background preloader

Big Bang - NU

Facebook Twitter

Prezi. Rymduppslag. Forntidsresan. Att uppmärksamma förmågor och strategier i de yngre åldrarna Här beskriver jag ett tema kring forntiden som jag genomförde senaste termin i åk 3. Syftet med att publicera Forntidsresan här är att inspirera andra till att uppmärksamma förmågorna och läs- och skrivstrategierna i alla ämnen. Forntidsresan kan förhoppningsvis ge idéer till teman även inom andra ämnesområden där förmågorna presenteras en i taget i de lägre årskurserna. Tack till elever och kolleger vid Bryngelstorpskolan för ett fint samarbete!

Som ni kan utläsa från terminsplaneringen uppmärksammade vi en förmåga i taget under Forntidsresans gång. I vår läroplan står det om olika förmågor som eleverna ska ges möjlighet att utveckla. Vi lärare ska fokusera mera på förmågorna när vi gör våra bedömningar. Hela vårt tema genomsyrades av samtal där vi pratade om vad vi redan vet, vad vi önskar veta och vad vi slutligen lärt oss (VÖL-modellen). Eleverna fick med hjälp av matrisen själva bedöma sina förmågor i slutet av temat. Jordens och livets utveckling, Del 1, från B ig Bang – första livet PowerPoint Presentation - ID:3066315.

Jordens och livets utveckling PowerPoint Presentation - ID:2640307. Rena rama forntiden: Runor. Rena rama forntiden: Runristare. ISTID. Rena rama forntiden: Att vara barn på forntiden. Läxhjälpsfilm: Forntiden - Var kommer vi människor i från? Forntiden 2: Bronsåldern och järnåldern. Stenåldern - en överblick.

Kom med till Stenåldern 1. Kom med till Stenåldern 2. Kom med till Bronsåldern. Kom med till Järnåldern. H llristningar. SLI.SE. Pyssel. Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år. Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare.

Räkna lejon Leta efter örnar, gripar och lejon i en gammal bonad från medeltiden. Gör ett stenåldershalsband Gör ett trovärdigt stenåldershalsband med cernitlera och lädertråd. Rita en skattkarta Göm något värdefullt och rita en egen skattkarta. Färglägg en vikingagård Här kan du färglägga och rita in egna detaljer som gör bilden mer levande. Gör ett vikingaskepp Klipp och klistra ett vikingaskepp och dekorera det med färg och detaljer. Rita färdigt bilden Mannen hälsar på någon. Gör en brudkrona Klipp ut och färglägg en egen brudkrona med gnistrande ädelstenar. Gör en hjälm-mask Klipp ut en mask för ansiktet som föreställer en dyrbar hjälm från järnåldern. Gör ett bokmärke Måla och klipp ut en fågel att använda som bokmärke. Bygg modellhus från Birka Här kan du klippa ut och bygga modellhus i papper. Forntiden+ny. Barnen hedenhös.

Istiden och stenåldern. Grottmålning. Grottmålning Det här behöver du:- Pappersark- Vattenfärg- Tandborste- En hand eller andra saker att måla av Tillsammans med grottmålningar av olika djur så har man också hittat handavtryck på grottväggar. Man tror att dessa konstverk har kommit till när våra förfäder samlat färgstarkt lerdamm i ett vassrör och sedan blåst ut dammet kring en hand tryckt mot väggen. Du kan göra din egna handavtryck på papper med en liknande metod. Doppa en tandborste i vatten, och gnugga den mot en färgkaka av vattenfärg. Använd gärna den typ av stora färgkakor man har i skolan. Lägg din hand mot ett pappersark. Håll den ungefär 5 cm ovanför handen och dra med tummen eller pekfingret genom borsten. När du har fått ett bra färgmönster runt handen är du färdig. Du kan också prova att spraya över saker som hör till vår tid som till exempel en sax, en penna eller en flaska.

Forn. 13 tidåldern Holecen innehåller 4 epoker med endast bilder, bond.