background preloader

Anitakippenbroekdahle

Facebook Twitter

Film om lesing 1. trinn

Formativ undervisning och bedömning. Skrivguider genrer. Text, underlag, nyhet lässtrategi. – Vad betyder ”specerivaror”?

Text, underlag, nyhet lässtrategi

Smart läsare. En läsande klass. Skrivprocessen bedömning. Skolforum 2013: Från ABC och läskondis till läsförståelse och läslust. 11. Att undervisa i läsförståelse. Skolforum 2013: Läsförståelsestrategier i praktiken i år f-3. Skolforum 2013: Läsförståelsestrategier i praktiken i årskurs 4-6. Strategier för läsförståelse. 12. Att undervisa i läsförståelsestrategier. Från teori till praktik på Sätraskolan. Att utveckla och samtidigt bedöma elevers läsförståelse. Samtiden - Bok och bibliotek 2013: Alla lärare är språklärare.

Barn av sitt språk: Hela skolan läser. I Rannebergsskolan i Angered ser man den skönlitterära boken som den bästa källan till kunskap.

Barn av sitt språk: Hela skolan läser

Därför ägnar alla klasser en och en halv timme varje morgon åt högläsning. Skolans hjärta är biblioteket där de där de traditionella läroböckerna fått lämna plats för de skönlitterära. Olika typer av lässtrategier. Jag har gjort en film om vad en elev behöver tänka på vid sök- och skumläsning: Gjorde även en seriestrip som en slags sammanfattning av filmen här ovanför.

Olika typer av lässtrategier

Tänker utforska seriestripen och se hur eleverna tar emot den som flippmaterial. Läxhjälpsfilm: Vad är en Novell? Del 1. SR P4 Junior: Författarskola. Strategier för läsförståelse: Inre bilder. Strategier för läsförståelse: Sammanfatta. The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore. En läsande klass. Att skriva sig till läsning. Att skriva sig till läsning med digitala verktyg Många skolor i Stockholm använder nu metoden som bygger på den norske forskaren Arne Tragetons forskningsresultat i förskoleklass och årskurs 1 – 3 för den första skriv- och läsinlärningen.

Att skriva sig till läsning

Genom Språk- och lässatsningen har Medioteket haft flera hundra lärare på föreläsningar i Att skriva sig till läsning. Föreläsningen ges två gånger/termin. Medioteket har också genomfört projekt på flera Stockholmsskolor och föreläst på konferenser om ASL. Kontakt på Medioteket Anna EngströmTelefon 08 508 32 708 anna.engstrom@​stockholm.se. Hur börjar man?

En fråga som dyker upp om och om igen på vår facebooksida "En läsande klass" är hur börjar man när man vill introducera "Läsfixarna" i sin elevgrupp.

Hur börjar man?

Min första kontakt med läsförståelsestrategier fick jag genom Barbro Westlunds bok "Att undervisa i läsförståelse". Jag upplevde att denna bok gav mig verktyg samt att den var bra att ha som teoretisk forskningsbakgrund. Mitt tips är därför att läsa denna bok eller delar av den som första steg. Därefter så går det att hitta otroligt mycket bra tips på nätet och något kanske du kan hitta här på denna blogg.

Som alltid måste man pröva och göra tipsen, arbetssättet till sitt eget. Mina digitala verktyg i läs- och skrivundervisningen. Visdomsord, Venn-diagram och textkopplingar - allt utifrån Lyckokakan. Nästa vecka får vi författarbesök på vår skola.

Visdomsord, Venn-diagram och textkopplingar - allt utifrån Lyckokakan

Kerstin Lundberg Hahn kommer på besök och för att förbereda oss inför detta har vi läst "Lyckokakan". Vi har lärt känna huvudpersonen Oscar och skrattat åt hans pinsamheter, glatt oss åt hans framgångar och inspirerats av hans mod. Eftersom boken nu är utläst var det dags att ta fram Cowboyen och reflektera över det viktigaste i innehållet. Vi valde att göra detta på ett lite annorlunda sätt utifrån ett tips vi fått av en annan pedagog på deras blogg: . Vi började med att plocka ut nyckelord som beskrev huvudpersonen Oscar. Tavlan fylldes snabbt med nyckelord och det blev dags för nästa moment.

I Lyckokakan får vi även lära oss vad ett visdomsord är och en lektion ägnades åt att reda ut betydelsen av dessa fantastiska och genomtänkta små ord. Vi läste visdomsorden ännu en gång och lät Detektiven arbeta som aldrig förr. Att läsa mellan raderna utifrån bild. Idag när jag ägnade morgonen åt att läsa de texter som vi valt ut till projektet En Läsande klass dök jag på en så bra bild.

Att läsa mellan raderna utifrån bild

En bild som "tvingar" läsaren att läsa mellan raderna. D v s att hämta ledtrådar i text och bild, dra slutsatser och koppla till det som man tidigare har läst. Skolforum 2013: Läsförståelsestrategier i praktiken i år f-3. Vår läsloggbok by Marie Trapp. Sammanfattning. Cowboyen fixar läsförståelsen. Det är torsdagsförmiddag på Råby skola i Nyköpings kommun.

Cowboyen fixar läsförståelsen

I årskurs ett droppar de nio eleverna in i klassrummet för att ha dagens lektion i läsförståelse. På en whiteboard har Marie Trapp skrivit upp ett berättelseschema. Med hjälp av stödorden händelse, personer, miljö och vad som händer först, sedan och till sist, ska berättelsen benas upp. I dag ska eleverna ha sitt fokus på cowboyen. Denne läsfixare svingar sin lasso och fångar in de viktigaste orden, nyckel-orden. Marie börjar läsa sagan om de tre bockarna Bruse. . – Den största vinsten med den här lässtrategin är att vi ökar elevernas läsförståelse, menar Marie Trapp. Våra läsfixare.

Läsande klass. EN LÄSANDE KLASSEN LÄSANDE KLASS. Reading: The Core Skill:Every Child, Every Day. Läslogg s3 Detektiven. Läslogg s2 Spågumman fakta. Läslogg s1. Läslogg s6 Reportern på djupet. Läslogg s5 Reportern. Läslogg s4 Konstnären. Läslogg s9 Cowboyen. Läslogg s8 Reportern på ytan. Läslogg s7 Reportern under ytan. Läslogg s12 Stjärnläsaren. Läslogg s11 Stjärnläsaren fakta. Läslogg s10 Cowboy - Spågumma. Berättelseschema Cowboyen. Läsfixare-bokmärke. Lässtrategier framsida. EN LÄSANDE KLASS. Bokomslag på bloggen – vad får man publicera? Hur är det egentligen med upphovsrätten på bokomslag?

Bokomslag på bloggen – vad får man publicera?

Får man publicera ett bokomslag hur man vill på sin blogg? Webbstjärnan har undersökt saken och svaren är många. Efter supportsamtal med en lärare som driver en bokblogg visar det sig att samtliga förlag nedan tillåtit henne att publicera bokomslag i samband med bokrecension. För säkerhets skull: dubbelkolla genom att skicka ett mejl eller slå en pling till berört förlag. Vi på Webbstjärnan har märkt att det är många bidrag som innehåller bokrecensioner, och i vissa fall är de rena bokbloggar.

Smart läsare. Skribentens delar. Dagens 5. Dagens 5 Läs högt. Dagens 5 Lyssna till högläsn. Dagens 5 Läs tyst. Dagens 5 ordarbete. Dagens 5 skrivning. Reading Workshop Strategies. Reading Workshop is a powerful way to structure your reading class.

Reading Workshop Strategies

Using this model involves encouraging your students to choose their own books as well as providing significant amounts of time for them to read independently. By allowing your students to choose their own books, you can foster a love of reading that will last a lifetime. Research shows that when children spend more time reading, they become better readers. With a little guidance and encouragement from a teacher who loves to read, students can learn to select appropriate books and discover joy in reading. To find out more about this approach, select one of the topics below or scroll through the items on this page. ~ Laura Candler.