt följande upplägg:Titel: Ett författarporträtt av (namnet på din författare)Korta fakta: skriv ner lite korta fakta om födelseår och ort. NOVELL - Har du koll på textgenrer? Att skriva reportage - för elever. Publicerad: 01 januari 2018 Tema: Mediekunskap Vad är ett reportage?

Att skriva reportage - för elever

Ett reportage är en lite längre artikel. Det kan handla om vad som helst men jämfört med en vanlig nyhetsartikel känns ett reportage mer levande. Presentera kunskap. Tips inför skrivandet! När ni ska skriva era uppsatser har vi bl a pratat om hur viktigt det är att man först disponerar sin text genom att tänka till först. Det är första steget innan du börjar skriva. När du väl skriver är det bra om du känner till några saker som kan lyfta din text något mer. Ett åskvädersbarn och ett helvetsgap lär oss hur vi kan gestalta. När jag skrev mitt förra inlägg om Att lyckas med gestaltningen så texten lyfter slog det mig att ett bra upplägg kunde vara att utgå från Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren.

Ett åskvädersbarn och ett helvetsgap lär oss hur vi kan gestalta

Det passar också bra i tiden då det just släppts en nya anime-serie med Ronja Rövardotter. Klippen visas på Svt-play när som helst och sänds på Barnkanalen lördagar kl 20:05 och är ca 25-30 min långa och kan fungera som en multimodal text för att lyfta fram gestaltningen. Det bästa är att visa på hur detta låter i text som läses högt innan filmen visas och diskutera på skillnader och likheter som en bok ger genemot filmen.

Så här börjar boken: Pias skrivtips: Lyckas med din gestaltning. Har du hört talas om adjektivsjukan?

Pias skrivtips: Lyckas med din gestaltning

Har du fått höra att du inte ska använda adjektiv? Det allmänna rådet idag är att man ska undvika adjektiv i skönlitterära texter. Adjektivsjukan betyder att någon gödslat med adjektiv. Kanske du tänker: Att ge eleverna förutsättningar att lyckas. Jag vill att mina elever ska få lyckas.

Att ge eleverna förutsättningar att lyckas

Jag tror att man kan komma långt genom att arbeta i process och genom att ge tydliga exempel och mallar. När eleverna vet vad som förväntas av dem blir det också lättare för dem att prestera och lyckas. Under föregående termin läste jag en hel del inlägg och presentationer av Hanna Stehagen. File download. File download. Texttyper inför NP. Referatteknik med Fröken JE. Skrivmall andra världskriget.docx. Skrivmall för orsaker och konsekvenser.docx. Mer kring språkstöttning med skrivmallar och exempeltexter. Genrer/texttyper. Språkstöttning med stödmallar. Som lärare har vi ibland mer eller mindre nytta av att använda oss av olika stödmallar för att stötta kommunikationen och tänkandet i ett klassrum.

Språkstöttning med stödmallar

Vi är många som framgångsrikt använder oss av det i klassrummet på ena sättet eller det andra. Jag tänkte helt kort bara visa på några stödmallar jag själv använt mig av och som jag rekommenderar lärare att använda i sina klassrum oavsett om de har språk; svenska, svenska som andra språk, engelska, moderna språk eller andra ämnen där de ska kommunicera för att visa om de förstått eller lära sig resonera kring ett innehåll för att utveckla flera olika tankekedjor. Skrivmallar För skrivandet kan det vara bra med skrivmallar.

Jag brukar göra dem till en skrivuppgift om jag har elever som behöver stöd och de är helt valfria att använda. De kan se ut så här för svenska där uppgiften var ett sommarprat och så här för engelskan där eleverna skulle skriva en Flash Fiction. Textkopplingar Tala Tänka Strategier för ord Att förstå ord är inte helt lätt. Ett brev hem - om emigranter och immigranter - Annika Sjödahl. Syftestexten från ämnet svenska om anges nedan tycker jag omringar det område som jag tänker kan vara en ingång i svenskan i vår – att tolka och förstå brev som skrivits hem från människor på flykt under historiens gång och kunna koppla det till egna erfarenheter och upplevelser.

Ett brev hem - om emigranter och immigranter - Annika Sjödahl

Jag delar här utkastet till den planering jag satt ihop under dagen och du får givetvis använda den eller ändra och lägga till som du vill så länge du anger källan. Jag skulle också bli glad av om ni delar andra ingångar på uppgifter som ni får genom att ta del av det jag satte ihop. Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Insändare. Adjektivberättelse1. Malinsklipp Vi Ger Varsitt öppet Löfte #MittÖppnaLöfte Om Att Visa Att Skolan Är Viktig. Planering – Förbjuden kärlek. Hur kan en planering se ut?

Planering – Förbjuden kärlek

Den mycket intressanta diskussionen fördes i en FB-grupp häromdagen. Det finns såklart lika många förslag som det finns lärare. Det är många saker som kanske är viktigare, till exempel undervisningens innehåll, men hur planeringen ser ut är intressant ur både ett lärande- och elevperspektiv. Den bör fungera som ett stöd och enkelt förklara syftet med den aktuella undervisningen. Så här brukar jag presentera ett nytt område: Steg – för – steg – planering Efter den övergripande planeringen följer en mer detaljerad. Skriva till filmklipp. Less is more… En skrivmall ska fungera som ett stöd och det är ju inte förbjudet om den samtidigt inspirerar lite. Den enklaste av alla skrivmallar jag använt mig av under de senaste fem åren är samtidigt den som har gett bäst resultat. För att ge eleverna underlag och inspiration tittar vi på avsnittet Förbjuden kärlek av Korrespondenterna.

Det handlar om tre par som alla utsätts för omgivningens fördomar och förtryck på grund av hudfärg, sexuell läggning och religion. 6 flyktingar öppnar sina väskor och visar varför denna kris berör oss alla. Det är svårt att inte bli berörd av alla de flyktingar som flyr krigen. Ett brutalt våld som tvingar miljoner på flykt. Ingen lämnar sitt land, sitt hem, sina tillhörigheter, sin släkt och sina husdjur, frivilligt. De som flyr från krig gör det för att de måste, för dem handlar det om liv eller död.

Så vad skulle du göra om det var du som tvingades på flykt? Om det var ditt hus som bombades, och dina barn som svalt? "Kräkas, jag vill kräkas ..." Personligt brev. Mall till ett personligt brev. Så här kan du förbättra ditt personliga brev. Tips om hur du skriver CV och personligt brev. Karaktärer och personbeskrivningar. Referatteknik med Fröken JE. Miljöbeskrivningar. Malinsklipp reportage. Att skriva referat. Faktatext. Att skriva reportage. Skrivarpromenad. Genrer/texttyper. Resonerande text - Katarinas svenska.

Malinsklipp genre debattartikel.