background preloader

Nytt

Facebook Twitter

Enkel språklektion med en stor dos kreativitet. Du vet väl att du kan skriva ut det här inlägget. Hej, nu är det dags för en liten lektion igen. Mina lektioner handlar i första hand om att eleverna ska få erövra det muntliga utrymmet, att de ska få tänka och att de ska få uppleva språkets kreativitet. Ta en mening ur en bok. Vilken bok som helst. Meningar att modella. Lärandematriser; synliggör lärandet i handling.

Kunskapsc3b6versikter2. ”Satsning på fortbildning räcker inte” I Lärarnas riksförbunds rapport ”Elevernas läsförmåga i grundskolan” (2014) påtalas att läsförståelsestrategier är ett område som relativt nyligen uppmärksammats i forskningen.

”Satsning på fortbildning räcker inte”

Det är därför välgörande att vår rapport bidragit till mer forskning kring ämnesdidaktiken i lässtrategier. Läsforskarna Gunilla Molloy och Barbro Westlund genomför en sådan ämnesdidaktisk forskningsstudie nu, med utgångspunkt i Lärarnas riksförbunds rapport, och skriver på DN Debatt den 4 augusti artikeln ”Alla ämneslärare i högstadiet måste undervisa i läsförståelse”. Vi vill ge dem rätt i att Lärarnas riksförbund i vår uppmärksammade rapport inte tydligt definierade betydelsen av ”kan läsa”.

Att begrepp tolkas olika är ett problem och därför är det utmärkt att forskningen tydliggör detta. Uppstarten: Ren och skär galenskap? – Trehundra tankar. Ibland har jag sett eller hört om andra som bestämt sig för att skriva ett blogginlägg varje dag under en viss tid.

Uppstarten: Ren och skär galenskap? – Trehundra tankar

Jag har alltid tänkt att det skulle aldrig passa mig. Så himla jobbigt! Varför? Varför skriva om man inte har något att säga, liksom. The Essential 3 App Classroom Solution – Showbie. Pokémon GO – JL Skolutveckling. Pokémon GO kombinerar känslan av skattjakt med klassiska gamificationelement som att levla upp, att försöka få sin samling (Pokémons) komplett (habegäret när man kan få en unik Pokémon…) och att hela tiden få belöningar för olika delmål.

Pokémon GO – JL Skolutveckling

Spelet kommer garanterat att få en väldigt stor del av de ungdomar som suttit stilla och spelat dataspel att ge sig ut och röra på sig, vilket är precis vad de vuxna önskat, men oftast inte lyckats med. I lördags (16 juni) släpptes spelet till den svenska marknaden (tillsammans med ca 25 andra länder). Tyvärr innebar det överbelastning för servrarna och spelet låg nere ett antal timmar under eftermiddagen i går. Make your own posters at home for free! - Block Posters. KAMRATREPSONSMALLAR FÖR SKRIVNING VID FORMATIV BEDÖMNING. Läsning. La sning för föräldrar. Att svara på frågor med tydliga meningar.

Små sagor för stora och små barn. Genrer_svenska_halphafte. Beskriva - skriva meningar till bilder. Sekvensbilder att skriva till - bildserier. Faktatext – cirkelmodellen. Eleverna skriver med stor glädje, vi använder oss utav ASL vilket stöttat eleverna att kunna fokusera mer på texters innehåll och form snarare än det motoriska kravet att forma bokstäver.

Faktatext – cirkelmodellen

De har fått skriva olika texter utan att vi gått närmre in på själva textstrukturen. Nu känner jag dock att de är redo att få redskap för att strukturera sitt skrivande. Efter att vi fokuserat på återberättande texter (se inlägg återberättande text) så går vi nu vidare och tittar på faktatexter. Vi följer liknande arbetsstruktur när vi introducerar textgenrer för att den igenkännande faktorn gynnar flertalet elever. På väggen finns informationen eleverna behöver. Svanelids skolfrågor - Big 5. Forhallningssatt-i-klassrummet. Lärandematriser; synliggör lärandet i handling. Mall för bedömningsunderlag.

Såhär i betygstider blir det många samtal kring bedömning.

Mall för bedömningsunderlag

Hur genomför vi den, hur sammanställer vi den, hur tydliggör vi den för eleverna? Jag har alltid haft en egen mall, ett papper per elev, där jag samlar noteringar utifrån varje färdighet. För några år sedan utvecklade mitt arbetslag en mall för skriftliga omdömen, vilken har en något mer utvecklad variant av den jag redan hade, och den använder jag fortfarande som mitt underlag. Modellektioner samlade l%C3%A4nkar ny 7. Roliga bokrecensioner – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] Ta tillvara elevernas läsning och låt dem reflektera kring böckerna de läser – samtidigt som de även ger varandra bra lästips!

Roliga bokrecensioner – #mellanstadiebloggen [SVENSKA]

Här kommer några förslag på roliga bokrecensioner. På Facebook hittade jag en gång ett tips från en klass på Europaskolan i Bryssel, där eleverna fick göra ”bokpåsar” efter att alla hade avslutat läsningen av sin bok. Denna uppgift kommer från Barbro Westlund, som i sin tur tog med sig idén från sitt besök i en skola i Kanada. Skolan hade arbetat så här med redovisningarna av bokpåsarna: Eleverna gör en egen påse.På ena storsidan ritar de av bokens framsida där titel, författare och illustratör ska finnas med.På motsatta sidan finns en sammanfattning av bokens handling.På ena gaveln står vilken genre det är och på den andra står vilket genomgående tema som finns i boken.På påsens botten finns en bedömning/betyg med motivering.Inuti påsen har eleven lagt ett föremål som har koppling till boken och som hen vill berätta lite extra om. Aktivera eleverna vid högläsning – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] Ture Sventon – som en språkgodisaffär.

Gäddgårdsskolan har under många år haft ett deckartema.

Ture Sventon – som en språkgodisaffär

Jag brukar introducera området med att visa klipp ur LasseMaja och Ture Sventon. LassaMaja känner eleverna så klart till, men vetskapen om ”Sveriges skickligaste detektiv” är liten. Det är helt enkelt för länge sedan adventskalendern gick på TV och böckerna har de aldrig hört talas om. För varje år får Ture allt mer plats i temat, kanske är det för att jag själv är så barnsligt förtjust i Ture? Hursomhelst förtjänar Åke Holmbergs skapelse verkligen att vara med och elever förtjänar att få ta del av texter som innehåller repliker som: Läsfixarna hjälper till att leta ledtrådar och lösa mysterier.

20 reflektioner om undervisningen ur elevperspektiv. Den här veckan har jag följt elever på högstadiet under två heldagar.

20 reflektioner om undervisningen ur elevperspektiv

En dag följde jag en klass och en annan dag följde jag en annan klass. De lektioner där eleverna har haft eget arbete har jag gjort samma uppgifter som eleverna gjort (i de ämnen där detta varit möjligt – jag har inte gjort det på språkvalslektioner där jag inte kunnat språket eleverna läst). Fem undervisningar i läsförståelse. Läsundervisning är inte en enda undervisning.

Fem undervisningar i läsförståelse

Det är en alltid undervisning. Om eleverna ska förstå text, varhelst den finns, i boken eller i datorn, så måste man förstå, kunna läsa mellan raderna och analysera och grubbla på den. Man behöver tänka, sätta egna ord på det man läst, och man måste förstå. Frågebatteri. James Nottingham – Learning Pit. Härom kvällen såg jag detta klipp på Twitter och efter att ha sett det somnade jag med ett stort leende på läpparna.

James Nottingham – Learning Pit

Ett klipp på drygt 10 min som utmanar och bekräftar mina egna tankar kring hur jag lär mig. Att filmen sedan använder sig av tydliga bilder som visualiserar det som Nottingham beskriver gör det än mer inspirerande! Titta på klippet! Förmågor. Under en lång period när man pratat om The Big 5 och förmågorna så har det varit mycket kopplingar till djuren. Även jag tyckte att det var bra för mina yngre elever att koppla förmågorna med djuren för att de skulle få något att hänga upp det på. Dessa skyltar ligger under The Big 5 och förmågorna uppe i menyn. Materielrummet.se. Bedömarträning inför ämnesproven i årskurs 6. Bedömarträning i engelska, matematik samt svenska och svenska som andraspråk ska ge dig som lärare möjlighet att bli säkrare i din bedömning och betygssättning av elevernas prestationer på ämnesproven i årskurs 6. Materialet består bland annat av textbaserade och filmatiserade delar, föreläsningar, bedömda elevuppgifter och uppgiftsexempel att träna med.

Att arbeta med materialet. Vad händer inom oss när vi läser? – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] Denna dikt av Bo Burnham är ett stycke ren magi. På ett väldigt effektfullt sätt synliggörs vår inre process när vi läser. Att läsa en text handlar inte bara om att avkoda orden. Det händer också något inom oss. Vi interagerar med texten och den väcker vår inre röst, våra tankar och känslor. Pedagogiskt material. Här lägger jag upp det pedagogiska material som presenteras på min blogg. Det mesta är mitt eget och mycket är fritt att använda själv, då är det länkar direkt till dokumentet i inlägget. I de fall där jag använt material från andra bloggar och hemsidor finns länkar direkt dit. Om du använder något av mitt material, skriv gärna en kommentar! Häxorna (Roald Dahl) – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] »Arbeta inte mer — men smartare« Att använda exittickets som en del av formativ bedömning.

Att koppla hur man gör kring återkoppling. Länkarkiv med filmer inom formativ bedömning @ Nordström Education. Utmana språkliga mål mha 6-fältare. Inspirationsföreläsning ABC-klubben med Marika Nylund Ek from nokpublisher on Vimeo. PosterOven - Social Poster Creator - Create, Print, Share! Kids Clip Art - Kids Images. BookBox. Educational Computer Games and Apps for Kids. Kamratrepsonsmallar för skrivning vid formativ bedömning. Öppna frågor. Kamratbedöming + Lärarbedöming + Självbedömning + Digitala verktyg + Flippade klassrum = YES WE CAN! Bedömningsaspekter kopplade till att föra resonemang. De 5 Förmågorna enkel variant. Metoder. Kom ihåg när du skriver! Den begreppsliga förmågan i svenska och so. Skolplus - Digitala läromedel för grundskolan. Att utveckla sitt skrivande. Världsdelar - geografispel. Tsatsiki_LHL_arbetsuppgifter. Bron till Terabithia. Katitzi LHL arbetsuppgifter. Att bygga upp en berättande text.

Börjor i svenskan. "The Big 5" - de fem viktigaste förmågorna i Lgr 11 Kartläggning och bedömning Grundskola kampanj Kampanjer Liber. Återberättande text. Min bokhylla. En sammanfattning av Nottinghams bok Utmanande undervisning som vi läste inom...