background preloader

Digitalt lärande

Facebook Twitter

Digitaliseringen i skolan

Book Creator. Digital läsning. QR-koder steg för steg (del 2 förskola/skola) – IKTsidan. Använder du iPhone eller iPad Observera!

QR-koder steg för steg (del 2 förskola/skola) – IKTsidan

Eftersom Croak.it inte fungerar just nu har jag gått över till Fotobabble Steg 1 Vill du göra en QR-kod till en bild, där eleven pratar till eller skriver en förklarande text (likt bilden längst upp i inlägget) behöver du ta bilder själv av motiv eller teckningar eleven gjort med kameran på din iPad eller iPhone eller spara ner bilder som är ok att använda.

Jag brukar på workshops använda mig av dessaa webbsidor som tillhör Public Domain, alltså fria att använda. www.pixabay.com www.wpclipart.com Steg2 Nu är det dags att prata in ljudet om du tänker använda det. Vill du använda appen Fotobabble som är ett talande vykort? Då får du både en bild på till exempel eleven och hör eleven prata:) Gratis även den men du måste slå om till endast iPhoneappar för att finna den i Appstore. Steg 3 Dags att skapa QR-kod av ljudet. Med länken till ditt ljudklipp du kopierade i steg 2 är det dags att generera din QR-kod. Steg 4 Nu har du bild och QR-kod Använder du dator.

Padlet

STL. Kahoot. Stor guide: 15 sätt att använda appar i klassrummet. Digitalt. Digital medborgare regler. Likvärdig skola i Norrköping – Att lära av och med varandra. Läraryrket är ett yrke där du behöver vara nyfiken och ta del av de förändringar som genomsyrar samhället.

Likvärdig skola i Norrköping – Att lära av och med varandra

Oavsett om det gäller ny forskning för NO-lärare, ny litteratur för svensklärare, samhällsfrågor för SO-lärare behöver vi lära nytt och hänga med i utvecklingen. När det gäller det digitala är detta dock något som rör alla lärare oavsett ämne. Vårt inlägg här handlar om hur vi i Norrköpings kommun hjälps åt för att få in det digitala på alla 7-9 skolor och hur vi som faddrar tar oss an den uppgiften. Bakgrund.

Lektionsbanken och Fredrik Sandsröms webbsida

Uggleholken – Kvittrande ugglebarn i holken. Gränslöst digitalt lärande. Jag och flera av mina kollegor tycker att många barn idag har svårare att koncentrera sig.

Gränslöst digitalt lärande

Vi upplever att de har kortare uppmärksamhetsspann och att lektionerna behöver vara varierade och underhållande för att hålla kvar elevernas fokus. Har vi fler barn med koncentrationssvårigheter idag än för 20 år sedan? Både ja och nej skulle jag svara. Spiral - Free collaborative apps for 1:1 classrooms. Topp5-programmering. Språkutveckling – ASL. Åh vad leksaker är roligt!

Språkutveckling – ASL

Det tycker eleverna i min årskurs ett. På ett klassråd tog de upp att de vill ha leksaker med sig till skolan. Vi samtalade om varför de inte får ha med sig leksaker varje dag men vi hittade en lösning genom att eleverna föreslog en leksaksdag. På måndagen fick eleverna i läxa att välja en leksak hemma, fundera på varför de vill visa just den och träna på att muntligt kunna berätta för klasskamraterna. De fick även i uppgift att välja ut några ord som beskriver deras leksak.

Vi började morgonen med att eleverna fick leka lite med sina saker. Nebar montering. Vilken känsla i klassrummet! Elevernas arbete resulterade i ”Gissa leksaken”. Dagen avslutades med en Grej of the day som handlade om lego. Det är en spännande utmaning att fånga elevernas önskemål och anpassa det till skolarbetet. Video: Här är appen som ska locka både barn och vuxna att lära sig programmera.

Videobloggare och streamare måste börja betala skatt när de får donationerna från sina tittare, efter ett avgörande i Skatterättsnämnden.

Video: Här är appen som ska locka både barn och vuxna att lära sig programmera

Ärendet handlar om en person som använder videoplattformen Twitch för att streama när han spelar dataspel. På sajten finns en donationsknapp för tittare som vill ge en liten eller stor slant för att visa sin uppskattning till den som sänder. Läs också: Klart: Nu blir det skatt på crowdfunding i Sverige. Magister Karlsson. AnswerGarden är ett praktiskt litet ”Brainstorming-verktyg” som med fördel kan användas på många olika sätt i skolans värld.

Magister Karlsson

Man kan t.ex. skapa snygga små ”frågelådor” där eleverna kan ge sin lärare direkt feedback efter en lektion eller använda det för elevinflytande på andra sätt. Man gör enkelt sin AnswerGarden direkt på hemsidan och kan sedan ”bädda in” den på klassen blogg eller dela den med eleverna via sociala medier eller mail.

Prova hur det fungerar direkt på AnswerGardens hemsida eller titta på filmklippet här nedan. Det är gratis, superenkelt att komma igång och fungerar dessutom bra ihop med Wordle (som jag visade i förra luckan). Pedagogtorget på You Tube har gjort en bra instruktionsfilm som beskriver hur man kommer igång. Wordle är en mycket liten och enkel webbtjänst som låter användaren skapa snygga ordmoln av sina texter, där de mest frekventa orden skrivs med störst bokstäver i molnet.

Norge satsar på forskning om learning analytics – Omvärldsbloggen. 9 juni öppnades ett nytt forskningscenter vid Universitetet i Bergen: SLATE – Centre for the Science of Learning & Technology.

Norge satsar på forskning om learning analytics – Omvärldsbloggen

SLATE är inriktat på forskningsområdet learning analytics och leds av Barbara Wasson, som är professor i media- och informationsvetenskap. Kunnskapsdepartementet bidrar med 25 miljoner för de kommande fem årens verksamhet. Universitetet i Bergen står för 40 miljoner. Över stora delar av världen finns ett växande intresse för att dra pedagogisk nytta av den information som skapas när digitala lärresurser används och när elever kommunicerar och skapar tillsammans på nätet som en del av sin undervisning. Insamling och analys av data för att förstå och förbättra elevernas lärandeprocesser är en viktig del av detta.