background preloader

Lärarbloggar

Facebook Twitter

Runda bordet: Partyversionen – Kooperativt lärande. När man har testat en grundstruktur inom KL kan det vara kul att testa på varianter av strukturen. Följande övning är i grunden övningen Runda bordet men är tänkt som en lekfullare variant, kanske att ha på fredagar eller vid festliga tillfällen?!? Material som behövs: BallongerMärkpennor i olika färgerPartymusikBlås upp ballongerna! Dela upp eleverna i par och dela ut en ballong per par.Instruera eleverna att skriva ned t.ex. ett verb, ord på G, talet 20 på olika sätt utifrån ett tydligt tema.Sätt på musiken! Släng över ballongen till ett annat par! Nu ska paret hitta ett nytt verb, nytt ord på G eller talet 20 på nytt sätt.När de har gjort det så räcker de upp en hand, och hittar en till grupp som också är klar och kastar över ballongerna till varandra.På den nya ballongen som de nu får så skriver de dit en uppgift eller nytt ord enligt temat.

Fortsätt så tills ballongerna är fulla av kunskap! Bild från Notformeflashcards. Slippa stressen inför NP. Jag ska äga planeringen! Jag försöker utveckla min undervisning och har jag nu landat i att mitt sätt att undervisa är att jobba målmedvetet med mina elever. Jag jobbar också med två spår i klassrummet och försöker ha med det i planeringen så ofta som möjligt. Med två spår i undervisningen menar jag att vi i klassrummet jobbar mot samma mål men att den grupp av elever behöver stöd i form att språk, ord och begrepp. Det är också ett sätt att jobba målmedvetet, för jag gör klart för mig vad konkret som är en godkänd nivå och en mer än godtagbar nivå kring målet och försöker riktat leda lärandet mot de olika nivåerna för de olika grupperna.

Samtidigt vet alla vart vi ska! Jag tycker om att jobba målmedvetet, jag tycker att det är ett bra sätt att jobba som gör att jag känner mig säkrare i min lärrarroll och som jag tycker ger eleverna mycket. Eleverna blir medvetna om sitt eget lärande och aktiva i sin lärprocess tycker jag. Varför är jag stressad just över matten? Lösa problem: Begrepp: Metoder: Kommunicera: Tio topplistor du inte vill vara utan | Gränslöst digitalt lärande. Att listor är populära på internet rådet det ingen tvekan om. Av någon anledning tilltalas vi av att få information färdigförpackad och gärna rangordnad. Jag har tidigare erkänt att jag gillar katter på internet, nu får jag lov att erkänna att jag gärna tittar på olika listor också. I detta inlägg får ni därför en liten hyllning till alla listor som florerar på internet och här har jag samlat tio listor som en geografilärare och SO-lärare verkligen kan ha nytta och glädje av. 1.

Kartor Vad vore en geografilärare utan sina kartor? Allt går att berätta med en karta och många gör det också. 2. Det finns massor av inspirerande och lärorika TED-talks. 3. Att upptäcka världen genom litteraturen är fantastiskt! 4. Twitter är en guldgruva när det kommer till fortbildning. 5. När vi jobbar med handel så har vi låtit eleverna undersöka olika varor utifrån produktion, transport och konsumtion. 6.

I en blogg kan du få inspiration och även mer utförliga beskrivningar av ny forskning. 7. 8. 9. 10. Kunskapsvägg åk 1-3. För nästan 4,5 år sedan skapade jag kunskapsväggen för åk 1-3. Det gjorde jag för att synliggöra för mina elever vad det var vi skulle jobba med och vad de skulle lära sig. Jag trodde aldrig att det skulle bli så många som skulle använda sig av den som det har blivit under dessa år. Jättekul att fler tycker att de kan ha användning av den på olika sätt. Nu har jag uppdaterat alla ämnen för åk 1-3, dels för att Lgr 11 blivit reviderad men också för att jag hittat en del småfel samt gjort någon ny skrivning (ser ni några fel hör gärna av er då man ofta missar en del när man själv skriver).

Under de ämnen som har kunskapskrav i åk 3 finns även översikter med kunskapskraven. Tidigare hade jag endast skrivningarna från Infomentors magasin Heja för kunskapskraven. Jag använde dem för att mina elever som var yngre skulle ha lättare att förstå vad kunskapskraven innebär. Klicka på bilden för att komma till respektive ämne där pdf finns att ladda ner.